Καταδικάζει την φωταγώγηση των ομπρελών το Ίδρυμα Ζογγολόπουλου

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει ο πολύχρωμος φωτισμός του γλυπτού του Ζογγολόπουλου στην παραλία της Θεσσαλονίκης.
Καταδικάζει την φωταγώγηση των ομπρελών το Ίδρυμα Ζογγολόπουλου
Ανακοίνωση εξέδωσε το Ίδρυμα Ζογγολόπουλου για την πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης να φωτίσει με πολύχρωμα led τις περίφημες Ομπρέλες του Γιώργου Ζογγολόπουλου στην παραλία, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

Την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου, δύο μέρες μετά την φωταγώγηση του γλυπτού, ο αρχιτέκτονας της Νέας Παραλίας, Πρόδρομος Νικηφορίδης, ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook φωτογραφία με τη λεζάντα «Τσίρκο Ζερβάνο στη Θεσσαλονίκη. Η κατηφόρα της Θεσσαλονίκης συνεχίζεται με οδηγό τον κύριο Ζέρβα. Τα σιντριβάνια που δεν λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια δεν τα βλέπουν.Την κακοποίηση του γλυπτού και της τέχνης έβαλαν ως προτεραιότητα!».



Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΠΟΛΥχρωμη Θεσσαλονίκη, Σπύρος Βούγιας, κατηγόρησε τον δήμαρχο Ζέρβα ότι «αλλοιώνει βίαια τον φωτισμό που επέλεξε ο καλλιτέχνης ως αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας του έργου».

Δύο μέρες μετά, το Ίδρυμα Ζογγολόπουλου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τονίζει ότι δεν εγκρίνει την φωταγώγηση, διευκρινίζοντας πως «είναι σαφές ότι η οποιαδήποτε παρέμβαση επί των έργων του καλλιτέχνη χρήζει της λήψης προηγούμενης έγγραφης άδειας από το Ίδρυμα σύμφωνα με αιτιολογημένη πρόταση για την εκάστοτε δράση, καθώς και για τη διάρκεια αυτής».

«Ασφαλώς, σε πρώτη ανάγνωση [ο φωτισμός] παρεμβαίνει στο έργο, θίγει τον δημιουργό τού έργου, το Ίδρυμα που διαφυλάσσει με απόλυτο σεβασμό και αγάπη την παρακαταθήκη του Γιώργου Ζογγολόπουλου και τον δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς οι "Ομπρέλες" είναι ένα σύγχρονο τοπόσημο της πόλης» συνεχίζει η ανακοίνωση του Ιδρύματος.

«Το Ίδρυμα έχει επιτρέψει τη διαφορετική χρωματική φωταγώγηση γλυπτών του Γιώργου Ζογγολόπουλου μόνο για λόγους κοινωνικής ευαισθητοποίησης για ζητήματα όπου η παγκόσμια κοινότητα είναι σε εγρήγορση, όπως είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού, η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού και η Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της βίας κατά των Γυναικών. Στις προαναφερθείσες περιστάσεις, το Ίδρυμα συνεργάστηκε με οργανισμούς όπως η UNICEF και η UNESCO και με τους Δήμους όπου βρίσκονται εγκατεστημένα έργα του Γιώργου Ζογγολόπουλου, εμβληματικά για το δημόσιο χώρο της Ελλάδας και του εξωτερικού.

»Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος υπήρξε άνθρωπος με αυξημένο αίσθημα αξιοπρέπειας και με προοδευτικότητα στη σκέψη του. Όλοι μας χαιρόμαστε που οι περίφημες "Ομπρέλες" του έχουν αγαπηθεί όσο λίγα έργα τέχνης που απολαμβάνουμε στο δημόσιο χώρο της πατρίδας μας και όλοι μας συμπεριφερόμαστε καλύτερα ως πολίτες όταν γνωρίζουμε την ιστορία των αγαθών που υπάρχουν στο δημόσιο σπίτι μας» καταλήγει η ανακοίνωση.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v