Απίθανα μουσεία που μπορείς να επισκεφθείς από το σπίτι

Το Λούβρο, το Ερμιτάζ, το Μουσείο της Ακρόπολης και άλλα σπουδαία μουσεία του κόσμου με ένα κλικ στην οθόνη σου.
Απίθανα μουσεία που μπορείς να επισκεφθείς από το σπίτι
Αν σε πέντε μήνες λοκντάουν δεν έχεις δοκιμάσει ούτε μια εικονική περιήγηση σε μουσείο (πόσο Netflix βλέπεις πια;) ετοιμάσου να εκπλαγείς. Μερικά από τα μουσεία που ακολουθούν έχουν τόσο εντυπωσιακά σχεδιασμένα virtual tours, που μοιάζει πραγματικά σαν να είσαι εκεί.

Το Λούβρο, την τελευταία φορά που μιλούσαμε για ονλάιν επισκέψεις μουσείων, λέγαμε πως μοιάζει κάπως παλιακό, και πως ο σχεδιασμός του είναι φτωχός σε σχέση με άλλα μεγάλα μουσεία. Ε λοιπόν, φρεσκαρίστηκε, ανανεώθηκε, και περιλαμβάνει πλέον όλα του τα έργα –ακόμα και αυτά που βρίσκονται στις αποθήκες– σε γιγαντιαία ανάλυση, και με αναλυτικές πληροφορίες για το καθένα στα αγγλικά και τα γαλλικά. Κλικ εδώ

Το Ερμιτάζ είναι σταθερά το καλύτερα σχεδιασμένο για ονλάιν περιηγήσεις σαν-να-βρίσκεσαι-εκεί: Full screen ανάλυση, δυνατότητα άπειρου ζουμ, και αναλυτικές πληροφορίες για κάθε μικρό και μεγαλύτερο έκθεμα, μήνες να έχεις μπροστά σου δεν θα προλάβεις να τα δεις όλα. Πάτα στην τύχη κάτι από το κατεβατό με τα περιεχόμενα, ή πήγαινε απευθείας εδώ για να δεις Ιταλική Αναγέννηση, εδώ για μία από τις πολλές αίθουσες του Ρέμπραντ, κι εδώ για το περίφημο Jupiter Hall της Αρχαίας Ρώμης.

Δεν χορταίνεις Ιταλική Αναγέννηση με τίποτα; Η Γκαλερί Ουφίτσι έρχεται από τη Φλωρεντία με αγάπη στην οθόνη σου μέσω του Google Arts, για να σε πάρει από το χέρι και να σε ξεναγήσει στις μοναδικές συλλογές των Μεδίκων που περιλαμβάνουν από Μποτιτσέλι, Καραβάτζιο και Τιτσιάνο, μέχρι Ραφαήλ, Μιχαήλ Άγγελο, Άλμπρεχτ Ντύρερ και δε συμμαζεύεται.

Το Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ το βρίσκεις επίσης στο Google Arts, κι έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε δύο εκδοχές: Είτε να δεις τους πίνακες έναν-έναν, σε μεγάλη ανάλυση και με αναλυτικές περιγραφές για την Ιστορία και την τεχνική του καθενός, είτε να περιηγηθείς μέσω του αντίστοιχου street view (όπως «περπατάς» στους δρόμους μιας πόλης στο Google Maps) που λέγεται museum view, και μοιάζει σαν να είσαι εκεί.

Το Μουσείο της Ακρόπολης, που ελπίζουμε πως στην παλιά μας ζωή το είχες επισκεφθεί κανονικά, μπορείς να το κάνεις μια επανάληψη, επίσης στο Google Arts. Εδώ θα βρεις την εικονική του περιήγηση, και εδώ επιλεγμένα εκθέματα «ζουμαρισμένα» όσο δεν πάει και σεταρισμένα με τις αναλυτικές περιγραφές τους.

Το Βρετανικό Μουσείο που αγαπάμε να μισούμε έχει –αν ξεχάσεις για λίγο την έχθρα μας– μερικούς από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς θησαυρούς της ανθρωπότητας στις αίθουσές του, τους οποίους μπορείς να δεις σε ένα πολύ ενδιαφέρον visual tour εδώ ταξινομημένους ανά ήπειρο και ανά χρονολογική περίοδο, αλλά και στις 51 διαφορετικές virtual εκθέσεις του στο Google Arts. Εδώ, ας πούμε, περιηγείσαι εικονικά στο Παλένκε των Μάγιας, κι εδώ διαβάζεις μια σελίδα από το Βιβλίο των Νεκρών της Αρχαίας Αιγύπτου. 

Καλή και η αρχαιολογία, λες, αλλά εσύ είσαι παιδί της εποχής σου, και θέλεις Τζάκσον Πόλοκ και Γιάννη Κουνέλη; Και για σένα έχουμε. Το Γκουγκενχάιμ της Νέας Υόρκης έχει μια καταπληκτική σελίδα στο Google Arts, στην οποία περιλαμβάνεται και εικονική περιήγηση (το museum view που λέγαμε πιο πάνω) και υπερζουμαρισμένα έργα με αναλυτικές περιγραφές και ηλεκτρονικές εκθέσεις (εδώ τις λέμε stories) όπως αυτό εδώ το ενδιαφέρον αφιέρωμα στη σύγχρονη τέχνη της Νότιας Ασίας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v