Η έκθεση Πύλη ανοίγει στις 11/6 τις... πύλες του Καπνεργοστάσιου

Κοντοζυγώνει η μέρα που η έκθεση Πύλη θα ανοίξει επιτέλους τις πύλες του Καπνεργοστασίου, δίνοντας ζωή στο υπέροχο κτίριο της Λένορμαν.
Η έκθεση Πύλη ανοίγει στις 11/6 τις... πύλες του Καπνεργοστάσιου

Έφτασε επιτέλους ο καιρός για να ανοίξουν οι πύλες του Καπνεργοστασίου, το οποίο ανακαινίστηκε πλήρως από το ΝΕΟΝ. Με μια μεγάλη έκθεση σύγχρονης τέχνης διεθνούς βεληνεκούς το κτίριο επί της Λένορμαν που αποτελεί ιδιοκτησία της Βουλής των Ελλήνων θα υποδεχθεί το κοινό την προσεχή Παρασκευή 11 Ιουνίου.

 Με την έκθεση Πύλη αναμένεται να εγκαινιάσει λοιπόν τη νέα του εποχή.

«Μπορούμε να επιλέξουμε να περάσουμε την πύλη σέρνοντας πίσω μας τα κουφάρια από τις προκαταλήψεις και το μίσος μας, την πλεονεξία μας, τις τράπεζες δεδομένων και τις νεκρές ιδέες μας, τα νεκρά ποτάμια και τους μολυσμένους ουρανούς μας. Ή μπορούμε να τη διαβούμε ανάλαφρα, με λίγες αποσκευές, έτοιμοι να φανταστούμε έναν άλλο κόσμο» γράφει η Ινδή συγγραφέας Αρουντάντι Ρόι σε άρθρο της που ενέπνευσε την έκθεση, παρομοιάζοντας την πανδημία με πύλη, ώστε να μεταβείς από έναν κόσμο σε έναν άλλο.

Το εντυπωσιακό αίθριο του ισογείου με την συγκλονιστική γυάλινη όροφη, μας εισάγει στην «αγορά» της έκθεσης με τίτλο Portals/Πύλη. Στον δημόσιο χώρο όπου μέσα από τα έργα συνυπάρχουν τα κοινωνικά κινήματα, οι συμβολικές χειρονομίες σχηματίζοντας κοινές μνήμες. Φιλοξενούνται έργα 59 καλλιτεχνών από 27 χώρες και 15 νέες αναθέσεις έργων από τον ΝΕΟΝ. Ανάμεσά τους, 18 Έλληνες καλλιτέχνες με νέα έργα. Τον Δεκέμβριο αναμένεται να ενεργοποιηθεί και το υπόγειο του κτιρίου, παρουσιάζοντας την παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου Sisyphus/Trans/Form (2019).

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, όταν και το εμβληματικό Καπνεργοστάσιο με την πλούσια ιστορία θα αποδοθεί ανανεωμένο πλέον ως ένα πολιτιστικό κέντρο της Βουλής των Ελλήνων.



 «Με χαρά αποδεχτήκαμε την πρόταση του οργανισμού ΝΕΟΝ να ανακαινιστεί το εμβληματικό κτίριο μέσα στη δύσκολη συνθήκη της πανδημίας. Η συνέργεια έφερε γόνιμο αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο από τη συνομιλία του κοινού με τον δημόσιο χώρο, μέσω της σύγχρονης τέχνης [...] συνηγορούμε ώστε η πρόσβαση σε αυτή να είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων» ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά την ξενάγηση της έκθεσης στο εμβληματικό κτίριο.

Από την άλλη ο ιδρυτής του ΝΕΟΝ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, δήλωσε ότι «η ιδιωτική ευθύνη στη συνεργασία με το Δημόσιο. Η έκθεση πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερη χρονική συγκυρία, μέσα σε ένα περιβάλλον αναστοχασμού προς την εθνική αυτοσυνειδησία, και ταυτόχρονα παγκόσμιου προβληματισμού και ραγδαίων αλλαγών. Επιλέξαμε το πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο γιατί είναι ένας χώρος που συμπορεύεται με την ιστορία αυτού του τόπου, που ενσωματώνει μια μακρά πορεία ανάπτυξης, προκλήσεων, αμφισβήτησης, πολιτικών και κοινωνικών εντάσεων».

Η Ελίνα Κουντούρη, διευθύντρια του ΝΕΟΝ και συνεπιμελήτρια της έκθεσης επισήμανε πως «για το 2021, στη συνεργασία μας με τη Βουλή των Ελλήνων, οραματιστήκαμε για το πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο έναν μη-ιεραρχικό χώρο, έναν χώρο συμβίωσης, όπου οι κοινωνικές και πολιτικές στρατηγικές αναθεωρούνται και αναδιαρθρώνονται. Μέσα από την αναμόρφωσή του, κρατάμε ζωντανές τις μνήμες της ιστορίας του κτιρίου και ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο γι' αυτό, ως σύγχρονο κέντρο πολιτισμού που θα είναι ανοιχτό σε όλους. Στην έκθεση Portals|Πύλη, 59 καλλιτέχνες από διαφορετικές ηπείρους και ποικίλα πολιτιστικά υπόβαθρα συναντιούνται και οικοδομούν μια κοινότητα ιδεών∙ τα έργα τους γίνονται μάρτυρες και φορείς προετοιμασίας της νέας κανονικότητας, μιας ιστορίας που αξιώνει να ακουστεί».

Την έκθεση Portals|Πύλη συνεπιμελείται η Μαντλίν Γκρίνστιν, διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Σικάγο. Η κ. Γκρίνστιν απηύθυνε χαιρετισμό λέγοντας ότι «τα εγκαίνια ενός νέου πολιτιστικού χώρου για τη νέα εποχή, συμβαίνουν μια στιγμή κατά την οποία το κριτικό βλέμμα της ιστορίας μας στρέφεται στα μουσεία. Φωνές σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, τόσο μέσα όσο και έξω από τον χώρο των μουσείων, καλούν αυτά τα ιδρύματα να επανεξετάσουν τις, ευρωπαϊκής προέλευσης, δομές τους, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο υπηρετούν το κοινό. Αυτή η στιγμή ρήξης αποτελεί ιδανική ευκαιρία για τη δημιουργία ενός νέου τύπου πολιτιστικού θεσμού που μας προσφέρει την ευκαιρία να απελευθερωθούμε από τις ξεπερασμένες φόρμες που συνιστούν οι συμβάσεις πολλών μουσείων».

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v