ΤΕΧΝΕΣΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

To μεγαλείο του Takis στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Τo Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει, από τις 20 Μαΐου 2020, την έκθεση «Takis – Γλύπτης του Μαγνητισμού, του Φωτός & του Ήχου».

To μεγαλείο του Takis στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση «Takis – Γλύπτης του Mαγνητισμού, του Φωτός και του Ήχου», από 20 Μαϊου 2020 μέχρι 25 Οκτωβρίου 2020. Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Tate Modern. Η σύλληψη της έκθεσης είναι του γνωστού Βρετανού κριτικού και φίλου του καλλιτέχνη Guy Brett και του Michael Wellen, επιμελητή διεθνούς τέχνης της Tate Modern.

Η παρουσίαση του έργου του Takis στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο καλλιτέχνης θεωρούσε την αρχαία γλυπτική, ιδιαίτερα τα κυκλαδικά ειδώλια, μια διαρκή πηγή έμπνευσης.  Στην πρώιμη γλυπτική του είναι εμφανής η άμεση επιρροή των αρχαίων κυκλαδικών αντικειμένων καθώς και των σύγχρονων γλυπτών του Alberto Giacometti, του Αlexander Calder και του Picasso. Τα πρωτοποριακά του γλυπτά υπό τον τίτλο Signals, ίσως τα πιο γνωστά του έργα, εξελίχθηκαν από το ενδιαφέρον του να συλλάβει το μυστήριο και το νόημα της αρχαίας τέχνης χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία και τα σύμβολα. Είναι η πρώτη φορά που τα έργα του θα βρίσκονται κάτω από την ίδια στέγη με τις κυκλαδικές αρχαιότητες που τόσο αγαπούσε.

 
Την έκθεση Takis στην Αθήνα συνεπιμελούνται ο Michael Wellen και η Αφροδίτη Γκόνου, Σύμβουλος του  Προγράμματος Σύγχρονης Τέχνης του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Η έκθεση είναι συμπαραγωγή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με την Tate Modern και το MACBA Museu d’ Art Contemporanide Barcelona.

Με περισσότερα από εβδομήντα χρόνια δημιουργίας, ο Takis (Παναγιώτης Βασιλάκης, 1925-2019) θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους πρωτοπόρους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα. Γλύπτης του μαγνητισμού, του φωτός και του ήχου, αναζητούσε την ουσιαστική ποίηση και την ομορφιά του ηλεκτρομαγνητικού σύμπαντος. Yπήρξε  ένας απο τους πιο  καινοτόμους καλλιτέχνες στην Ευρώπη από τη δεκαετία του ’60 και παραμένει πρωτοπόρος μέχρι σήμερα. Πέθανε στην Αθήνα στις 9 Αυγούστου του 2019.

Η έκθεση, η τελευταία που σχεδιάστηκε με συμμετοχή του καλλιτέχνη, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις για τον Takis διεθνώς. Συγκεντρώνει μια επιλογή από έργα του από το 1950 μέχρι τις αρχές του 2000, μεταξύ των οποίων την εγκατάσταση Μαγνητικών Πεδίων (Magnetic Fields, 1969) η οποία έχει εκτεθεί ελάχιστα στο παρελθόν, μουσικές συσκευές που παράγουν συντονισμένους και τυχαίους ήχους καθώς και «δάση» των χαρακτηριστικών Σημάτων του (Signals). Η έκθεση εστιάζει στα επαναλαμβανόμενα θέματα που συναντάμε σε όλο το έργο του: Μέταλλο και μαγνητισμός, φως και σκοτάδι ήχος και σιωπή. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Το πρόβλημα είναι ότι το σεξ είναι μια δύναμη της φύσης, ενώ η λογική δεν είναι."

Ashleigh Brilliant, Βρετανός σκιτσογράφος & γνωμικογράφος

  • 1687 - Μερική καταστροφή του Παρθενώνα από βόμβα των Ενετών που πολιορκούσαν την Ακρόπολη.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2