Τηλεργασία και χαρά

της Αγάπης Μαργετίδη
Αν έχετε χάσει τις μέρες, τα αυγά και τα πασχάλια, ελπίζω όμως όχι την ψυχραιμία και την αισιοδοξία σας, σας πληροφορώ ότι σήμερα είναι Παρασκευή κι άλλο ένα Σαββατοκύριακο αρχίζει. Και ποια η διαφορά; Μήπως πρόκειται να κάνουμε κάτι διαφορετικό; Ακούστε. Έχοντας περάσει εδώ και λίγα χρόνια από την εργασία σε γραφείο στην εργασία στο σπίτι, έχω να σας πω δυο πραγματάκια που ίσως σας φανούν χρήσιμα.
Δείτε τα καλά της υπόθεσης. Ο χαμένος και λίαν εκνευριστικός χρόνος της μετακίνησης έχει μηδενιστεί. Μην τον χαλαλίσετε όμως άσκοπα. Το πρωί, διαθέστε τον για να πιείτε τον καφέ σας ή να φάτε το πρωινό σας με την ησυχία σας. Αυτό για μένα είναι η υπέρτατη πολυτέλεια και δεν το αλλάζω με τίποτα. Εκμεταλλευτείτε τον αντίστοιχο απογευματινό χρόνο για την καθημερινή σας βόλτα ή/και τα ψώνια. Συνειδητοποιείτε ότι έχετε εξοικονομήσει τουλάχιστον μία ώρα;
Μην τριγυρνάτε με τις πυτζάμες, θα σας πάρει από κάτω. Δεν σας λέω να βάλετε ταγιέρ και κοστούμι, αλλά φορέστε κάτι άνετο που σας ανεβάζει τη διάθεση. Πολλοί από σας συμμετέχετε σε τηλεδιασκέψεις. Αν κατά τη διάρκειά της χρειαστεί να σηκωθείτε, μη γίνετε ρόμπα φορώντας πουλόβερ από πάνω και το παντελόνι της πυτζάμας από κάτω!
Μην δουλεύετε στον καναπέ, ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε laptop. Αν δεν διαθέτετε ξεχωριστό χώρο γραφείου στο σπίτι, στήστε τα πράγματά σας σε ένα τραπέζι. Φτιάξτε ένα περιβάλλον όσο το δυνατόν πιο ευχάριστο. Προσπαθήστε να στρώσετε μια ρουτίνα γραφείου και να τηρείτε, όσο μπορείτε, ένα νορμάλ ωράριο. Κάντε το μεσημεριανό σας διάλειμμα σαν να ήσασταν εκεί, τις υπόλοιπες όμως ώρες, κάντε ό, τι είναι δυνατόν για να μην χαζολογάτε ασκόπως.
Αυτά τα λίγα είχα να σας πω για το θέμα. Μιας κι έρχεται Σαββατοκύριακο λοιπόν, ας γλυκαθούμε. Μάζεψα πέντε παλιότερες συνταγές μου για ελαφριά γλυκά της εποχής που νομίζω ότι θα σας αρέσουν πολύ. Καλό Σαββατοκύριακο!
ΜΟΥΣ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΠΟ ΚΡΕΜΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ
Ταξίδι στα σύννεφα
Για την κρέμα λεμονιού (lemon curd)
Για 500 γρ. που στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί για mousse 6 ατόμων : βγάζουμε το ξύσμα από 4 μεγαλούτσικα λεμόνια και στύβουμε τον χυμό τους. Θέλουμε 1 φλ. τσ. χυμό. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τον χυμό, το ξύσμα, 200 γρ. ζάχαρη και 100 γρ. βούτυρο κομμένο σε κύβους και το τοποθετούμε πάνω από ένα μεγαλύτερο σκεύος με νερό που βράζει σε χαμηλή φωτιά (bain-marie). Ανακατεύουμε με το σύρμα έως ότου λιώσουν η ζάχαρη και το βούτυρο. Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά με το σύρμα 4 ολόκληρα αυγά και 1 κρόκο (κρατάμε το ασπράδι χωριστά γιατί θα το χρησιμοποιήσουμε αργότερα στη mousse). Ρίχνουμε τα αυγά στο σκεύος και από εκείνη τη στιγμή δεν σταματάμε να ανακατεύουμε, πάντα με το σύρμα , έως ότου πήξει το μίγμα και στέκεται στην πλάτη ενός κουταλιού (η διαδικασία θα πάρει περίπου 20 – 25΄). Περνάμε από ψιλή σήτα για να απομακρύνουμε το ξύσμα και τυχόν κομμάτια ψημένου αυγού και σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη κατευθείαν πάνω στην κρέμα για να μην σχηματιστεί πέτσα. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και στη συνέχεια βάζουμε στο ψυγείο. Εάν θέλουμε να κρατήσουμε το lemon curd ως έχει, το μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και το φυλάμε στο ψυγείο. Διατηρείται για περίπου μία εβδομάδα.
Για τη μους
Αφού έχουμε κρυώσει καλά το lemon curd, το βγάζουμε από το ψυγείο. Στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα, χτυπάμε το ασπράδι του αυγού που φυλάξαμε σε σφιχτή μαρέγκα: πρώτα σκέτο με μία πρέζα αλάτι και μόλις αρχίσει να πήζει ελαφρώς, προσθέτουμε 1 κοφτή κ.σ. ζάχαρη και χτυπάμε έως ότου σφίξει και γυαλίσει η μαρέγκα. Στη συνέχεια την ενσωματώνουμε στο lemon curd, ανακατεύοντας με σπάτουλα σιλικόνης (maryse) απαλά με κυκλικές κινήσεις, από κάτω προς τα πάνω και από έξω προς τα μέσα. Τέλος, χτυπάμε στο μίξερ σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα 1 φλ. τσ. παγωμένη κρέμα γάλακτος, έως ότου γίνει σαντιγί. Θέλει λίγη προσοχή, ώστε η κρέμα να είναι σχετικά σφιχτή, αλλά να μην “κόψει”. Ενσωματώνουμε σταδιακά τη σαντιγί στη μους, με τις ίδιες απαλές, αλλά αποφασιστικές κινήσεις, ούτως ώστε να έχουμε ένα απόλυτα ομοιογενές μίγμα. Μοιράζουμε τη μους σε ωραία ποτήρια ή σε ένα μεγαλύτερο μπολ και παγώνουμε για αρκετές ώρες στο ψυγείο. Σερβίρουμε αφού πασπαλίσουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.
Tip : το ίδιο ακριβώς μπορούμε να κάνουμε με limes, πορτοκάλια ή μανταρίνια.
ΖΕΛΕ ΑΠΟ ΓΛΥΚΟ ΚΡΑΣΙ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ
Σαν ηλιόλουστο χάδι
Για 4 άτομα. Σε ένα μπολ μουλιάζουμε 4 φύλλα ζελατίνας (των 2 γρ. το καθένα) σε πολύ παγωμένο νερό (ακόμη καλύτερα αν προσθέσουμε και δυο παγάκια). Σε ένα κατσαρολάκι και σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε 300 ml γλυκό κρασί, 60 ml νερό, τον χυμό από 1 μοσχολέμονο (lime) και προαιρετικά 20 γρ. ζάχαρη (βλ. tips). Μόλις το υγρό πάρει βράση, απομακρύνουμε το σκεύος από την εστία και προσθέτουμε τα φύλλα της ζελατίνας, αφού τα στύψουμε δυνατά. Ανακατεύουμε πολύ καλά για να διαλυθεί η ζελατίνα και να ισομεριστεί. Αφήνουμε να χλιάνει λίγο. Βάζουμε στον πάτο 4 ποτηριών λίγα φρέσκα φρούτα του δάσους της επιλογής μας (σμέουρα, μύρτιλα, μούρα, φράουλες, φραγκοστάφυλα, κλπ) και γεμίζουμε τα ποτήρια με το ζελέ. Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να πήξει το ζελέ.
Tip : Το εάν θα βάλετε ζάχαρη, εξαρτάται από το πόσο γλυκό είναι το κρασί που έχετε και φυσικά από το γούστο σας. Το δικό μου κρασί που ήταν το Samos Vin Doux, με έντονα αρώματα και αρκετή γλυκύτητα, δεν χρειάστηκε καθόλου ζάχαρη. Αντιθέτως, το ζελέ είχε ατόφια όλη τη γεύση του κρασιού. Άλλοι επιδόρπιοι οίνοι είναι ημίγλυκοι και πιθανότατα να χρειάζονται λίγη ζάχαρη. Η επιλογή είναι μεγάλη, έχουμε πολύ αξιόλογα επιδόρπια κρασιά.
ΚΟΜΠΟΣΤΑ ΜΕ ΞΕΡΑ ΦΡΟΥΤΑ, ΤΣΑΙ & ΡΟΥΜΙ
Μεθυστικό άρωμα
Επιλέγουμε ξερά φρούτα της αρεσκείας μας σε όποιον συνδυασμό μας αρέσει : βερίκοκα, δαμάσκηνα, σύκα, χουρμάδες, σταφίδες ξανθές και μαύρες, κράνα (cranberries). Τα βάζουμε σε ένα μπολ και φτιάχνουμε ένα δυνατό τσάι, υπολογίζοντας έτσι την ποσότητα, ώστε να καλύπτει τα φρούτα εντελώς. Αφήνουμε το τσάι να χλιάνει και το ρίχνουμε στο μπολ με τα φρούτα. Προσθέτουμε ένα σφηνάκι μαύρο ρούμι και 1 κομμάτι ginger, ψιλοκομμένο σε λεπτά μπαστουνάκια. Αφήνουμε τα φρούτα να μουλιάσουν για μια νύχτα. Την επομένη θα έχουν φουσκώσει και θα έχουν απορροφήσει μια μεγάλη ποσότητα του υγρού. Τα στραγγίζουμε και βάζουμε το υγρό που έχει περισσέψει σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτουμε ολόκληρα μπαχαρικά της αρεσκείας μας μόνα τους ή σε συνδυασμό (κανέλα, γαρύφαλλο, αστεροειδή γλυκάνισο), λίγη ζάχαρη ή μέλι και φέρνουμε σε βρασμό. Αφήνουμε το σιρόπι να δέσει ελαφρώς και λίγο πριν το αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε λίγες σταγόνες λεμονιού. Περιχύνουμε τα φρούτα με το σιρόπι αφού χλιάνει λίγο. Φυλάμε τη κομπόστα σε βάζο στο ψυγείο. Τρώγεται τέλεια σκέτη, συνοδεύει όμως με μεγάλη επιτυχία, γιαούρτι και παγωτό.
Tips