Τηλεργασία και χαρά

Πέντε υπέροχα γλυκά για το τέλος της (τηλε)εργάσιμης εβδομάδας
Τηλεργασία και χαρά

της Αγάπης Μαργετίδη

Αν έχετε χάσει τις μέρες, τα αυγά και τα πασχάλια, ελπίζω όμως όχι την ψυχραιμία και την αισιοδοξία σας, σας πληροφορώ ότι σήμερα είναι Παρασκευή κι άλλο ένα Σαββατοκύριακο αρχίζει. Και ποια η διαφορά;  Μήπως πρόκειται να κάνουμε κάτι διαφορετικό;  Ακούστε.  Έχοντας περάσει εδώ και λίγα χρόνια από την εργασία σε γραφείο στην εργασία στο σπίτι, έχω να σας πω δυο πραγματάκια που ίσως σας φανούν χρήσιμα.

Δείτε τα καλά της υπόθεσης.  Ο χαμένος και λίαν εκνευριστικός χρόνος της μετακίνησης έχει μηδενιστεί.  Μην τον χαλαλίσετε όμως άσκοπα.  Το πρωί, διαθέστε τον για να πιείτε τον καφέ σας ή να φάτε το πρωινό σας με την ησυχία σας.  Αυτό για μένα είναι η υπέρτατη πολυτέλεια και δεν το αλλάζω με τίποτα.  Εκμεταλλευτείτε τον  αντίστοιχο απογευματινό χρόνο για την καθημερινή σας βόλτα ή/και τα ψώνια. Συνειδητοποιείτε ότι έχετε εξοικονομήσει τουλάχιστον μία ώρα; 

Μην τριγυρνάτε με τις πυτζάμες, θα σας πάρει από κάτω.  Δεν σας λέω να βάλετε ταγιέρ και κοστούμι, αλλά φορέστε κάτι άνετο που σας ανεβάζει τη διάθεση.  Πολλοί από σας συμμετέχετε σε τηλεδιασκέψεις.  Αν κατά τη διάρκειά της χρειαστεί να σηκωθείτε, μη γίνετε ρόμπα φορώντας πουλόβερ από πάνω και το παντελόνι της πυτζάμας από κάτω! 

Μην δουλεύετε στον καναπέ, ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε laptop.  Αν δεν διαθέτετε ξεχωριστό χώρο γραφείου στο σπίτι, στήστε τα πράγματά σας σε ένα τραπέζι.  Φτιάξτε ένα περιβάλλον όσο το δυνατόν πιο ευχάριστο.  Προσπαθήστε να στρώσετε μια ρουτίνα γραφείου και να τηρείτε, όσο μπορείτε, ένα νορμάλ ωράριο.  Κάντε το μεσημεριανό σας διάλειμμα σαν να ήσασταν εκεί, τις υπόλοιπες όμως ώρες, κάντε ό, τι είναι δυνατόν για να μην χαζολογάτε ασκόπως. 

Αυτά τα λίγα είχα να σας πω για το θέμα.  Μιας κι έρχεται Σαββατοκύριακο λοιπόν, ας γλυκαθούμε. Μάζεψα πέντε παλιότερες συνταγές μου για ελαφριά γλυκά της εποχής που νομίζω ότι θα σας αρέσουν πολύ.   Καλό Σαββατοκύριακο!

ΜΟΥΣ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΠΟ ΚΡΕΜΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ
Ταξίδι στα σύννεφα

 

Για την κρέμα λεμονιού (lemon curd)
Για 500 γρ. που στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί για mousse 6 ατόμων : βγάζουμε το ξύσμα από 4 μεγαλούτσικα λεμόνια και στύβουμε τον χυμό τους.  Θέλουμε 1 φλ. τσ. χυμό.  Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τον χυμό, το ξύσμα, 200 γρ. ζάχαρη και 100 γρ. βούτυρο κομμένο σε κύβους και το τοποθετούμε πάνω από ένα μεγαλύτερο σκεύος με νερό που βράζει σε χαμηλή φωτιά (bain-marie).  Ανακατεύουμε με το σύρμα έως ότου λιώσουν η ζάχαρη και το βούτυρο.  Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά με το σύρμα 4 ολόκληρα αυγά και 1 κρόκο (κρατάμε το ασπράδι χωριστά γιατί θα το χρησιμοποιήσουμε αργότερα στη mousse).  Ρίχνουμε τα αυγά στο σκεύος και από εκείνη τη στιγμή δεν σταματάμε να ανακατεύουμε, πάντα με το σύρμα , έως ότου πήξει το μίγμα και στέκεται στην πλάτη ενός κουταλιού (η διαδικασία θα πάρει περίπου 20 – 25΄).  Περνάμε από ψιλή σήτα για να απομακρύνουμε το ξύσμα και τυχόν κομμάτια ψημένου αυγού και σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη κατευθείαν πάνω στην κρέμα για να μην σχηματιστεί πέτσα.  Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και στη συνέχεια βάζουμε στο ψυγείο. Εάν  θέλουμε να κρατήσουμε το lemon curd ως έχει, το μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και το φυλάμε στο ψυγείο.  Διατηρείται για περίπου μία εβδομάδα.

Για τη μους
Αφού έχουμε κρυώσει καλά το lemon curd, το βγάζουμε από το ψυγείο.  Στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα, χτυπάμε το ασπράδι του αυγού που φυλάξαμε σε σφιχτή μαρέγκα: πρώτα σκέτο με μία πρέζα αλάτι και μόλις αρχίσει να πήζει ελαφρώς, προσθέτουμε 1 κοφτή κ.σ. ζάχαρη και χτυπάμε έως ότου σφίξει και γυαλίσει η μαρέγκα.  Στη συνέχεια την ενσωματώνουμε στο lemon curd, ανακατεύοντας με σπάτουλα σιλικόνης (maryse) απαλά με κυκλικές κινήσεις, από κάτω προς τα πάνω και από έξω προς τα μέσα.  Τέλος, χτυπάμε στο μίξερ σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα 1 φλ. τσ. παγωμένη κρέμα γάλακτος, έως ότου γίνει σαντιγί.  Θέλει λίγη προσοχή, ώστε η κρέμα να είναι σχετικά σφιχτή, αλλά να μην “κόψει”.  Ενσωματώνουμε σταδιακά τη σαντιγί στη μους,  με τις ίδιες απαλές, αλλά αποφασιστικές κινήσεις, ούτως ώστε να έχουμε ένα απόλυτα ομοιογενές μίγμα.  Μοιράζουμε τη μους σε ωραία ποτήρια ή σε ένα μεγαλύτερο μπολ και παγώνουμε για αρκετές ώρες στο ψυγείο.  Σερβίρουμε αφού πασπαλίσουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.

Tip : το ίδιο ακριβώς μπορούμε να κάνουμε με limes, πορτοκάλια ή μανταρίνια.

ΖΕΛΕ ΑΠΟ ΓΛΥΚΟ ΚΡΑΣΙ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ
Σαν ηλιόλουστο χάδι

 

Για 4 άτομα.  Σε ένα μπολ μουλιάζουμε 4 φύλλα ζελατίνας (των 2 γρ. το καθένα) σε πολύ παγωμένο νερό (ακόμη καλύτερα αν προσθέσουμε και δυο παγάκια).  Σε ένα κατσαρολάκι και σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε 300 ml γλυκό κρασί, 60 ml νερό, τον χυμό από 1 μοσχολέμονο (lime) και προαιρετικά 20 γρ. ζάχαρη (βλ. tips).  Μόλις το υγρό πάρει βράση, απομακρύνουμε το σκεύος από την εστία και προσθέτουμε τα φύλλα της ζελατίνας, αφού τα στύψουμε δυνατά.  Ανακατεύουμε πολύ καλά για να διαλυθεί η ζελατίνα και να ισομεριστεί.  Αφήνουμε να χλιάνει λίγο.  Βάζουμε στον πάτο 4 ποτηριών λίγα φρέσκα φρούτα του δάσους της επιλογής μας (σμέουρα, μύρτιλα, μούρα, φράουλες, φραγκοστάφυλα, κλπ) και γεμίζουμε τα ποτήρια με το ζελέ. Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να πήξει το ζελέ. 

Tip : Το εάν θα βάλετε ζάχαρη, εξαρτάται από το πόσο γλυκό είναι το κρασί που έχετε και φυσικά από το γούστο σας.  Το δικό μου κρασί που ήταν το Samos Vin Doux, με έντονα αρώματα και αρκετή γλυκύτητα, δεν χρειάστηκε καθόλου ζάχαρη.  Αντιθέτως, το ζελέ είχε ατόφια όλη τη γεύση του κρασιού.  Άλλοι επιδόρπιοι οίνοι είναι ημίγλυκοι και πιθανότατα να χρειάζονται λίγη  ζάχαρη.  Η επιλογή είναι μεγάλη, έχουμε πολύ αξιόλογα επιδόρπια κρασιά. 

ΚΟΜΠΟΣΤΑ ΜΕ ΞΕΡΑ ΦΡΟΥΤΑ, ΤΣΑΙ & ΡΟΥΜΙ
Μεθυστικό άρωμα

 

Επιλέγουμε ξερά φρούτα της αρεσκείας μας σε όποιον συνδυασμό μας αρέσει : βερίκοκα, δαμάσκηνα, σύκα, χουρμάδες, σταφίδες ξανθές και μαύρες, κράνα (cranberries).  Τα βάζουμε σε ένα μπολ και φτιάχνουμε ένα δυνατό τσάι, υπολογίζοντας έτσι την ποσότητα, ώστε να καλύπτει τα φρούτα εντελώς.  Αφήνουμε το τσάι να χλιάνει και το ρίχνουμε στο μπολ με τα φρούτα.  Προσθέτουμε ένα σφηνάκι μαύρο ρούμι και 1 κομμάτι ginger, ψιλοκομμένο σε λεπτά μπαστουνάκια.  Αφήνουμε τα φρούτα να μουλιάσουν για μια νύχτα.  Την επομένη θα έχουν φουσκώσει  και θα έχουν απορροφήσει μια μεγάλη ποσότητα του υγρού.  Τα στραγγίζουμε και βάζουμε το υγρό που έχει περισσέψει σε ένα κατσαρολάκι.  Προσθέτουμε ολόκληρα μπαχαρικά της αρεσκείας μας μόνα τους ή σε συνδυασμό (κανέλα, γαρύφαλλο, αστεροειδή γλυκάνισο), λίγη ζάχαρη ή μέλι και φέρνουμε σε βρασμό.  Αφήνουμε το σιρόπι να δέσει ελαφρώς και λίγο πριν το αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε λίγες σταγόνες λεμονιού.  Περιχύνουμε τα φρούτα με το σιρόπι αφού χλιάνει λίγο.  Φυλάμε τη κομπόστα σε βάζο στο ψυγείο.   Τρώγεται τέλεια σκέτη, συνοδεύει όμως με μεγάλη επιτυχία, γιαούρτι και παγωτό.

Tips

  • Οι ποσότητες του ginger και των μπαχαρικών είναι θέμα προσωπικού γούστου.  Εγώ σε 1 κιλό φρούτων έβαλα ένα κομμάτι ginger ίσο με 2 δάχτυλα, 1 μπαστουνάκι κανέλας, 2 αστεροειδείς γλυκάνισους και 2-3 καρφάκια γαρύφαλλου.  Αν κάτι δεν σας αρέσει, απλώς παραλείψτε το. Έβαλα μέλι αντί για ζάχαρη (2 κ.σ.) και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικά ισορροπημένο.  Αν βάλετε ζάχαρη, προτιμήστε μαύρη ή καστανή. 
  • Η επιλογή του τσαγιού είναι επίσης προσωπική υπόθεση.  Εγώ έβαλα το αγαπημένο μου Earl Grey με το υπέροχο άρωμα του περγαμόντου που έδεσε τέλεια με το παλαιωμένο μαύρο ρούμι που είχα στην κάβα μου. Το ρούμι μπορεί να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο αλκοόλ, όπως κονιάκ, γλυκό κρασί, whisky.  Θα μπορούσατε επίσης να προσθέσετε και ξύσμα πορτοκαλιού, μανταρινιού ή ακόμα καλύτερα, περγαμόντου.
 
ΕΛΑΦΡΙΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΑ ΜΗΛΟΥ
Κομπόστα αλά Γαλλικά. Πανάλαφρη και πανεύκολη.
 
 
Με 4 μήλα γεμίζουμε 2 μετρίου μεγέθους βαζάκια.  Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κύβους 4 ξινόμηλα.  Οι κύβοι όχι μόνον δεν χρειάζεται να είναι ισομεγέθεις, αλλά επιβάλλεται να μην είναι ομοιόμορφοι, για να αποκτήσει η κομπόστα σωστή υφή, δηλ. τα μικρότερα κομμάτια να λιώσουν εντελώς και τα μεγαλύτερα να μείνουν σχεδόν ολόκληρα.  Βάζουμε τα μήλα σε μία κατσαρόλα, προσθέτουμε 20 γρ. ζάχαρη και 200 ml νερό.  Αρωματίζουμε με 1 ξύλο κανέλας, 1 αστεροειδή γλυκάνισο και 2-3 καρφάκια γαρύφαλλο που τα τυλίγουμε σε γάζα, την οποία δένουμε σαν πουγκί.  Φέρνουμε σε βρασμό σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 20΄.  Η κομπόστα είναι έτοιμη όταν μαλακώσουν εντελώς τα μήλα και γίνουν σαν πουρές (όχι λείος) και το νερό εξατμισθεί σχεδόν όλο.  Προς το τέλος στάζουμε λίγες σταγόνες λεμονιού.  Αφαιρούμε το πουγκί των μπαχαρικών και μοιράζουμε την κομπόστα στα βάζα.  Αφού κρυώσει, τη συντηρούμε στο ψυγείο.  Ταιριάζει εξαιρετικά με το γιαούρτι αλλά και με παγωτό βανίλια.
 
Tips
  • Αυτή τη φορά έβαλα μόνο ξινόμηλα.  Μπορείτε όμως να βάλετε όποια μήλα σας αρέσουν και έχετε διαθέσιμα, ακόμα και από διαφορετικές ποικιλίες. Εάν είναι  πολύ γλυκά, θα μειώσετε τη ζάχαρη ή θα την παραλείψετε εντελώς.   
  • Τα αχλάδια είναι επίσης καλοδεχούμενα, μόνα τους ή με μήλα για έναν νόστιμο συνδυασμό.
  • Η ζάχαρη είναι ελάχιστη, στην ουσία είναι τόση, όσο ένα ελαφρύ πασπάλισμα των μήλων. Για το καλό της υγείας και της σιλουέτας, αντικαταστήστε τη λευκή με ακατέργαστη σκούρα ζάχαρη.  Συν τοις άλλοις, η κομπόστα θα αποκτήσει πιο βαθιά, καραμελένια γεύση.  Το σιρόπι αγαύης από την άλλη, είναι ιδανικό για όσους απέχουν εντελώς από τη ζάχαρη, θέλει όμως προσοχή στην ποσότητα γιατί η γλυκαντική του δύναμη είναι μεγάλη.
  • Μπορείτε να κάνετε τη κομπόστα εντελώς λείο πουρέ, πολτοποιώντας τη με το ραβδομπλέντερ.  Προσωπικά μου αρέσει να έχει κομματάκια μήλου που δεν έχουν λιώσει εντελώς, εξ ου και η οδηγία για το ανισομεγέθες κόψιμο των φρούτων.
  • Μπορείτε να φτιάξετε τον δικό σας συνδυασμό των μπαχαρικών, αναλόγως των προτιμήσεών σας.  Ταιριάζουν επίσης πολύ η βανίλια, το κάρδαμο και το μοσχοκάρυδο.
  • Μπορείτε να προσθέσετε λίγο ginger : φρέσκο και κομμένο σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια σαν σπίρτα για να το αισθάνεστε στο δόντι, ή φρέσκο και τριμμένο για να χαθεί μέσα στον πουρέ και να μείνει μόνο η σπιρτάδα του, ή σε σκόνη μόνο για τη μυρωδιά του.
  • Πολύ ενδιαφέρον έχει και το αλκοόλ : whisky, grappa και calvados είναι ιδανικά. 
 
ΜΙΚΡΑ CAKES ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΟ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Χωρίς γλουτένη και χωρίς ζωικά λίπη, αυτά τα κουκλάκια είναι η χαρά όσων τα αποφεύγουν
 
 
Για 12 cakes.  Χτυπάμε με το μίξερ χειρός 4 κρόκους αυγών (κρατάμε τα ασπράδια για το επόμενο στάδιο) με 120 γρ. ζάχαρη, μέχρι το μίγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει.  Προσθέτουμε 4 κ.σ. corn flour, λεπτοτριμμένο ξύσμα από 2 μεγαλούτσικα πορτοκάλια και 1 σκάρτο φλ. τσ. χυμό πορτοκαλιού και χτυπάμε λίγο ακόμη, μέχρι να ανακατευτούν τα υλικά.  Προσθέτουμε 300 γρ. πούδρα αμυγδάλου και ανακατεύουμε με το σύρμα.  Χτυπάμε τα 4 ασπράδια των αυγών με 1 πρέζα αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα και την ενσωματώνουμε σταδιακά στο μίγμα, ανακατεύοντας με το σύρμα απαλά για να μην χαθεί ο όγκος της.  Γεμίζουμε 12 θήκες για muffins μέχρι το χείλος και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα για 30΄ περίπου, μέχρι να πάρουν τα cakes όμορφο χρώμα και το μαχαίρι να βγαίνει στεγνό. Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο μέσα στις θήκες, τα ξεφορμάρουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πάνω σε σχάρα.  Τα βάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. 
 
Tips
  • Αρχικά η συνταγή έγινε με μανταρίνια, όμως τέλος για φέτος. Αντιθέτως, αυτή την εποχή βρίσκουμε απίθανα γλυκά και ζουμερά πορτοκάλια.
  • Μπορείτε να βρείτε έτοιμη πούδρα αμυγδάλου στο σουπερμάρκετ, όμως δεν χρειάζεται να μπείτε στον κόπο.  Γίνεται πανεύκολα κονιορτοποιώντας στο multi ολόκληρα αμύγδαλα με διακεκομμένες κινήσεις.  Ακόμη πιο νόστιμα είναι τα αναποφλοίωτα.
  • Για να αποφύγετε έστω και το ελάχιστο βούτυρο και αλεύρι που θα χρειαστούν για να μην κολλήσουν τα cakes μέσα στις θήκες, αλλά και για λιγότερο μπελά, προτιμήστε τις θήκες από σιλικόνη ή τις χάρτινες θήκες που έχουν αντικολλητική επεξεργασία. 
  • Η ζύμη θα φουσκώσει λίγο όσο ψήνεται, όμως τα cakes θα ξεφουσκώσουν αμέσως μόλις βγουν από τον φούρνο.  Αυτό είναι λογικό γιατί δεν περιέχουν κανένα διογκωτικό.  Επειδή λοιπόν δεν κινδυνεύει η ζύμη να ξεχειλίσει και να χυθεί στο ψήσιμο, γεμίζουμε τις θήκες μέχρι το χείλος και όχι στα ¾ όπως κάνουμε συνήθως.
  • Η ζύμη είναι αρκετά αραιή και σας συστήνω να την βάλετε σε κανάτα με στόμιο που να εξέχει, για να την μοιράσετε στις θήκες εύκολα και χωρίς να λερώσετε.
  • Μην παραψήσετε τα cakes για να μείνουν αφράτα.
  • Τα cakes  θα παραμείνουν φρέσκα για 2-3 μέρες σε ερμητικά κλειστό δοχείο, όμως η άχνη θα απορροφηθεί από τα έλαια του αμυγδάλου.  Γι αυτόν τον λόγο, πασπαλίστε μόνον όσα θα καταναλώσετε άμεσα, αποθηκεύστε τα υπόλοιπα και πασπαλίστε τα σταδιακά. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v