Ζήτω το 2021 και Happy New Brunch!

Αφού καταραστούμε για άλλη μια φορά το 2020, υποδεχόμαστε το 2021 με αισιοδοξία και απολαμβάνουμε ένα χαρούμενο brunch.
Ζήτω το 2021 και Happy New Brunch!

της Αγάπης Μαργετίδη

Σήμερα που σας γράφω διανύουμε τα τελευταία βασανιστικά εικοσιτετράωρα μιας χρονιάς που κανένας μας δεν θα ήθελε να ξαναζήσει.  Μιας χρονιάς που μας έβγαλε από τα νερά μας και γκρέμισε αγαπημένες μας συνήθειες, αν κι αυτό ήταν το μικρότερο κακό.  Γεμίσαμε από στενοχώρια και άγχος και ανασφάλεια και γκρίνια και ανία και μοναξιά και κάθε είδους «μη» και μύρια άλλα κακά.  Βάρος δυσβάσταχτο είχε αυτή η χρονιά.  Βάρος που φορές φορές νομίζαμε ότι θα μας καταπιεί σαν κινούμενη άμμος.  Δυστυχώς κατάπιε πάρα πολλούς και το σκοτάδι τύλιξε τους δικούς τους ανθρώπους έχοντας αφήσει σημάδια που δύσκολα θα σβηστούν. 

Όπως κάθε χρόνο, φέτος, για πολλούς περισσότερους και πολύ σπουδαιότερους λόγους, έχουμε ανάγκη να πιστέψουμε πως κάτι καλό θα φέρει το 2021.  Ήδη έχει αρχίσει να φαίνεται από μακριά κάποια ελπίδα ότι σε λίγους μήνες θα μπορέσουμε να ξαναπάρουμε τη ζωή μας πίσω.  Το πότε και πόση από αυτήν, είναι ακόμα άγνωστα.  Το τίμημα που θα πληρώσουμε δεν θα είναι μικρό, αυτό το ξέρουμε ήδη, αλλά ας μείνουμε στο καλό που θα έρθει και τα υπόλοιπα θα τα βρούμε.  Τουλάχιστον θα προσπαθήσουμε.  Αυτό θέλω από την καινούργια χρονιά.  Να μας δώσει την ευκαιρία για να προσπαθήσουμε. 



Ας αφιερώσουμε λοιπόν το πρώτο πρωινό του 2021 στους ανθρώπους της οικογένειάς μας και στους στενούς μας φίλους κι ας το καλωσορίσουμε με ένα νωχελικό, μακρόσυρτο πρωινό που θα πάει μέχρι νωρίς το απόγευμα.  Brunch το ονομάζουμε κι αν ακόμη κάποιοι το θεωρούν περιττή ξενόφερτη συνήθεια, ας μην είναι πια τόσο αυστηροί.  Υπάρχουν πολύ σοβαρότερα θέματα αντιπαράθεσης… Τι κακό έχει το brunch πια;  Λίγη ελαφράδα δεν βλάπτει, κυρίως όταν περνάμε δύσκολα.  Αυτή είναι η γνώμη μου και την γράφω μετά λόγου γνώσεως.  Ας μπραντσάρουμε λοιπόν! 

ΟΙ ΜΙΜΟΖΕΣ

Δεν νοείται brunch, πόσο μάλιστα γιορτινό, χωρίς χαρούμενες παιχνιδιάρικες φυσαλίδες.  Τα παιδιά θα πιουν σκέτο χυμό φρούτων.

Η κλασική μιμόζα φτιάχνεται με ίσα μέρη φρέσκου χυμού πορτοκαλιού και σαμπάνιας. Η γνώμη μου είναι πως δεν αξίζει να ξοδέψουμε τα χρήματά μας για να ανακατέψουμε τη σαμπάνια με χυμό κι έτσι προτείνω κάποιον οικονομικότερο αφρώδη οίνο. Από εκεί και πέρα μπορούμε να φτιάξουμε μιμόζες με άλλα φρούτα.  Εγώ έφτιαξα την κλασική με τον χυμό πορτοκαλιού και μια άλλη με χυμό ροδιού για την τύχη, την οποία χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε. 

 
Άλλες ιδέες είναι  χυμός από grapefruit, από cranberries, από μανταρίνια, από μύρτιλα, κλπ. Σουρώνουμε τους χυμούς για να απομακρύνουμε την πούλπα των φρούτων, γεμίζουμε τα ποτήρια μέχρι τη μέση και από πάνω ρίχνουμε αργά αργά το bubbly ποτό. 

ΤΑ ΑΥΓΑ
Αναλόγως του πόσα άτομα έχουμε μαζευτεί, το πόση όρεξη έχουν, καθώς και τις προτιμήσεις τους, διαλέγουμε είτε τα ατομικά αυγά κοκότ, είτε μια μεγάλη στράτα, είτε και τα δύο. 

ΑΥΓΑ ΚΟΚΟΤ  (ŒUFS  COCOTTE)

Η cocotte, η κοκότα δηλαδή, πέρα από τη γνωστή σε όλους σημασία, είναι και το κεραμικό, πορσελάνινο ή μεταλλικό πυρίμαχο σκεύος κουζίνας με καπάκι, στο οποίο μαγειρεύονται στον φούρνο πολλά φαγητά και ψωμί, δηλαδή η γάστρα.  Ίσως το έχετε ακούσει και με το αγγλικό του όνομα, Dutch oven.  Τα αυγά cocotte, λοιπόν, είναι αυγά που ψήνονται στον φούρνο σε ατομικές κοκότες.  Δεν είναι όμως απαραίτητο αυτό ακριβώς το σκεύος, γιατί το καπάκι δεν χρειάζεται στη συγκεκριμένη συνταγή, κι έτσι, κατάλληλο είναι οποιοδήποτε ατομικό πυρίμαχο σκεύος, αρκεί να είναι βαθουλό.  Κι ένα τελευταίο περί κοκότας : σημαίνει και την μικρή κότα, την κοτούλα, και είναι χαϊδευτική προσφώνηση.  Ça va, ma cocotte?   



Η βασική συνταγή είναι η εξής : βουτυρώνουμε καλά τα σκεύη, σπάμε μέσα ένα αυγό με προσοχή για να μην σπάσει ο κρόκος, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε 1 κ.σ. κρέμα γάλακτος και ψήνουμε σε bain-marie σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο  - 170ο  C για περίπου 8΄- 10΄, μέχρι να πήξει το ασπράδι, ενώ ο κρόκος θα πρέπει να μείνει μελάτος, ακριβώς όπως και στα αυγά μάτια στο τηγάνι.  Συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί.

Μιας όμως και έχουμε γιορτή, έφτιαξα δύο πιο περιποιημένες συνταγές.  Η πρώτη για τους μεγάλους και η δεύτερη για τα παιδιά. 

Œufs cocotte με καπνιστό σολομό



Υπολογίζουμε μία με μιάμιση  φέτα σολομού ανά σκεύος (αναλόγως του μεγέθους της κοκότας), τις οποίες κόβουμε σε μακρόστενες λωρίδες.  Αφού βουτυρώσουμε την κοκότα, βάζουμε τον σολομό στον πάτο και ανεβάζουμε και λίγο στα τοιχώματα, προσθέτουμε την κρέμα, από πάνω σπάμε το αυγό, το αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε.  Επειδή ο κάθε φούρνος είναι διαφορετικός, έχουμε τον νου μας μετά από το πρώτο πεντάλεπτο, για να έχουμε το τέλειο αποτέλεσμα.  Όταν τα ξεφουρνίσουμε, φροντίζουμε να τα βγάλουμε αμέσως από το καυτό νερό για να σταματήσουν να ψήνονται. Γαρνίρουμε προαιρετικά με λίγα αυγά σολομού (μπρικ). 



Œufs cocotte με μπέικον και κοντά ζυμαρικά

Για κάθε σκεύος υπολογίζουμε μια χούφτα βρασμένα ζυμαρικά (μικρά κοχύλια, μικρές πένες ή κοφτό μακαρονάκι) και μία φέτα μπέικον κομμένη σε λωρίδες ή μικρούς κύβους.  Σε ένα μικρό τηγάνι ψήνουμε το μπέικον, χωρίς όμως να το αφήσουμε να στεγνώσει εντελώς, αφού θα ψηθεί και στον φούρνο.  Ανακατεύουμε τα ζυμαρικά με το μπέικον, πιπερώνουμε (δεν χρειάζεται αλάτι, αφού αφενός τα ζυμαρικά έχουν βράσει σε αλατισμένο νερό και αφετέρου το μπέικον είναι αρκετά αλμυρό), προσθέτουμε 1 κ.σ. κρέμα γάλακτος και λίγη τριμμένη παρμεζάνα ή γραβιέρα και ανακατεύουμε.  Αφού βουτυρώσουμε τις κοκότες, μοιράζουμε το μίγμα σε ύψος 2/3 του κάθε σκεύους, κάνουμε ένα βαθούλωμα στη μέση και μέσα σπάμε από ένα αυγό.  Αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε με τον ίδιο τρόπο. 

 
ΣΤΡΑΤΑ

Στράτα ονομάζουμε ένα γκρατινέ φαγητό που μοιάζει με αυγόφετες, αλμυρές όμως.   Η βάση είναι ψωμί μουλιασμένο σε ένα μίγμα από αυγά, γάλα και κρέμα, ενώ προστίθενται διάφορα άλλα υλικά (αλλαντικά, λαχανικά, τυρί, κλπ).  Το καλό με την στράτα είναι ότι μπορούμε να την ετοιμάσουμε μια μέρα πριν, να την αφήσουμε σκεπασμένη στο ψυγείο για μια νύχτα για να τραβήξει το ψωμί το υγρό και να την ψήσουμε την επομένη.

ΣΤΡΑΤΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ, ΠΡΑΣΑ, ΣΠΑΝΑΚΙ & ΓΡΑΒΙΕΡΑ



Για 8 άτομα.  Κόβουμε σε κύβους ένα μικρό καρβέλι ψωμί (όσο πιο πυκνό είναι το ψωμί, τόσο το καλύτερο).  Τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για περίπου 10΄, μέχρι να στεγνώσουν και να ροδοκοκκινίσουν.  Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο βούτυρο και λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε 500 γρ. φρέσκα μανιτάρια (από ένα είδος ή περισσότερα) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.  Αρωματίζουμε με λίγο φρέσκο ή ξερό θυμάρι.  Αλατοπιπερώνουμε και μόλις ψηθούν, τα αφαιρούμε από το τηγάνι και στη θέση τους βάζουμε 2  ψιλοκομμένα πράσα.   Χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας σε μέτρια, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε τα πράσα μέχρι να μαλακώσουν και να χάσουν όλα τα υγρά τους.  Ξαναβάζουμε στο τηγάνι τα μανιτάρια και προσθέτουμε 2 γεμάτες χούφτες νεαρό σπανάκι.  Μόλις μαραθεί το σπανάκι αποσύρουμε από την φωτιά.  Μόλις κρυώσουν λίγο τα λαχανικά, προσθέτουμε τους κύβους του ψωμιού και ανακατεύουμε.  Στρώνουμε τα υλικά σε ένα καλά βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος.  Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα 8 αυγά, 1,5 φλ. τσ. γάλα, ½ φλ. τσ. κρέμα γάλακτος, αλατοπίπερο και προαιρετικά λίγη μουστάρδα ή πικάντικη σάλτσα (όπως το Tabasco), καθώς και λίγες σταγόνες Worcestershire sauce.  Μόλις ενωθούν τα υλικά, προσθέτουμε 2 χούφτες τριμμένη γραβιέρα και ανακατεύουμε.  Ρίχνουμε την κρέμα πάνω από τα υλικά στο πυρίμαχο σκεύος και πιέζουμε τους κύβους του ψωμιού για να βυθιστούν μέσα της και να μουλιάσουν καλά.  Αν ετοιμάσουμε την στράτα το βράδυ, σκεπάζουμε το σκεύος με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι την επομένη.  Αν την ετοιμάσουμε την ίδια μέρα, την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για μία με μιάμιση ώρα για να απορροφήσει το ψωμί την μεγαλύτερη ποσότητα της κρέμας.  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για περίπου 30΄, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια και να ψηθεί η κρέμα.  Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

ΤΑ ΚΡΟΥΑΣΑΝ
Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι το πιο δύσκολο κομμάτι γιατί για να βρει κάποιος κρουασάν της προκοπής θέλει ψάξιμο και … χιλιόμετρα!  Αν, όπως κι εγώ, δεν είστε τυχεροί να έχετε κοντά σας ζαχαροπλαστείο ή φούρνο που φτιάχνει καλά κρουασάν, η λύση είναι να φτιάξουμε κάτι εύκολο και νόστιμο.  Μια ιδέα είναι τα ρολά με την κανέλα και το frosting, δηλ. τα cinnamon rolls, απαιτούν όμως αρκετά κοπιαστική και πολύωρη εργασία.  Αντί γι’ αυτά προτείνω τα Δανέζικα κρουασάν (Danish pastries) που γίνονται εύκολα, με την προϋπόθεση, βεβαίως, να έχουμε βρει καλή σφολιάτα.  Το ψήσιμο μπορεί να γίνει την προηγούμενη και το γέμισμα την ίδια μέρα, επομένως, αποφεύγουμε έτσι το άγχος της τελευταίας στιγμής. 

 
DANISH PASTRIES ΜΕ ΚΡΕΜΑ MASCARPONE ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ

Τα κρουασάν
Για περίπου 15 τεμάχια. Με ένα κουπάτ ή ένα ποτήρι διαμέτρου περίπου 8 εκ. κόβουμε δίσκους από δύο φύλλα σφολιάτας και τους τοποθετούμε με κάποια απόσταση μεταξύ τους στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.  Με ένα μυτερό μαχαιράκι σχηματίζουμε ένα στεφάνι, χαράζοντας ένα περιθώριο 0,5 εκ. στην περίμετρο του κάθε δίσκου, προσέχοντας να μην κόψουμε τη ζύμη μέχρι κάτω.  Στο κέντρο, μέσα στο περιθώριο, τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι.  Αλείφουμε το στεφάνι με κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με λίγη καστανή κρυσταλλική ζάχαρη (ή λευκή). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη λειτουργία του αέρα στους 180ο C για περίπου 15΄-20΄, μέχρι να χρυσίσουν τα κρουασάν.  Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πάνω σε σχάρα.   Σε αυτή την φάση, μπορούμε να τα φυλάξουμε σε μέρος μακριά από υγρασία για την επομένη, σκεπάζοντάς τα πολύ απαλά με αλουμινόχαρτο χωρίς να το κλείσουμε εντελώς, έτσι ώστε να κυκλοφορεί ο αέρας για να μην πανιάσουν.


 
Η κρέμα
Είτε στο μίξερ, είτε σε ένα μπολ με το μίξερ χειρός, μαλακώνουμε 250 γρ. τυρί mascarpone, που έχουμε αφήσει πολλή ώρα εκτός ψυγείου, με 4 κοφτές κ.σ. ζάχαρη άχνη, καθώς και το ξύσμα και τον χυμό από  ένα  λεμόνι.  Χτυπάμε για λίγη ώρα σε μέτρια ταχύτητα, κατεβάζουμε στην πιο χαμηλή και προσθέτουμε σταδιακά 200 ml κρέμα γάλακτος.  Χτυπάμε στη χαμηλή ταχύτητα μέχρι να αρχίσει η κρέμα να πήζει και κατόπιν ανεβάζουμε ταχύτητα μέχρι να πήξει σαν σαντιγύ.  Θα περισσέψει αρκετή κρέμα, με την οποία μπορούμε να γεμίσουμε πολύ περισσότερα κρουασάν από αυτά που θα φτιάξουμε με 2 φύλλα σφολιάτας.  Ταιριάζει όμως και σε πολλά άλλα γλυκίσματα, όπως κέικ, μπισκότα, πουτίγκα, κλπ.

 
Συναρμολόγηση
Μοιράζουμε την κρέμα στο κέντρο κάθε κρουασάν και από πάνω βάζουμε φρούτα του δάσους της αρεσκείας μας, ανακατεμένα με λίγο μέλι.  Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Η ΦΡΟΥΤΟΣΑΛΑΤΑ
Μια δροσερή φρουτοσαλάτα είναι must για βιταμίνες και ζωηράδα.



ΦΡΟΥΤΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΧΥΜΟ PASSION FRUIT ΚΑΙ LIME

Καθαρίζουμε και κόβουμε φρούτα της αρεσκείας μας.  Εγώ διάλεξα μάνγκο,  litchis, φραγκοστάφυλα, σμέουρα  και μύρτιλα. Τα βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε το ξύσμα από ένα ή δύο limes (αναλόγως της ποσότητας των φρούτων).  Με ένα κουτάλι βγάζουμε τη σάρκα από 2-3  φρούτα του πάθους και την περνάμε από ψιλή σήτα για να πάρουμε τον χυμό.  Τον ανακατεύουμε με τον χυμό από τα limes και τον προσθέτουμε στο μπολ με τα φρούτα. Βάζουμε και τα σποράκια από τα φρούτα του πάθους και ανακατεύουμε απαλά.  Σερβίρουμε την φρουτοσαλάτα δροσερή.  Αν σας λείπει γλύκα, μπορείτε να προσθέσετε λίγο μέλι, το οποίο θα ζεστάνετε ελαφρά και θα το ανακατέψετε με τον χυμό.   

Εδώ κάπου ήρθε η ώρα να σας αποχαιρετίσω για φέτος. Ελπίζω ο νέος χρόνος να σας βρει υγιείς και αισιόδοξους και σας εύχομαι Καλή Χρονιά και Happy New Brunch!  Κάτω το 2020, ζήτω το 2021!

 Φωτογραφίες : Μόνικα Κρητικού
 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v