Ραντεβού με τα λεμόνια

Η Αγάπη μας δείχνει πώς παστώνουμε τα λεμόνια και μας βάζει σε … αναμονή!
Ραντεβού με τα λεμόνια

της Αγάπης Μαργετίδη

Ερώτηση κρίσεως : Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια, τι φτιάχνεις;  Λεμονάδα.  Σωστό.  Τι άλλο;  Limoncello.  Ωραία ιδέα, κάτι άλλο;  Κρέμα λεμονιού.  Σωστό κι αυτό.  Τι άλλο;  Lemon pie.  Μάλιστα.  Άλλος κανείς;  Αυγολέμονο.  Εντάξει.  Άλλο;  Κατσικάκι λεμονάτο.  Ο.Κ.  Κάποια άλλη ιδέα;  Λαδολέμονο για το ψάρι.    Όλα σωστά, λίγο-πολύ όμως αναμενόμενα.  Κι έπειτα, μόνο για τη  λεμονάδα και το limoncello χρειάζονται πολλά λεμόνια, όλα τα άλλα γίνονται με δυο-τρία λεμόνια το πολύ.

Αν όμως καλή ώρα έχετε κι εσείς την τύχη μου, που παρέλαβα πεσκέσι βαρύ από το δέντρο της αγαπημένης μου φίλης, θα κάνετε ακριβώς ό,τι έκανα κι εγώ.  Θα παστώσετε τα λεμόνια με τον απλούστατο τρόπο που θα σας δείξω και όταν περάσει ο μήνας που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα δώσουμε νέο ραντεβού για να σας πω τι θα τα κάνετε.   



ΛΕΜΟΝΙΑ ΚΟΝΦΙ (ΠΑΣΤΑ ΛΕΜΟΝΙΑ)

Πρώτα προετοιμάζουμε τα βάζα, αποστειρώνοντάς τα ως εξής : Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με καθαρή, τριζάτη, πετσέτα κουζίνας.  Πλένουμε με χλιαρό νερό και σαπούνι όσα βάζα χρειαστούμε (και τα καπάκια τους), τα ξεπλένουμε σχολαστικά και χωρίς να τα σκουπίσουμε, τα τοποθετούμε ανάποδα πάνω στην πετσέτα.  Κατόπιν μεταφέρουμε τη λαμαρίνα στον φούρνο και αφήνουμε τα βάζα να στεγνώσουν στους 50ο – 80ο C.  Προετοιμάζουμε τα λεμόνια : Βράζουμε νερό και το αφήνουμε να χλιάνει.  Πλένουμε τα λεμόνια και τα σκουπίζουμε.  Με ένα μυτερό μαχαίρι χαράζουμε τα λεμόνια στα 4 κατά μήκος και με προσοχή κόβουμε, χωρίς να φτάσουμε στα δύο άκρα, φτιάχνοντας έτσι 4 σχισμές σαν τσέπες.  Γεμίζουμε τις σχισμές με χοντρό αλάτι (περίπου 1 κ. γλ. σε κάθε σχισμή), πιέζοντας το πάνω και το κάτω άκρο των λεμονιών για να ανοίξουν οι τσέπες και να χωρέσει το αλάτι.  Υπολογίζουμε ότι για κάθε εξάδα λεμονιών που θα παστώσουμε, θα χρειαστούμε τον χυμό από 1 έξτρα λεμόνι και στύβουμε την ανάλογη ποσότητα. Θα χρειαστούμε επίσης, πάντα για κάθε εξάδα λεμονιών, 2-3 κ.γλ. σπόρους κόλιανδρου και 2 φύλλα δάφνης. Τοποθετούμε τα λεμόνια μέσα στα βάζα και τα στριμώχνουμε έτσι, ώστε να μην υπάρχουν μεγάλα κενά μεταξύ τους.  Προσθέτουμε τον ανάλογο χυμό, τους σπόρους κόλιανδρου και τα φύλλα δάφνης και απογεμίζουμε τα βάζα μέχρι πάνω με το βρασμένο νερό που έχουμε αφήσει να γίνει χλιαρό.  Σφραγίζουμε καλά τα βάζα με το καπάκι τους και τα βάζουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 4 εβδομάδες.  

Εκτός ψυγείου, στα σφραγισμένα και αποστειρωμένα βάζα,  τα παστά λεμόνια συντηρούνται για πολλούς μήνες, ενώ όταν τα βάζα ανοιχτούν πρέπει να μπουν στο ψυγείο, όπου συντηρούνται επίσης για πολλούς μήνες.



Σίγουρα θα αναρωτιέστε γιατί δεν σας φανερώνω από τώρα τι θα κάνουμε με τα παστά λεμόνια.  «Τι κόλπα είναι αυτά;» θα λέτε.  Κανένα κόλπο καλοί μου άνθρωποι, σας ορκίζομαι, όμως η εκπομπή μου είναι live κι όχι μπαγιάτικη μαγνητοσκοπημένη. Πρέπει να περιμένω κι εγώ να γίνουν τα λεμόνια για να προχωρήσω στο παρασύνθημα.  Έχετέ μου λοιπόν λίγη εμπιστοσύνη και δεν θα το μετανιώσετε.  Ραντεβού σε έναν μήνα περίπου.  Τα λεμόνια κι εγώ, θα σας περιμένουμε με ανοιχτές αγκάλες!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v