Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών: Μουσική

Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών: Μουσική
Ορχήστρα των Χρωμάτων
Οκτώβριος 2011 – Μάιος 2012

Για δεύτερη χρονιά η Ορχήστρα των Χρωμάτων, στηριζόμενη στη χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση, θα παρουσιάσει έναν πολυσυλλεκτικό κύκλο συναυ­λιών στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών. Τιμώντας τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Ιάννη Ξενάκη στην επετειακή αυτή χρονιά, δέκα χρόνια από το θάνατό του, θα αφιερώσει ένα βράδυ στα έργα του για ορχήστρα. Μία συναυλία θα είναι επίσης ενταγμένη στο φετινό «Πορτραίτο Συνθέτη» αφιερωμένο στον Γιώρ­γο Κουμεντάκη. Δύο συναυλίες θα διαπραγματευτούν το θέμα «Παραδόσεις και Σύγχρονες Γραφές»: με τη μία εγκαινιάζεται η συνεργασία με το Istanbul Modern Music Ensemble, ενώ στην άλλη θα παρουσιαστούν έργα του δημο­φιλούς Κινέζου συνθέτη Tan Dun. Τέλος, δύο συναυλίες θα είναι αφιερωμέ­νες στα νέα ταλέντα της Ελλάδας: η μία θα παρουσιάσει νέους σολίστ, ηλικί­ας από 12 έως 18 ετών, δίνοντάς τους την ευκαιρία να αναδειχτούν συνοδευ­όμενοι από μία ορχήστρα υψηλών προδιαγραφών, ενώ η άλλη θα παρουσι­άσει έργα νέων συνθετών.

Διεύθυνση ορχήστρας: Μίλτος Λογιάδης



Η Καμεράτα με όργανα εποχής
Οκτώβριος 2011 – Μάιος 2012

Η Καμεράτα συνεχίζει για δεύτερη καλλιτεχνική περίοδο τον κύκλο συναυ­λιών της στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, φέρνοντας ό,τι νεότερο έχουν να παρουσιάσουν η σύγχρονη μουσικολογική έρευνα και οι διεθνείς τάσεις: τις εκτελέσεις κλασικών έργων σε όργανα εποχής και τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας. Η ορχήστρα, έχοντας ήδη αφήσει το στίγμα της στη διεθνή δι­σκογραφία, προχωράει ένα βήμα μπροστά φέρνοντας πρόσωπο με πρό­σωπο τη σύγχρονη δημιουργία με αυτήν του παρελθόντος, που έχει αντέξει στους αιώνες, έχει αγαπηθεί και ζει για πάντα ως «κλασική». Έτσι, ο Περικλής Κούκος συνομιλεί με τον Lully, ο Γιώργος Κουμεντάκης με τον Rameau, o Δημήτρης Παπαδημητρίου με τον Gluck, έχοντας στη διάθε­σή τους την ηχητική παλέτα του 18ου αι, με τα μαγικά ηχοχρώματα των ορ­γάνων της εποχής μπαρόκ. Ο Vivaldi συναντά έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους συνθέτες, τον John Corigliano, με κοινό σημείο το βιολί, που και οι δύο αποθέωσαν με το δικό τους τρόπο. Η χορογράφος Ιωάννα Πορτόλου και η ομάδα χορού Griffon δίνουν απροσ­δόκητες διαστάσεις στο υπέροχο μπαλέτο Προμηθέας του Beethoven, ενώ τα κλασικά όργανα εποχής της Καμεράτα επαναπροσδιορίζουν την περίφη­μη Έβδομη συμφωνία του, που επιστρέφει στις ηχητικές της ρίζες. Έμπειρη σε ερμηνείες έργων του Handel, η ορχήστρα υποδέχεται τα Χρι­στούγεννα του 2011 με ένα από τα πιο μεγαλειώδη έργα στην ιστορία της μουσικής, το περίφημο ορατόριο Μεσσίας, που μεταφέρει με τρόπο μοναδι­κό το χριστουγεννιάτικο μήνυμα χαράς και αισιοδοξίας.

Ο αρχιμουσικός Μύρων Μιχαηλίδης συναντά τους τέσσερις μεγάλους κλασι­κούς της Βιέννης του 1800. Το 2ο κοντσέρτο του Beethoven ζωντανεύει με το χαρακτηριστικό ήχο του βιεννέζικου φορτεπιάνο του 1790, ενώ η μουσική των Haydn, Mozart και Schubert επαναπροσδιορίζεται μέσα από τους ήχους της θρυλικής εκείνης εποχής. Συνεργοί στις μουσικές αυτές συναντήσεις, ο βραβευμένος με Echo Klassik μαέστρος Γιώργος Πέτρου, η μεικτή χορωδία του Δήμου Αθηναίων, ο διά­σημος κόντρα τενόρος Max Emanuel Cencic, o Γιώργος Δεμερτζής, ο Θα­νάσης Αποστολόπουλος, ο Νίκος Σπανός, η Ειρήνη Καράγιαννη, ο Jason Darnell, ο Πέτρος Μαγουλάς και πολλοί άλλοι, που με την τόλμη της τέχνης τους ωθούν τη μουσική ένα βήμα παραπέρα, αλλά και όλοι οι φίλοι που με την παρουσία τους ζωντάνεψαν τις πρώτες εμφανίσεις της Καμεράτα στη Στέγη και έδωσαν τη δυνατότητα να υπάρξει μέλλον. Η Καμεράτα με όργανα εποχής, στο νέο κύκλο «Συναντήσεις», επιφυλάσ­σει πολλές πρωτιές, πολλές εκπλήξεις, νέες συγκινήσεις και αξέχαστες μου­σικές εμπειρίες.

Καλλιτεχνική επιμέλεια κύκλου: Γιώργος Πέτρου


 
Το «Ελληνικό Σχέδιο»
Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και οι συνεργάτες του στο «Ελληνικό Σχέδιο» θα συνεχίσουν το ταξίδι στις λιγότερο γνωστές περιοχές του ελληνικού πο­λιτισμού, μέσα από τρεις κύκλους με επιμέρους εκδηλώσεις, σε συνεργασία με εκλεκτές φωνές και μουσικούς. 
 
Λευκάδιος Χερν
Κύκλος Άγνωστος Ελληνισμός
Κεντρική Σκηνή | 3 Νοεμβρίου 2011
Μια εκδήλωση για το έργο και την ιδιαίτερη ζωή του Λευκάδιου Χερν, με καταγωγή ελληνική από την πλευρά της μητέρας του, ο οποίος το 19ο αιώνα ξεκίνησε από την Ελλάδα και με ενδιάμεσους σταθμούς την Ιρλανδία και τις ΗΠΑ κατέληξε να κάνει σπίτι του την Ιαπωνία, όπου συγκαταλέγεται πλέον ανάμεσα στους εθνικούς συγγραφείς της χώρας. Θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρεμιέρα μια ταινία κινουμένων σχεδίων τεχνολογίας 3D με σενάριο ένα διήγημα του Λευκάδιου Χέρν, ενώ θα γίνει μια προσπάθεια να αποκαλυφθούν τα στοιχεία που έδωσαν στο έργο του την «εθνική ταυτότητα» σε μια χώρα που δεν ήταν των προγόνων του, σε μια γλώσσα που δεν ήταν η μητρική του. 

Ποίηση και στίχος στο ελληνικό τραγούδι
Κύκλος Λογική και Φαντασία
Μικρή Σκηνή | 20 Νοεμβρίου 2011 

Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού
Κύκλος Ελληνικό Τραγούδι
Κεντρική Σκηνή | 16-18 Δεκεμβρίου 2011
Μια διοργάνωση για την ανάδειξη νέων συνθετών, στιχουργών και τάσεων του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού. Αυτό ακριβώς βρίσκεται άλλωστε και στον πυρήνα όλων των δράσεων της ομάδας του «Ελληνικού Σχεδίου»: η αναγέννηση του χαμένου κέντρου του ελληνικού τραγουδιού, η ανάδειξη των δυνάμεων της εξέλιξής τους και ο επαναπροσδιορισμός των όρων του. Μια εκδήλωση αφιερωμένη στις σημαντικότερες νέες δημιουργίες από τον πολυδιάστατο χώρο της εγχώριας τραγουδοποιίας. Οι Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού, εκτός από ένα μεγάλο αυτόνομο γεγονός, αποτελούν επίσης την εναρκτήρια εκδήλωση του Κύκλου Ελληνικό Τραγούδι για την καλλιτεχνική περίοδο 2011-2012. Παράλληλα με τους Αγώνες, θα γίνουν επίσης εκπαιδευτικά εργαστήρια με θέμα το ελληνικό τραγούδι.

Τραγούδι, σενάρια για ταινίες μικρού μήκους
Κύκλος Λογική και Φαντασία
Μικρή Σκηνή | 12 Φεβρουαρίου 2012


Από τη Μαρία Πολυδούρη στην Κική Δημουλά
Κύκλος Ελληνικό Τραγούδι
Κεντρική Σκηνή | 11 Μαρτίου 2012
Οι γυναίκες δημιουργοί συχνά απουσιάζουν ή ετεροπροσδιορίζονται, όπως στην περίπτωση της Μαρίας Πολυδούρη, που αποτελεί συνειρμό του ονόματος του Καρυωτάκη. Από την ποίηση της Μαρίας Πολυδούρη έως τη σύγχρονη γραφή της Κικής Δημουλά, οι δημιουργίες των Ελληνίδων ποιητριών ενέπευσαν συνθέτες, οι οποίοι με τη σειρά τους έδωσαν μια άλλη διάσταση στα ποιήματα δίνοντάς τους τη μορφή του τραγουδιού. Έτσι, η ποίηση μπαίνει ξανά στη ζωή και τα ποιήματα ξαναδιαβάζονται σε ένα μελωδικό ίζημα μετά τη δημιουργική ώσμωση μελωδίας και λόγου.

Λουκιανός: αναγνώσματα επιστημονικής φαντασίας
Κύκλος Λογική και Φαντασία
Μικρή Σκηνή | Μάρτιος 2012

Θεματική συναυλία για τη Μεγάλη Εβδομάδα
Κύκλος Ελληνικό Τραγούδι
Κεντρική Σκηνή | 11 Απριλίου 2012

Η Ορχήστρα των Χρωμάτων σε έργα νέων Ελλήνων συνθετών
Κύκλος Άγνωστος Ελληνισμός
Κεντρική Σκηνή | 15 Μαΐου 2012
Ο Άγνωστος Ελληνισμός δεν περιορίζεται μόνο σε παλιότερους δημιουρ­γούς. Μια εξίσου άγνωστη, ή για την ακρίβεια παραγνωρισμένη, πτυχή της σύγχρονής μουσικής δημιουργίας της χώρας μας συνιστούν και οι νέοι Έλληνες συνθέτες, το έργο των οποίων δεν βρίσκει εύκολα ευκαιρία να παρουσιαστεί στο κοινό. Ο Κύκλος, σε συνεργασία με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, πραγματοποιεί την υπέρβαση για δεύτερη χρονιά και προσκαλεί δημιουργούς και κοινό σε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση.

Μαθήματα φιλοσοφίας: Από το μυθιστόρημα στο κόμικ
Κύκλος Λογική και Φαντασία
Μικρή Σκηνή | 20 Μαΐου 2012
Καλλιτεχνική επιμέλεια κύκλου: Δημήτρης Παπαδημητρίου



Πορτραίτο Συνθέτη: Γιώργος Κουμεντάκης
Ιανουάριος – Μάρτιος 2012
Στη δεύτερη καλλιτεχνική της περίοδο, η Στέγη θα σκιαγραφήσει το πορτραίτο του Γιώργου Κουμεντάκη, του οποίου το πρόσφατο έργο διερευνά με παραδειγματικό τρόπο τη σχέση της ελληνικής παράδοσης, από τη σκοπιά ενός σύγχρονου μουσικού ιδιώματος.

Ορχήστρα των Χρωμάτων
Γιώργος Κουμεντάκης (Ισοκράτημα ενός παιδιού και Amor Fati), Luciano Berio (Folk Songs) και άλλα έργα
Κεντρική Σκηνή | 11 Απριλίου 2012
Το Ισοκράτημα ενός παιδιού (2010) για ορχήστρα, γράφτηκε μετά από ανά­θεση του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, με αφορμή τον εορτασμό των δέκα χρόνων λειτουργίας του. Εντάσσεται σε μια νέα ομάδα έργων που ερευνούν το βυζαντινό ισοκράτημα, το καθηλωτικό «ίσο», είναι το τρίτο από τον κύκλο των Ισοκρατημάτων και παρουσιάζεται σε πρώτη εκτέλε­ση στην Αθήνα. Πρόκειται για τη θεμέλιο νότα κάθε αρμονίας που μοιάζει να κινείται επ’ άπειρον, μία στέρεη βάση που πάνω της οικοδομεί ο άνθρωπος την πνευματική του υπόσταση. Το Amor Fati (2007) για ορχήστρα, γράφτηκε μετά από ανάθεση της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης για τα 50 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη και είναι βασισμένο σε κρητικές κοντυ­λιές. Ο συνθέτης προσπάθησε να δει το έργο του Καζαντζάκη με σύγχρο­νη ματιά, χωρίς τη λαθεμένη φολκλορική διάσταση, που είναι περιοριστική.

Παραμύθια
Μικρή Σκηνή | 7-8, 11-15, 18-22, 25-29 Ιανουαρίου & 1-5 Φεβρουαρίου 2012
Μια παράσταση μουσικού θεάτρου για παιδιά και μεγάλους, σε πρώτη παρουσίαση και για 20 παραστάσεις
Μουσική: Γιώργος Κουμεντάκης, Coti K.
Επιλογή και επεξεργασία παραμυθιών: Γεωργία Αλεβιζάκη

Τρεις πιανίστες σ’ ένα πιάνο
Με τους Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, Λορέντα Ράμου και Γιώργο Κωνσταντίνου (βίντεο: Πέτρος Τουλούδης)
Μικρή Σκηνή | 23 Φεβρουαρίου 2012
Καθένας από τους τρεις πιανίστες θα παίξει ένα μέρος από τη Μεσόγειο Έρημο και ένα έργο κλασικής μουσικής της αρεσκείας του, που να συνδέε­ται υφολογικά με αυτήν. Η συναυλία θα ολοκληρωθεί με ένα έργο για τρεις πιανίστες σε ένα πιάνο, που θα γραφτεί ειδικά για τη συγκεκριμένη συναυλία και θα παρουσιαστεί σε πρώτη εκτέλεση. Η Μεσόγειος Έρημος (1998-2000), γράφτηκε μετά από ανάθεση του Michael Marks Charitable Trust. Έργο για πιάνο, αποτελείται από 24 κομμάτια, τα οποία αντλούν το περιεχόμενό τους από την πανίδα και τη χλωρίδα της Μεσογείου.

Καμεράτα με όργανα εποχής
Five More Steps until You Fall Asleep (πεντοζάλης και νανούρισμα), μεταγραφή για όργανα εποχής, σε πρώτη εκτέλεση.
Κεντρική Σκηνή | 22 Απριλίου 2012



Παραδόσεις και Σύγχρονες Γραφές

Κωνσταντία Γουρζή
Συνάψεις
Μικρή Σκηνή | 3-4 Απριλίου 2012
H συνθέτρια Κωνσταντία Γουρζή σμιλεύει τη μουσική της έμπνευση μέσα από τη δυτική της παιδεία και τις ελληνικές της καταβολές. Ο συνδυασμός των δι­αφορετικών αυτών μουσικών κατευθύνσεων την ωθεί στη συνειδητή διερεύ­νηση νέων ήχων δουλεύοντας το απόσταγμα αυτής της γνώσης που συνδυά­ζει τη δυτική με την ανατολική παράδοση. Φέρνοντας κοντά ήχους φαινομε­νικά ξένους μεταξύ τους, προερχόμενους από διαφορετικές πηγές, ανιχνεύ­ει νέα μονοπάτια διανοίγοντας χώρους δημιουργίας και έκφρασης μέσα από μια νέα γλώσσα επικοινωνίας.

Ensemble Intégrales
Κεντρική Σκηνή | 4 Μαΐου 2012
Το νέο αυτό σύνολο σύγχρονης μουσικής από το Αμβούργο έχει ειδικευτεί σε ένα ρεπερτόριο που διαμορφώνεται σε ευρηματικά και συναρπαστικά θέματα. Στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών θα παρουσιάσουν το πρόγραμμα Ίχνη της Ασίας, με έργα σημαντικών συνθετών, οι οποίοι αφενός αντλούν επιρροές από τις πλούσιες παραδόσεις τους και αφετέρου παραμένουν πιστοί στο πνεύμα πειραματισμού και διεύρυνσης της μουσικής γραφής που χαρακτηρίζει τις σπουδαιότερες στιγμές της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας. Θα ακουστούν έργα των Alireza Mashayeki (Ιράν), Jamilia Jazylbekova (Καζακστάν), Leilei Tian (Κίνα), Suren Soronzonbold (Μογγολία), Misato Mochizuki (Ιαπωνία).

Istanbul Modern Music Ensemble
Μικρή Σκηνή | 18 Μαΐου 2012
Το ΙΜMΕ είναι ένα ευέλικτο μουσικό σχήμα, με βάση το Κέντρο Προηγμένων Μουσικών Σπουδών του Πολυτεχνείου της Κωνσταντινούπολης, επικεντρωμέ­νο στην παρουσίαση έργων σύγχρονης τουρκικής μουσικής, συχνά με τη χρή­ση παραδοσιακών μουσικών οργάνων. Στην πρώτη φάση της συνεργασίας με τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, τόσο το ΙΜΜΕ όσο και η Ορχήστρα των Χρω­μάτων θα ερμηνεύσουν προγράμματα με έργα νέων Τούρκων και Ελλήνων συν­θετών που τους έχει απασχολήσει η σχέση παράδοσης και σύγχρονης γρα­φής, τα οποία θα παρουσιαστούν στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη.


 
Μουσικές της εποχής μας

Η ιστορία του στρατιώτη
Κεντρική Σκηνή | 20 Οκτωβρίου 2011
Ένα σύνολο εξαίρετων μουσικών, όλοι πρώην υπότροφοι του Ιδρύματος Ωνάση, θα ερμηνεύσουν το σπουδαίο έργο του Στραβίνσκυ, μαζί με άλλες συνθέσεις του Ρώσου πρωτοπόρου και έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών. Μουσική διεύθυνση και καλλιτεχνική επιμέλεια: Νίκος Χριστοδούλου.

Ιάννης Ξενάκης / F.B. Mâche
Κεντρική Σκηνή | 12 Νοεμβρίου 2011
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που είναι αφιερωμένες στη μνήμη του Ιάννη Ξε­νάκη, η συναυλία αυτή θα αναδείξει τις συνάφειες με ένα σημαντικό συνθέτη και ελληνιστή, τον Francois Bernard Mache. Τέσσερις εξαιρετικοί νέοι μου­σικοί, η Αγγελική Καθαρίου (μεσόφωνος), ο Δημήτρης Βασιλάκης (πιάνο), η Κατερίνα Τσενς (φλάουτο) και ο Δημήτρης Δεσύλλας (κρουστά) θα ερμη­νεύσουν έργα που διευρύνουν το πεδίο της σύνθεσης, σε ορισμένες περι­πτώσεις με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων.

Diotima Quartet
Κεντρική Σκηνή | 12 Δεκεμβρίου 2011
Ένα από τα καλύτερα νέα κουαρτέτα, με ρεπερτόριο που εκτείνεται από τον Mozart και τον Haydn μέχρι σύγχρονους συνθέτες, θα κάνει μία εμφάνιση στη Στέγη. Το πρόγραμμα της συναυλίας θα κτιστεί γύρω από το τρίτο κουαρτέτο, με τίτλο Grido, του Γερμανού συνθέτη Helmut Lachenmann. Θα πραγματοποιηθεί και ένα workshop σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε.

Artis Quartet & Γιάννης Βακαρέλης
Κεντρική Σκηνή | 20 Φεβρουαρίου 2012
Ένα από τα πλέον γνωστά κουαρτέτα με πραγματικά εντυπωσιακή δισκογρα­φία, το Artis από τη Βιέννη, θα συμπράξει με τον διεθνή Έλληνα δεξιοτέχνη πιανίστα Γιάννη Βακαρέλη σε ένα πρόγραμμα που θα παρουσιάσει το τρίτο κουαρτέτο για έγχορδα του Δημήτρη Τερζάκη και το κουιντέτο για πιάνο και έγχορδα του Johannes Brahms.

Τρίο ΙΑΜΑ
Μικρή Σκηνή | 1-2 Μαρτίου 2012
Λίγα είναι τα ελληνικά σύνολα που έχουν εξειδικευτεί στην ερμηνεία της σύγ­χρονης μουσικής. Το ΙΑΜΑ, που αποτελείται από τρία αδέλφια, τον Γιάννη Ανισσέγκο (φλάουτα), τη Μαρία Ανισσέγκου (τσέλο) και τον Αντώνη Ανισ­σέγκο (πιάνο), πηγαίνουν ένα βήμα πιο πέρα και προσκαλούν νέους συνθέ­τες να γράψουν έργα για το τρίο. Το πρόγραμμα της συναυλίας θα περιλαμ­βάνει ένα νέο έργο του Γιώργου Κουμεντάκη γραμμένο ειδικά για το τρίο στο πλαίσιο του Πορτραίτου που του αφιερώνει η Στέγη, και έργα του Δημήτρη Παπαγεωργίου, του Steingrimur Rohloff, του Carlos Stella (όλα γραμμένα για το ΙΑΜΑ) και της Kaija Saariaho.


 
Jazz, Αυτοσχεδιασμός, Νέα Μέσα

Robert Glasper Experiment
Κεντρική Σκηνή | 21 Οκτωβρίου 2011
Ο Robert Glasper είναι ένας καλλιτέχνης που ακολουθεί δύο αλληλοσυ­μπληρωματικές λογικές, η μία με το ακουστικό του τρίο, η άλλη με το πιο ηλεκτρικό και εμποτισμένο με hip-hop σύνολο Experiment. Για τον ίδιο, η μία δράση δεν αντιδιαστέλλεται στην άλλη. Αντίθετα, και οι δύο αποτελούν συ­μπληρωματικά μέρη μίας ταυτότητας και μίας μουσικής πορείας που ακολου­θεί συνεχώς ανοδική τροχιά. Στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών θα παρουσιά­σει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Experiment συνδυάζοντας την πιανιστι­κή δεξιοτεχνία με τον αστικό, ηλεκτρικό ήχο του hip-hop.

Dave Holland & Pepe Habichuela
Κεντρική Σκηνή | 20 Νοεμβρίου 2011
Ο Dave Holland είναι από μόνος του ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστο­ρία της σύγχρονης τζαζ. Μετά τη συμμετοχή του στο επαναστατικό σύνολο του Miles Davis της εποχής του Bitches Brew, συνέπραξε με έναν εντυπωσι­ακό αριθμό μουσικών: Anthony Braxton, Stan Getz, Cassandra Wilson, Jack DeJohnette, Chick Corea, Joe Henderson, Thelonious Monk, Betty Carter, Pat Metheny, Kenny Wheeler, Bill Frisell, Roy Haynes και Herbie Hancock, μεταξύ άλλων, χωρίς να αναφέρουμε τα δικά του προσωπικά projects. Ο Pepe Habichuela προέρχεται από μια «δυναστεία» δεξιοτεχνών του φλαμέν­κο από τη Γρανάδα. Ο ίδιος έχει εισάγει αρκετά νεωτεριστικά στοιχεία στη μουσική του, οπότε η συνεργασία με έναν πρωτοπόρο της τζαζ αποτέλεσε λογικό βήμα. Η κοινή εμφάνισή τους υπόσχεται μια συναρπαστική και γοη­τευτική βραδιά μουσικής.

Τριήμερο Πανόραμα Ελληνικής Jazz
Μικρή Σκηνή | 2-4 Δεκεμβρίου 2011
Σε ένα μίνι-φεστιβάλ στη Στέγη θα παίξουν τρία από τα πιο ενδιαφέροντα σχήματα της ελληνικής jazz και world σκηνής, με καλεσμένους μουσικούς από άλλες χώρες της Μεσογείου. Πιο συγκεκριμένα, στα φεστιβάλ αυτό θα εμφανιστούν: Ο Γιώργος Τρανταλίδης με την Τριλογία του και τον Gilad Atzmon, τον ακτιβιστή σαξοφωνίστα από το Ισραήλ που έχει αγαπήσει πολύ τα τελευταία χρόνια το αθηναϊκό κοινό• οι Mode Plagal, πρώτοι διδάξαντες της ελληνικής έθνικ-τζαζ μουσικής, με καλεσμένο τον Μαροκινό τραγουδι­στή και δεξιοτέχνη του guimbri Majid Bekkas, έναν εξαιρετικό αντιπρόσωπο της Gnawa παράδοσης - το κουαρτέτο του δεξιοτέχνη και ανανεωτή του νέυ, Χάρη Λαμπράκη, με τον φλαουτίστα Andrea Romani.

Γιώργος Ψυχογιός
Κεντρική Σκηνή | 24 Ιανουαρίου 2012
Ο Γιώργος Ψυχογιός είναι μια σπάνια περίπτωση στη σημερινή ελληνική σκη­νή. Λειτουργώντας πάντα μέσα από την οπτική του αυτοσχεδιασμού, καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα μουσικής έκφρασης, από την πρώιμη κλασική περίοδο μέχρι και την τζαζ. Ο Keith Jarrett έχει γράψει γι’ αυτόν: “A great pianist and composer! George’s improvisation is an incredible gift of God! An absolute surprise to me.” [« Ένας μεγάλος πιανίστας και συνθέτης! Ο αυτοσχεδιασμός του είναι απίστευτο θεϊκό δώρο! Η απόλυτη έκπληξη για μένα.»] Η συναυλία του θα αναδείξει την αυτοσχεδιαστική του δεξιοτεχνία και το πάθος που κα­θοδηγεί τη χειμαρρώδη ανάπτυξη των μουσικών του ιδεών.

Fernando Augusti / Barry Guy / Ramon Lopez
Μικρή Σκηνή | 11 Φεβρουαρίου 2012
Η ευρωπαϊκή σκηνή έχει αναδείξει εξαιρετικούς μουσικούς του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού, και το τρίο των Augusti, Guy & Lopez είναι ανάμεσα στα σχήματα που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος σήμερα. Παράλληλα με τη συναυλία, ο Ramon Lopez θα παραδώσει ένα workshop για τον αυτοσχεδιασμό ενώ μαζί με τον σκιτσογράφο Wozniak θα δώσουν μια παράσταση για παιδιά με τίτλο Mama Africa, στις 10 Φεβρουαρίου.

Borderline Festival 2012
Μικρή Σκηνή | 7-8 Απριλίου 2012
Το Borderline εξερευνά τις «παραμεθόριες» περιοχές της σύγχρονης μουσικής. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν, με αποστάσεις τόσο από τον ακαδημαϊσμό όσο και από την ποπ, αντλούν έμπνευση από τις εξελίξεις στο χώρο των νέων μέσων και της ψηφιακής τεχνολογίας, αλλά διατηρούν γερές βάσεις στις πρακτικές του αυτοσχεδιασμού. Μετά τη μεγάλη επιτυχία του Borderline 2011, η φετινή διοργάνωση θα διερευνήσει τη σύμπραξη ακουστι­κού και ηλεκτρικού ήχου και το συνδυασμό αυτοσχεδιασμού και προγραμμα­τισμού. Το ακριβές πρόγραμμα θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Mercan Dede
Κεντρική Σκηνή | 27 Απριλίου 2012
Ενσωματώνοντας παραδοσιακά όργανα από την Τουρκία και άλλες περιοχές σε ένα σύνολο που περιλαμβάνει πνευστά, synthesizers και κρουστά, ο Mer­can Dede έχει δημιουργήσει ένα δικό του κόσμο συνδυάζοντας παραδοσια­κά ακούσματα με μια σύγχρονη ρυθμική και χορευτική μουσική. Ο ίδιος (επί­σης γνωστός ως DJ Arkin Allen) παίζει νέυ και αντλεί, με δικό του τρόπο, την έμπνευση για την μουσική του από την παράδοση των σούφι.

Βασίλης Τσαμπρόπουλος & Καμεράτα
Κεντρική Σκηνή | 31 Μαΐου 2012
Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος κινείται με απόλυτη άνεση ανάμεσα στο κλασικό ρεπερτόριο και στον κόσμο της τζαζ και του αυτοσχεδιασμού, εμποτισμένου με τους ήχους της ελληνικής παράδοσης. Στη Στέγη θα συμπράξει με την Καμεράτα, για να παρουσιάσει ένα καινούργιο project σε πρώτη εκτέλεση.


 
Παραδόσεις του Κόσμου

Εν Χορδαίς: Αφιέρωμα στον Δημήτριο Καντεμίρη
Κεντρική Σκηνή | 11 Νοεμβρίου 2011
Το βραβευμένο σύνολο Εν Χορδαίς, μαζί με καλεσμένους δεξιοτέχνες από τη Μεσόγειο, παρουσιάζουν ένα μοναδικό αφιέρωμα στη μουσική της Κων­σταντινούπολης ανάμεσα στα τέλη του 17ου και στις αρχές του 18ου αιώνα, η οποία διαμόρφωσε το μουσικό γίγνεσθαι της καθ’ ημάς Ανατολής και το επηρεάζει μέχρι και τις μέρες μας. Είναι η περίοδος που η επιρροή της λόγι­ας περσικής μουσικής στον οθωμανικό χώρο αμβλύνεται και συντελείται μια νέα δημιουργική σύνθεση με τη βυζαντινή κληρονομιά. Στο αφιέρωμα δε­σπόζει η πολυσχιδής φυσιογνωμία του πρίγκιπα Δημητρίου Καντεμίρη. Κο­ρυφαίος συνθέτης, θεωρητικός, ιστορικός, γεωγράφος και θεολόγος, σφρά­γισε με την παρουσία του τα μουσικά και επιστημονικά πράγματα.

Kaoru Kakizakai: Shakuhachi Recital
Μικρή Σκηνή | 23 Μαρτίου 2012
Σε προγραμματική «αντίστιξη» με τη συναυλία του Ensemble Integrales στη θεματική ενότητα «Παραδόσεις και Σύγχρονες Γραφές», θα πραγματοποιη­θεί και μια συναυλία που παρουσιάζει πτυχές των μεγάλων παραδόσεων της Ιαπωνίας. Το shakuhachi, το παραδοσιακό γιαπωνέζικο φλάουτο από μπα­μπού, είναι φορέας μιας ιστορίας που χάνεται στο Μεσαίωνα και η οποία σχετίζεται με τη σχολή Ζεν, αλλά έχει περάσει και στη σύγχρονη μουσική. Το αιθέριο ηχόχρωμα του σακουχάτσι έχει γοητεύσει πολλούς Ιάπωνες συν­θέτες και η συγκεκριμένη συναυλία θα κινηθεί ανάμεσα στην παράδοση και σε αντιπροσωπευτικά παραδείγματα σύγχρονων συνθέσεων.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v