Φαγητό στο Μέτσοβο: Παραδοσιακά πιάτα για τον χειμώνα

Τόπος καλοφαγάδων και μερακλήδων το Μέτσοβο έχει εκλεκτά ταβερνάκια και μεζεδοπωλεία που τιμούν τις παραδοσιακές συνταγές και τα λαχταριστά πιάτα του τόπου.

Φαγητό στο Μέτσοβο: Παραδοσιακά πιάτα για τον χειμώνα

Ευλογημένος τόπος το Μέτσοβο με ασύγκριτης ομορφιάς φυσικά τοπία φιγουράρει δικαίως στην κορυφή της λίστας των αγαπημένων χειμερινών προορισμών της χώρας. Πέρα όμως από το υπέροχο φυσικό σκηνικό με το οποίο θα ντύσει τις αποδράσεις σου, το Μέτσοβο βρίθει νοστιμιών στα πέριξ του. Από το μετσοβόνε, τη μετσοβέλα τις γραβιέρες της περιοχής και το μετσοβίτικο σαλάμι μέχρι το εμβληματικό κρασί Κατώγι Αβέρωφ και τα μερακλήδικα Τσίπουρα είναι ένας γευστικός προορισμός επιπέδου Τσάμπιονς Λίγκ. Εμείς ετοιμάσαμε λίστα με τα καλύτερα φαγάδικα της περιοχής που επιβάλλεται να επισκεφθείς.

Κατώγι Αβέρωφ, Εστιατόριο

Μέτσοβο, τηλ.: 2656042505

Το εστιατόριο του αγαπημένου οινοποιείου στο Κατώγι είναι εξίσου αξιόλογο, με πιάτα υψηλής γαστρονομίας που δημιουργούνται με μεράκι από τον εγγονό του Αβέρωφ. Στη ζεστή σάλα με τα ρουστίκ στοιχεία, θα δοκιμάσεις επιλογές όπως σιγομαγειρεμένο μοσχαρίσιο μάγουλο με χυλοπιτάκι, μοσχαρίσιο διάφραγμα στη σχάρα με πουρέ σελινόριζας και βιολογικό κόκορα ελευθέρας βοσκής ραγού με χυλοπίτες. Για ένα γεύμα εδώ, υπολόγισε περίπου 30-35€ το άτομο, μαζί με ένα ποτήρι κρασί.

Ταβέρνα του Δέλφα

Ανήλιο, τηλ.: 2656 041474

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Δέλφας-1952 (@delfas1952)


Από τις πλέον αγαπημένες μετσοβίτικες ταβέρνες ο Δέλφας θεωρείται τοπόσημο της περιοχής καθώς άνοιξε για πρώτη φορά το 1952 και 73 χρόνια αργότερα παραμένει ξεχωριστό σημείο αναφοράς για τους καλοφαγάδες που προσέρχονται στο Ανήλιο για χάρη του. Με υπέροχη θέα στο Μέτσοβο, και πεντανόστιμες λιχουδιές στον κατάλογο όπως λουκάνικο Μετσόβου, μπούτι κοτόπουλο σχάρας και φοβερή παραδοσιακή τυρόπιτα με ντόπια φέτα, αποτελεί επιβεβλημένη στάση στο γαστρονομικό σου ταξίδι στο Μέτσοβο. Ύμνους θα μπορούσαμε να γράψουμε για τα παϊδάκια του, ενώ τόσο το γαλοτύρι όσο και το μετσοβόνε του καταλόγου είναι must. Λογαριασμός στα 25-30€ το άτομο με κρασάκι.

Τα τρία πλατάνια

Ανήλιο, τηλ.: 2656 042333

Μακριά από ταβέρνες τουριστικές παγίδες που εύκολα μπορείς να μασήσεις παρά τις καλοφαγάδικες προθέσεις, υπάρχουν και κάτι ψαγμένα χωριάτικα ταβερνάκια σαν τα Τρία Πλατάνια στο Ανήλιο που αξίζουν το ψάξιμο. Εδώ τα πράγματα είναι απλά κι άκρως μερακλήδικα. Ξύλινα τραπεζάκια και καρεκλίτσες σε περιμένουν να κάτσεις αναπαυτικά στη θέα του τζακιού που σιγοκαίει ξύλα ενόσω εσύ παίρνεις μάτι τον μικρό και πεντανόστιμο κατάλογο. Έχουμε και λέμε: προβατίνα και αρνίσια παϊδάκια δεν πρέπει να λείψουν από την παραγγελία κι από κοντά κοκορετσάκι και κοντοσούβλι. Οι χωριάτικες πίτες του καταλόγου είναι πεντανόστιμες όπως και το χωριάτικο λουκάνικο. Λογαριασμός στα 20-25€ το άτομο με κρασάκι.

Το κουτούκι του Νικόλα

Τοσίτσα 6, Μέτσοβο, τηλ.: 2656 041732

Στο κουτούκι του Νικόλα θα βρεις παραδοσιακή κι αγνή βλάχικη κουζίνα με αγνά υλικά που θα γλυκολαλήσει στην μερακλήδικη καρδούλα σου. Εδώ η κατσαρόλα παίζει μπάλα επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ με συγκλονιστικά μαγειρευτά φαγητά. Επιβάλλεται να δοκιμάσεις αρνάκι γάστρας, πρασόπιτα με χειροποίητο φύλλο, γίδα βραστή, κόκορα αλανιάρη κρασάτο και κεφτέδες με πρασοσέλινο που θα σε κάνουν να ορκιστείς αιώνια πίστη στην ούλτρα λαχταριστή μετσοβίτικη κουζίνα. Μαζί με συνοδευτικά τσιπουράκια ή κρασάκια η μπίλια του λογαριασμού θα κάτσει κάπου ανάμεσα στα 20-25€ το άτομο.

Κεντρική πλατεία Μετσόβου, τηλ.: 2656041843

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Dimos Kalabourdas (@kalampourdasdimos)


Από το 1962, η οικογένεια Ζούβγια λειτουργεί την ψησταριά «5Φ» στην καρδιά του Μετσόβου. Το όνομα «5Φ» έχει διάφορες ερμηνείες, με μία από αυτές να είναι: «φίλε φέρε φίλους, φάε, φύγε» . Η ταβέρνα έχει καθιερωθεί ως σημείο αναφοράς για την αυθεντική εμπειρία του ψητού κρέατος στην Ήπειρο. Εδώ επιβάλλεται να δοκιμάσεις τα χειροποίητα κοντοσούβλια από χοιρινό, κοτόπουλο και προβατίνα, καθώς και για το τρυφερό κοκορέτσι, όλα ψημένα επιτόπου στα κάρβουνα χωρίς σκάρα . Το φαγητό σερβίρεται πάνω σε λαδόκολλα, προσφέροντας μια απλή αλλά αυθεντική γευστική εμπειρία. Τούμπανο το μοσχαρίσιο συκώτι με τα γλυκάδια αρνιού αλλά και το λουκάνικο με πράσο. Η ποικιλία τυριών συνιστάται ανυπερθέτως με τη μετσοβέλα να κλέβει την παράσταση. Λογαριασμός στα 20-25€ το άτομο με κρασάκι ή τσιπουράκι.

Γαλαξίας

Κεντρική πλατεία Μετσόβου, τηλ.: 2656041202-123

Παραδοσιακή ταβέρνα που πρωτοάνοιξε το 1960 και πλέον 65 χρόνια μετά συνεχίζει να τιμά τις αγαπημένες συνταγές του τόπου με τον κατάλογο να έχει ως είθισται στα μετσοβίτικα μέρη μια ξεκάθαρη προτίμηση στα κρεατικά. Το κοντοσούβλι έχει μάθει να τραβά δικαιολογημένα όλα τα βλέμματα πάνω του, όμως από κοντά πάνε οι χειροποίητες πίτες, ο φημισμένος τραχανάς, το κυνήγι, το κοκορετσάκι, οι κεφτέδες με πράσα και η χοιρινή τηγανιά. Οι μεζεδοκυνηγοί θα ξαποστάσουν για πολύ ώρα εδώ με τον λογαριασμό να ανέρχεται στα 20€ το άτομο μαζί με κρασάκι ή τσιπουράκι.

Λέλε

Βασίλειου Ζαούση 1, Μέτσοβο, τηλ.: 2656 042742

Πάμε τώρα σε κάτι διαφορετικό για  να δοκιμάσουμε τα καλούδια αυτής της παραδοσιακής τρατορίας που έχει πάρει τα μυαλά των ντόπιων αλλά και των επισκεπτών του Μετσόβου χάρη στην αδιαπραγμάτευτη ποιότητά της. Εδώ αξίζει να δοκιμάσεις το σκορδόψωμο, το σαγανάκι μετσοβόνε με μαρμελάδα αχλάδι, την ομώνυμη πίτσα Λέλε (με μοτσαρέλα, σάρατο, φρέσκο κρεμμυδάκι, ντοματίνι, γραβιέρα Μετσόβου και σίζαρ σως), τα πακέρι μοσχάρι, τις χυλοπίτες με μανιτάρι, το κριθαρότο με μοσχαρίσια μάγουλα και το αρνάκι μπουκατίνι με κρέμα σεβρ. Λογαριασμός στα 20-25€ το άτομο με ποτήρι κρασί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v