Τα πιο παχυντικά φαγητά του τραπεζιού των γιορτών
Από τη γαλοπούλα μέχρι τα μελομακάρονα, τα γιορτινά τραπέζια είναι μια θερμιδική παγίδα με ωραία μυρωδιά. Ποια πιάτα κρύβουν τις μεγαλύτερες «θερμιδικές βόμβες»;
Από τη γαλοπούλα μέχρι τα μελομακάρονα, τα γιορτινά τραπέζια είναι μια θερμιδική παγίδα με ωραία μυρωδιά. Ποια πιάτα κρύβουν τις μεγαλύτερες «θερμιδικές βόμβες»;
Οι γιορτές είναι αυτή η περίοδος του χρόνου που η λέξη «μέτρο» μπαίνει σε αναστολή και η φράση «έλα μωρέ, γιορτές είναι» γίνεται διατροφικό άλλοθι. Τρώμε περισσότερο, πίνουμε περισσότερο, καθόμαστε περισσότερο, και κάπου ανάμεσα στο τρίτο μελομακάρονο και στο δεύτερο πιάτο πατάτες φούρνου, αναρωτιόμαστε πότε ακριβώς ξέφυγε το πράγμα.
Χωρίς τύψεις και χωρίς κήρυγμα –γιατί οι γιορτές είναι για να τις χαρείς– ρίχνουμε μια ματιά στα πιο παχυντικά φαγητά του γιορτινού τραπεζιού. Όχι για να τα αποφύγεις πάση θυσία, αλλά για να ξέρεις μετά ποιον να κατηγορείς.
Η ίδια η γαλοπούλα, ειδικά το στήθος χωρίς πέτσα, δεν είναι ο μεγάλος ένοχος. Το πρόβλημα ξεκινά από την πέτσα, συνεχίζεται με τη γέμιση (ρύζι, κιμάς, κουκουνάρι, κάστανα, σταφίδες, βούτυρο) και απογειώνεται με τη σάλτσα.
Μια μερίδα γεμιστής γαλοπούλας μπορεί εύκολα να ξεπεράσει τις 600-700 θερμίδες, ειδικά αν δεν είμαστε φειδωλοί στο σερβίρισμα. Και φυσικά, κανείς δεν τρώει μόνο γαλοπούλα.
Οι πατάτες είναι από μόνες τους αθώες. Όμως στο γιορτινό τραπέζι δεν εμφανίζονται ποτέ μόνες τους: Κυκλοφορούν αγκαζέ με ελαιόλαδα και βούτυρα, συχνά με κρέμα γάλακτος, τυριά, ζωμούς και… δεύτερες μερίδες.
Ο πουρές πατάτας με βούτυρο και γάλα είναι από τα πιο «ύπουλα» συνοδευτικά: μαλακός, comfort και σχεδόν αδύνατο να σταματήσεις στην πρώτη μερίδα.
Ένα «τσιμπάω λίγο» από το πλατό τυριών μπορεί να μεταφραστεί σε 300+ θερμίδες χωρίς καν να το καταλάβεις. Γραβιέρες, κασέρια, μπρι, καμαμπέρ και μπλε τυριά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και αλάτι, άσε που συνήθως συνοδεύονται από ψωμί, κριτσίνια ή κράκερ.
Το ίδιο ισχύει και για τα αλλαντικά: σαλάμια, προσούτα και λουκάνικα κάνουν εύκολα θερμιδικό πάρτι στο πιάτο σου.
Η παραδοσιακή γιορτινή πίτα είναι σχεδόν πάντα φύλλο + λιπαρή ουσία + γέμιση. Ο συνδυασμός αυτός σημαίνει πολλές θερμίδες σε σχετικά μικρό κομμάτι, και το «να πάρω μόνο λίγο» σπάνια μένει εκεί.
Ένα κομμάτι πίτας μπορεί να κυμαίνεται από 350 έως 500 θερμίδες, ανάλογα με το μέγεθος και τα υλικά.
Ρώσικη, πατατοσαλάτα με μαγιονέζα, coleslaw με σως, σαλάτες με τυριά, ξηρούς καρπούς και dressing… ναι, είναι σαλάτες, αλλά όχι ελαφριές.
Η μαγιονέζα και τα κρεμώδη dressing ανεβάζουν κατακόρυφα τις θερμίδες, και συχνά τρώμε μεγαλύτερη ποσότητα επειδή «έλα μωρέ, σαλατούλα είναι».
Οι αδιαμφισβήτητοι πρωταγωνιστές. Ένα μελομακάρονο μπορεί να φτάσει τις 180-220 θερμίδες, ενώ ένας κουραμπιές –λόγω βουτύρου και ζάχαρης– συχνά τις ξεπερνά.
Το πρόβλημα, φυσικά, δεν είναι το ένα. Είναι το «ένα τώρα, ένα μετά, κι άλλο ένα με τον καφέ». Και μετά έρχεται το πανετόνε.
Το πανετόνε και η βασιλόπιτα είναι από τα πιο θερμιδογόνα γλυκά των γιορτών. Ζάχαρη, βούτυρο, αυγά, σοκολάτα, ξηροί καρποί: Όλα όσα αγαπάμε συγκεντρωμένα σε μια φέτα. Για να έχεις εικόνα, ένα κομμάτι πανετόνε αγγίζει τις 350-400 θερμίδες, ενώ ένα αντίστοιχο κομμάτι βασιλόπιτας κινείται γύρω στις 300-350.
Κρασί, μπύρα, λικέρ, κοκτέιλ, ποτά μετά το φαγητό. Το αλκοόλ προσθέτει θερμίδες χωρίς να σε χορταίνει, ανοίγει την όρεξη και κάνει και τις δεύτερες μερίδες πιο πιθανές. Ένα ποτήρι κρασί έχει περίπου 120-150 θερμίδες, ένα κοκτέιλ μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τις 250.
Δεν παχαίνουμε επειδή φάγαμε ένα μελομακάρονο ή ένα κομμάτι πίτα. Παχαίνουμε επειδή οι γιορτές είναι μαραθώνιος, όχι σπριντ: Πολλά τραπέζια, πολλές μέρες, λίγη κίνηση και πολύ «αύριο θα προσέξω».
Η γνώση δεν είναι για να σου χαλάσει τη γιορτή, αλλά για να σου δώσει επιλογές. Φάε, απόλαυσε, διάλεξε αυτά που πραγματικά λαχταράς –και άσε την ενοχή εκτός τραπεζιού. Δεν ταιριάζει με το κρασί.