Αμπελόκηποι: Τα καλύτερα ταβερνάκια και φαγάδικα
Βγήκαμε τσάρκα στους Αμπελόκηπους αναζητώντας λαχταριστά μεζεδάκια και λουκούλλεια πιάτα και δεν αργήσαμε λεπτό να πιάσουμε θέση στα καλύτερα.
Βγήκαμε τσάρκα στους Αμπελόκηπους αναζητώντας λαχταριστά μεζεδάκια και λουκούλλεια πιάτα και δεν αργήσαμε λεπτό να πιάσουμε θέση στα καλύτερα.
Αν ψάχνεις μια περιοχή στην Αθήνα που να είναι και με το γράμμα του νόμου κέντρο- απόκεντρο τότε μάλλον ήρθε η ώρα να σε καλωσορίσουμε στους Αμπελόκηπους. Πέραν της σημασίας του γεωγραφικού τους στίγματος οι Αμπελόκηποι είχαν ανέκαθεν μακρά και σπουδαία γαστρονομική ιστορία, καλώντας τους καλοφαγάδες στη γειτονιά τους. Εμείς κάναμε μια καλή μαζευτική με όλα τα ταβερνάκια, τα μεζεδοπωλεία, τα εστιατόρια και τα λοιπά φαγάδικα που έχουν και το όνομα αλλά και τη χάρη στην ευρύτερη περιοχή των Αμπελοκήπων κι άντε και καλή μας όρεξη.
Δήμου Τσέλιου 5, Αμπελόκηποι, τηλ: 21 0642 6341
Η παραδοσιακή τσέχικη κουζίνα έχει βρει εδώ και χρόνια τη δική της ζεστή γωνιά σε αυτό το εστιατόριο, με την όμορφη λαϊκή διακόσμηση και τον ατμοσφαιρικό, φιλόξενο εσωτερικό χώρο. Το γαστρονομικό ταξίδι ξεκινά με καπνιστό τσέχικο λουκάνικο και κοτόπουλο Βίσερχαντ, καλυμμένο με τραγανή κρούστα από ζυμαράκι τυριών και σερβιρισμένο με γλυκόξινη σάλτσα γιαουρτιού και άνηθο. Συνεχίζεται με ψητή πάπια συνοδευμένη από λάχανο σουκρούτο και πατάτες, σπίζ – δηλαδή κύβους καμεμπέρ πανέ με ένταμ και ταταρέζικη σάλτσα – καθώς και Σμαζένιτσε, μια χορταστική μίξη μανιταριών με πλιγούρι, αυγό και πέστο μαϊντανού. Στο μενού θα βρείτε, επίσης, πικάντικο ταταρέζικο μπιφτέκι, που σερβίρεται με pasta από ωμό μοσχαρίσιο φιλέτο και σκορδόψωμο ολικής άλεσης. Οι τσέχικες μπίρες ρέουν άφθονα και συνοδεύουν ιδανικά κάθε πιάτο, ενώ ο λογαριασμός διαμορφώνεται περίπου στα 30€ το άτομο.
Τρικάλων 32, Αμπελόκηποι, τηλ: 21 0691 1667
Στον Ερυθρό Σταυρό, ο Μπαρμπαθώμας έχει κερδίσει επάξια τη φήμη του μερακλίδικου σουβλατζίδικου για όσους αγαπούν όχι μόνο το σωστό αλανιάρικο τυλιχτό, αλλά και ό,τι καλό ψήνεται στη σούβλα. Καθημερινά, οι σούβλες του δουλεύουν ασταμάτητα και βγάζουν εκλεκτό κοκορέτσι, ζουμερό χοιρινό και κοτοπουλένιο κοντοσούβλι, εξοχικό, φρυγαδέλι και –για τους πραγματικούς μερακλήδες– κεφαλάκι όνειρο. Το κοντοσούβλι είναι τρυφερό και πλούσιο σε γεύση, με σωστό ψήσιμο, ενώ και ο γύρος ξεχωρίζει για τη νοστιμιά του. Εξίσου δυνατές επιλογές είναι τα χοιρινά και κοτοπουλένια καλαμάκια, καλοψημένα και ζουμερά. Η πίτα μαλακή, χωρίς ενοχλητικές λαδίλες. Το τυλιχτό κοστίζει 3,70€.
Με όνομα βαρύ σαν ιστορία η Τζατζικοκίνηση στην Ελληνορώσων έχει βάλει και τους Αμπελόκηπους στον χάρτη των πιο ιστορικών σουβλακοσπότ στα πέριξ του αθηναϊκού κέντρου. Το μότο του μαγαζιού που έζησε στιγμές δόξας τις δεκαετίες του 80 και του 90 (με τους Παναθηναϊκούς να του έχουν δικαιολογημένα ιδιαίτερη αδυναμία) παραμένει: «Oσο η κρίση ζορίζει η Τζατζικοκίνηση ταΐζει», επενδύοντας στο καταπληκτικό και πολύ γευστικό χοιρινό της σουβλάκι. Μεγάλα κομμάτια ποιοτικού κρέατος πάνε το τυλιχτό σε άλλο επίπεδο σε συνδυασμό με το κολασμένο τζατζίκι που κάνει τη διαφορά ακόμη και σήμερα μετατρέποντας το όνομα του σουβλατζίδικου σε έναν θρύλο για τους καλοφαγάδες. Τυλιχτά από 2,60€.
Λακωνίας 33, Αμπελόκηποι, τηλ.:21 0692 3796
Η ανοιχτή asian fusion κουζίνα της Raw Bata του Χρόνη Δαμάλα - έχει συνδέσει το όνομά του με εστιατόρια όπως τα Cavo Tagoo, Sea you up, Cash, Izakaya, Gaspar, Kiku- μας υποδέχτηκε για πρώτη φορά πέρυσι στους Αμπελόκηπους κι έκτοτε έγινε σημείο αναφοράς των gastro-lovers της πόλης που συρρέουν στο Raw Bata.
Τα μενού είναι σχεδόν ερεθιστικό με εξαιρετικά πιάτα από τα οποία ξεχωρίζουν η ταραμοσαλάτα, ο κόκορας με ριγκατόνι κολοκυθάκι και δυόσμο, οι ζοχοί με κατσικίσιο κορμό, η γάμπαρη με θυμάρι και φρέσκια τρούφα και το καπνιστό χέλι με φάβα, πίκλα τζίντζερ και πιπέρι. Για επιδόρπιο η κρεμ μπρουλέ είναι must καθώς εδώ θα τη συναντήσεις σε μια κολασμένη εκδοχή της. Λογαριασμός στα 40€ το άτομο με ποτήρι κρασί.
Πανόρμου 20, τηλ: 2106465731
Ο Μυλόλιθος είναι ένα γραφικό και ψαγμένο μουσικό μεζεδοπωλείο στην καρδιά της Πανόρμου. Το πετρόκτιστο κτίσμα σε συνδυασμό με την διακόσμηση μας υπενθυμίζει εκείνες τις εποχές που η μόνη μας έγνοια ήταν γιατί τα πεντοχίλιαρα δεν είναι πετσετάκια. Η ιστορία του χθες και οι γεύσεις του σήμερα συναντιούνται στον κατάλογο του Μυλόλιθου κι εμείς παραγγέλνουμε φάβα με καραμελωμένο κρεμμύδι, σκουμπρί καπνιστό, κασεροκροκέτες με μαρμελάδα ντομάτας, κεφτεδάκια με σάλτσα, κριθαρότο μανιταριών, αρνάκι τηγανιά, μοσχαράκι χουνκιάρ μπεγεντί, κότσι χοιρινό και κοντοσούβλι στο φούρνο με ντομάτα, κρεμμύδι και πιπεριά. Ο λογαριασμός μαζί με κρασάκι στα 20-25€ κατά άτομο.
Βαρίκα 8, τηλ: 210 6913542
Τον Μιχάλη οι περίοικοι των Αμπελοκήπων κι οι καλοφαγάδες θαμώνες του τον ξέρουν κι ως «Στου Κουτρούλη» και πάντοτε τον μνημονεύουν όταν πέφτει στο τραπέζι οιαδήποτε πρόταση για καλό φαγητό. Η μίνιμαλ και παραδοσιακή ατμόσφαιρα συνοικιακού υπόγειου κουτουκιού, τα τίμια μεζεδάκια κι οι προσιτές τιμές του, μας αναγκάζουν να χαρίσουμε στον Μιχάλη ένα ιδιαίτερο σημείο της μερακλήδικης καρδούλας μας. Εδώ παραγγέλνουμε κολοκυθοκεφτέδες, σφακιανή τυρόπιτα, αρνίσια παϊδάκια, εξαιρετικούς λαχανοντολμάδες, πρόβατο μπούτι φιλέτο, γαρδουμπάκια κοκκινιστά και κοντοσούβλι κοτόπουλο. Ο λογαριασμός στα 20€ κατ΄ άτομο κρασακίων ή ουζακίων συμπεριλαμβανομένων με περιποιημένο γλυκάκι κερασμένο στο τέλος.
Νικ. Γεννηματά 17, Πανόρμου, τηλ.: 2155351091
Στο Ρελαντί της Πανόρμου οι μεζέδες είναι ροκ και μην τους φοβάσαι αντίθετα φάε μέχρι τελικής πτώσεως και δεν θα χάσεις. Στους μαυροπίνακες τα μεζεδάκια της ημέρας είναι γραμμένα με κιμωλία και οι πρωταγωνιστές των ασπρόμαυρων φωτογραφιών χαζεύουν και ζηλεύουν λιγουλάκι τους συνδαιτημόνες των τραπεζιών. Από το μενού έχουμε και λέμε τι παραγγέλνεις. Ταμπουλέ, καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια, παραδοσιακά κρητικά σκιουφιχτά με απάκι κοτόπουλο, κιμαδόπιτα ση σχάρα, λουκάνικο με ξινολάχανο και τα χοιρινά μπριζολάκια. Λογαριασμός μαζί με κρασάκια ή ουζάκια στα 15-18€.
Λ. Αλεξάνδρας 152, τηλ: 210 6461377
Το ιστορικό πατσατζίδικο της Αλεξάνδρας αποτελεί εδώ και δεκαετίες έναν απόλυτα θεμιτό λόγο για να περάσεις αυτόφωρο. Το «Αυτόφωρο», που άνοιξε το 1970, γνώρισε λαμπρές εποχές τις δεκαετίες του ’70, του ’80 και του ’90, με αμέτρητα αυτοκίνητα να σταματούν στην ουρά για μια χορταστική μερίδα πατσά. Κι ενώ το δίλημμα ανάμεσα σε λεπτοκομμένο ή χοντροκομμένο πατσά παραμένει αιώνιο, στις υπόλοιπες επιλογές δεν υπάρχει συζήτηση: μοσχαρόσουπα, κοτόσουπα, γίδα βραστή, ψαρόσουπα, σουτζουκάκια, κόκορας κρασάτος και χοιρινή τηγανιά είναι όλα σταθερές αξίες. Με μια μπύρα ή ένα ποτηράκι κρασί, ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 10-12€ το άτομο.