Μαγαζιά για καλό φαγητό και μουσική: Από ρεμπέτικά μέχρι… cabaret
Από ρεμπέτικες κομπανίες μέχρι βραδιές με πιάνο και εντυπωσιακά cabaret, σε αυτά τα μαγαζιά δεν θα φας απλά, αλλά θα ακούσεις και ωραίες μουσικές.
Από ρεμπέτικες κομπανίες μέχρι βραδιές με πιάνο και εντυπωσιακά cabaret, σε αυτά τα μαγαζιά δεν θα φας απλά, αλλά θα ακούσεις και ωραίες μουσικές.
Υπάρχουν φορές που δεν θέλεις απλώς να βγεις για φαγητό, αλλά να ζήσεις μια ολοκληρωμένη οπτικοακουστική εμπειρία και πολύ καλά κάνεις. Σου αξίζει.
Η Αθήνα έχει μεγάλη ποικιλία από μαγαζιά που το πετυχαίνουν αυτό, με σκηνικά που κινούνται από χαλαρές βραδιές με live πιάνο, μέχρι ρεμπέτικες κομπανίες, λαϊκές παρέες και μελωδίες ελληνικού κινηματογράφου.
Παραδοσιακές ταβέρνες, μουσικά μεζεδοπωλεία, ιταλικά ρεστοράν, αλλά και σικάτες brasseries, προσφέρουν βραδιές νόστιμες, αλλά και μελωδικές. Εμείς συγκεντρώσαμε τα καλύτερα για να προγραμματίσεις την επόμενη έξοδό σου.
Ανεφάνη
Μνησικλέους 24, Πλάκα, τηλ: 210 3222809
Με φόντο το γραφικό σοκάκι της Μνησικλέους στην Πλάκα, η Ανεφάνη συνεχίζει με συνέπεια την παράδοση του αυθεντικού μουσικού καφενείου. Κάθε μέρα φιλοξενεί live με ρεμπέτικο και λαϊκό ρεπερτόριο από αγαπημένα μουσικά σχήματα- δες εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα- https://anefani.gr/el/lives/ ενώ η ταράτσα της είναι από τις πιο αγαπημένες στο ιστορικό κέντρο, ιδανική για καλοκαιρινές βραδιές.
Το φαγητό ακολουθεί την ίδια τίμια φιλοσοφία. Στο τραπέζι φτάνουν κλασικά ελληνικά ορεκτικά, όπως τζατζίκι με τραγανό σκόρδο και ελιές Καλαμών, φάβα ζαφοράς με λιαστή ντομάτα, τυροκαυτερή με πιπεριές Φλωρίνης και καπνιστή πάπρικα, καθώς και ο πολύ καλός λευκός ταραμάς με αυγοτάραχο και νιφάδες μαύρου αλατιού. Ωραίο και το παραδοσιακό λουκάνικο σχάρας με λιαστή ντομάτα και φέτα, τα κεφτεδάκια δυόσμου μαγειρεμένα σε αρωματική σάλτσα με ούζο, το τηγανητό καλαμαράκι με ταραμά και φυσικά το ζουμερό χταπόδι σχάρας με φάβα και μπαλσάμικο. Ανάμεσα στα μαγειρευτά, το μοσχαράκι ραγού κοκκινιστό, ο μουσακάς με τριμμένη γραβιέρα και το κοτόπουλο μπουτί ριγανάτο ξεχωρίζουν, ενώ το αρνάκι μπουτί γάστρας σερβίρεται τρυφερό, με πατατάκια νέας εσοδειάς και καραμελωμένο κρεμμύδι. Λογαριασμός στα 20-25€ το άτομο για ένα χορταστικό γεύμα, με κρασί.
Ενθύμιον
Αγ. Λαύρας 56, Άνω Πατήσια, τηλ: 2102022256
Στεγάζεται από το 1995 σε ένα αρχοντικό της Κυπριάδου, κουβαλώντας όλη τη γλύκα ενός παλιού νεοκλασικού και τη φροντίδα ανθρώπων που αγαπούν πραγματικά τη φιλοξενία. Οι μελωδίες του πιάνου –ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο– γεμίζουν τον χώρο, ενώ συχνά συνοδεύονται από κιθάρα ή σαξόφωνο. Η ζωντανή μουσική εδώ δεν είναι απλώς «background». Είναι μέρος της ψυχής του μαγαζιού και δένει ιδανικά με τη γαστρονομική του ταυτότητα.
Η κουζίνα του έχει εμφανείς γαλλικές επιρροές, με δημιουργικά πιάτα που στηρίζονται σε καλή πρώτη ύλη. Από τα ορεκτικά ξεχωρίζουν το tempura σαγανάκι με chutney τριαντάφυλλο και chèvre, καθώς και τα κρασάτα μανιτάρια με ανθότυρο και δεντρολίβανο. Στα κυρίως, δημοφιλείς επιλογές είναι η Pasta Tartufo με φρέσκα ζυμαρικά και μανιτάρια, ο μοσχαρίσιος σιδηρόδρομος ragù και το ψάρι ημέρας με πουρέ σελινόριζας και σάλτσα εσπεριδοειδών. Για το τέλος, το moelleux au chocolat και το millefeuille με φράουλες είναι σταθερές αξίες. Λογαριασμός στα 30€ το άτομο, με ωραίο βιολογικό κρασί Λήμνου.
Brasserie Lorraine
Σπευσίππου 1A, Κολωνάκι, τηλ: 2107243009
Το αγαπημένο μπιστρό του Κολωνακίου αποτελεί σταθερή αξία για δημιουργική γαλλική κουζίνα, αλλά και τις αιθέριες μελωδίες από φωνή και πιάνο να τη συντροφεύουν, στην κατάλληλη ένταση για χαλαρές συζητήσεις. Στο μενού βρίσκεις αγαπημένες γαλλικές δημιουργίες, εκτελεσμένες με κορυφαίες τεχνικές. Στα ορεκτικά ξεχωρίζουν η κλασική και αγαπημένη κρεμμυδόσουπα με ζωμό μοσχαριού και τυρί Comte, η φίνα ψαρόσουπα Προβηγκίας με πετρόψαρα και σαφράν, το εξαιρετικό Beef tartare με καπνιστή μαγιονέζα, καθώς και το πλούσιο Foie gras με χειροποίητο μπριός.
Ξεχωριστό και το το Vialone Nano ριζότο με μαύρη τρούφα, όπως και τα Escargots de Bourgogne με κρούστα μαϊντανού και σκόρδο. Η wine list τιμά όπως θα περίμενε κανείς τον διάσημο γαλλικό αμπελώνα, αφήνοντας όμως χώρο και σε επιλεγμένες ετικέτες από άλλες χώρες, ενώ στη λίστα κοκτέιλ θα βρεις επιμελημένα signature drinks αλλά και άψογα εκτελεσμένα classics. Λογαριασμός με ποτήρι κρασί στα 50€ κατ’ άτομο για ένα άκρως ρομαντικό γεύμα, το οποίο αξίζει να ζήσεις έστω και μία φορά.
Quarter Piano Restaurant
Καραϊσκάκη 75 &, Σάμου, Χαϊδάρι, τηλ: 21 0532 1125
Πάμε μια βόλτα προς Χαϊδάρι; Φυσικά και πάμε, το Quarter Piano Restaurant αποτελεί για περισσότερα από 30 χρόνια μια πραγματική «ωδή» στην ιταλική κουζίνα, τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά μιας και συνδυάζει την κατανάλωση λαχταριστής πίτσας και ζυμαρικών με… πιάνο.
Το μενού είναι κλασικό ιταλικό, χωρίς υπερβολές, με όλες τις «comfort» συνταγές που θα περίμενε κανείς. Οι σαλάτες είναι δυνατές: η Caesar με κοτόπουλο, μπέικον και παρμεζάνα ή η πιο δροσερή Ιταλική, με ρόκα, προσούτο, κάσιους και πεπόνι. Από τα ζυμαρικά, η καρμπονάρα (στην πιο comfort εκδοχή με κρέμα γάλακτος, μπέικον και παρμεζάνα) είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πιάτα.
Στα κυρίως, οι επιλογές κινούνται σε γνώριμα και αγαπημένα μονοπάτια, όπως το φιλέτο κοτόπουλο σχάρας ή το μοσχαρίσιο μπιφτέκι, που συνοδεύονται από γαρνιτούρα της επιλογής σου, αλλά και η χοιρινή μπριζόλα λαιμού για τους λάτρεις του πιο «γεμάτου» πιάτου. Για κάτι πιο… αμερικανο-ιταλικό, οι πίτσες τύπου BBQ ή η κλασική Quarter με ζαμπόν, μπέικον, σαλάμι, μανιτάρια και πιπεριές είναι επιλογές που δύσκολα θα σε απογοητεύσουν. Λογαριασμός για ένα γεύμα με κρασί, στα 20-25€ το άτομο.
Μαριγώ
Φίλωνος 133, Πειραιάς, τηλ: 21 0429 2222
Με γεύσεις μαμαδίσιες, η πειραώτικη Μαριγώ ετοιμάζει τραπέζια γεμάτα νοσταλγία, χρησιμοποιώντας φρέσκες πρώτες ύλες και οικίες συνταγές που μπλέκουν το παραδοσιακό με το μοντέρνο. Κερασάκι στην τούρτα οι βραδιές με ζωντανή μουσική. Εδώ θα ακούσεις ρεμπέτικα, λαϊκά και αγαπημένες μελωδίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, από κομπανίες που ταιριάζουν τέλεια με το ύφος του χώρου.
Στον κατάλογο ξεχωρίζουν η πλούσια σαλάτα Μαριγώ με λαχανικά, φουντούκια, μαύρο σουσάμι και dressing λευκού βαλσάμικου, η τυροκαυτερή με πιπεριές Φλωρίνης, η αρωματική φάβα με καραμελωμένο κρεμμύδι και η πιατέλα ποικιλίας μανιταριών με κρέμα σελινόριζας και king oyster. Τα κεφτεδάκια της γιαγιάς με σάλτσα San Marzano, οι γεμιστές κροκέτες με πιπεριές και κολοκύθι, αλλά και τα στριφωτά ψητά με φέτα, λιαστή ντομάτα και μαύρο σουσάμι είναι επίσης δυνατές επιλογές για τη μέση, ενώ στα κυρίως ξεχωρίζουν το μοσχαρίσιο συκώτι σχάρας με δεντρολίβανο, το μοσχαράκι κοκκινιστό στάμνας με πουρέ πατάτας και το ψαρονέφρι με σάλτσα θυμαριού. Λογαριασμός με κρασί, στα 20€ το άτομο για ένα ωραιότατο γεύμα μετά μουσικής.
Parfait Athens
Τζαφέρη 11, Γκάζι, τηλ: 2103466554
Στο σημείο που παλαιότερα βρίσκαμε θρυλικούς χώρους της νυχτερινής Αθήνας, όπως το Villa Mercedes, το Parfait Athens παρουσιάζει ίσως ένα από τα εντυπωσιακότερα music shows στην πόλη. Εδώ θα απολαύσεις ένα διαδραστικό cabaret show διεθνούς αισθητικής, με τριάντα καλλιτέχνες – τραγουδιστές, χορευτές, aerial performers και ακροβάτες – οι οποίοι κινούνται σε διαφορετικά σημεία του χώρου, μετατρέποντας ολόκληρο το μαγαζί σε σκηνή θεάματος και σε κάνουν να μένεις με το στόμα ανοικτό. Θα το κλείσεις όμως γιατί πρέπει να φας κιόλας.
Η όλη εμπειρία συνοδεύεται από ένα επιμελημένο set menu των 110€ ανά άτομο, που ξεκινά με βούτυρο clarifié αρωματισμένο με τόνκα και βανίλια και συνεχίζει με επιλογές όπως το tartare μοσχαριού με truffle sabayon και παλαιωμένη παρμεζάνα, το δροσερό carpaccio ψαριού με leche de tigre, παντζάρι και πράσινο μήλο ή τη burrata με ψητά κυδώνια, παλαιωμένο βαλσαμικό και καρύδια. Στα κυρίως, δεσπόζει το φιλέτο μοσχαριού dry aged 30 ημερών με hollandaise, μανιτάρια confit και πραλίνα κάσιους ή το φιλέτο λαυράκι με εποχικά φασολάκια, yuzu και φυστίκη Αιγίνης, ενώ το σετ περιλαμβάνει και επιδόρπιο. Δεν είναι λίγα, αλλά για το show δικαιολογούνται (κάπως).