Τρεις λαχταριστές συνταγές για σούπα κολοκύθας που θα σε ζεστάνουν τον χειμώνα

Βελούδινες, γλυκοπικάντικες και γεμάτες άρωμα, οι σούπες κολοκύθας είναι ό,τι χρειάζεσαι για ζεστασιά και θαλπωρή.

Τρεις λαχταριστές συνταγές για σούπα κολοκύθας που θα σε ζεστάνουν τον χειμώνα

Η κολοκύθα είναι το απόλυτο υλικό του χειμώνα, καθώς μεταμορφώνει κάθε σούπα σε μια πλούσια, βελούδινη εμπειρία. Με τα φυσικά της σάκχαρα, τη γήινη γεύση και τη χρυσαφένια απόχρωση, ταιριάζει τέλεια με βούτυρο, μυρωδικά, βότανα και κρεμώδη υλικά.

Είτε προτιμάς κάτι κλασικό και απλό είτε πιο αρωματικό και γκουρμέ, μια κολοκυθόσουπα θα είναι πάντα η ιδανική επιλογή για τις κρύες μέρες.

Δες τρεις συνταγές για να την ετοιμάσεις.

Σούπα κολοκύθας με καβουρδισμένο βούτυρο και μπαχαρικά

Για τη σούπα κολοκύθας:
40 γρ. ελαιόλαδο, 200 γρ. πράσο (κομμένο σε λεπτές φέτες), 100 γρ. κρεμμύδι (κομμένο σε λεπτές φέτες), 150 γρ. καρότο (κομμένο σε μεσαία καρέ), 700 γρ. κολοκύθα (κομμένη σε μεγάλα κομμάτια), 10 γρ. σκόρδο (ψιλοκομμένο), 125 γρ. χυμός πορτοκαλιού, 750 γρ. ζωμός κοτόπουλου, 750 γρ. νερό, 1 γρ. μπαχάρι (τριμμένο ή 1 κόκκος), 0,5 γρ. κανέλα (σκόνη), 1 φύλλο δάφνης, 3 κόκκοι γαρύφαλλο, 2,5 γρ. κόλιανδρος (τριμμένος), 150 γρ. βούτυρο (καβουρδισμένο), 60 γρ. μέλι, θυμάρι φρέσκο (ψιλοκομμένο), αλάτι

Για το γαρνίρισμα:
σέλερι (ψιλοκομμένο), μήλο (κομμένο σε λεπτές φέτες), λαχανάκια Βρυξελλών (σε φύλλα).

Για τη μπρουσκέτα γκοργκοντζόλα:
4 χοντρές φέτες ψωμί χωριάτικο, 20 γρ. ελαιόλαδο, 100 γρ. γκοργκοντζόλα ή άλλο μπλε τυρί, 4 φέτες προσούτο, 1/2 σκελίδα σκόρδο (κομμένη στη μέση), αλάτι.

Εκτέλεση:

Για τη σούπα κολοκύθας:
Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το πράσο και το καρότο. Αλατίζουμε και τα ιδρώνουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Προσθέτουμε την κολοκύθα, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά.
Ρίχνουμε το σκόρδο και, μόλις μυρίσει, προσθέτουμε τον ζωμό, τον χυμό πορτοκαλιού, το νερό, το μπαχάρι, την κανέλα, τη δάφνη και το γαρύφαλλο. Φέρνουμε σε βρασμό και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Αλατίζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει καλά η κολοκύθα.
Προσθέτουμε το καβουρδισμένο βούτυρο και το μέλι, και πολτοποιούμε τη σούπα πολύ καλά με ραβδομπλέντερ ή στο μπλέντερ.
Περνάμε τη σούπα από σινουά (ψιλή σήτα). Αν χρειάζεται, διορθώνουμε το αλάτι.
Αν δεν τη χρησιμοποιήσουμε άμεσα, την κρυώνουμε γρήγορα και τη διατηρούμε στο ψυγείο.
Σερβίρουμε γαρνίροντας με τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μήλο και το σέλερι.

Για τη μπρουσκέτα γκοργκοντζόλα:
Αλείφουμε τις φέτες ψωμιού με ελαιόλαδο και τρίβουμε επάνω τους τη μισή σκελίδα σκόρδου για άρωμα.
Τοποθετούμε τις φέτες σε ταψί και τις ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να ροδίσουν και να σχηματίσουν κρούστα.
Τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς, στρώνουμε από πάνω μία φέτα προσούτο και λίγη γκοργκοντζόλα.
Ψήνουμε ξανά για 2 λεπτά μέχρι να αρχίσει να λιώνει το τυρί.

Tip: Οι ποσότητες των μπαχαρικών είναι μικρές γιατί οι γεύσεις τους είναι έντονες. Μπορείτε να πειραματιστείτε, να προσθέσετε ή να παραλείψετε όποιο μπαχαρικό επιθυμείτε.

Συνταγή από εδώ 


Σούπα βελουτέ με κάστανα και κολοκύθα

Υλικά:
1 πράσο (μόνο το λευκό μέρος, χοντροκομμένο), 2 λευκά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα), 1 στικ σέλερι (κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες), 1 καρότο (κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες), 500 γρ. κολοκύθα (καθαρισμένη και κομμένη σε κυβάκια), 1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη), 300 γρ. κάστανα (βρασμένα και ξεφλουδισμένα), 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο (τριμμένο), 50 ml λευκό κρασί, 1 λίτρο νερό (χλιαρό ή ζεστό), 2 κύβοι ζωμού μανιταριών, 120 ml γάλα καρύδας, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Για το σερβίρισμα:
Γιαούρτι, φύτρες.

Εκτέλεση:
Σε μια βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και προσθέτουμε το πράσο, το κρεμμύδι και το σέλερι. Σοτάρουμε για λίγα λεπτά μέχρι να καραμελώσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε το καρότο, την κολοκύθα, το σκόρδο, τα κάστανα και το μοσχοκάρυδο, ανακατεύοντας καλά για να ενωθούν τα αρώματα.
Σβήνουμε με το λευκό κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε το νερό και τους κύβους ζωμού μανιταριών, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ ή σε δόσεις στο multi, μέχρι να αποκτήσει βελούδινη υφή. Τη σουρώνουμε μέσα από σίτα (σινουά), πιέζοντάς τη με μια κουτάλα σε καθαρή κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το γάλα καρύδας, επαναφέρουμε σε μέτρια φωτιά και σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας απαλά.
Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή, με μια κουταλιά γιαούρτι και λίγες φύτρες από πάνω.

Συνταγή από εδώ. 


Κολοκυθόσουπα με τυρί κρέμα

Υλικά:
900 γρ. κολοκύθα, 1 καρότο, 1 κρεμμύδι, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 κλωνάρι δεντρολίβανο, 3 κλωνάρια θυμάρι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 3 γρ. τζίντζερ (σε σκόνη), ξύσμα πορτοκαλιού από 1 πορτοκάλι, 1 λίτρο νερό (βραστό), 125 γρ. τυρί κρέμα.

Για τα κρουτόν:
4 φέτες ψωμί, 100 γρ. βούτυρο, 1/2 σκελίδα σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, 3-4 κλωνάρια θυμάρι.

Για το σερβίρισμα:
τυρί κρέμα, ελαιόλαδο, πιπέρι, φύλλα θυμαριού.

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Καθαρίζουμε την κολοκύθα, αφαιρούμε τα σπόρια και την κόβουμε σε κομμάτια. Σε ταψί με λαδόκολλα προσθέτουμε την κολοκύθα, το καρότο κομμένο σε φέτες, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το δεντρολίβανο και το θυμάρι. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 1½ ώρα, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Μόλις είναι έτοιμα, τα μεταφέρουμε σε κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το τζίντζερ και το ξύσμα πορτοκαλιού, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το βραστό νερό. Σιγοβράζουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να δέσουν τα αρώματα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ μέχρι να αποκτήσει λεία, βελούδινη υφή. Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως με τη σούπα.
Για τα κρουτόν, κόβουμε το ψωμί σε μικρά τετράγωνα κομμάτια. Σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε το βούτυρο, το σκόρδο, το ψωμί, το αλάτι, το πιπέρι και το θυμάρι. Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Μεταφέρουμε τα κρουτόν σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή, μοιράζοντάς τη σε πιάτα. Προσθέτουμε μια κουταλιά τυρί κρέμα, λίγο ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, φύλλα θυμαριού και τα τραγανά κρουτόν.

Συνταγή από εδώ. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v