Κάτι συμβαίνει τελευταία στην Πανόρμου

Η πάλαι ποτέ δημοφιλής αθηναϊκή πιάτσα περνά δεύτερη νιότη και φρεσκάρεται με ενδιαφέρουσες προσθήκες για φαγητό και ποτό.

Κάτι συμβαίνει τελευταία στην Πανόρμου

Αν υπάρχει μια περιοχή που δείχνει να ξαναβρίσκει ρυθμό, αυτή είναι η Πανόρμου. Εκεί όπου κάποτε βασίλευαν (και ακόμα, αν μας ρωτάς) τα φοιτητικά ποτά, τα ροκ στέκια και οι ταβέρνες της παρέας, σήμερα φαίνεται να ξεκινά κάτι ωραίο.

Από το Μετρό μέχρι την Αλέξη Παυλή και τη Ριανκούρ, νέα και ενδιαφέροντα μαγαζάκια φέρνουν ξανά τον κόσμο στα (ημί) βόρεια δίνοντας φρεσκάδα στην παλιά τη γειτονιά και (ίσως) ετοιμάζοντας το έδαφος για μια νέα αρχή.

Το (όχι και τόσο μακρινό) τότε: Rock, φοιτητόμπυρες και μεζέδες

Όχι πως είχε πεθάνει βέβαια η περιοχή. Η Πανόρμου ήταν πάντα ζωντανή. Στα στενά της γνώριζες κόσμο, έπινες χωρίς να μετράς τα ευρώ σου (αχ, ωραίες εποχές προ κρίσης) και τελείωνες τη βραδιά με σουβλάκι στο χέρι ή «βρώμικο».

Απλώς κάποια στιγμή επήλθε μια παύση στην διαρκή άνοδο της δημοφιλίας της. Τα μαγαζιά της πέρασαν κρίσεις και… μετακινήσεις των Αθηναίων νυχτοπερπατητών προς άλλες πιάτσες, πολλά έκλεισαν (όπως το θρυλικό Ποτοπωλείο-φωτό κάτω), ή άλλαξαν χαρακτήρα και άλλα κατάφεραν να παραμείνουν όρθια μέχρι σήμερα.

Από τις παλιές καραβάνες, το Alegria και το Sensimilia, το Panormix και το Wee Dram, ο Μυλόλιθος και φυσικά το θρυλικό Le Roi παραμένουν στις επάλξεις θυμίζοντας τις ωραίες εκείνες εποχές.


Πέρα από τις (πολύ) παλιές της καραβάνες, μαγαζιά όπως το Ρελαντί με τους ροκ μεζέδες του, το Red Elephant — σημείο αναφοράς για ινδικές γεύσεις — το Lab που ανήκει στην πρώτη γενιά των cocktail bars και το rock/metal στέκι Nathan’s Sallon, ενίσχυσαν (και συνεχίζουν να ενισχύουν) με την ποιότητά τους τον χαρακτήρα της περιοχής, βαστώντας επάξια τις επάλξεις της νυχτερινής και μεσημεριανής εξόδου και αποδεικνύοντας πως το καλό ποτό, η σωστή ατμόσφαιρα και το ωραίο φαγητό δεν ήταν ποτέ παροδική μόδα.

Και τώρα; Τι γίνεται τώρα;

Ερχόμαστε στο σήμερα και η Πανόρμου δείχνει να παίρνει τα πάνω της. Νέα μπαρ και φαγάδικα κάνουν την εμφάνισή τους, με καλές προοπτικές φέρνοντας αέρα ανανέωσης στην περιοχή.

Το Maggie Cassidy για παράδειγμα, έχει λογοτεχνική ψυχή και την ομάδα του 7 Jokers πίσω από ένα all-day project που είναι σίγουρο πως θα γίνει στέκι. Πρωινός καφές από την June Coffee Roasters, φυσικά κρασιά, bar food με έμπνευση (από μπέργκερ και μίνι σουβλάκια κοτόπουλο μέχρι fish and chips και μπρόκολο με miso και κολοκυθόσπορο) και cocktails εμπνευσμένα από χαρακτήρες του ομώνυμου του μπαρ βιβλίου του Kerouac, σαν το Jack D., ένα whiskey sour με βερίκοκο, τζίντζερ και 5 μπαχαρικά.

Το Kanenas στην άλλη πλευρά της γειτονιάς συνδυάζει industrial minimal design με ωραία ενέργεια και παρεϊστικη ατμόσφαιρα. Καφές, μπίρες, κοκτέιλ σε πλαστικό (Paloma, Negroni, Margarita), μπίρες και ένα κοινό που συνδυάζει locals και μουσικόφιλους μπλέκονται όμορφα σε έναν χώρο που θυμίζει μικρό urban hub.

Στη Γεννήματά, πίσω από το Μετρό, η Φρέζα φέρνει το κλασικό καφενείο στα μέτρα του σήμερα: μεζεδάκια και ζωντανή μουσική κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, σε έναν όμορφο χώρο που σίγουρα θα αγκαλιαστεί από νεαρόκοσμο.

Λίγα βήματα πιο πέρα, το DUNK είναι ένα νέο και «αντισυμβατικό» μπαρ. Ποτά, κέφι και θεματικές βραδιές με R&B και Electro/Techno vibes βρίσκουν καταφύγιο σε έναν χώρο που από την είσοδο κιόλας σε βάζει σε χορευτική διάθεση. Ιδανικό για όσους μένουν βόρεια και δεν θέλουν να κατέβουν κέντρο, αλλά θέλουν να χορέψουν, να πιούν και να περάσουν καλά.

Η γειτονιά φαίνεται να οδεύει προς μια νέα εποχή μικρών, προσεγμένων χώρων, όπου το design, η μουσική και η τοπική κουλτούρα θα συναντιούνται. Το στοίχημα είναι να διατηρηθεί η ανθρώπινη κλίμακα, αυτό που έκανε την Πανόρμου να ξεχωρίζει από τις πιο «στημένες» πιάτσες της πόλης. Αν τα καταφέρει, δεν αποκλείεται σε λίγα χρόνια να μιλάμε για την πιο ενδιαφέρουσα αστική γειτονιά της Αθήνας με ό,τι αυτό συνεπάγεται, καλό και κακό.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v