Πήγαμε στο GastrosoΦy Fest κι έχουμε και λέμε

Το 1o GastrosoΦy Fest είναι πλέον παρελθόν κι εμείς σταχυολογούμε όλα όσα συνέβησαν σε ένα γαστρονομικό φεστιβάλ που είχαμε πολλή ανάγκη.

Πήγαμε στο GastrosoΦy Fest κι έχουμε και λέμε

Την Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2025, η Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ γέμισε foodies, αρώματα, ιστορίες και έμπνευση μέσα από όσα μοιράστηκαν μαζί μας σπουδαίοι Έλληνες και ξένοι σεφ. Το GastrosoΦy Fest powered by Protergia έκανε πρεμιέρα στην Ελλάδα μετατρέποντας την Κυριακή μας σε μια μοναδική γιορτή γεύσης και δημιουργικότητας. Ένα φεστιβάλ που συνδυάζει τη γαστρονομία με τη φιλοσοφία, δίνοντας φωνή σε ανθρώπους που πιστεύουν πως η κουζίνα είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος να ξανασυνδεθούμε με τον τόπο, τη φύση και τις ρίζες μας, μέσα από τη δοκιμή λαχταριστών πιάτων.

Οι ομιλίες

Η βροχερή Κυριακή δεν εμπόδισε τους food lovers να βρεθούν στην τιμημένη Δραπετσώνα για χάρη του φεστιβάλ το οποίο ξεκίνησε με ένα καλωσόρισμα από τον Σπύρο Λιάκο (σεφ και συνιδιοκτήτη των Basegrill, Travolta, Hoocut, Ateno αλλά και Founder του MetaMeat).

Η αυλαία των ομιλιών άνοιξε με το: The Revival Table – Η επιστροφή στις ρίζες της γεύσης, ένα πάνελ αφιερωμένο στις τοπικές ράτσες, τις ξεχασμένες ποικιλίες και τις παραδοσιακές τεχνικές που επιστρέφουν δυναμικά στη σύγχρονη κουζίνα. Συντονιστής ήταν ο αγαπημένος σεφ Βασίλης Καλλίδης, ενώ στο τραπέζι των ομιλητών συναντήσαμεμε σημαντικά ονόματα όπως ο Greg Drescher από το Culinary Institute of America, ο Βαγγέλης Λιάκος (Base Grill, Travolta, Hoocut, Ateno), ο Δημήτρης Δήμου από τη βραβευμένη Κιβωτό του Δήμου και ο Jeremy Chan του βραβευμένου Ikoyi στο Λονδίνο.

Στη συνέχεια η σκυτάλη πέρασε στο Fish Forward – Ό,τι θες ναι, όσο θες, όχι!, μια συζήτηση γύρω από την ψαροφαγία του μέλλοντος, τη βιωσιμότητα και τον σεβασμό στους γαστρονομικούς θησαυρούς της θάλασσας. Με συντονιστή και πάλι τον Βασίλη Καλλίδη, συμμετείχαν ο Ανδρέας Καραπάνος (Le Louis XV – Ducasse, Μονακό), ο Γκίκας Ξενάκης (Aleria) και ο Mark Donald (The Glenturret Lalique Restaurant, Σκωτία).

Ακολούθησε στις 15:55 το πάνελ Wines with a Sense of Place, που εστίασε στις γηγενείς ποικιλίες και στα μικρά terroirs που αναδεικνύουν το μέλλον του ελληνικού κρασιού αναδεικνύοντας τους εγχώριους αμπελώνες στο next best thing της παγκόσμιας οινοποιίας. Ο Γιάννης Καρακάσης (Master of Wine) και ο Mark Andrew (Master of Wine) συζητούν για τη γεύση ως αντανάκλαση του τόπου και του πολιτισμού.

Στις 17:10, το Threpsis (Nourishment) as Protagonist έβαλε τη σωστή θρέψη στο επίκεντρο της σύγχρονης κουζίνας. Ο Καλλίδης συντόνισε ξανά, ενώ οι Αλέξανδρος Τσιοτίνης, Kristian Baumann, René Frank και Νίκος Καραθάνος εξερεύνησαν πώς οι «παραμελημένες» γεύσεις γίνονται φορείς πολιτισμού και δημιουργικότητας.

Το φεστιβάλ κορυφώθηκε με δύο διεθνή πάνελ υπό τον τίτλο Global Voices, Local Roots. Στο πρώτο ο θρυλικός Massimo Bottura μας μίληγε για το πώς η παγκόσμια γαστρονομία μπορεί να χτιστεί πάνω σε τοπικά θεμέλια, ενώ στο δεύτερο μέρος παίρνουν τη σκηνή οι Jeremy Chan, Izabella Potì, Kristian Baumann, Mark Donald και René Frank, αποδεικνύοντας πως η αληθινή καινοτομία γεννιέται από τη γη και τους ανθρώπους της.

Στη συνέχεια πέντε κορυφαίοι σεφ από όλο τον κόσμο μοιράστηκαν στο πολυπληθές ακροατήριο τις ιστορίες τους για το πώς δημιούργησαν μοναδικές γαστρονομικές ταυτότητες, αντλώντας έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα και τις παραδόσεις τους. Από το βρετανικό Ikoyi του Jeremy Chan έως το γερμανικό CODA του René Frank, οι Izabella Potì, Kristian Baumann και Mark Donald μας αποκάλυψαν πώς η τοπικότητα μπορεί να αναδειχθεί ως διεθνής γεύση, μετατρέποντας κάθε πιάτο σε πολιτισμικό διάλογο ανάμεσα στη γη, την παράδοση και τη σύγχρονη κουζίνα.

Τρώμε κάτι και συνεχίζουμε;

Γιορτή γαστρονομίας χωρίς ατέλειωτο φαγητό και αμέτρητα tastings δεν γίνεται για αυτό υπήρχε η δυνατότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του GastrosoΦy Fest  να δοκιμάζεις εξαιρετικές λιχουδιές, παρακολουθώντας τα live cooking stations να ετοιμάζουν λογιών, λογιών κεράσματα. Σίγουρα την παράσταση έκλεψαν τα μίνι σουβλάκια του Hoocut, με ψιλοκομμένο γύρο για τους κρεατολάγνους και ντολμαδάκι αντίστοιχα για εκείνους που διαλέγουν να απέχουν του κρέατος, τα οποία εξαφανίζονταν εν ριπή οφθαλμού.

Τυράκια κι αλλαντικά υπήρχαν σε αφθονία, ενώ η μοσχαρίσια γλώσσα την οποία σέρβιραν σε στρογγυλό κρίσπι παξιμαδάκι ήταν ένα όνειρο. Αντίστοιχα τα γεμιστά με κρέμα ντομάτας, αλλά και το hot dog μαύρου χοίρου μπήκαν στην κορυφή των καλύτερων food tastings της ημέρας, μαζί και με το ρύζι με μελάνι μαύρης σουπιάς. Ο ταραμάς αυχοτάραχο ήταν σκέτος αφρός ενώ στα γλυκά μας έβγαλε νοκ άουτ η γλυκιά κολοκυθόπιτα, κερδίζοντας τον σιμιγδαλένιο χαλβά στο photo finish. Tην ίδια ώρα οι wine lovers έτριβαν τα χέρια τους από ικανοποίηση καθώς είχαν τη δυνατότητα της δοκιμής περισσοτέρων από 50 ετικετών κρασιού από τον εγχώριο αμπελώνα, γεμίζοντας το ποτηράκι που έπαιρναν κατά την είσοδό τους στο φεστιβάλ.

Εμείς τιμήσαμε το λατρεμένο Κτήμα Βιβλία Χώρα και τις ετικέτες του, όπως αντίστοιχα και το εξίσου αγαπημένο La Tour Melas από το χωριουδάκι του Αχινού στη Στυλίδα. Όταν βράδιασε το μικρόφωνο πέρασε στους Onirama που μας έδωσαν ένα ωραιότατο closing party σε ένα γαστρονομικό φεστιβάλ που σίγουρα είχαμε ανάγκη και πλέον αδημονούμε για τη συνέχειά του του χρόνου.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v