Στο Κτήμα Γκόφα ο οίνος θα ευφράνει την καρδούλα σου
Της οινογνωσίας το ανάγνωσμα ζήσαμε στο Κτήμα Γκόφα στο Κούτσι Νεμέας για αυτό και μοιραζόμαστε τις εξαιρετικές κι ολίγον μεθυσμένες εμπειρίες μας.

Της οινογνωσίας το ανάγνωσμα ζήσαμε στο Κτήμα Γκόφα στο Κούτσι Νεμέας για αυτό και μοιραζόμαστε τις εξαιρετικές κι ολίγον μεθυσμένες εμπειρίες μας.
Ανεβαίνοντας τις στροφές για το Κούτσι, λίγο έξω από τη Νεμέα, ο αέρας μοσχοβολάει σταφύλι και μνήμη. Σου φτιάχνει τη διάθεση πριν καν βρεθείς μπροστά στην καλαίσθητη, λιτή είσοδο του Κτήματος Γκόφα – ένα οινοποιείο που δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει με επιτήδευση, αλλά με ουσία. Εδώ, η παράδοση δεν είναι ετικέτα – είναι καταγωγή.
Αν είσαι από εκείνους που αγαπούν το κρασί όχι μόνο ως απόλαυση αλλά ως εμπειρία, τότε το Κτήμα Γκόφα σε περιμένει για να σου αποκαλύψει όλα του τα μυστικά – κι είναι πολλά. Μια ανάσα από τη Νεμέα, ανάμεσα σε επικλινείς πλαγιές, πλατάνια που στέκουν φρουροί στις όχθες του μυθικού Ασωπού και έναν αμπελώνα που μοιάζει να έχει φυτευτεί από τα χέρια του Διονύσου, θα βρεις έναν τόπο που παντρεύει την παράδοση με την τεχνογνωσία και τη φύση με την τέχνη.
Η ιστορία του ξεκινά πίσω στο 1959, όταν η οικογένεια Γκόφα αποφάσισε να δώσει ζωή στους ιδιόκτητους αμπελώνες της στις περιοχές Κούτσι και Δάφνη. Η πρώτη οινοποίηση έγινε στο πατρικό λινό με χειροκίνητα μέσα – κι από τότε μέχρι σήμερα, η οικογενειακή φροντίδα παραμένει ίδια. Το 1998, ο Κωνσταντίνος Γκόφας, γέννημα-θρέμμα του αμπελιού, ανέλαβε να δώσει νέα πνοή στην επιχείρηση: σύγχρονος εξοπλισμός, καινοτόμες τεχνικές, προσεκτική επιλογή ποικιλιών, ξεχωριστά χαρμάνια και ένα όραμα – να φτιάξει κρασιά με χαρακτήρα και ποιότητα διεθνών προδιαγραφών.
Από το 2011, το οινοποιείο στεγάζεται μέσα στον ίδιο τον αμπελώνα. Μπορείς να τον περπατήσεις, να ακούσεις για τις τεχνικές καλλιέργειας που εφαρμόζονται ξεχωριστά σε κάθε αμπελοτόπι – στις Γερακίνα, Σιμάρκου και Ζέννες – και να καταλάβεις πώς η γη, το μικροκλίμα και το ανθρώπινο χέρι συνεργάζονται για να γεννηθεί ένα σπουδαίο κρασί.
@in2life_gr Το Κτήμα Γκόφα στη Νεμέα είναι η τέλεια ανοιξιάτικη μονοήμερη! #οινοποιειο #κρασι #εκδρομη #νεμεα #κτημαγκοφα #ανοιξη #ποταμι #οινογνωσια #in2life #εκδρομές ♬ πρωτότυπος ήχος - KLODIANNA
Και δεν τελειώνουμε εδώ. Θα ξεναγηθείς στους χώρους της παραγωγής και της εμφιάλωσης, θα κατέβεις στην υπόγεια κάβα με τα δρύινα βαρέλια όπου ωριμάζουν διαμάντια, και θα χαζέψεις έργα ζωγραφικής και γλυπτικής στη μόνιμη έκθεση που κοσμεί τον χώρο υποδοχής. Θα δοκιμάσεις τη γκάμα των κρασιών – από το φρουτώδες Αγιωργίτικο και τη φινετσάτη Μαλαγουζιά, μέχρι τα χαρμάνια με Syrah, Cabernet και Sauvignon Gris. Κι αν είσαι τυχερός, μπορεί να πέσεις πάνω σε παλιές, σπάνιες σοδειές που δεν υπάρχουν πια στην αγορά.
Οι τιμές ξεκινούν από 15€ το άτομο και περιλαμβάνουν περιήγηση στο Κτήμα/ οινωγνωσία 3 ετικετών συνοδεία μικρού πλατώ τυριών και κριτσινιών.
ΜΕΡΑΝΥΧΤΑ
Ένα κρασί που αποπνέει φρεσκάδα και κομψότητα, το ΜΕΡΑΝΥΧΤΑ του Κτήματος Γκόφα είναι η απόδειξη ότι η απλότητα της ποικιλίας της Κυδωνίτσας μπορεί να είναι εκλεπτυσμένη. Στο ποτήρι ξεδιπλώνεται με λαμπερό χρυσαφένιο χρώμα, που υπονοεί τη νεανική του φινέτσα. Στη μύτη, κυριαρχούν αρώματα λευκόσαρκων φρούτων –αχλάδι, ροδάκινο– και νύξεις κίτρινων φρούτων, με φόντο μια διακριτική μεταλλικότητα.
Στο στόμα είναι ισορροπημένο, ζωντανό, με πλούσια υφή και μια ντελικάτη αλλά έντονη οξύτητα που δίνει νεύρο και διάρκεια. Ένα κρασί που αγαπά τη Μεσόγειο στο πιάτο: ιδανικό για ζυμαρικά με θαλασσινά, λευκά κρέατα με λεμονάτες σάλτσες, ακόμα και ωμά όστρακα.
Σέρβιρέ το στους 12°C, και άφησέ το να σου πει την ιστορία του καλοκαιριού σε κάθε γουλιά.
Romeo and Juliet
Ένας δελεαστικός «γάμος» ανάμεσα στο διεθνές και το ελληνικό: Chardonnay (60%) και Μαλαγουζιά (40%) σμίγουν σε μια ετικέτα που σαγηνεύει με την πρώτη ματιά και μαγεύει με την πρώτη γουλιά. Το χρυσοκίτρινο χρώμα προλογίζει ένα κρασί με πολυπλοκότητα και στυλ.
Στη μύτη, ξετυλίγονται αρώματα εξωτικών φρούτων –ανανάς, παπάγια, ώριμο μάνγκο– αγκαλιασμένα από λεπτές νότες βανίλιας και ένα διακριτικό άγγιγμα βαρελιού. Στο στόμα, σε περιμένει ένα ρωμαλέο, λιπαρό σώμα, με ευγενική ισορροπία ανάμεσα στην οξύτητα και τη δομή. Η ήπια παρεμβατικότητα στην οινοποίηση χαρίζει στο κρασί έναν αυθεντικό, φυσικό χαρακτήρα.
Σέρβιρέ το στους 12°C και συνδύασέ το με όστρακα, θαλασσινά carpaccio, φρούτα ή μαλακά, ανθότυπα τυριά. Μια ρομαντική συμφωνία, φτιαγμένη για μεγάλα αρώματα και ακόμα μεγαλύτερες κουβέντες.
Μythic River
Ένα ροζέ που φέρει στον ουρανίσκο την αύρα του Ασωπού ποταμού και την κομψότητα της Νεμέας. Το Mythic River συνδυάζει Αγιωργίτικο (85%) με μια πινελιά Syrah (15%), δημιουργώντας ένα κρασί με απαλό ροζ χρώμα που θυμίζει καλοκαιρινό δειλινό.
Στη μύτη κυριαρχούν αρώματα φράουλας, κερασιού και βύσσινου, με διακριτικές νύξεις από άνθη και μπαχαρικά. Στο στόμα είναι φρουτώδες και ισορροπημένο, με πικάντικη οξύτητα που του δίνει ζωντάνια, και βελούδινη επίγευση που σε καλεί για μια ακόμη γουλιά.
Συνδυάζεται ιδανικά με όλο το φάσμα της μεσογειακής κουζίνας: από ψητά λαχανικά και σαλάτες, μέχρι θαλασσινά, ζυμαρικά και λευκά κρέατα. Σέρβιρέ το στους 16–18°C και άφησέ το να σου ψιθυρίσει ιστορίες… μυθικές.
Μπαίνοντας στη Νεμέα, το βλέμμα σου χάνεται σε ένα απέραντο πέλαγος από αμπελώνες – μια αλυσίδα ζωντανού χρυσού, που απλώνεται ως εκεί που φτάνει ο ορίζοντας. Είναι σχεδόν αδύνατο να μη σκεφτείς πως αυτή η γη, με το θαυματουργό της σταφύλι, δεν είναι απλώς ένας τόπος παραγωγής κρασιού, αλλά η ίδια η βασίλισσα του ελληνικού αμπελώνα. Το Αγιωργίτικο εδώ δεν είναι μόνο ποικιλία – είναι παράδοση, ταυτότητα, γευστική μνήμη αιώνων.
Λίγο πριν φτάσεις στο κέντρο της πόλης, στ’ αριστερά σου, στέκει η Μονή της Παναγίας του Βράχου, χτισμένη το 1633 πάνω σε κάθετο βράχο, σχεδόν σε αιώρηση πάνω από το φαράγγι. Η ησυχία που αποπνέει συνδέει το βλέμμα με το άχρονο, σε προσκαλεί σε στοχασμό και φωτογραφίες χωρίς φίλτρο.
Αν κατευθυνθείς δυτικά, θα βρεθείς σε ένα φυσικό ξέφωτο όπου βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Λιτό, αλλά με βαθιά πνευματική αύρα, κρύβει στο εσωτερικό του τοιχογραφίες του 1932 που αφηγούνται ιστορίες πιο ήσυχα απ’ ό,τι οι λέξεις.
Κι έπειτα, ο χρόνος ξετυλίγεται ακόμη πιο πίσω: Η Αρχαία Νεμέα σε περιμένει, με τον επιβλητικό ναό του Νεμείου Διός, έναν από τους σημαντικότερους της αρχαιότητας. Μπορείς να σταθείς στη σκιά των κιόνων του και να φανταστείς τις τελετές προς τιμήν του Δία ή να διασχίσεις το Αρχαίο Στάδιο, όπου σήμερα αναβιώνουν τα Νέμεα, με αγώνες, στεφάνια και δάφνες.
Μη χάσεις το Αρχαιολογικό Μουσείο, που φιλοξενεί θησαυρούς από τους μυκηναϊκούς τάφους των Αηδονίων και το αρχαίο θέατρο του Φλοιούντα – μια υπενθύμιση πως σε τούτη τη γη, το κρασί δεν συνοδεύει μόνο φαγητό, αλλά και πολιτισμό, ιστορία, και μύθο.
Αν πάλι πεινάσεις τότε βάλε στο γαστρονομικό σου ραντάρ τον Σοφό με υπέροχο παραδοσιακό μενού από όπου ξεχωρίζει το χοιρινό με λιαστές ντομάτες και τα 17 χωριά που βαφτίζουν τα πιάτα τους με τα ονόματα των χωριών της περιοχής, και έτσι προκύπτουν δημιουργίες όπως το Κούτσι, ριζότο με βασιλομανίταρα και σύγκλινο η Νεμέα, κουνέλι με πετιμέζι και σπαστή πατάτα κι άλλα τέτοια όμορφα. Αν είσαι πιο μερακλής τότε βουρ στον Δαναό και τον Αναστάση για γουρουνοπούλα λουκούμι και συγκλονιστικό κοτόπουλο.