Αγαπημένα ταβερνάκια και στο βάθος κήπος

Στο βάθος κήπος μας απάντησαν όταν φτάσαμε σε αυτά τα αγαπημένα ταβερνάκια και ρωτήσαμε πού να κάτσουμε για αυτό κι αποδεχτήκαμε πλήρως την πρόσκληση.

Αγαπημένα ταβερνάκια και στο βάθος κήπος

Ο Οκτώβρης μπήκε πριν λίγες με έξτρα δροσερά βράδια όμως εμείς παραμένουμε πιστοί στις εξόδους μας σε κήπους και αυλές μιας και δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα, μην επαναλαμβάνουμε συνέχεια τους Locomondo. Κάπως έτσι λοιπόν μας (ξανα)βρίσκεις σε αγαπημένα ταβερνάκια που έχουν καταπράσινους κήπους κι αυλές ενώ η κουζίνα δεν ξαποσταίνει λεπτό αλλά αντίθετα σερβίρει πεντανόστιμα μεζεδάκια εν μέσω προπόσεων. Ακολουθεί λίστα σένια κι άκρως περιεκτική με τα καλύτερα «κηπάτα» ταβερνάκια της πρωτεύουσας.

Το Στέκι του Ηλία

Επταχάλκου 5, Θησείο, τηλ: 2103458052

Οι κρεατολάγνοι κι οι μύστες των κοψιδιών έχουν πολύ ψηλά στην καρδούλα τουςτο Στέκι του Ηλία και κανείς σώφρων δεν μπορεί να τους αδικήσει μιας κι εδώ θα βρεις κάποια από τα καλύτερα παϊδάκια της αθηναϊκής πιάτσας. Η φάση εδώ είναι αγνή, ταβερνίσια κι έξτρα παραδοσιακή όπως μας αρέσει, η οποία γίνεται κατά τι καλύτερη αν βρεις ελεύθερο τραπεζάκι στον κήπο του, που ξυπνά μνήμες από την παλιά Αθήνα. Στα του μενού μέρα από την αδιαμφισβήτητη σπεσιαλιτέ –τα αρνίσια παϊδάκια ντε- μην ξεχάσεις να παραγγείλεις ακόμη το ψαρονέφρι, τις χοιρινές μπριζόλες, τα λουκάνικα, το μοσχαρίσιο μπιφτέκι και τα κουρκουτιασμένα κολοκυθάκια που είναι σκέτο όνειρο. Λογαριασμός στα 20-23€ το άτομο με κρασάκι και κερασμένο γλυκάκι στο τέλος.

Καραβίτης

Αρκτίνου και Παυσανίου, Παγκράτι, τηλ.: 210 7215155

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by ΚΑΡΑΒΙΤΗΣ (@karavitis_tavern)


Στη συμβολή των οδών Αρκτίνου και Παυσανίου, στο Παγκράτι, βρίσκεται ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς γαστρονομικούς σταθμούς της Αθήνας, ο Καραβίτης. Ξεκίνησε την πορεία του το 1926 ως καρβουνιάρικο και με τον καιρό μετατράπηκε σε μαγειρείο και σε αυθεντική παραδοσιακή ταβέρνα. Υπήρξε γνωστό με το όνομα «Βαθρακονήσι» και αποτέλεσε αγαπημένο σημείο συνάντησης σημαντικών προσωπικοτήτων όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ενώ μέχρι σήμερα κρατά ζωντανή την παλιά αθηναϊκή του ατμόσφαιρα.

Η φιλόξενη κηπάτη αυλή του γεμίζει καθημερινά με επισκέπτες που έρχονται για τα περίφημα αρνίσια παϊδάκια αλλά και για τις διαχρονικές γεύσεις της ελληνικής ταβέρνας όπως το σαγανάκι, η φάβα, οι ρεβιθοκεφτέδες, οι χοιρινές μπριζόλες, το ψαρονέφρι, τα μπιφτεκάκια γεμιστά και τα χωριάτικα λουκάνικα. Ο λογαριασμός φτάνει περίπου τα 25 ευρώ το άτομο μαζί με κρασί προσφέροντας φαγητό με ιστορία και γνήσιο χαρακτήρα.

Σαντορινιός

Δωριέων 8, τηλ: 210 3451629

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Petralona (@petralona_athens)


Μόλις λίγα βήματα από τον σταθμό του ΗΣΑΠ, ο Σαντορινιός στρώνει τα τραπέζια του σε μια αυλή που μοιάζει να έχει ξεπηδήσει αυτούσια από τις Κυκλάδες, με ασβεστωμένα πεζούλια, γαλάζια παραθυρόφυλλα, βαρέλια κρασιού για διακόσμηση και πέτρινο πλακόστρωτο που σε βάζει αμέσως σε νησιώτικη διάθεση. Πάνω στα καρό τραπεζομάντηλα σερβίρονται μοσχοβολιστοί ντοματοκεφτέδες, κρεμώδης φάβα Σαντορίνης, σπιτικές πίτες και καλοψημένα κρεατικά της σχάρας, με την ποικιλία να ταιριάζει τέλεια σε μεγάλες παρέες και να χορταίνει ακόμη και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Ο λογαριασμός για φαγητό με κρασί υπολογίζεται γύρω στα 20€ το άτομο.

Κληματαριά

Πλ. Θεάτρου 2, τηλ: 21 0321 6629


Από το 1927 η Κληματαριά στην Πλατεία Θεάτρου παραμένει αγαπημένο στέκι για όσους εκτιμούν τη λαϊκή μουσική και το σπιτικό φαγητό. Στην εσωτερική της αυλή που αποπνέει άρωμα παλιάς Αθήνας με κρασοβάρελα και παραδοσιακό σκηνικό έχουν περάσει από το πάλκο της μεγάλες μορφές όπως ο Μάρκος Βαμβακάρης.

Κάθε βράδυ η ταβέρνα με την αυτοσχέδια κηπάτη αυλή γεμίζει με ήχους ζωντανής μουσικής ενώ στην κουζίνα ετοιμάζονται αυθεντικές γεύσεις σαν από το χέρι της μαμάς όπως σαλιγκάρια στιφάδο, χουνκιάρ μπεγεντί, γίγαντες, λαχανοντολμάδες, πίτες και φρεσκοψημένα κρεατικά. Οι ποικιλίες για το κέντρο του τραπεζιού είναι ό,τι πρέπει για μεγάλες παρέες και το χύμα κρασί δεν σταματά να γεμίζει τα ποτήρια. Ο λογαριασμός για ένα γεύμα υπολογίζεται περίπου στα 20€ το άτομο.

Το Ρεμούτσικο

Αγίου Δημητρίου 120, Άγιος Δημήτριος, τηλ: 210 9704515


Στον Άγιο Δημήτριο, το Ρεμούτσικο αποτελεί εδώ και δεκαετίες σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του καλού κρέατος, συγκεντρώνοντας κόσμο που έρχεται για το περίφημο κοντοσούβλι αλλά και για τα παϊδάκια του, είτε αρνίσια είτε προβατίνας για τους γνήσιους μερακλήδες. Τα κρέατα ψήνονται με μαστοριά και πείρα πολλών χρόνων πάνω στα κάρβουνα, ενώ η αυλή του θυμίζει χωριό και φιλοξενεί τους επισκέπτες χειμώνα καλοκαίρι. Στον κατάλογο βρίσκει κανείς ακόμη απολαυστικό τζατζίκι, τηγανητά τυροπιτάκια, σαγανάκι με κεφαλοτύρι, καροτοσαλάτα με ρόκα κολοκύθι και κόλιανδρο, καλοψημένο σουβλάκι κοτόπουλο φιλέτο, ζουμερό φιλέτο κοτόπουλου στη σχάρα, μπιφτέκι γεμιστό και τρυφερό συκώτι μοσχαρίσιο γάλακτος. Ο λογαριασμός κυμαίνεται από 15 έως 18 ευρώ το άτομο μαζί με χύμα κρασί.

Ο Μπέμπης

Βασ. Βουλγαροκτόνου 6, Χαϊδάρι, τηλ.: 21 0532 0599

Aν είσαι μέλος του In2life Club τότε μπορείς να απολαύσεις εκπτώσεις και προσφορές στον Μπέμπη. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ο Μπέμπης στο Χαϊδάρι θα σου ξυπνήσει ξεκάθαρα τέτοιες αναμνήσεις σαν βρεθείς έξω από την πόρτα του, στην περιοχή του Δαφνίου - εκεί που κάποτε υπήρχαν μπόλικες ταβέρνες, στέκια βαρελοφρόνων και δειπνοσοφιστών. Kι αν οι χρυσές μέρες της περιοχής έχουν κάπως περάσει ο Μπέμπης συνεχίζει να διάγει βίον κοψιδάτο σε έναν τεράστιο κήπο που μπορεί να φιλοξενήσει έως και εκατοντάδες θαμώνες. Όσο εμείς ψάχνουμε τραπεζάκι εσύ ρίξε παραγγελία που να περιλαμβάνει γουρουνοπούλα, κοκορετσάκι, χοιρινό κοντοσούβλι, παϊδάκι κοτόπουλο, πίτα του βοσκού και λουκάνικο και θα μας θυμηθείς. Λογαριασμός στα 20€ το άτομο με κρασάκι και κερασμένο γλυκό όταν τελειώσεις το γεύμα σου.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v