Το Po Boys στο Μοναστηράκι είναι ένας ναός για τους λάτρεις των low and slow κρεάτων
Κάναμε αρμένικη βίζιτα στο low and slow παράδεισο του Po Boys δοκιμάζοντας σιγοκαπνιστά κρέατα και υπερχορταστικές μπεργκεράρες λες κι ήμασταν στη Νέα Ορλεάνη.

Κάναμε αρμένικη βίζιτα στο low and slow παράδεισο του Po Boys δοκιμάζοντας σιγοκαπνιστά κρέατα και υπερχορταστικές μπεργκεράρες λες κι ήμασταν στη Νέα Ορλεάνη.
Η ιστορία του σιγοκαπνιστού κρέατος, αυτού που σήμερα αναγνωρίζουμε με τον όρο low and slow, είναι μια αφήγηση γευστικής υπομονής και πολιτιστικής συνάντησης. Από τους ιθαγενείς της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής, που τελειοποίησαν την τεχνική του αργού ψησίματος σε λάκκους με κάρβουνα και ξύλα, μέχρι τους σκλάβους του Αμερικανικού Νότου που μετέτρεψαν τα πιο σκληρά κομμάτια κρέατος σε κάτι μοναδικά εύγευστο η μέθοδος αυτή υπήρξε πάντοτε κάτι παραπάνω από απλή τεχνική ψησίματος.
Στον αμερικανικό Νότο γεννήθηκε η σημερινή κουλτούρα του barbecue, με κάθε πολιτεία να αναπτύσσει το δικό της ύφος από τις γλυκοπικάντικες σάλτσες της Καρολίνας μέχρι τα ξυλώδη αρώματα του Τέξας. Στην Ευρώπη, οι βόρειες χώρες έφεραν τη δική τους παράδοση καπνίσματος, χρησιμοποιώντας την τεχνική για συντήρηση πριν την εποχή των ψυγείων. Στην Ασία, η Ιαπωνία και η Κορέα μετέφρασαν το «χαμηλά και αργά» σε πιο λεπτεπίλεπτες μορφές καπνιστών κρεάτων και ζυμωμένων συνοδευτικών που απογείωσαν γευστικά την πρώτη ύλη τους. Σήμερα, το low and slow αναγνωρίζεται ως παγκόσμιο γαστρονομικό κίνημα που ενώνει γεύσεις και πολιτισμούς και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η Αθήνα δεν είναι ουραγός των εξελίξεων αλλά αντιθέτως πρωταγωνιστεί στη διεθνή σκηνή μέσα από εξαιρετικά «σιγοκαπνιστά» projects όπως το Po Boys, το οποίο γεννήθηκε πριν κάποια χρόνια από την πρoσπάθεια του Chef Βασίλη Σπόρου να γνωρίσει το αυθεντικό Southern BBQ στο αθηναϊκό κοινό. Το project έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο Χριστουγεννιάτικο Food Market στην πλατεία Κοτζιά το 2016 και από τότε κατέκτησε κάθε street food festival που συμμετείχε, μαζί με τις καρδιές του κόσμου.
Brisket, Short Ribs, Spare Ribs, Crispy Pork Belly και Pulled Pork σε burgers ή πιατέλες με όλα τα αντίστοιχα συνοδευτικά πιάτα σιγοψήνονται στο custom offset smoker σε θερμοκρασία 120 βαθμών Κελσίου για τουλάχιστον 8 ώρες, ενώ το μενού, δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά, αλλά έχει και άφθονες επιρροές από την κουλτούρα του Αμερικάνικου Νότου. To καλό της υπόθεσης είναι ότι αν θες να ζήσεις την γευστική εμπειρία της Νέας Ορλεάνης δεν χρειάζεται να τραβολογιέσαι μέχρι την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Μπορείς κάλλιστα να πας μέχρι το Po Boys και να γίνεις κοινωνός των σιγοκαπνιστών slow cooked κρεάτων, των θηριωδών μπιφτεκόψωμων και των κολασμένων short ribs. Κάθε φορά που βρισκόμαστε στο Po Boys ανοίγουν οι κρεατολάγνες ορέξεις μας σαν πιάσουμε κι αρχίσουμε να σκανάρουμε τον κατάλογο, ψάχνοντας με μανία για τα αγαπημένα μας πιάτα.
Η αρχή έγινε σαλατικά με την Smoked turkey Caesar’s (9€) με iceberg, μαγιονέζα με σκόρδο και μηλόξυδο, καλαμπόκι, κρουτόν, παρμεζάνα, μαύρο πιπέρι και φιλέτο σιγοκαπνιστής γαλοπούλας σε μια από τις καλύτερες Caesar’s παραλλαγές που παίζουν στο αθηναϊκό κέντρο κι όχι μόνο. Ωραιότατη και τιμώντας τις ελληνικές μας ρίζες και η Greek panzanella σαλάτα (8€) με ψητό κουνουπίδι στα κάρβουνα, φέτα, πολύχρωμα ντοματίνια, κάπαρη, πράσινες ελιές, κρουτόν, φρέσκα μυρωδικά και vinaigrette με ψητό σκόρδο.
Το Pulled pork (12,90€) είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα must eat πιάτα του μενού αφού λιώνει σχεδόν μπρος στον αναστεναγμό μας σαν το κοιτάμε απέναντί μας. Από κοντά και το Brisket (17,90€) αλλά και το Pork Belly (12,90€) που είναι εθιστικά κι ερεθιστικά τραγανό και πλούσιο στη γεύση συμπληρώνουν την αγία σιγοκαπνιστή τριάδα του καταλόγου.
Το παραδοσιακό χειροποίητο λουκάνικο Andouille με μυστική συνταγή που έφερε ο Βασίλης από τη Ν. Ορλεάνη ξεχωρίζει στο Po boys sampler (28€) που δειγματίζει όλη τη low and slow πραμάτεια του μενού. Μόλις χειμωνιάσει λίγο ο καιρός συστήνουμε ανεπιφύλακτα και τη σούπα gumbo (6,5€) με μαύρο roux, trinity (σέλερι, κόκκινες πιπεριές, κρεμμύδι), κοτόπουλο, γαρίδες, χειροποίητο λουκάνικο andouille και ρύζι η οποία θα ζεστάνει τρυφερά τον ουρανίσκο σου, φέρνοντας τον ένα βήμα πριν τον οργασμό.
Οι μπεργκερολάγνοι από την άλλη έχουν να λένε για το BMF (13,90€) αφού παίζει μπάλα επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ με μπιφτέκι 100 γραμμαρίων brisket, pulled pork, τηγανητό pork belly πανέ, τσένταρ, καραμελωμένα κρεμμύδια, Alabama white BBQ σως, bourbon glaze και coleslaw κι είναι μια κρεατοπρόκληση που επιβάλλεται να δεχθείς.
Όσοι πάλι ψάχνουν καυτερές ονειρώξεις τότε ξέρουν πως το The Tipsy Texan burger (12,90€) δεν πρόκειται ποτέ να τους απογοητεύσει. Με brisket, pulled pork, λουκάνικο Andouille, καραμελωμένα κρεμμύδια, Creole mayo, coleslaw και bourbon glaze, θα σε κάνει να πεις χαλάλι για το έξτρα νερό που θα καταναλώσεις.