Στο Οινοποιείο Ζεγγίνης στον Μαραθώνα θα πιείς υπέροχα κρασιά πριν ρίξεις μια βουτιά στον Σχινιά

Το Οινοποιείο Ζεγγίνης στον Μαραθώνα μας σύστησε ένα υπέροχο Chardonnay κι ένα μελένιο Σαββατιανό μούρλια, ενώ ετοιμαζόμασταν για ένα ακόμη μπάνιο στην παραλία του Σχινιά.

Στο Οινοποιείο Ζεγγίνης στον Μαραθώνα θα πιείς υπέροχα κρασιά πριν ρίξεις μια βουτιά στον Σχινιά

Με ένα όνειρο τρελό, όνειρο που ευτυχώς δεν αποδείχτηκε απατηλό ξεκινήσαμε δυο συντάκτες του in2life για να πάμε στο Οινοποιείο του Ζεγγίνη στον Μαραθώνα. Κι αφού βρεθήκαμε εκεί σε λιγότερο από 40 λεπτά επιβεβαιώσαμε πως στην Αττική υπάρχει ένα οινοποιείο που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την πολύ όμορφη παραλία του Σχινιά. Το Οινοποιείο μετρά 30 χρόνια ιστορίας και πλέον τα ηνία έχει αναλάβει η δεύτερη γενιά με προεξάρχουσα την Χρυσάνθη Ζεγγίνη που πέρα από οινολόγος και χημικός «τρέχει πλέον» και τις περιηγήσεις στους wine lovers που επισκέπτονται τον χώρο. Το ταξίδι του οινοποιείου στον χρόνο ξεκινά με τη γιαγιά του Δημήτρη Ζεγγίνη, την οραματίστρια που φύτεψε τους πρώτους αμπελώνες, θέτοντας τις βάσεις για μια κληρονομιά που περνά έκτοτε από γενιά σε γενιά κι έχουν γράψει για αυτούς μέχρι και στο Lonely Planet.

Αφού δεχτήκαμε ένα πολύ θερμό καλωσόρισμα από την Λουίζα, το πανέμορφο σκυλάκι του χώρου, καθίσαμε αναπαυτικά στις θέσεις μας και παρακολουθήσαμε ένα δεκάλεπτο βίντεο που έπλεκε την ιστορία του Μαραθώνα με τις ρίζες της οικογένειας που ανάλαβε τις τύχες του οινοποιείου. Ακολούθησε μια ολιγόλεπτη περιήγηση στους χώρους του οινοποιείου παρακολουθώντας βήμα βήμα τη διαδιακασία, αποθήκευσης, ζύμωσης και εργαστηριακού ελέγχου των κρασιών, αλλά κι αυτή της εμφιάλωσης.

Στην υγειά μας βρε παιδιά

Η πολυπόθητη ώρα της δοκιμής είχε επιτέλους φτάσει κι εμείς αφού υψώσαμε τα ποτήρια μας και κάναμε τις απαραίτητες προπόσεις του δώσαμε να καταλάβει.

Στο οινοποιείο Ζεγγίνης γεύεσαι έναν αρμονικό διάλογο ανάμεσα στην αρχέγονη σοφία της ελληνικής αμπελουργίας και την ακρίβεια των σύγχρονων τεχνικών. Στο ποτήρι σου ξεδιπλώνεται το πάθος για κρασιά που δεν μιλούν μόνο για την ποικιλία τους, αλλά και για το terroir του Μαραθώνα, χαρίζοντάς σου χαρακτήρα μοναδικό σε κάθε γουλιά.

Στους αμπελώνες συναντάς το γηγενές Σαββατιανό της Αττικής, που χαρίζει την αυθεντική του σφραγίδα στα λευκά, πλάι στο κοσμοπολίτικο Chardonnay και το εκρηκτικό Ασύρτικο. Για τους φίλους του ερυθρού, το Αγιωργίτικο με τη βελούδινη φινέτσα και το Merlot με τη στρογγυλή του δομή συνθέτουν μια παλέτα απολαύσεων που αξίζει να εξερευνήσεις.

Οι ετικέτες που ξεχωρίσαμε

Βελανιδιά

Στο ποτήρι σου απλώνεται η Βελανιδιά 2022 του Οινοποιείου Ζεγγίνης, ένα Chardonnay που σε καλεί να το εξερευνήσεις στην πιο αγνή του μορφή. Το λαμπερό αχυροκίτρινο χρώμα με τις πράσινες αντανακλάσεις προμηνύει φρεσκάδα και κομψότητα. Στη μύτη, ανακαλύπτεις αχλάδι και πεπόνι, πλεγμένα με αρώματα λευκών λουλουδιών, ενώ το ροδάκινο αναδύεται παιχνιδιάρικα για να συμπληρώσει την αρμονία. Στον ουρανίσκο σου, η κρεμώδης υφή ισορροπεί θαυμάσια με τη ζωηρή οξύτητα, αφήνοντας χώρο σε νότες ψημένου μήλου και πικάντικου λεμονιού να αναδείξουν χαρακτήρα και βάθος. Μια διακριτική νότα γιαουρτιού προσθέτει μια έξτρα γαστρονομική διάσταση, κάνοντας το τελείωμα μακρύ και απολαυστικό. Σερβίροντάς το στους 10-12 °C, απογειώνεις την εμπειρία σου, απολαμβάνοντας κάθε λεπτή απόχρωση σε ένα κρασί που μπορείς να πιείς και σκέτο ή αντίστοιχα να το συνοδέψεις με μια πιατέλα με κίτρινα σκληρά τυριά και αλλαντικά.

Σαββατιανό

Το ποτήρι σου γεμίζει με το Σαββατιανό, ένα χρυσό ελιξίριο που σε ταξιδεύει κατευθείαν στην καρδιά του Ραμνούντα, στον Μαραθώνα. Καθώς σηκώνεις το ποτήρι, η λαμπερή λεμονοκίτρινη απόχρωση σου υπόσχεται ζωντάνια και αυθεντικότητα. Στη μύτη, ανακαλύπτεις νότες λεμονιού και πορτοκαλιού, πλεγμένες με χαμομήλι και λευκά άνθη που προσθέτουν φρεσκάδα και κομψότητα. Με την πρώτη γουλιά, ο ουρανίσκος σου γεμίζει από ζωντανό λεμόνι και ντελικάτες λουλουδένιες αποχρώσεις, σε έναν χορό όπου η οξύτητα ισορροπεί με τον φρουτώδη χαρακτήρα. Η υφή απλώνεται σαν σατέν χάδι, κάνοντας το κρασί γευστικά γεμάτο, αλλά ταυτόχρονα αρμονικό και ευέλικτο. Σερβιρισμένο στους 8-10 °C, το Σαββατιανό απογειώνεται στο τραπέζι σου, συνοδεύοντας θαλασσινά, λαχανικά στη σχάρα ή μεσογειακές σαλάτες με βινεγκρέτ.

Αγιωργίτικο- Merlot

Last but not least γέμισε το ποτήρι μας το Agiorgitiko – Merlot Zeginis, ένα κρασί που παλαιώνει 12 μήνες σε δρύινα βαρέλια για να φτάσει σε εσένα με όλη του τη δύναμη και την κομψότητα. Το βαθύ κόκκινο χρώμα με τις μωβ αντανακλάσεις σε προδιαθέτει για ένα γαστρονομικό ταξίδι γεμάτο ένταση. Στη μύτη του ανακαλύπτεις πλούσια αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, με μια διακριτική πινελιά βανίλιας να υπογραμμίζει τη φινέτσα. Με την πρώτη γουλιά, ο ουρανίσκος σου αγκαλιάζεται από νότες μαρμελάδας κόκκινων φρούτων, πλαισιωμένες από καπνό και δέρμα, που προσθέτουν βάθος και χαρακτήρα. Οι τανίνες, βελούδινες και ισορροπημένες, χαρίζουν μεταξένια υφή, ενώ η επίγευση μένει μαζί σου για ώρα, σαγηνευτική και μακρά. Σερβίροντάς το στους 16-18 °C και αφήνοντάς το να αναπνεύσει για μισή ώρα στην καράφα, του επιτρέπεις να ξεδιπλώσει όλο το δυναμικό του.

Πόσο κοστίζει η επίσκεψη;

Ένα wine tour στο οινοποιείο αλλά και στα αμπέλια που βρίσκονται σε μια πανέμορφη έκταση στο Ραμνούντα συμπεριλαμβανομένης της δοκιμής και των 5 ετικετών του οινοποιείου, συνοδεία εκλεκτών τυριών και αλλαντικών, κοστίζει 30€ το άτομο.

Μια βουτιά επιβάλλεται

Με το θερμόμετρο να δείχνει σταθερά πάνω από τους 30 βαθμούς ο καιρός και τον Σεπτέμβρη είναι άκρως ευνοϊκός για φθινοπωρινές βουτιές για αυτό κι εμείς δεν αφήσαμε την ευκαιρία να πάει χαμένη, καθώς η αγαπημένη κι απέραντη παραλία του Σχινιά βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των δέκα λεπτών οδήγησης με το αυτοκίνητο.

Αφήνοντας πίσω σου το μονοπάτι μέσα από το δάσος –με τις όμορφες πεζοπορικές διαδρομές που σε προκαλούν για απογευματινές βόλτες όταν πέφτει η ζέστη– ξεπροβάλλεις σε μια τεράστια αμμουδιά, απλωμένη σαν χρυσό χαλί, έτοιμη να δεχτεί την ομπρέλα σου λίγα μόλις βήματα από το κύμα. Αν πάλι δε σου αρέσουν τα μπελαλίδικα κουβαλήματα, βρίσκεις καταφύγιο κάτω από τις σκιές των πεύκων· μπορεί να βρίσκονται πιο πίσω, μα η δροσιά τους είναι λυτρωτική ακόμη και όταν ο ήλιος ψήνει το μεσημέρι.

Η θάλασσα εδώ είναι ρηχή και φιλόξενη, ιδανική για παιδιά και ξέγνοιαστες βουτιές, με νερά διάφανα σαν γυαλί,  αρκεί βέβαια να μη φυσήξει ο Σιρόκος, ο νοτιοανατολικός αέρας που συνηθίζει να φέρνει παρέα ένα στρώμα από φύκια στα ρηχά.

Θα φάμε και τίποτα;

Φυσικά και θα φάμε για τί μας πέρασες; Αρχικά κάνε μια στάση στον φούρνο του Γκίκα (Δημοκρατίας 41, τηλ.:2294 067557) που φημίζεται για τις χειροποίητες πίτες του, το ψωμί και τα μπισκοτάκια του. Αν είσαι του ψαριού τότε επιβάλλεται να πιάσεις τραπεζάκια στον Ψαρά στην παραλία του Μαραθώνα, αφού από το 1949 όταν και πρωτοάνοιξε σερβίρει πεντανόστιμα και καλοτηγανισμένα θαλασσινά μεζεδάκια. Από τις αγαπημένες μας επιλογές για θαλασσινά είναι επίσης ο Βράχος, πολύ κοντά στον Τύμβο, για ψαροφαγικά τσιμπούσια δίπλα στο κύμα. Οι κρεατοφάγοι πάλι μπορούν να βάλουν πολύ ψηλά στη λίστα τους την Αρτζεντίνα στο Καλέτζι για premium κοπές κι αργεντίνικες κρασάρες.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

Απόρρητο
v