Η Αθήνα βράζει κι εμείς τρώμε δροσερά μεζεδάκια στην αυλή

Ανακαλύψαμε τις πιο δροσερές αυλές της Αθήνας για μεζέδες που παντρεύουν παράδοση και φαντασία.

Η Αθήνα βράζει κι εμείς τρώμε δροσερά μεζεδάκια στην αυλή

Όταν η πόλη βράζει, οι αυλές των μεζεδοπωλείων γίνονται καταφύγιο. Σκιερά τραπεζάκια, παγωμένο κρασί και μεζέδες που φέρνουν δροσιά κάνουν την καλοκαιρινή Αθήνα πιο υποφερτή και γευστική.

Από τα Εξάρχεια μέχρι τον Κορυδαλλό και από εκεί στην Αγία Παρασκευή, ακολουθούν οι πιο νόστιμες αυλές που αξίζει να ανακαλύψεις (και να δροσιστείς).

Άμα Λάχει

Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια, τηλ.:21 0384 5978

Στα Εξάρχεια υπάρχει ένα στέκι που, από τότε που άνοιξε, δύσκολα θα βρεις άδειο τραπέζι, είτε πας καθημερινή είτε Σαββατοκύριακο. Το Άμα Λάχει έχει καταφέρει να γίνει σημείο αναφοράς για τους φίλους του καλού μεζέ, με την αυλή του να θυμίζει καλοκαιρινό καφενέ και τα πιάτα του να εξαφανίζονται κυριολεκτικά «εν ριπή οφθαλμού». Οι μεζέδες εδώ είναι κεφάλαιο από μόνοι τους. Δοκιμάστε την καπνιστή τυροκαυτερή με ψημένη καυτερή πιπεριά, τη «παντρεμένη» φάβα με μαρμελάδα λεμόνι και κάπαρη, ή τους λουκουμάδες φέτας με σουσάμι, που τραβούν βλέμματα σε κάθε τραπέζι. Για έξτρα δροσιά οι σαλάτες που ξεχωρίζουν είναι η χωριάτικη με πρέντζα Κεφαλονιάς και κρίταμο, η σαλάτα ρόκα–σπανάκι με ξινή μυζήθρα Κρήτης και παξιμάδι χαρουπιού, και η πράσινη με πλιγούρι, μήλο και σταφίδες. Όλα συνοδεύονται ιδανικά από πατάτες τηγανητές με καπνιστή πάπρικα και θρούμπι, που σερβίρονται κατευθείαν από το τηγάνι. Λογαριασμός στα 20€ το άτομο, με κρασί, για ένα πλήρες μεζεδογεύμα.

Μεταξού

Πιερίας και Πυθοδώρου 10, Μεταξουργείο, τηλ: 210 5229290

Η Μεταξού είναι από τα στέκια που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στην αθηναϊκή μεζεδο-διασκέδαση. Στα νοητά σύνορα Κολωνού και Μεταξουργείου, σερβίρει εδώ και χρόνια στην δροσερή αυλή της αυθεντικούς μεζέδες, μερακλίδικο κρασί και ζωντανή μουσική από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ με λαϊκά και ρεμπέτικα, αναλόγως ημέρας. Ο κατάλογος τιμά την παράδοση και περιλαμβάνει σταθερές αξίες, μαγειρεμένες νόστιμα και με μεράκι. Εδώ δοκιμάζουμε κεφτεδάκια σπιρτόζικα, παστουρμαδόπιτες που μοσχοβολούν μπαχαρικά, κολοκυθοκεφτέδες με φέτα και μυρωδικά, λουκάνικα ζουμερά και φυσικά το αγαπημένο μας από τον κατάλογο, κεμπάπ γιαουρτλού. Έχει και ωραία μαγειρευτά ημέρας, αν θες να φας κάτι πιο «μαμαδίσιο». Μαζί με νησιώτικο κρασάκι ή ρακές, ο λογαριασμός περί τα 20-25€ κατ’ άτομο.

Το Κουτούκι

Υψηλάντου 5, Χαλάνδρι, τηλ: 21 0685 4234

Αναρωτιόμαστε για πόσο ακόμα θα παραμείνει κρυφό αυτό το υπέροχο ταβερνάκι που «κρύβεται» σε μια πυλωτή στο Χαλάνδρι. Όπως και να έχει, εμείς δεν χάνουμε ευκαιρία να το επισκεφτούμε κάθε φορά που βρισκόμαστε στα βόρεια για έξτρα δροσιά στην αυλή του, αλλά και για να απολαύσουμε αυθεντικές, παραδοσιακές γεύσεις σε μικρές μερίδες και ατμόσφαιρα που θυμίζει παλιό καφενείο. Ο κατάλογος είναι γεμάτος εκλεκτά μεζεδάκια που θα καλύψουν και τον πλέον απαιτητικό: γαρδουμπάκια λαδορίγανη, λαχανοντολμάδες, σαλιγγάρια στιφάδο, μελιτζάνα φούρνου, μπεκρή μεζέ, σπιτικά κεφτεδάκια, κολοκυθάκια τηγανιτά, γιουβετσάκι σε πήλινο, ακόμα και λαγό στιφάδο. Για τους λάτρεις των ψητών, υπάρχουν επίσης μπριζόλες, μπιφτέκια και άλλα της ώρας. Για ένα πλήρες γεύμα, με το δικό τους χύμα κρασί, υπολόγισε να δώσεις γύρω στα 20€ το άτομο.

Δούκισσα

Δουκίσσης Πλακεντίας 14, Χαλάνδρι, τηλ: 21 1415 0070

Ανάμεσα σε βουκαμβίλιες και με φόντο το χαρακτηριστικό κόκκινο πηγάδι, η αυλή της Δούκισσας θυμίζει παλιό αρχοντικό και σε βάζει αμέσως σε χαλαρή, παρεΐστικη διάθεση για μεζεδοκατανάλωση σε πράσινο περιβάλλον. Στο μενού κυριαρχούν μεζέδες φτιαγμένοι με μεράκι και έμπνευση που συνδυάζουν την παράδοση με τη μοντέρνα κουζίνα. Για να πάρεις μια ιδέα, ξεκίνα με φάβα η οποία σερβίρεται με φρέσκο κρεμμυδάκι και καπαρόφυλλα, καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, και τυροκαυτερή χειροποίητη, αλλά και τραγανά αμπελοφάσουλα για σαλατούλα. Συνέχισε με κριθαρότο με μανιτάρια, σκιουφιχτά με καπνιστή πανσέτα, χουνκιάρ μπεγεντί με καπνιστό πουρέ μελιτζάνας και μοσχαράκι, λουκάνικο κοκκινιστό κατσαρόλας, σουτζουκάκια προβατίνας και μοσχαρίσια κεφτεδάκια, τα οποία απαραιτήτως θα συνοδεύσεις με πατάτες τηγανιτές. Λογαριασμός για ένα πλήρες μεζεδογεύμα, με κρασί στα 20-25€ το άτομο.

Σούζυ και ψεύδεσαι και τρως

Δημητρίου Μαλαγαρδή 56, Κορυδαλλός, τηλ.: 21 0496 9325

Στον σταθερά ανεβασμένο Κορυδαλλό, μια ανακαινισμένη μονοκατοικία έχει μεταμορφωθεί σε ένα από τα πιο δροσερά στέκια για φαγητό στην πόλη. Κι αν ο εσωτερικός χώρος έχει το δικό του στυλ, η πραγματική μαγεία βρίσκεται στην πίσω αυλή: ξύλινο ντεκ, πυκνές φυλλωσιές και μια ατμόσφαιρα που σε κάνει να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι μέσα στην πόλη. Το μενού είναι μικρό αλλά ιδιαίτερα προσεγμένο. Τα ορεκτικά παίζουν δυνατά, με πληθώρα επιλογών: η σαλάτα Σούζυ με κορινθιακή σταφίδα, ανθότυρο, σύκο και βινεγκρέτ μανταρίνι–τσίλι, οι τυροκροκέτες με κρέμα πορτοκαλιού και η ζεστή πατατοσαλάτα με σύγκλινο Κρήτης και sour cream με λεμόνι προτείνονται ασυζητητί. Από τα κυρίως, ξεχωρίζουν το κριθαρότο με πικάντικη φέτα Κεφαλονιάς και κάππαρη, το χοιρινό κότσι μπρεζέ με πουρέ κολοκύθας και τα μπριζολάκια με βαλσάμικο και σπαράγγια. Αν είστε τυχεροί, θα πετύχετε και την πίτα ημέρας, που αλλάζει γέμιση και δίνει πάντα μια σπιτική έκπληξη. Λογαριασμός για ένα πλήρες γεύμα, με κρασί, στα 20-25€ το άτομο.

Διάβασε επίσης: Στο Σούζυ Τρως στον Κορυδαλλό τρως φανταστικά… και δεν ψεύδεσαι καθόλου

Σισλί

Λεωφ. Μεσογείων 376, Αγ. Παρασκευή, τηλ: 21 0600 8885

Για μεζεδάκια εξ Ανατολής και φουλ δροσιά, το Σισλί σε ένα πετρόκτιστο σπίτι με όμορφη αυλή και παρεϊστικη ατμόσφαιρα, είναι ταμάμ. Εδώ, η πολίτικη κουζίνα βρίσκει όμορφο καταφύγιο μέσα από τις πληθωρικές γεύσεις του προσεγμένου μενού. Τα πιάτα, άλλοτε κλασικά και άλλοτε πιο δημιουργικά, καλύπτουν από μερακλίδικα ορεκτικά μέχρι πληθωρικά κεμπάπ. Στα δημοφιλέστερα, ξεχωρίζει το ιτσλί, κεφτές μοσχαρίσιος με κουκουνάρι και πλιγούρι, αλλά και το καραντενίζ, ένα ξεχωριστό λαχματζούν με σουτζούκι και χαλούμι. Ο κλασικός πρωταγωνιστής παραμένει το κεμπάπ γιαουρτλού, ζουμερό και μυρωδάτο, σερβιρισμένο με γιαούρτι, σάλτσα ντομάτας, πλιγούρι και ψητά λαχανικά. Αντίστοιχα γευστικό και πληθωρικό είναι το κεμπάπ μπειτί, τυλιγμένο σε αραβική πίτα με κασέρι και σκόρδο. Ωραιότατοι για τη μέση είναι και οι σμυρνέικοι κεφτέδες, όπως επίσης και το Τζιέρι, τηγανιτό μοσχαρίσιο συκώτι με φρέσκο κρεμμυδάκι. Συνοδεία κρασιού, ο λογαριασμός στα 20€ το άτομο.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

Απόρρητο
v