Για την ταβέρνα του Μπατζάβαλη αξίζει να οργανώσεις εκδρομή

Στο χωριό Καρατζάς της Αργολίδας, θα φας το ζουμερότερο μπιφτέκι προβατίνας που έχεις φάει στη ζωή σου. Κι αυτός είναι ένας μόνο λόγος να επισκεφθείς την ταβέρνα του Μπατζάβαλη.

Για την ταβέρνα του Μπατζάβαλη αξίζει να οργανώσεις εκδρομή

Ένας θρύλος της Αργολίδας είναι η ταβέρνα του Μπατζάβαλη, στον Καρατζά της Αργολίδας: Οι ντόπιοι τον ξέρουν από τους γονείς τους, κάποιοι και από τους παππούδες τους, 95 χρόνια μαγαζί βλέπεις, έχει ταΐσει ολόκληρες γενιές. Οι νεότεροι τον ανακαλύπτουν χαζεύοντας στο Google Maps: Δεν βρίσκεις κάθε μέρα ταβέρνα σε χωριό με συνολική βαθμολογία 4,9 σε 4.200 κριτικές. Κι αν αυτό από μόνο του σου φαίνεται λόγος αρκετός να οδηγήσεις τις δυόμιση ώρες που τον χωρίζουν από την Αθήνα, άδικο δεν έχεις –αλλά περίμενε να σου πούμε και για το φαγητό.

Κοπιάστε, να σας συστήσουμε

Την Ταβέρνα Μπατζάβαλης τη βρίσκεις στον χάρτη εδώ, λίγο έξω από τον δρόμο που πηγαίνει από την Επίδαυρο προς το Πόρτο Χέλι. Δεν είναι σε κανένα πέρασμα ο Καρατζάς Αργολίδας, χωριουδάκι ούτε 300 κατοίκων από εκείνα που δεν τα πιάνει το μάτι. Για να βρεθείς εδώ, πρέπει να ξεκινήσεις για εδώ. Θα αξίζει όμως κάθε χιλιόμετρο που θα διανύσεις, σου το υποσχόμαστε.

Το καταλαβαίνεις, ήδη από τη στιγμή που θα ανοίξεις την πόρτα με τα καλάμια για να βρεθείς στη γραφική αυλή, ότι κάτι αλλιώτικο συμβαίνει εδώ: Η θερμή υποδοχή, λες και επισκέπτεσαι φίλους στο χωριό, από όλον ανεξαιρέτως τον κόσμο που δουλεύει εδώ, αλλά ειδικά από τον κ. Γιώργο Μπατζάβαλη, που θα σου πει «χάρηκα πολύ» αντί για το τυπικό ευχαριστώ αφού πάρει παραγγελία, προτού συνεχίσει σβέλτος και κεφάτος στο επόμενο τραπέζι. Ο πατέρας του είχε την ταβέρνα, και ο παππούς του πριν από αυτόν. Τώρα που ο ίδιος βγαίνει στη σύνταξη, θα αφήσει τα ηνία στον Τάσο, τον σπουδαίο του μάγειρα που κάνει τα δικά του θαύματα στην κουζίνα.

Τι τρώμε εδώ;

Και τι δεν τρώμε! Ειδικά την πρώτη φορά, είναι καλή ιδέα να έρθεις με μεγάλη παρέα, για να δοκιμάσετε το καταπληκτικό κρεατομενού σε όλο του το εύρος. Οι μερίδες είναι γιγάντιες, με φειδώ οι παραγγελίες, αλλά κι αν παρασυρθείς μην ανησυχείς, σχεδόν όλοι φεύγουν με πακετάκι για το σπίτι –το οποίο στέκεται στο ύψος των περιστάσεων ακόμα και δυο μέρες αργότερα, κάναμε το πείραμα πρόσφατα με το μπιφτέκι και μπορούμε να σου το υπογράψουμε.

Το εν λόγω μπιφτέκι (12€) φτιάχνεται από κιμά χοιρινού και προβατίνας, και είναι χωρίς υπερβολή ένα από τα καλύτερα που θα φας ποτέ σου. Στον κατάλογο αναγράφεται ως μπιφτέκι XXL, ο κ. Μπατζάβαλης βέβαια είπε χαρακτηριστικά «για έναν είναι πολύ, για δύο είναι λίγο», το σίγουρο πάντως είναι πως πρόκειται για το σουξέ του μενού, που δεν λείπει από κανένα τραπέζι.

Από κοντά και η μπογάνα (30€ για τρία άτομα) παραδοσιακή συνταγή της Αργολίδας με αρνάκι που σιγοψήνεται στη χόβολη, το εξοχικό (8,50€) και τα αρνίσια παϊδάκια (30€ το κιλό) που δώσαμε υπόσχεση να δοκιμάσουμε την επόμενη φορά –γιατί πάντα χρειάζεσαι έναν λόγο να επιστρέφεις. Αυτό που δοκιμάσαμε και εντυπωσιαστήκαμε, ακριβώς επειδή δεν περιμέναμε να εντυπωσιαστούμε, ήταν το φιλέτο κοτόπουλο (12€) που είναι τόσο εύκολο να βγει μετρίως αδιάφορο (ειδικά στις παραδοσιακές χασαποταβέρνες με τα κοψίδια από δίπλα να του κλέβουν την παράσταση) εδώ όμως ήταν απλά καταπληκτικό: Ζουμερό και αριστοτεχνικά ψημένο, υλικό για σεμινάριο με θέμα «πώς κάνουμε νόστιμο ένα κοτόπουλο».

Τα συνοδευτικά είναι όλα ένα κι ένα, αλλά ειδική μνεία αξίζουν οι τηγανιτές πατάτες (6,50€) φρέσκες, τραγανές και τέλεια τηγανισμένες –«με τυρί;» θα ρωτήσει ο κ. Μπατζάβαλης τη στιγμή της παραγγελίας, μη διανοηθείς να αρνηθείς, δεν θέλεις να χάσεις την τριμμένη μυζήθρα που τις συνοδεύει άψογα. Πάρε και σούπερ χειροποίητο τζατζίκι (5€) για απολαυστικές βούτες, θα σου προτείνουν να το κάνουν μισή μερίδα αν είστε δύο άτομα γιατί στην κανονική χωρά ένας μικρός άνθρωπος να βουτήξει μέσα. Και οπωσδήποτε χωριάτικη (10€) με μοσχοβολιστή ντομάτα και τη μεγαλύτερη ποσότητα φέτας που έχεις δει σε χωριάτικη έβερ.

@in2life_gr Η Ταβέρνα Μπατζάβαλης στον Καρατζά Αργολίδας φτιάχνει το επικότερο μπιφτέκι που έφαγες ποτέ… κι αυτό είναι μόνο η αρχή #μπατζαβαλης #ταβερνα #καρατζας #αργολιδα #tavern #greektaverna #πελοποννησος #εκδρομη #in2life #ελληνικοτικτοκ ♬ suara asli - ClassyStuff01

Το ημίγλυκο κρασί ταιριάζει γάντι με όλα αυτά αν είσαι λάτρης, αν πάλι δεν είσαι θα βρεις και δροσερό ροζέ ή λευκό και στιβαρό κόκκινο (στα 6€ το λίτρο όλα) όπως και παγωμένες μπύρες (3,50€), ουζάκια και τσίπουρα (2,50€). Ο δε λογαριασμός θα βγει γύρω στα 20-25€ το άτομο, αναλόγως παρέας και παραγγελίας. Στο τέλος έρχεται πάντα κερασμένο χωνάκι παγωτό –όχι παγωτίνι, κανονικό χωνάκι σε μέγεθος παγωτατζίδικου, με τη βανίλια του λουσμένη σε ένα ωραίο σιρόπι βύσσινο.

Τα Σαββατοκύριακα είναι καλή ιδέα να κάνεις κράτηση, ειδικά αν θέλεις να κάτσεις στην αυλή, αλλά κι αν δεν προνοήσεις κάπου θα βρουν να σε βολέψουν, η φιλοσοφία είναι «όλοι οι καλοί χωράνε» και η διάθεση πάντα καλή. Αυτός είναι ένας ακόμα από τους πολλούς λόγους να οργανώσεις ολόκληρη εκδρομή μόνο και μόνο για να φας σε αυτό το μαγαζί.

Ταβέρνα Μπατζάβαλης
Καρατζάς Αργολίδας
Τηλ.: 6984575102

Ανοιχτά καθημερινές 17.00-23.00, Σαββατοκύριακα 13.00-23.00, Δευτέρα και Τρίτη κλειστά

Facebook | Google Maps 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

Απόρρητο
v