Φαγητό στην Επίδαυρο: Οι προτάσεις των ντόπιων

Ψάχνεις πού να φας στην Επίδαυρο, πριν ή μετά το θέατρο, και σε κερνά η ζωή τη μια απογοήτευση μετά την άλλη; Μην ψάχνεις άλλο. Η λίστα η σωστή, αυτή που δεν θα βρεις αλλού, είναι εδώ.

Φαγητό στην Επίδαυρο: Οι προτάσεις των ντόπιων

Δεν είναι εύκολη αποστολή το να βρεις καλό φαγητό στην Επίδαυρο. Ανάμεσα στις λίστες με τα πού έτρωγαν ο Μινωτής με την Παξινού, ποιος τα έχει πιο κοντά στο κύμα τα τραπέζια, και ποιους ηθοποιούς είδε ποιος θεατρικός συντάκτης σε ποια ταβέρνα χτες το βράδυ, το φαγητό κάπου το χάσαμε, και κάπου (αλλού) το ξεχάσαμε. Γι’ αυτό κι εμείς είπαμε να ακολουθήσουμε την παλιά καλή δοκιμασμένη μας συνταγή, και να ρωτήσουμε τους ντόπιους που πάνε εκείνοι για φαΐ. Όχι απαραιτήτως τα Σάββατα των παραστάσεων. Μια τυχαία καθημερινή ας πούμε του Ιουνίου, όταν θέλουν να βγουν με τους φίλους και τις οικογένειές τους να φάνε, κι όχι να δουν και να τους δούνε. Τα ταβερνάκια που μας απάντησαν δεν θα τα δεις να φιγουράρουν σε αφιερώματα φασαίικων φρη πρες. Ευτυχώς.

Καρυδιά
Στην Παλιά Επίδαυρο, χάρτης εδώ 

Πολύ κοντά στο Μικρό Θέατρο (αν βγεις από την επάνω έξοδο, όχι αυτή που οδηγεί στο πάρκινγκ και το λιμάνι) η Καρυδιά είναι ένα ανεπιτήδευτο ταβερνάκι που φτιάχνει και σερβίρει μερικά από τα καλύτερα ψητά της γειτονιάς της: Σκέψου ζουμερό κοντοσούβλι, καλοψημένα μπριζολίδια και ένα σούπερ χειροποίητο μπιφτέκι μοσχαρίσιο (υπάρχει και κοτόπουλο). Θάλασσα δεν βλέπει, αναπληρώνει όμως ό,τι χάνει σε θέα, με αυθεντική νοστιμιά και καλές τιμές: Με τα παρελκόμενα, τζατζίκια, πατάτες, κολοκυθάκια τηγανιτά, κρασιά και πάει λέγοντας, ο λογαριασμός δεν θα σου βγει παραπάνω από 17-20€ το άτομο.

Μπόλμπος
Στην Παλιά Επίδαυρο, χάρτης εδώ 


Φωτό: Agnieszka T | Google Maps

Μακριά από την τουριστο-πιάτσα και τα μαγαζιά όπου τρώνε μόνο Αθηναίοι weekenders, ο Μπόλμπος στο κέντρο της Παλιάς Επιδαύρου είναι το κλασικό χασαποταβερνάκι του χωριού, στο όνομα του οποίου ορκίζονται οι ντόπιοι. Τα κρέατα είναι δικιάς τους παραγωγής, και σιγοψημένα μαστόρικα στα κάρβουνα: Κοντοσούβλια και μπιφτέκια καίνε καρδιές, ενώ μια δοκιμή αξίζουν οπωσδήποτε και τα παϊδάκια και το κοκορέτσι, άμα το πετύχεις. Αν σε ενδιαφέρει περισσότερο από το κρέας οτιδήποτε άλλο (εξωπραγματικά καλές πατάτες, γρήγορο σέρβις, θέα θάλασσα, σοβαρό κρασί…) μην έρθεις. Κατά τα λοιπά, όμορφη αυλίτσα που θα σου φέρει στο μυαλό παιδικές διακοπές στο χωριό, και τιμές στα 20-25€ το άτομο, με παγωμένες μπύρες.

Βασιλική
Στην Παλιά Επίδαυρο, χάρτης εδώ 


Φωτό: Foivian Lee | Google Maps

Συστήνεται ως ψητοπωλείο-μπριζολάδικο, και τιμά με το παραπάνω αυτό τον τίτλο, σερβίροντας φοβερά και τρομερά κρέατα, από τα οποία ξεχωρίζουν τα αφράτα, χειροποίητα μπιφτέκια, τα ζουμερά καλαμάκια που θα θυμίσουν στους γηραιότερους κάτι από τα παιδικά τους χρόνια, και το κοτόπουλο που παραδίδει μαθήματα για το πώς θα έπρεπε να είναι τα ψητά κοτόπουλα. Οι τηγανιτές πατάτες είναι μακράν οι καλύτερες στην περιοχή (δεν το λέμε εμείς, ξανακοίτα τον τίτλο μας) ενώ κάποιες μέρες θα βρεις λίγα και καλά σπιτικά μαγειρευτά –αν πετύχεις ιμάμ μην το χάσεις. Τιμές με κρασάκι, στα 17€ περίπου το άτομο. Ούτε αυτό βλέπει θάλασσα, γενικώς το να κοιτάς την θάλασσα τρώγοντας είναι αθηναϊκό βίτσιο, σπάνια θα βρεις τέτοια μαγαζιά σε λίστες με προτάσεις ντόπιων στα χωριά.

Οι Λεύκες
Στο Αδάμι, χάρτης εδώ 


Φωτό: Κωνσταντίνα | Google Maps

Θα σου το συστήσουν και ως «Σέρφας», από το όνομα του ιδιοκτήτη του. Θα το βρεις σε μια στροφή του δρόμου που πηγαίνει από το Λυγουριό στο Πόρτο Χέλι, λίγο έξω από το χωριό Αδάμι, και θα το αναγνωρίσεις από τις πελώριες λεύκες του, που παρέχουν απλόχερα τη δροσιά τους. Εδώ δεν έχει πολλά πολλά, θα έρθεις αυστηρά και μόνο για κρεατικά, αλλά τι κρεατικά: Φοβερή και τρομερή προβατίνα, ζυγούρι στα κάρβουνα, αρνίσια παϊδάκια του ονείρου. Συνοδεύεις με φρεσκοκομμένες πατατούλες και χωριάτικη που μοσχοβολάει ντομάτα, και πληρώνεις το πολύ 20€ το άτομο, με τα απαραίτητα κρασάκια.

Μπατζάβαλης
Στον Καρατζά, χάρτης εδώ 


Φωτό: Stefanos Kechagias | Google Maps

Θα σε βάλουμε λίγο να οδηγήσεις τώρα, καθότι ο Καρατζάς απέχει ένα μισάωρο από την Παλιά Επίδαυρο και άλλο τόσο από το Λυγουριό, η ταβέρνα του Μπατζάβαλη όμως αξίζει κάθε χιλιόμετρο, σου το υπογράφουμε. Καλή ιδέα θα είναι να φέρεις παρέα, καθότι οι μερίδες είναι γιγάντιες, το ψήσιμο μαστόρικο και οι μυρωδιές από τις πιατέλες που πηγαίνουν στα διπλανά τραπέζια και σπάνε μύτες θα σε κάνουν να θες να παραγγείλεις τα πάντα. Στα «οπωσδήποτε» σημείωσε το μπιφτέκι προβατίνας, το εξοχικό, τις μπριζόλες, το λουκάνικο και τα αρνίσια παϊδάκια, και μην παραλείψεις να τα συνοδεύσεις με φανταστικό τυροπιτάρι και κομμένες στο χέρι πατάτες τηγανιτές. Στο τέλος έρχεται κερασμένο χωνάκι παγωτό (κανονικό, όχι παγωτίνι) και λογαριασμός κάτω από 20€ το άτομο, με κρασί. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

Απόρρητο
v