Πού θα πας για μεζεδάκια και ουζάκια μετά τις παραλίες της Ανατολικής Αττικής

Από το Σούνιο μέχρι την Αρτέμιδα κι από το Πόρτο Ράφτη μέχρι τη Νέα Μάκρη συνεχίζουμε ακάθεκτοι τα τσιμπολογήματα μετά τις βουτιές μας.

Πού θα πας για μεζεδάκια και ουζάκια μετά τις παραλίες της Ανατολικής Αττικής

Έχεις βγει από τη θάλασσα με αλάτι ακόμα στο δέρμα, το μαγιό να κάνει «τσιτ» κάτω από το σορτσάκι και το μυαλό να πλέει κάπου ανάμεσα στο κύμα και στο ουζάκι που ονειρεύεσαι. Ανατολικά της Αττικής, εκεί που το καλοκαίρι μοιάζει να κρατά λίγο παραπάνω, οι παραλίες δίνουν τη σκυτάλη στα μεζεδοπώλεια και τα ουζερί που μυρίζουν θάλασσα, αντηλιακό και τηγάνι.

Δεν χρειάζεσαι πολλά: ένα τραπεζάκι πάνω στην άμμο ή σε πλακόστρωτο με θέα το πέλαγος, ένα ουζάκι με πάγο που ιδρώνει στο ποτήρι και εκείνα τα μικρά πιάτα που κάνουν τα μεγάλα Σάββατα. Σε αυτό το άρθρο, σου έχουμε συγκεντρώσει τις πιο ωραίες στάσεις για μεζεδάκια μετά την παραλία κι άντε και καλή σου όρεξη.

Φύκι Φύκι

Λεωφ. Γρέγου 45, Πόρτο Ράφτη τηλ: 2299 076333


Κάθε φορά που βρισκόμαστε στο Φύκι Φύκι, το ίδιο ευχάριστο δίλημμα μάς περιμένει: να καθίσουμε στην υπερυψωμένη ταρατσούλα με θέα ή να διαλέξουμε τραπεζάκι πλάι στο κύμα, απολαμβάνοντας τη θαλασσινή αύρα στο φουλ; Ό,τι κι αν επιλέξουμε, το μενού δεν αφήνει περιθώρια αδιαφορίας. Τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο είναι must, όπως και το χειροποίητο πρόβειο λουκάνικο, η μελιτζάνα φούρνου, αλλά και η πληθωρική μπριζολοπανσέτα που κλέβει την παράσταση. Στα πιο δημιουργικά πιάτα, ξεχωρίζουν οι παπαρδέλες με κοτόπουλο, μανιτάρια, λεμόνι και θυμάρι, η καλοψημένη μοσχαρίσια πικάνια και τα λιγκουίνι με αυγοτάραχο Μεσολογγίου. Για ένα απολαυστικό και πλήρες γεύμα, με ουζάκι ή κρασί να ρέει, ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 22-25€ το άτομο – τίμια και χορταστικά.

Εδεσματοπωλείον Νέα Μάκρη

Λεωφ. Ποσειδώνος 24, Νέα Μάκρη, τηλ: 2294 094633


Σχετικά πρόσφατη άφιξη στην παραλιακή της Νέας Μάκρης, το Εδεσματοπωλείον αποπνέει αέρα νησιού και προσφέρει έναν ευρύχωρο εξωτερικό χώρο, ιδανικό για να απολαύσεις θαλασσινούς μεζέδες παρέα με ποιοτικό ούζο ή τσίπουρο. Στο μενού, ξεχωρίζουν το χταπόδι σχάρας σερβιρισμένο με φάβα, ο all-time classic μπακαλιάρος με σκορδαλιά – γιατί η 25η Μαρτίου δεν χρειάζεται αφορμή –, οι ζουμερές ψητές γαρίδες, τα πικάντικα μύδια σαγανάκι και η καπνιστή σαρδέλα «γούνα» στα κάρβουνα. Για ορεκτικά, αξίζει να δοκιμάσεις τα τραγανά παστουρμαδοπιτάκια, τη σπιτική φάβα με καραμελωμένο κρεμμύδι και τις πικάντικες τυροκροκέτες που συνοδεύουν τέλεια κάθε ποτήρι. Αν έχεις κρεατοφαγική διάθεση, θα βρεις επιλογές όπως πανσέτα σχάρας, σουτζουκάκια με μπούκοβο και αφράτες πιτούλες ή κοτόπουλο μπούτι φιλέτο. Για ένα γεμάτο τραπέζι με ουζάκια, ο λογαριασμός φτάνει περίπου τα 20€ το άτομο.

Νέα Γαλήνη

Λεωφ. Ποσειδώνος 10, Νέα Μάκρη, τηλ.: 2294111411


Η αυλή της, στρωμένη με νησιώτικες πλάκες και σκεπασμένη από πυκνές κληματαριές, σε βάζει αμέσως σε mood διακοπών και σε μια αίσθηση γλυκιάς ηρεμίας. Η παραδοσιακή αυτή ταβέρνα στέκεται αντάξια του τίτλου της, προσφέροντας θαλασσινές σπεσιαλιτέ όπως κριθαρότο με γαρίδες, πλούσια μύδια σαγανάκι, χορταστική γαριδομακαρονάδα, καλαμαράκια τηγανητά με μαεστρία και χταπόδι ψητό στα κάρβουνα, όπως πρέπει. Για αρχή, αξίζει να δοκιμάσεις τους τραγανούς μπακαλιαροκεφτέδες, τη σπιτική χορτόπιτα και τις απολαυστικές τηγανιτές μελιτζάνες. Αν προτιμάς γεύσεις της στεριάς, τα μαγειρευτά της – με μουσακά και ιμάμ που θυμίζουν μαμαδίστικη κουζίνα – είναι εξίσου δελεαστικά. Με ουζάκι ή κρασί να συνοδεύει τις νοστιμιές, ο λογαριασμός διαμορφώνεται γύρω στα 25€ ανά άτομο.

Το Λιμάνι

Αγίας Ειρήνης 1, Παλαιά Φώκαια, τηλ: 2291 041052

Με τα τραπεζάκια της απλωμένα τόσο κοντά στη θάλασσα που σχεδόν μπορείς να τη χαϊδέψεις, ακριβώς δίπλα στο γραφικό λιμανάκι της Παλαιάς Φώκαιας, αυτή η ψαροταβέρνα συγκαταλέγεται στις κορυφαίες επιλογές μας σε όλη την Αττική Ριβιέρα. Το μενού της είναι γεμάτο λαχταριστές θαλασσινές γεύσεις, με πιάτα που δεν πρέπει να χάσεις: κριθαρότο με μελάνι σουπιάς, τραγανό τηγανητό γαριδάκι, καλοτηγανισμένα καλαμαράκια και κολοκυθάκια που συνοδεύονται ιδανικά με τζατζίκι, ζουμερό χταποδάκι στα κάρβουνα, μυρωδάτα αχνιστά μύδια με σκορδάκι και μια πλούσια, άκρως χορταστική γαριδομακαρονάδα. Με ένα ποτήρι ούζο ή κρασί στο πλάι και τη θάλασσα για soundtrack, ο λογαριασμός φτάνει γύρω στα 25€ το άτομο – και κάθε ευρώ αξίζει.

Συρτάκι

69ο χλμ. Αθηνών-Σουνίου, Σούνιο, τηλ.: 22920 39125

Το Συρτάκι απολαμβάνει πανοραμική θέα στη θάλασσα από την υπερυψωμένη αυλή του, χαρίζοντας αυθεντική καλοκαιρινή αίσθηση και κερδίζοντας επάξια τη θέση του ανάμεσα στα αγαπημένα θαλασσινά ταβερνάκια της Αττικής. Εκτός από την υπέροχη τοποθεσία του, ξεχωρίζει και για την κουζίνα του, που θεωρείται μία από τις πιο προσεγμένες και ευφάνταστες σε όλη την ακτογραμμή. Απόδειξη, το εξαιρετικό ριζότο καλαμαριού με μελάνι σουπιάς και ο σολομός σε φύλλο κρούστας – δύο πιάτα που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα. Άψογα εκτελεσμένα είναι και τα πιο κλασικά του, όπως το κρασάτο χταπόδι και τα τραγανά καλαμαράκια τηγανητά, ενώ στα μεγάλα φρέσκα ψάρια το ψήσιμο γίνεται με μαεστρία. Αν μείνεις στα θαλασσινά και τα μικρά ψαράκια, μαζί με το ουζάκι σου θα πληρώσεις περίπου 25€ το άτομο.

Άρτεμις

Βραυρώνα, τηλ.:2294048473

Μέχρι πρόσφατα κρατημένη ως καλά φυλαγμένο μυστικό των ντόπιων, η Άρτεμις αρχίζει πια να γίνεται γνωστή και εκτός των τειχών, αγναντεύοντας το πέλαγος από την υπερυψωμένη αυλή της με τα λιγοστά τραπέζια. Ο εσωτερικός της χώρος εντυπωσιάζει εξίσου, ξεφεύγοντας αισθητά από την συνηθισμένη, παλιομοδίτικη αισθητική που κυριαρχεί στην ευρύτερη περιοχή. Το μενού της είναι μικρό, αλλά μεστό, επικεντρωμένο στο φρέσκο ψάρι, που ψήνεται με μαεστρία – εδώ δεν έρχεσαι για ποικιλία, αλλά για ποιότητα. Στα απαραίτητα συνοδευτικά, βάλε στο τραπέζι σου ταραμοσαλάτα, καπνιστή ρεγγοσαλάτα, πιπεριές Φλωρίνης, μαρινάτο γαύρο και σωστά τηγανισμένα καλαμαράκια. Τα μεγάλα φρέσκα ψάρια τιμολογούνται ανάλογα με την ψαριά της ημέρας: γύρω στα 49€ η τσιπούρα, 52€ το κιλό το φαγκρί, 55€ η σφυρίδα. Για πλήρες γεύμα με ουζάκι, υπολόγισε 40€ το άτομο (ή 30€, αν μείνεις σε μεζεδάκια).

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

Απόρρητο
v