Πού να φας στη Μάνη;
Στη Μάνη ξέρουν να καλοτρώνε κι εμείς το διαπιστώσαμε ιδίοις στόμασι κάνοντας μια περιποιημένη βόλτα στα καλύτερα φαγάδικα της λακωνικής πόλης.

Στη Μάνη ξέρουν να καλοτρώνε κι εμείς το διαπιστώσαμε ιδίοις στόμασι κάνοντας μια περιποιημένη βόλτα στα καλύτερα φαγάδικα της λακωνικής πόλης.
Η μανιάτικη κουζίνα έχει δικαίως πολλούς φανατικούς υποστηρικτές που έχουν ορκιστεί αιώνια πίστη στους μεζέδες και τις λαχταριστές συνταγές της. Τόπος καλοφαγάδων και μπεσαλήδων πέρα από τις κοσμαγάπητες ομορφιές της η Μάνη θα σου χαρίσει ένα αξέχαστο γαστρονομικό ταξίδι που ξεκινά από τα ταβερνάκια και τα φαγάδικα στα πέριξ της. Εμείς ετοιμάσαμε μια λίστα μπουκιά και συγχώριο κι ελπίζουμε να μας θυμηθείς όταν έρθει ο λογαριασμός και να κεράσεις έστω τα πρώτα.
Εθνική Οδός Αρεόπολης-Γερολιμένα, τηλ.: 2733 054036
Αγαπημένο φαγάδικο στον Πύργο Διρού το ήταν Καιρός θα σε ταξιδέψει νοητά στην μανιάτικη γαστρονομική παράδοση μέσα από διαχρονικές και πεντανόστιμες συνταγές που θα σε κάνουν μόνιμο θαμώνα της περιοχής. Ο χώρος: ζεστός κα φιλόξενος σε προδιαθέτει για ένα αξέχαστο τσιμπούσι που θα ενθουσιάσει πολύ περισσότερο τους κρεατολάγνους. Τσέκαρε οπωσδήποτε το χοιρινό με πορτοκάλι και το καρπάτσιο από μανιάτικο σύγκλινο (παστό χοιρινό), το θεόρατο κότσι, τις μπριζολάρες και τις παραδοσιακές πίτες που βάζουν κάτω ό,τι έχεις φάει προσφάτως. Λογαριασμός με κρασί στα 25€ το άτομο.
Επαρχιακή Οδός Γερολιμένα- Βάθειας, Μάνη, τηλ.: 693 473 7373
Το Matapan πήρε το όνομά του από το Ακρωτήριο Ματαπάς (γνωστό και ως Ακρωτήριο Ταίναρο) που φιλοξένησε μπόλικος πειρατές της Μεσογείου κατά το αρχαίο του παρελθόν. Αν ψάχνεις να βρεις μια μη ταβερνίσια επιλογή τότε το Matapan θα σε ενθoυσιάσει με τις επιλογές που πατούν με το ένα πόδι στη μεσογειακή και με το άλλο στην ιταλική κουζίνα. Εξαιρετική και η winelist τους με αμέτρητες επιλογές. Επιβάλλεται να δοκιμάσεις το καρπάτσιο μοσχάρι, το ταρτάρ αστακού, την πίτσα με φρέσκια μοτσαρέλα, μπρεζάολα και ψητά ντοματίνια, τις ταλιατέλες γαρίδα και το ριζότο κους κους με χταπόδι. Λογαριασμός με ποτήρι κρασί στα 30-35€ το άτομο.
Αρεόπολη, τηλ.: 2733 051205
Το μακρινό 1926 ανοίγει ο Μπάρμπα Πέτρος, το πρώτο οινομαγειρείο-παντοπωλείο της Αρεόπολης, χαμηλά στον πεζόδρομο της ιστορικής πρωτεύουσας της Μάνης. Σχεδόν μισό αιώνα αργότερα παραμένει σημείο αναφοράς και γαστρονομικό τοπόσημο για τη Μάνη χάρη στα εκλεκτά μαγειρευτά πιάτα του που σε καλοταΐζουν σταθέρα κι αδιαλείπτως. Από το μενού ξεχωρίζουν η τσουχτή (μανιάτικη μακαρονάδα με καψαλισμένη μυζήθρα και τηγανητά αυγά), γουρουνόπουλο με δαμάσκηνα, κατσικάκι λεμονάτο, κόκορας με χυλοπίτες, μανιάτικη ξεσκέπαστη τυρόπιτα, ψαρονέφρι και χοιρινή φούρνου με φρέσκια ντομάτα. Λογαριασμός στα 15-20€ το άτομο με κρασάκι.
Λιμένι, τηλ.: 2733 051458
Ο Κουρμάς είναι μια διάσημη ψαροταβέρνα σκαρφαλωμένη πάνω στην πέτρα του Λιμενίου, με το Μανιάτικο φως να λούζει τα τραπέζια του και τη θάλασσα να απλώνεται μπροστά σου σαν ζωντανός πίνακας. Εδώ, το ψάρι σερβίρεται όπως του αξίζει: φρεσκότατο, σχεδόν ψιθυριστό από τη θάλασσα, με συνταγές που παντρεύουν τη μεσογειακή παράδοση με δημιουργικές πινελιές. Τα τοπικά προϊόντα πρωταγωνιστούν, γιατί η Μάνη ξέρει τι έχει και δεν ντρέπεται να το δείξει. Φροντισμένο, ατμοσφαιρικό, τόσο κοντά στη φύση που νομίζεις πως θα πιάσεις τον ήλιο με το πιρούνι αυτό το αγαπημένο φαγητοστέκι ειδικεύεται στους ψαρομεζέδες, με την αστακομαρονάδα του να μνημονεύεται από κάθε τυχερό foodie που την έχει δοκιμάσει. Λογαριασμός στα 30-35€ το άτομο με ουζάκι.
Καραβοστάσι, τηλ.: 2733059041
Στο Μικρό Αλγέρι, η γεύση δεν ακολουθεί συνταγές – τις γεννά επί τόπου, πάνω στο κύμα της έμπνευσης και της εποχής και μας χαρίζει συγκλονιστικά μεζεδάκια που θα ικανοποιήσουν τόσο την ψαροφάγα όσο και την κρεατολάγνα καρδούλα σου. Με μια πολύ εντυπωσιακή βαθμολογία 4,9 στα 5 στα google reviews σε σύνολο 1500 κριτικών το Μικρό Αλγέρι έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δυνατά γαστρονομικά χαρτιά της Μάνης με τα χοιρινά φιλέτα, τις καλοψημένες μπριζόλες, τα καλαμάρια και τις γαριδούλες να κλέβουν δικαιολογημένα την παράσταση. Λογαριασμός στα 17-20€ το άτομο.
Καραβοτάσι, τηλ.:2733 059204
Ψαροταβερνάκι με μια υπέροχη θέα στη θάλασσα ο Φάρος του Παντελή είναι ένα από τα γνωστότερα στέκια για φρέσκο ψαράκι στην ευρύτερη περιοχή της Μάνης. Ευγενέστατο και πολύ εξυπηρετικό προσωπικό και μάγειρες που ξέρουν το τηγάνι και τη σχάρα τους προσφέρουν από κοινού μια αξέχαστη ψαροφαγική εμπειρία. Από το μενού ξεχωρίζουν επίσης οι κυδωνάτες τηγανιτές πατάτες, το μαστιχωτό τυρί σαγανάκι, η ξακουστή ψαρόσουπα, το χταποδάκι και φυσικά οι πελαγίσιοι σαργοί που αξίζουν και με το παραπάνω την εκτίναξη του μπάτζετ σου. Λογαριασμός χωρίς φρέσκο ψάρι στα 25€ το άτομο με ουζάκι, με φρέσκο ψάρι στα 50-60€ το άτομο.
Σταυρί, τηλ.: 698 147 7561
Η Σταυριανή Ζερβακάκου κρύβεται πίσω από ένα ιδιαίτερο γαστρονομικό πρότζεκτ στο χωριουδάκι Σταυρί της Μάνης. Με πρώτες ύλες από ντόπιους παραγωγούς και ζωοτρόφους η γνωστή –από την πορεία της στο Annie’s Fine Cooking- σεφ στήνει ένα εποχικό μενού που τιμά το παρελθόν αλλά και το μέλλον της παραδοσιακής μανιάτικης εμπειρίας, προσφέροντας μια εξαιρετική fine dining εμπειρία. Αξίζει να δοκιμάσεις το πιλάφι με αγκινάρες μικρομάνης και κουκιά, τα άγρια σπαράγγια με αρνίσια μυαλά, τις άγριες κρεμμύδες και σαρδέλες σφουγγάτο, το κατωπαγγίτικο μπουρέκι με φράουλες, τη γαλατόπιτα και λαδερά κορόμηλα με ψάρι στα κάρβουνα. Λογαριασμός μαζί με ποτήρι κρασί στα 35-40€ το άτομο.