Φαγητό στην Κύθνο: Από ταβερνάκια μέχρι μοντέρνα κουζίνα
Φάγαμε την Κύθνο με τα κουτάλια, για να σου βρούμε τις καλύτερες διευθύνσεις για φαγητό, από μεζεδάκια και ταβέρνες μέχρι brunch και από ιταλικό μέχρι δημιουργική κουζίνα.

Φάγαμε την Κύθνο με τα κουτάλια, για να σου βρούμε τις καλύτερες διευθύνσεις για φαγητό, από μεζεδάκια και ταβέρνες μέχρι brunch και από ιταλικό μέχρι δημιουργική κουζίνα.
Είναι δίπλα μας, είναι μια κούκλα, είναι μια από τις τελευταίες Κυκλάδες που δεν έχουν καταθέσει τα όπλα στον βωμό του τουρισμού και της ακρίβειας, και είναι και πεντανόστιμη. Η Κύθνος τα έχει όλα, τόσο για τις καλοκαιρινές διακοπές σου όσο και για τα ΣΚ του Ιουνίου (ξέρεις, αυτά που γίνονται… πρόβα καλοκαιριού). Δεν θα μπορούσε να μην έχει και κορυφαίες διευθύνσεις για φαγητό. Σου τις συγκεντρώσαμε όλες παρακάτω, για να εξοικονομήσεις χρόνο από το ψάξιμο και να τον ξοδέψεις αραχτός/η στα τραπεζάκια τους.
Γιαγιά Κούκου
Στην Χώρα, χάρτης εδώ
Σε μια από τις ωραιότερες γωνιές της Χώρας, στον πανέμορφο Ανεμόμυλο, η Γιαγιά που αγαπήσαμε πρώτα στο Περιστέρι κι ύστερα στο Μοναστηράκι, περνά από το 2019 τα καλοκαίρια της στην Κύθνο, απλώνοντας τα τραπέζια της κάτω από φούξια μπουκαμβίλιες και κρεμαστά φωτάκια που το βράδυ κάνουν το σκηνικό (ακόμα πιο) μαγικό.
@in2life_gr Η Γιαγιά Κούκου θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για καλύτερο εστιατόριο της Κύθνου #κυθνος #εστιατόριο #φαγητο #διακοπες #τιτρωμε #in2life #καλοκαιρι2025 ♬ original sound - in2life
Εδώ θα δοκιμάσεις ένα μενού τόσο-όσο δημιουργικό, που εμπνέεται από τις καλοκαιρινές γεύσεις των παιδικών μας χρόνων για να βγάλει πιάτα-μικρά αριστουργήματα, σαν τις baby πατάτες σωτέ με αμπελοφάσουλα, γλυκολέμονο, τραγανό αυγό και καπνιστό μπέικον, ή σαν το παπουτσάκι μελιτζάνας με σιγομαγειρεμένο αρνάκι, αρσενικό Νάξου και τσιπς πατάτας. Μεγάλη έκπληξη το ψητό κουνουπίδι με κρέμα επίσης κουνουπιδιού, spicy mayo και τοπιναμπούρ, ενώ οι λάτρεις των θαλασσινών θα εκτιμήσουν δεόντως το χταπόδι στα κάρβουνα με κρέμα πατάτας και τσιπς από κρίταμο και οι κρεατοφάγοι τις κοπές από Black Angus. Συνοδεύεις με το καταπληκτικό δικό τους κρασί, που εμφιαλώνεται ειδικά για την Γιαγιά σε οινοποιείο της Νεμέας, και υπολογίζεις περί τα 30€ το άτομο.
Positano
Στην Χώρα, χάρτης εδώ
«Μα καλά, ήρθαμε στην Κύθνο για να φάμε ιταλικό;» σε ακούμε να ρωτάς, κι από αυτό καταλαβαίνουμε ότι δεν έχεις ακουστά το Positano. Μια δοκιμή όμως θα σε πείσει για του λόγου μας το αληθές: Πέρνα από την κεντρική πλατεία της Χώρας στο εσωτερικό του εστιατορίου, για να βγεις από εκεί στο σχεδόν μυστικό, πίσω δρομάκι, όπου τα ξύλινα τραπέζια απλώνονται στο πλακόστρωτο και το υπερυψωμένο μπαλκόνι του και φωτίζονται ατμοσφαιρικά από κρεμαστά φώτα που φτιάχνουν με τη μία σκηνικό «νοσταλγικό καλοκαίρι σε νησί».
Παράγγειλε οπωσδήποτε μία από τις πίνσες που φτιάχνονται επιτόπου με χειροποίητο ζυμάρι (εμείς ενθουσιαστήκαμε με την πικάντικη Spianatta, με σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα, πεπερόνι και σπιανάτα) και τα δύο σουξέ του μενού: Τα φοβερά και τρομερά λαζάνια φούρνου με μοσχαρίσιο κιμά και πλούσια σάλτσα Bolognese, κάπως σαν μια ιταλική βερσιόν του παστίτσιου, και τα φανταστικά σπαγγέτι Al Pesto με φυστίκι Αιγίνης, κουκουνάρι και παρμεζάνα. Στα ορεκτικά ξεχωρίζουν τα μοσχαρίσια κεφτεδάκια με πικάντικη σάλτσα ντομάτας, τα δε επιδόρπια είναι μια κατηγορία μόνα τους, με την τάρτα λεμονιού να κλέβει την παράσταση. Πλούσια και η λίστα κρασιών, με επιλογές από τον ελληνικό και τον ιταλικό αμπελώνα, ο δε λογαριασμός με ποτήρι κρασί στα 30€ περίπου το άτομο.
Σουρλουλού
Στην Χώρα, χάρτης εδώ
Μιλώντας για πανέμορφους χώρους, η Σουρλουλού απλώνει τα ροζ τραπέζια της σε ένα κουκλίστικο πλατειάκι στο κεντρικό καλντερίμι της Χώρας, κάτω από ένα αεράτο σκίαστρο που είναι η επιτομή του δροσερού κυκλαδίτικου καλοκαιριού. Τα φορτώνει, δε, με λαχταριστά πρωινά, συναρπαστικές brunch-o-δημιουργίες και γλυκά που θα κάνουν την καρδούλα των γλυκατζήδων ανάμεσά μας να σκιρτήσει.
Αν χρειάζεσαι συστάσεις, εμείς λέμε να δοκιμάσεις τα scrambled eggs με μπέικον, φρυγανισμένο ψωμί και τσαλαφούτι, το avocado toast με γκουακαμόλε, καπνιστό σολομό, αυγό ποσέ και λάδι σχοινόπρασου, και από γλυκά τα churros brioche, αφράτα μπαστουνάκια με ζαχαροκάνελο, τα οποία έρχονται με δύο μπολ ξέχειλα στις κολασμένες σως (μία καραμελένια και μία πραλίνα φουντουκιού) για ατελείωτες βούτες. Συνοδεύεις με καφεδάκι και πληρώνεις γύρω στα 15€ το άτομο.
Πελέγρα
Στη Δρυοπίδα, χάρτης εδώ
Ξακουστό και κοσμαγάπητο, παραδοσιακό ταβερνάκι στην πανέμορφη Δρυοπίδα (το χωριό που πολύς κόσμος αγαπάει περισσότερο και από την Χώρα, εμείς θέση δεν θα πάρουμε, η καθεμιά έχει την ξεχωριστή ομορφιά της) η Πελέγρα απλώνει τραπεζάκια στο πλακόστρωτο, αλλά και στο απολύτως κυκλαδίτικο ταρατσάκι της, και σερβίρει μαμαδίσια μαγειρευτά και σπιτικά μεζέδια να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Μην χάσεις τον μουσακά, το λεμονάτο κατσικάκι με πατάτες φούρνου που λιώνουν στο στόμα, το μοσχαράκι γιουβέτσι στο πήλινο, τα εμβληματικά γεμιστά που μοσχοβολούν καλοκαίρι στην αυλή, και από σαλάτες την κυθνιώτικη παραλλαγή του ντάκου: χαρουποπαξίμαδο, ντοματίνια, τυρί τρίμμα και ντόπια κάπαρη. Συνοδεύεις με κρασάκι ή παγωμένες μπύρες, και πληρώνεις γύρω στα 25€ το άτομο.
Κούτσικος
Στα Λουτρά, χάρτης εδώ
Ένα από τα πρώτα που θα σου συστήσουν οι ντόπιοι αν ρωτήσεις πού να πας για μαγειρευτά, ο Κούτσικος απλώνει τα τραπέζια του σε μια νοσταλγική αυλίτσα κάτω από τις καλαμιές, τα στρώνει με καρό τραπεζομάντηλα και τα φορτώνει με λαχταριστά μαγειρευτά που μοιάζουν σαν να βγήκαν από την κουζίνα της γιαγιάς σου –αν είχε νησιώτισσα γιαγιά. Στα «οπωσδήποτε» σημείωσε το λεμονάτο μοσχαράκι με φρέσκες τηγανιτές πατάτες, τη ρεβυθάδα στον φούρνο, το ιμάμ, το κοκκινιστό με χυλοπίτες, τις τραγανές κροκετούλες από ντόπιο τυρί και τους κολοκυθοκεφτέδες. Οι λάτρεις των ψητών θα βρουν κι αυτοί εδώ τον παράδεισό τους, με αρνίσια παϊδάκια, ζουμερά μπιφτέκια, χειροποίητα λουκάνικα και δεν συμμαζεύεται. Εννοείται πως θα πάρεις και χωριάτικη, από αυτές που μοσχοβολούν ντομάτα και το κάνουν εύκολο να εντοπίσεις τους Αθηναίους στα τραπέζια (είναι πάντα αυτοί που σχολιάζουν πόσο μοσχοβολά η ντομάτα). Μουσική από παλιά ρεμπέτικα μέχρι Ρίτα Σακελαρίου, κρασάκι χύμα και λογαριασμός στα 20-25€ το άτομο.
Όστρια
Στον Μέριχα, χάρτης εδώ
Νησί χωρίς ψάρι δεν γίνεται, κι αν το αφήσαμε προς το τέλος ήταν για να σε κρατήσουμε σε αγωνία, μην ανησυχείς. Η Όστρια, που λες, είναι ένα αυθεντικό νησιώτικο ψαροταβερνάκι, με τραπέζια απλωμένα απέναντι από την θάλασσα, στο λιμάνι του νησιού, ό,τι πρέπει για το πρώτο ή το τελευταίο γεύμα των διακοπών σου. Μεγάλο σουξέ του μενού της η γαριδομακαρονάδα, από τις καλύτερες που έχεις δοκιμάσει, όπως και το τηγανιτό καλαμάρι, το χταποδάκι στη σχάρα, το γαριδοπίλαφο και το κριθαρότο θαλασσινών. Από ορεκτικά, να δοκιμάσεις τους ντοματοκεφτέδες και το σφουγγάτο, που είναι η κυθνέικη παραδοσιακή συνταγή για τυροκροκέτες. Μεγάλο ψάρι (φαγκρί, σαργό, λιθρίνι και πάει λέγοντας) έχει όταν φέρει το καΐκι, πράγμα που σημαίνει πως είναι πάντα φρεσκότατο, αν και τσιμπημένο –στα 70€ το κιλό. Αν κινηθείς μόνο σε θαλασσινά, θα υπολογίσεις γύρω στα 35€ το άτομο, με τα απαραίτητα ουζάκια.
Αρχιπέλαγος
Στην Κανάλα, χάρτης εδώ
Ένα από τα πρώτα ταβερνάκια που θα σου συστήσουν οι ντόπιοι αν ρωτήσεις πού να πας για φαγητό, το Αρχιπέλαγος απλώνει τις βαθυγάλαζες καρέκλες του στη σκιά μιας καλαμωτής, δυο βήματα από την θάλασσα. Το μενού εδώ παίζει σε διπλό ταμπλό, αγαπά εξίσου τις γεύσεις της στεριάς και της θάλασσας –αν και τα θαλασσινά είναι το απόλυτο χιτ του, αξίζει να δοκιμάσεις και τα μαγειρευτά του, ειδικά τον κρασάτο κόκορα, το λεμονάτο μοσχαράκι, την ρεβυθάδα και το χοιρινό στη γάστρα. Από το… άλλο μέτωπο, εκείνο των θαλασσινών, αξέχαστος θα σου μείνει επίσης ο μαρινάτος γαύρος, το χταποδάκι στη γάστρα, και το ψητό καλαμάρι, ενώ δυνατά παίζουν και τα τηγάνια του: Τα καλαμαράκια, ας πούμε, δεν λείπουν από κανένα τραπέζι, και μόλις τα δοκιμάσεις θα καταλάβεις γιατί. Ο λογαριασμός με ουζάκι ή κρασί θα κυμανθεί στα 25-30€ το άτομο, αναλόγως αν κινηθείς θαλασσινά ή στεριανά.