Σουβλάκι Καλλιθέα: Αυτά είναι τα καλύτερα στέκια
Το σουβλακοραντάρ μας έδειξε Καλλιθέα για αυτό κι εμείς φύγαμε σούμπιτοι για τυλιχτά και καλαμάκια στην αγαπημένη αθηναϊκή γειτονιά.

Το σουβλακοραντάρ μας έδειξε Καλλιθέα για αυτό κι εμείς φύγαμε σούμπιτοι για τυλιχτά και καλαμάκια στην αγαπημένη αθηναϊκή γειτονιά.
Καλλιθέα, η γειτονιά που ποτέ δεν κοιμάται, που πάντα κάτι ψήνεται—κυριολεκτικά. Εκεί που ο καπνός από τα κάρβουνα στροβιλίζεται με τον θόρυβο της πόλης και το σουβλάκι δεν είναι απλώς φαγητό, είναι τελετουργία. Κάθε στενό κι ένας πειρασμός, κάθε γωνιά κι ένα μυστικό τυλιχτό που μόνο οι μυημένοι γνωρίζουν. Από ζουμερά καλαμάκια που στάζουν νοσταλγία μέχρι πίτες που ακροβατούν μεταξύ παράδοσης και street food ποίησης, η Καλλιθέα ξέρει να σε ταΐζει και να σε συγκινεί. Πιάσε χαρτοπετσέτες, γιατί ξεκινάμε μια βόλτα στα καλύτερα σουβλακοστέκια της περιοχής—και ψάχνουμε κάποιον να πληρώσει τον λογαριασμό.
Ξενοφώντος 146, τηλ.: 210 9480535
Θρύλος βγαλμένος απ’ τα «τυλιχτά» όνειρα της Καλλιθέας, ο Λευτέρης μετρά πάνω από μισό αιώνα αφοσιωμένης προσφοράς στην τέχνη του σουβλακιού – και, ειλικρινά, του ευχόμαστε να συνεχίσει άλλα τόσα. Το μενού του λιτό, σχεδόν ασκητικό, μα κάθε μπουκιά γράφει ιστορία: χοιρινό καλαμάκι, μπιφτεκάκι και κεμπάπ, όλα τυλιγμένα σε αλάδωτη πίτα, όπως προστάζει η παλιά σχολή. Καμία σάλτσα, καμία πατάτα, μόνο φρεσκοκομμένο κρεμμύδι και ζουμερή ντομάτα να αναδεικνύουν τις πρώτες ύλες. Ο Λευτέρης είναι δεξιοτέχνης του ψησίματος, και το σουβλάκι του είναι η ζωντανή απόδειξη ότι η απλότητα, όταν συναντά την ποιότητα, γίνεται εμπειρία. Οι πίτες ξεκινούν από 2,50€ – και κάθε τους δαγκωνιά αξίζει διπλά.
Δαβάκη 59, τηλ.: 210 9512929
Ο μπιφτεκοπώλης Σταύρος άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το μακρινό 1960, και σχεδόν 65 χρόνια μετά, συνεχίζει ακάθεκτος να αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς για τους Καλλιθεώτες και τους μυημένους επισκέπτες της περιοχής, κάθε φορά που η κουβέντα στρέφεται στο ποιο είναι το καλύτερο σουβλάκι της πόλης.
Η πίτα του ίσως να κρατάει λίγο λάδι παραπάνω, όμως η νοστιμιά της σε αποζημιώνει με το παραπάνω – κι αυτό χάρη στο θρυλικό, χειροποίητο μπιφτεκάκι που φτιάχνεται με την ίδια, παραδοσιακή συνταγή εδώ και δεκαετίες. Συνόδευσέ το με φρέσκια ντομάτα, ροδέλες κρεμμυδιού, φρεσκοκομμένο μαϊντανό και μια γενναία δόση κόκκινου πιπεριού, για να "δέσει" όπως πρέπει. Αν πάλι δεν είσαι του μπιφτεκιού, υπάρχουν και καλαμάκια – χοιρινά ή κοτόπουλο – αλλά και πικάντικο λουκάνικο. Οι πίτες ξεκινούν από 3€.
Λασκαρίδου 106, τηλ.: 21 0959 6050
Η Καλλιθέα είναι, δίχως αμφιβολία, μεγάλη σουβλακομάνα – το ξέρουν όλοι αυτό. Όμως όταν η κουβέντα πάει στα σουβλάκια της περιοχής, ένα όνομα επιβάλλεται σχεδόν αυθόρμητα: Βασίλης. Αν δεν έχεις δοκιμάσει τα σουβλάκια του, τότε λυπούμαστε, αλλά δεν έχεις ακόμα δικαίωμα λόγου στη συζήτηση για το καλύτερο σουβλάκι της Καλλιθέας. Παρότι ο κατάλογός του είναι πλούσιος και γεμάτος επιλογές, εμείς θα βάζαμε στο επίκεντρο τα χειροποίητα διαμαντάκια του: γύρο, μπιφτέκι και κεμπάπ, που φτιάχνονται με μεράκι και σερβίρονται όπως πρέπει. Οι πίτες του είναι αλάδωτες – σωστά και ωραία – κι οι τιμές ξεκινούν από 3,3€, κάνοντάς τον Βασίλη όχι μόνο ποιοτικό, αλλά και τίμιο.
Αναγνωσταρά 16, τηλ.: 210 1192145
Πέρασαν ανεπιστρεπτί οι εποχές που οι Ρωσίδες ήταν ένα καλά κρυμμένο μυστικό, γνωστό μόνο στους μυημένους του καλού σουβλακιού και στους εραστές του πιροσκί. Πλέον, χάρη στα social media που ξετρυπώνουν κάθε γευστικό διαμαντάκι της πόλης, οι Ρωσίδες έχουν αποκτήσει τη φήμη που δικαιωματικά τους ανήκει – και την υπερασπίζονται καθημερινά με το ταλέντο και τη συνέπειά τους. Η παλιά ταμπέλα που γράφει «Πιροσκί» στέκει ακόμα σαν υπενθύμιση μιας εποχής που η αυθεντικότητα δεν φορούσε φανταχτερά ρούχα. Μπαίνεις, μυρίζεις, ξέρεις. Εδώ μιλάμε για σπιτικές γεύσεις που δεν διαπραγματεύονται την ποιότητά τους.
Στο μενού, τα πιροσκί διατηρούν την αγνή τους απλότητα με τρεις μόνο εκδοχές – κιμά, πατάτα, τυρί – όλες φτιαγμένες στο χέρι, με ζύμη δουλεμένη σαν σε οικογενειακή κουζίνα και γεμισμένες με απλόχερη νοστιμιά. Όσο για το κεφάλαιο «σουβλάκι», οι επιλογές είναι λίγες αλλά σταθερά νόστιμες: μπιφτεκάκι ή χοιρινό καλαμάκι. Πατάτες δεν υπάρχουν – και καλά κάνουν. Εδώ το σουβλάκι σερβίρεται όπως πρέπει: με ντομάτα φρέσκια, κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο και τίποτα περιττό. Το μεγάλο ατού όμως, η χειροποίητη κόκκινη σάλτσα. Πικάντικη όσο πρέπει, αρωματική, μερακλίδικη και γενναιόδωρη, αγκαλιάζει κάθε τυλιχτό και το απογειώνει.
Χαροκόπου 46, Καλλιθέα, τηλ: 210 9596569
Στη μικρή, νοσταλγική αυλή ενός παλιού σπιτιού στην καρδιά της Καλλιθέας, το παλιό πηγάδι στέκει ακόμη αγέρωχο, σαν να φυλάει μυστικά δεκαετιών, ενώ τα τραπεζάκια γύρω του γεμίζουν καθημερινά με λαχταριστές μυρωδιές και μερακλίδικες γεύσεις. Εδώ, στο ξακουστό σουβλάκι της Χαροκόπου, η τέχνη του τυλιχτού μετράει δεκαετίες, και το κάθε ψήσιμο είναι υπόθεση σοβαρή. Τα τεράστια, καλοψημένα καλαμάκια κλέβουν την πρώτη εντύπωση, μα δεν είναι τα μόνα: ζουμερά τυλιχτά με γύρο, κεμπάπ και κοντοσούβλι, πιάτα γεμάτα κοκορέτσι, φρυγαδέλι, γουρουνόπουλο, χοιρινές και μοσχαρίσιες μπριζόλες, κλέφτικο και χωριάτικο λουκάνικο συνθέτουν ένα μενού που θα κάνει και τον πιο απαιτητικό καλοφαγά να επιστρέφει ξανά και ξανά.
Δημοσθένους 186, τηλ.:21 0957 7722
Παραδοσιακό συνοικιακό καλλιθεώτικο σουβλατζίδικο με μισό αιώνα ζωής η Γεύση έχει καταφέρει να κρατήσει τη φήμη της χάρη στην ποιότητά των πρώτων υλών της και την αδιαμφισβήτητη σουβλακογνώση της. Τα καλαμάκια ευτυχώς δεν είναι προκάτ αλλά αντιθέτως είναι μπαμπάτσικα και με το απαραίτητο λιπάκι για έξτρα νοστιμιά. Ο γύρος επίσης είναι πολύ νόστιμος, ενώ αν είσαι πιο μερακλής το κοτομπέικον μην το προσπεράσεις καθώς λίγοι το φτιάχνουν πλέον όπως στη Γεύση. Οι πιτούλες έξτρα αφράτες αγκαλιάζουν χορταστικές ποσότητες κρέατος σε κάθε τυλιχτό με την τιμή στις πίτες να ξεκινά από 3,5€.