Η «Κάψα» και η «Λόρδα» κρατούν ψηλά τη σημαία του σουβλακιού και μπράβο τους
Η Κάψα και η Λόρδα θα γιατρέψουν την πείνα σου με τυλιχτά και καλαμάκια που τιμούν τη σουβλακίσια παράδοση του αθηναϊκού κέντρου. Αλήθεια λέμε!

Η Κάψα και η Λόρδα θα γιατρέψουν την πείνα σου με τυλιχτά και καλαμάκια που τιμούν τη σουβλακίσια παράδοση του αθηναϊκού κέντρου. Αλήθεια λέμε!
Στην Αθήνα, το σουβλάκι δεν είναι απλώς φαγητό. Είναι μνήμη, είναι φλερτ στις τέσσερις το πρωί, είναι παρηγοριά μετά από χωρισμούς και θρίαμβοι μετά από ξενύχτια. Είναι το «πάμε για ένα γρήγορο» που κατέληξε σε φιλοσοφική συζήτηση πάνω από χοιρινό καλαμάκι και πίτα με απ’ όλα. Και, ναι, είναι και πεδίο μάχης. Στη μάχη του ποιος το κάνει καλύτερα, πιο τίμια, πιο λαχταριστά, πιο… όπως παλιά. Ή όπως θα έπρεπε να είναι σήμερα.
Το σουβλάκι στο αθηναϊκό κέντρο έχει περάσει εποχές και εποχές. Από τα κλασικά με μπιφτέκι-ντομάτα-πατάτα στη λαδόκολλα, μέχρι τα new age πειράγματα με τρούφα και φουά γκρα ή καλαμαράκι. Όμως κάποιοι κατάφεραν να ισορροπήσουν: Να σεβαστούν το ιερό ψήσιμο και την απλότητα της γεύσης, χωρίς να φοβηθούν να την πάνε ένα βήμα παραπέρα. Κι εκεί αρχίζει η ιστορία μας.
Η «Λόρδα» στα Εξάρχεια, με το όνομα που προκαλεί και τη γεύση που επιβεβαιώνει, και η «Κάψα» του Χριστόφορου Πέσκια, στην καρδιά της Αθήνας, μεταξύ Μοναστηρακίου και Ομόνοιας, σε κερδίζουν αλλιώς. Όχι με τον τσαμπουκά του κλασικού σουβλατζή, αλλά με το ύφος του «ξέρω τι κάνω». Είναι δύο μαγαζιά που δεν φοβούνται να βάλουν ποιότητα στο πιο αγαπημένο ελληνικό street food. Και κάπως έτσι, το σουβλάκι ξαναβρίσκει τον εαυτό του.
Σκουλενίου 4, τηλ.:21 0323 1366
Delivery μέσω efood
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ΚΑΨΑ (@kapsa.souvlaki)
Πες το κάψα, πες το λιγούρα, πες το όπως θες – αν έχεις βρεθεί έστω και μια φορά μπροστά σ’ ένα καλό καμένο κάρβουνο που καπνίζει μυστήριο και λιπαρή υπόσχεση, τότε ξέρεις. Και στην Κάψα του Χριστόφορου Πέσκια, δεν πας απλά για ένα τυλιχτό ή ένα καλαμάκι στο χέρι. Πας για την τελετουργία της παρασκευής ενός λαχταριστού σουβλακίου. Ο τύπος δεν παίζει. Ξέρει από φωτιά, αγαπά το παραδοσιακό ψήσιμο, και το ‘χει φέρει στο σήμερα όπως μόνο ένας σεφ με κότσια και μνήμες μπορεί.
Μην περιμένεις δεκάδες επιλογές. Εδώ τα πράγματα είναι απλά, ντόμπρα και καλοφτιαγμένα. Τρία-τέσσερα κρεατάκια, ένα vegan γιατί είπαμε, σεβόμαστε, και σάλτσες χειροποίητες, όχι του κουτιού. Ο γύρος στα κάρβουνα – ναι, καλά διάβασες – κι οι πατάτες κομμένες στο χέρι, όπως πρέπει.
Δοκίμασε τη δική τους εκδοχή στο κλασικό σουβλάκι ή χτίσε το δικό σου μερακλίδικο τέρας. Όπως και να το φέρεις, στο τέλος θα έχεις ιδρώσει λίγο, θα έχεις γλείψει δάχτυλα και θα 'χεις μισοκλείσει μάτια απ’ την κάψα. Και δεν μιλάμε μόνο για τη φωτιά στα κάρβουνα. Μιλάμε για την άλλη, την πείνα την αληθινή. Αυτή που σβήνει μόνο με κάτι που ψήνεται σωστά και τρώγεται λαίμαργα. Πέρα από τις κλασικές τυλιχτές επιλογές που περιλαμβάνουν καλαμάκι χοιρινό, καλαμάκι κοτόπουλο, χειροποίητο γύρο χοιρινό, κεμπάπ και μια vegan επιλογή με μανιτάρια, αβοκάντο και πράσινη κερατένια σάλτσα (σε τιμές από 3,90€) επιβάλλεται να δοκιμάσεις τη signature επιλογή του Πέσκια στο καλαμάκι χοιρινό (3,90€) που συνοδεύεται με κυπριακό pico de gallo και τζατζίκι, και το πολυπαινεμένο τυλιχτό με τον χειροποίητο γύρο(4,30€) –που βγάζει νοκ άουτ τους προκάτ γύρους οι οποίοι έχουν κατακτήσει δυστυχώς την πιάτσα- με σάλτσα αβοκάντο, γιαούρτι και ντομάτα.
Προτού αρχίσεις να ξινίζεις κρυφομερακλήδικα για τη σάλτσα αβοκάντο σε προκαλούμε να δοκιμάσεις πρώτα κι έπειτα αν μπορείς να ξαναμουτρώσεις (δένει εξαιρετικά κι απογειώνει γευστικά το σουβλάκι).
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Athfoodies (@athfoodies)
Σπύρου Τρικούπη 3, Εξάρχεια, τηλ.: 21 0380 7277
Delivery μέσω efood
Η Λόρδα, πέρα από το όνομα ευτυχώς έχει και την χάρη αφού μπορεί να εξυπηρετήσει την Λόρδα των Αθηναίων που συρρέουν κατά ορδές στα Εξάρχεια για να δοκιμάσουν τα καλούδια του καταλόγου της. Χιουμοριστικό, λαϊκό και αναπάντεχα τρυφερό. Όχι γιατί θυμίζει πείνα, αλλά γιατί θυμίζει αυτό το πρώτο σουβλάκι της μέρας όταν έχεις να φας από το πρωί. Εκείνη την πείνα που δεν είναι ανάγκη – είναι λαχτάρα. Είναι το «να φάμε κάτι καλό» που το λες με παρέα, με μπύρα, με χαμόγελο. Και η Λόρδα στο δίνει. Χωρίς φιοριτούρες, χωρίς δήθεν. Με ζεστασιά, μυρωδιές και αυθεντικότητα.
Σε έναν κόσμο που όλο τρέχει και μπερδεύει το «γρήγορο» με το «πρόχειρο», ένα μικρό, ταπεινό σουβλατζίδικο έρχεται να υπενθυμίσει πως η απλότητα –όταν γίνεται με σεβασμό και μεράκι– μπορεί να χτυπήσει κατευθείαν στην καρδιά. Η Λόρδα δεν είναι απλώς ένα καινούργιο στέκι για σουβλάκι. Είναι μια επιστροφή στις ρίζες. Είναι η μυρωδιά του ξυλάνθρακα που ξυπνάει μνήμες παιδικές.
Εδώ το καλαμάκι παίρνει επιτέλους την καλοψημένη και μερακλήδικη εκδίκησή του –σχωράτε μας οι γυρολάγνοι- σε μια ζουμερότατη εκδοχή ανεξαρτήτως κρέατος που θα δοκιμάσεις. Το καλαμάκι κοτόπουλο (2,40€) είναι πεντανόστιμο όπως και το χοιρινό (2,40€) όμως το πλέον ξεχωριστό είναι εκείνο του μοσχαριού (3,70€). Εκλεκτός κρεατομεζές που αποκαλύπτει το γνώθι των ψηστών από την πρώτη κιόλας μπουκιά. Κεμπάπ και λουκάνικο εξίσου τίμια (στα 2,40€ έκαστο) όμως δεν ξεχωρίζουν τόσο όσο τα υπόλοιπα. Το καλαμάκι προβατίνας που επεκτείνεται στην γαστρονομική μας πρωτεύουσα -όπως και το παϊδάκι- ήταν πολύ ζουμερό κι εξαιρετικά εύγευστο, καταλαμβάνονταςτην κορυφή των προτιμήσεών μας.
Για τους vegan και όσους απέχουν του κρέατος θα συστήναμε το καλαμάκι μανιταριών (3,50€) που είναι άκρως τροφαντό και λαχταριστό.