Τα καλύτερα της Πάφου σε μία καλοκαιρινή εξόρμηση

Βάλαμε πλώρη για την πόλη της Αφροδίτης και συγκεντρώσαμε όλα τα highlights για να το απολαύσεις ωσάν χαλούμι σαγανάκι με σως πετιμέζι.

Τα καλύτερα της Πάφου σε μία καλοκαιρινή εξόρμηση

Μια από τις έξι πόλεις και επαρχίες της Κύπρου, η Πάφος παραμένει εδώ και χρόνια ένα δημοφιλές παραθαλάσσιο θέρετρο, τουριστικό μεν, αλλά και αρκετά γοητευτικό, σαν την θεά Αφροδίτη ένα πράγμα, η οποία σύμφωνα με τον θρύλο αναδύθηκε από τον αφρό της θάλασσας στις ακτές του.

Προσεγγίζεται εύκολα με απευθείας πτήση από την Αθήνα και προσφέρει όλα όσα χρειάζεσαι για να χαλαρώσεις κάτω από τον καυτό, κυπριακό καλοκαιρινό ήλιο.

Αρκετά από αυτά, τα συγκεντρώσαμε παρακάτω, ώστε να μην ψάχνεσαι με τις ώρες για το πού και τι θα δεις και πού θα βουτήξεις και θα φας.

Φύγαμεν;

Οι βόλτες στο Κέντρο

Γράψε… βήματα κάνοντας μια βόλτα στο όμορφο κέντρο της πόλης, με πεζόδρομους, στενά και πλατείες με ιδιαίτερη αισθητική, αλλά και μπόλικα εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ για να ξαποστάσεις. Το κέντρο της Πάφου αποτελεί σταθερό meeting point για βραδινή έξοδο για φαγητό και ποτάκι, κυρίως, για τους ντόπιους. Στα αξιοθέατα, σημείωσε στον χάρτη σου τα εξής: το Χάνι του Ιμπραήμ, την πλατεία Κένεντι, τον πεζόδρομο Μακαρίου, την πλατεία Κωστή Παλαμά, την  πλατεία Δημαρχείου με το Δημοτικό Μέγαρο, τη βιβλιοθήκη, και τα νεοκλασικά σχολικά κτήρια της οδού Γρίβα Διγενή. Όσο βολτάρεις από το ένα στο άλλο, θα πετύχεις και αρκετά ενδιαφέροντα γκραφίτι σε τοίχους κτηρίων.

Η Κάτω Πάφος

Εδώ θα περπατήσεις με θέα θάλασσα, στον μεγάλο παραλιακό πεζόδρομο με τους Φοίνικες που καλύπτει ένα πολύ μεγάλο μέρος της ακτογραμμής. Θα περάσεις από δημοτικές παραλίες, από το Μεσαιωνικό Κάστρο και τον καρποσταλικό Φάρο, τον πρώτο που λειτούργησε στο νησί. Τσέκαρε επίσης και το καινούριο εκκλησάκι της Αγίας Θαλασσινής με τη φουτουριστική αρχιτεκτονική που δε θυμίζει σε τίποτα εκκλησία και μάλλον… καλά κάνει. Γενικά, η Κάτω Πάφος είναι αρκετά τουριστική και γεμάτη καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ όπου συχνάζουν κατά κύριο λόγο τουρίστες.

Η Αρχαία και Σύγχρονη Ιστορία της

Το Αρχαιολογικό Πάρκο της Κάτω Πάφου, με τα ψηφιδωτά - δάπεδα τεσσάρων ρωμαϊκών επαύλεων, που θεωρούνται από τα καλύτερα στην ανατολική Μεσόγειο, το Ασκληπιείο, το Αρχαίο Ωδείο, η Αγορά, το Φρούριο των Σαράντα Κολονών, τα τείχη της αρχαίας πόλης και οι Τάφοι των βασιλέων, είναι μερικά μόνο από τα σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που πρέπει να τσεκάρεις.

Αν έχεις χρόνο, δες και την Παναγία Χρυσοπολίτισσα έξω από την οποία βρίσκεται και η στήλη του Απόστολου Παύλου, το Ιερό Αφροδίτης στην Παλαίπαφο, στο χωριό Κούκλια, και το τοπικό αρχαιολογικό μουσείο Παλαίπαφου, η επίσκεψη στο οποίο συνδυάζεται ωραιότατα με φαγητό σε κάποια από τις ταβέρνες στην πλατεία του χωριού. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης και η Κατακόμβη της Αγίας Σολομονής, στον λόφο Φάμπρικα. 

Τα Μουσεία

Από τα πιο ενδιαφέροντα της περιοχής το μουσείο Λαϊκής Τέχνης στη Γεροσκήπου θα σου παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να κατανοήσεις την κυπριακή λαϊκή παράδοση. Στεγάζεται σε οικία του 18ου αιώνα, και στεγάζει μεγάλη συλλογή παραδοσιακών αντικειμένων μέσα από τα οποία αντικατοπτρίζεται η καθημερινή ζωή των ανθρώπων μέχρι τα μισά του 20ου αιώνα.

Ύστερα υπάρχει και το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο όμως είναι αρκετά μικρό και με λίγα εκθέματα, αλλά εξέχουσας σημασίας, καθώς και το Μουσείο Μυκηναϊκού Αποικισμού – στη θέση Μάα-Παλαιόκαστρο, 13 περίπου χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης στον αντίστοιχο αρχαιολογικό χώρο. Πολύ μικρό και αυτό, με ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική που θυμίζει ιπτάμενο δίσκο. Συνδυάζεται όμορφα με δροσερές βουτιές στον Κόλπο των Κοραλλιών.  

Οι top παραλίες για βουτιές

Οι παραλίες της περιοχής ξεχωρίζουν για την φυσική τους ομορφιά, τα κρυστάλλινα νερά αλλά και την ιστορία τους. Ο Κόλπος των Κοραλλιών που αναφέραμε πιο πάνω, έχει ήρεμα, ρηχά νερά, χοντρή άμμο, ξαπλώστρες, ομπρέλες και καφέ, ενώ είναι ιδανική για οικογένειες. Η παραλία Venus είναι αμμώδης, με καθαρά νερά, ξαπλώστρες, και αγαπημένη για ντόπιους και οικογένειες, ενώ η παραλία Γιαννάκη, στον Κόλπο της Χρυσοχούς, έχει βότσαλο, πεντακάθαρα νερά, και είναι οργανωμένη με εστιατόριο και τουαλέτες.

Κοντά στην παραλία Γιαννάκη, τα Λουτρά της Αφροδίτης είναι βραχώδη και διαθέτουν αποσπασματικά κομμάτια αμμουδιάς σε πολλά σημεία της, με ομπρέλες και ξαπλώστρες και θέα προς τον Πωμό, ένα από τα τελευταία ελεύθερα κυπριακά χωριά σ’ αυτή την πλευρά του νησιού.

Η Λάρα είναι μια ξανθιά αμμουδιά, με καθαρά νερά, όπου γίνεται η αναπαραγωγή των χελωνών Καρέτα - Καρέτα. Η περιοχή είναι προστατευόμενη και η παραλία όχι οργανωμένη. Βρίσκεται στη χερσόνησο του Ακάμα και η πρόσβαση γίνεται από χωματόδρομο.

Τέλος, η Πέτρα του Ρωμιού έχει κρύα νερά, βότσαλο και χαρίζει ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα σε όσους την επισκεφτούν απόγευμα. Εδώ σύμφωνα με τον μύθο γεννήθηκε η Αφροδίτη, ενώ η «Πέτρα» στο όνομά της είναι κατά τον μύθο ένας γιγαντιαίος λίθος που πέταξε ο Διγενής Ακρίτας στη θάλασσα, εναντίων των Σαρακηνών, ώστε να προστατεύσει το νησί.

Να φάμε(ν) και κάτι όμως ε;

Στην Πάφο θα φας και θα πιείς καλά, δοκιμάζοντας ντόπια κουζίνα αλλά και μοντέρνες γεύσεις. Στο Κουτουρού Ουζερί, θα δοκιμάσεις φοβερό λουκάνικο χοίρου με πράσο, κιτρινόπτερο τόνο με κίμτσι και ξύδι μούρων, σιγοψημένη πάπια με κρέμα καραμελωμένου μήλου, και εξαιρετικό χαλούμι σαγανάκι με σάλτσα από πετιμέζι (από 25€ το άτομο, με κρασί), ενώ στο Agora ο κατάλογος περιλαμβάνει παραδοσιακούς κυπριακούς μεζέδες, όπως χαλούμι με λούντζα, τυροσαλάτα με παστέλι, παντζαροσαλάτα με μήλο και άλλα τέτοια ωραία (20-25€ το άτομο, με κρασί).

Σπιτικό και παραδοσιακό, το Laona Restaurant σερβίρει νοστιμότατα μαγειρευτά κυπριακής και ελληνικής κουζίνας (περί τα 20€ το άτομο, με κρασί), ενώ αν έχεις πρωινή όρεξη, το Omikron brunch σερβίρει κολασμένα pancakes, ολόφρεσκες σαλάτες για κάθε γούστο (ναι, και με χαλούμι προφανώς), milkshakes και ωραίο καφέ (περί τα 15-18€ το άτομο για μπραντς με καφεδάκι).

Για ιταλικά πιάτα θα πας κατευθείαν στο Duomo, το οποίο σερβίρει κλασικά πιάτα χειροποίητων ζυμαρικών (καρμπονάρα, αραμπιάτα, μπολονέζε κ.α.), αλλά και εκλεκτά κυρίως, όπως φιλεταρισμένο λαυράκι στο φούρνο με λαδολέμονο, γαρίδες σαγανάκι, σολομό με κρεμώδη σάλτσα και άνηθο και μοσχαρίσια φιλετάκια γάλακτος με γκοργκοντζόλα (περί τα 30€ το άτομο, με κρασί).

Και χορτασμένοι να κοιμηθούμε

Κορυφαία επιλογή διαμονής στην περιοχή, το ολοκαίνουργιο MBoutique διαθέτει άνετα και σούπερ μοντέρνα δωμάτια για ζευγάρια, αρκετά από τα οποία βλέπουν στην ντιζαϊνάτη πισίνα του. Σερβίρει δημιουργική κουζίνα περιοπής και φοβερό πρωινό στο εστιατόριο Gepetto (από 164€ για ένα δίκλινο). Όμορφα δίκλινα στο κέντρο της Πάφου διαθέτει το Casa Mespilea (από 95€ για ένα δίκλινο) και το Royal Stay Luxury Homes (75€ για ένα δίκλινο).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v