Καλοκαίρι στο Barolo του Ψυχικού

Το Salumeria - Osteria Barolo είναι έτοιμο να υποδεχθεί το φετινό καλοκαίρι με νέο μενού δια χειρός Δημήτρη Κοντόπουλου.

Καλοκαίρι στο Barolo του Ψυχικού

Δεν είναι μόνο που τα εστιατόρια στο Παλαιό Ψυχικό και τη διπλανή Φιλοθέη μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, είναι και που στο Barolo, από τη στιγμή που άνοιξε το 2021, οι κάτοικοι της περιοχής -και όχι μόνο- βρήκαν ένα μέρος που προσφέρει πολλά. Είναι ανοιχτό όλες τις μέρες της εβδομάδας από το πρωί μέχρι το βράδυ, έχει και deli σκέτο πειρασμό με εκλεκτά προϊόντα για κάθε γούστο, συνεργάζεται, επίσης, με τις δύο πιο δημοφιλείς πλατφόρμες delivery.

Είναι χαρούμενο, φωτεινό και πολύχρωμο μέσα κι έξω, σε καλοδέχονται, σε περιποιούνται και σε κάνουν να αισθάνεσαι άνετα κι έχεις το ελεύθερο να διαλέξεις πώς θέλεις να περάσεις την ώρα που θα είσαι εκεί. Μα θα είναι για πρωινό καφέ ή για brunch, για μεσημεριανό, για αποφόρτιση μετά το γραφείο ή για βραδινή έξοδο, για τσίμπημα ή για πλήρες γεύμα, με παρέα ή μοναχικά, όλοι οι συνδυασμοί παίζουν στο Barolo. Το κερασάκι στην τούρτα είναι τα ψώνια από το deli όπου βρίσκεις ό,τι ποθείς, ενώ χρειάζεται πολλή αυτοσυγκράτηση για να μην ξεσηκώσεις όλο το μαγαζί!

 

Έτσι είναι φτιαγμένο και το μενού του που εδώ και λίγες μέρες βγήκε προς τα έξω με νέο αέρα, φρέσκο και λαχταριστό, από τα χέρια του άξιου, δοκιμασμένου και βραβευμένου Consultant Chef Δημήτρη Κοντόπουλου σε συνεργασία με τον House Chef Χρήστο Κάρολο. Είχα τη χαρά να δοκιμάσω πριν από λίγες μέρες ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα σε ένα ανοιξιάτικο, όμορφο δείπνο, όπου τα νέα πιάτα ταίριαξαν με κορυφαία κρασιά από τη συλλογή του Κτήματος Άλφα, ενός οινοποιείου-φάρου, πρεσβευτή του ελληνικού κρασιού. Η ανανέωση όμως δεν σταμάτησε στο φαγητό, αλλά και στις καινούργιες, σχεδιασμένες κατά παραγγελία, πορσελάνες της εξαιρετικής εταιρίας ΙΩΝΙΑ. 

 

Το δείπνο ξεκίνησε με μια ολόφρεσκη σαλάτα με καβούρι, τοματίνια, πεπόνι και vinaigrette με το αρωματικότατο και φίνο λευκό μπαλσάμικο oro bianco, η οποία συνδυάστηκε με τη νέα Μαλαγουζιά του Οικοσυστήματος του Κτήματος Άλφα με την ονομασία «Λατύπες». Η συγκεκριμένη Μαλαγουζιά κυκλοφορεί σε μικρό αριθμό φιαλών και παλαιώνει για 9 μήνες σε μεγάλα βαρέλια 75hl από γαλλική δρυ και ρόμπολο.

Το φαγκρί και οι ντελικάτες γαρίδες Κοιλάδας, αμφότερα ωμά και σπαρταριστά, μοσχομύριζαν θαλασσινή φρεσκάδα και μεσογειακό μπαξέ από το κίτρο και τα βότανα. Συνδυάστηκε αρμονικά με το διαχρονικό Κτήμα Άλφα Οικοσύστημα Sauvignon Blanc Fume Single Block “Καλύβα” του 2023.

Στη συνέχεια ήρθε η ώρα για το πιάτο ζυμαρικών paccheri με ροφό, μπροκολίνι, ντομάτα κονφί και sauce demi-glace από το ίδιο το ψάρι. Τα ιδανικά σε μέγεθος και σχήμα για το συγκεκριμένο φαγητό paccheri ήταν χειροποίητα, άψογα al dente, ενώ το ίδιο άψογα μαγειρεμένο, ζουμερό και νόστιμο ήταν το φαγκρί. Το φαγητό βρήκε το τέλειο ταίρι του στο Κτήμα Άλφα Οικοσύστημα Pinot Noir Single Block "Στροφή" του 2021, ένα ελαφρύ κόκκινο κρασί με μεταξένιες τανίνες και δροσιστική οξύτητα.

 

Ακολούθησε η μοσχαρίσια ταλιάτα ψημένη στη φωτιά, με τερίνα πατάτας και ζωμό καλοκαιρινής τρούφας, η οποία συνομίλησε αρμονικά με ένα από τα πιο πολυβραβευμένα διεθνώς ελληνικά κρασιά, που προέρχεται από ένα προφυλλοξηρικό αμπελώνα που ξεπερνά τα 100 έτη ζωής, το Κτήμα Άλφα Οικοσύστημα Ξινόμαυρο Reserve Vieilles Vignes Single Block “Μπάρμπα Γιάννης” του 2018.

Το menu dégustation έκλεισε με μια ανάλαφρη Πάβλοβα με ράσμπερι και λάιμ, ενώ το οινικό ταίριασμα έγινε με ένα γλυκό κρασί σκέτο νέκταρ, το Κτήμα Άλφα Omega Late Harvest 2020.

Περιμένοντας για να διαπιστώσω εάν και σε ποιον βαθμό θα επαληθευτούν οι μετεωρολογικές προβλέψεις ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερα καυτό, ξέρω πως το Barolo θα μας χαρίζει δροσερές, νόστιμες βραδιές.

Salumeria – Osteria Barolo
Δαβάκη 1, Ψυχικό 154 52
Τηλέφωνο κρατήσεων: 21 0671 7600
@barolo_athens
facebook.com/BaroloAthens

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v