Πορτογαλία δεν είναι μόνο η Λισαβώνα

Το Πόρτο, το Μαρβάο, η Μαριάλβα, το Τρανκόζο, και όλα εκείνα τα υπέροχα μέρη που κάνουν την Πορτογαλία ιδανική για road trip.

Πορτογαλία δεν είναι μόνο η Λισαβώνα

Τώρα που η απευθείας πτήση της easyjet φέρνει τη Λισαβώνα επιτέλους κοντά μας (από 100€ ξεκινά το πήγαινε-έλα το φθινόπωρο, εκεί που μέχρι πέρυσι πληρώναμε ακατέβατα 300άρια) τώρα είναι η τέλεια ευκαιρία να οργανώσεις ένα ταξιδάκι στην άλλη άκρη της Μεσογείου. Και επειδή για τη Λισαβώνα σου τα έχουμε πει και ξαναπεί, άφησέ μας να σε δελεάσουμε με μερικούς ακόμα πορτογαλικούς προορισμούς που αξίζει να βάλεις στο ταξιδιωτικό σου πρόγραμμα.

Το Πόρτο

Η μεθυστική, πολύχρωμη πόλη του βορρά που έδωσε το όνομά της σε ένα από τα πιο γλυκόπιοτα κρασιά του πλανήτη, απέχει τρεις ώρες οδικώς από την πορτογαλική πρωτεύουσα, και είναι δικαίως ο δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός της χώρας. Εδώ θα περπατήσεις στη μεσαιωνική πόλη, ανάμεσα σε μπαρόκ ναούς και χρωματιστά κτίρια που έκαναν την UNESCO να την χαρακτηρίσει ολόκληρη κληρονομιά της ανθρωπότητας, θα βολτάρεις στις παραποτάμιες περαντζάδες της Ribeira και Gaia, θα χαθείς στους παραμυθένιους κήπους του Palacio de Cristal, θα δοκιμάσεις εκλεκτά κρασιά και θα χαλάσεις τη διατροφή για τα μάτια της francesinha, αυτού του μυθικού πιάτου με ψωμί γεμιστό με αλλαντικά (ζαμπόν, λουκάνικο κ.α.) κρέας ψητό, λιωμένα τυριά, σάλτσα από ντομάτα και μπύρα και αυγό στην κορυφή.

Διαβάστε περισσότερα - Στο Πόρτο θα μεθύσεις από ομορφιά 

…και ο βορράς του

Αν φτάσεις στο Πόρτο με νοικιασμένο αυτοκίνητο από τη Λισαβώνα, θα συνεχίσεις το road trip σου προς βορρά –αν πάλι όχι, αξίζει να νοικιάσεις αυτοκίνητο από το Πόρτο, για να οδηγήσεις προς τα χωριουδάκια γύρω του. Στάση οπωσδήποτε στο πανέμορφο Τρανκόζο με τις χαρακτηριστικές πορτοκαλί στέγες των σπιτιών του, απλωμένο επάνω στις κορυφές καμπυλωτών λόφων που θυμίζουν τα τοπία της Τοσκάνης. Το διασημότερο αξιοθέατό του είναι το κάστρο του, ο παλαιότερος πύργος του οποίου χρονολογείται από τον 10ο αιώνα. Και επόμενη στάση, η Μαριάλβα, ένα χωριουδάκι με μια χούφτα κατοίκους, ένα κάστρο του 12ου αιώνα, και μια Ιστορία που ξεκινά από την αρχαιότητα, περνά από τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία και τους Άραβες, πριν φτάσει στο σήμερα.

Το Μαρβάο και το Μονσάντο

Στα ανατολικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Ισπανία, το κουκλίστικο Μαρβάο αγναντεύει από το κάστρο του που είναι χτισμένο σε μια από τις κορυφές της Serra de São Mamede «ολόκληρο τον κόσμο», αν πιστέψουμε τον Πορτογάλο Νομπελίστα Ζοζέ Σαραμάγκου. Από το Μαρβάο, άλλες δύο ώρες οδήγησης προς βορράν και φτάνουμε στο Μονσάντο, ένα αυθεντικά πορτογαλικό χωριουδάκι 800 περίπου κατοίκων, διάσημο για τους γιγάντιους γρανιτένιους βράχους επάνω στους οποίους (και με τμήματα των οποίων) είναι χτισμένο το χωριό.

Η Σορτέλια

«Μπαίνεις στην Σορτέλια και νομίζεις ότι μπαίνεις στον Μεσαίωνα» γράφει ο Ζοζέ Σαραμάγκου στο «Ταξίδι του στην Πορτογαλία». Και πράγματι: Αυτό το πέτρινο χωριό στην κεντρική Πορτογαλία, κουρνιασμένο μέσα στα μεσαιωνικά του τείχη, με τα λιθόκτιστα δρομάκια του και τα πέτρινα σπιτάκια, μοιάζει να έχει σταματήσει στον 13ο αιώνα. Στους χάρτες το βρίσκεις εδώ στα όνειρά σου θα μείνει για πάντα.

Οι τιμές τι λένε;

Η Πορτογαλία έχει σε γενικές γραμμές τιμές… μεσογειακές, που σημαίνει ότι πάμφθηνη δεν είναι, δεν θα πάθεις όμως και το σοκ του ευρωπαϊκού βορρά. Ενδεικτικά, για να νοικιάσεις ένα μικρό αυτοκίνητο και να κάνεις το road trip που λέμε τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα υπολογίσεις από 100€ για μια εβδομάδα (δες προσφορές εδώ) η δε βενζίνη είναι φθηνότερη απ’ ό,τι στην Ελλάδα: Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η μέση τιμή στην Πορτογαλία είναι 1,76€ το λίτρο.

Δωμάτια και ξενοδοχεία θα βρεις, προφανώς, για κάθε γούστο και μπάτζετ. Ενδεικτικά, στο Πόρτο δωμάτια σαν αυτό θα σου κοστίσουν 76€ το δίκλινο τον Σεπτέμβρη, ενώ στο Μαρβάο ένας ξενώνας σαν κι αυτόν έχει το δίκλινο στα 54€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v