O άγνωστος Άλφρεντ Χίτσκοκ

Οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις, ο φόβος για τα… αυγά και όλα όσα σίγουρα δεν ήξερες για τον μεγάλο ωτέρ, τον μετρ του τρόμου, Άλφρεντ Χίτσκοκ.

O άγνωστος Άλφρεντ Χίτσκοκ

Μυστηριώδης, παράξενος, αστείος, κακοποιητικός. Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, ο άνθρωπος πίσω από αριστουργήματα της έβδομης τέχνης, όπως τα Πουλιά και το Ψυχώ, είχε αρκετές άγνωστες πτυχές. Κάποιες αστείες, άλλες όχι και τόσο.

«Διαβολικός και ανώμαλος»

Στην αυτοβιογραφία της «Tippi», η Τίπι Χέντρεν πρωταγωνίστρια στα Πουλιά και το Μάρνι, είχε δημοσιοποιήσει ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τη σχέση της με τον σκηνοθέτη. Όπως αναφέρει, ο Χίτσκοκ είχε απαγορέψει σε όλους τους συμπρωταγωνιστές της να την αγγίζουν ή να της μιλούν, ενώ σύμφωνα πάντα με την ίδια, την παρενοχλούσε. «Ήταν σεξουαλικό, ήταν ανώμαλο. Όσο πιο έντονα τον έδιωχνα, τόσο πιο επιθετικός γινόταν», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Ήταν διαβολικός και ανώμαλος. Ήθελα να ξεφύγω, αλλά δεν με άφηνε. Με απειλούσε ότι αν τον εγκαταλείψω, θα καταστρέψει την καριέρα μου. Αυτό ακριβώς που έκανε», είχε δηλώσει το 2012.

Από μικρός στα… λιπαρά

Όταν ήταν παιδί, έτρωγε ασταμάτητα. Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε από την Telegraph τον Ιανουάριο του 2013, ο σκηνοθέτης καταβρόχθιζε τηγανητά ψάρια και μπέικον έχοντας έναν ακαταμάχητο… έρωτα για το λίπος. Όπως αναφέρει το άρθρο, ήταν πιθανώς μια καθαρτική απελευθέρωση για τον ίδιο από την αυστηρή καθολική ανατροφή του.

Φοβού την Αστυνομία και τις ταινίες του

Ο Χίτσκοκ σε όλη του τη ζωή, έτρεμε την αστυνομία.

Η φοβία του αυτή, προήλθε όπως θα περίμενε κανείς από ένα παιδικό τραύμα, όταν ο πατέρας του τον έστειλε στον τοπικό σταθμό με ένα χειρόγραφο σημείωμα που ζητούσε από τον αξιωματικό υπηρεσίας να τον κλειδώσει για πέντε λεπτά ως τιμωρία.

Άλλος μεγάλος φόβος του; Οι ταινίες του. «Φοβάμαι τις ταινίες μου. Δεν πηγαίνω ποτέ να τις δω. Δεν ξέρω πώς αντέχουν οι άνθρωποι να παρακολουθούν τις ταινίες μου», φέρεται να είπε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης το 1963.

Και τα αυγά

«Φοβάμαι τα αυγά, για την ακρίβεια χειρότερα από αυτό, με εξοργίζουν. Αυτό το άσπρο στρογγυλό πράγμα χωρίς τρύπες. Έχετε δει ποτέ κάτι πιο εξοργιστικό από έναν κρόκο αυγού να σπάει και να χύνει το κίτρινο υγρό του; Το αίμα είναι χαρούμενο, κόκκινο. Αλλά το αυγό, ο κρόκος είναι κίτρινος, επαναστατικός».

Μια στιγμή παραφροσύνης

Είχε προσπαθήσει να αγοράσει όλα τα αντίγραφα του αρχικού μυθιστορήματος Psycho πριν από την κυκλοφορία της ταινίας, έτσι ώστε σχεδόν κανείς να μη ξέρει πώς τελείωνε. «Επίσης, έκανε τα γυρίσματα σε κλειστό πλατό και ανάγκασε το καστ και το συνεργείο να υπογράψουν μια πολύ δεσμευτική συμφωνία για να μην αναφέρουν το τέλος σε κανέναν. Δεν έγιναν προβολές», γράφει σε σχετικό άρθρο ο Guardian.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v