Σε αυτές τις αρχαίες ταβέρνες της Αθήνας πρέπει να φας

Καπηλειά σταματημένα στην προπολεμική περίοδο, ουζερί και χωριάτικες ταβέρνες αλώβητες στον χρόνο σε περιμένουν να πιάσεις θέση για να σου πουν τις ιστορίες τους.

Σε αυτές τις αρχαίες ταβέρνες της Αθήνας πρέπει να φας

Μαγαζιά κλείνουν και ανοίγουν κάθε χρόνο στην Αθήνα, όμως κάποιες σταθερές παραμένουν εκεί, σε πείσμα των καιρών για να θυμίσουν άλλες εποχές με περίσσια νοσταλγία.

Είναι τα παλιά, κλασικά ταβερνάκια, τα καπηλειά και τα μεζεδοκαφενεία της πόλης, σημεία ιστορικής αναφοράς σε μια πραγματικότητα που συνεχώς μεταβάλλεται, οι νόστιμες σταθερές που στέκονται αγέρωχες.

Μην περιμένεις ψαγμένες γεύσεις και μοντέρνο διάκοσμο. Απλά, λιτά και παραδοσιακά, στα παρακάτω αιωνόβια στέκια θα εκτιμήσεις την αξία του λίγου.

Δίπορτο

Σωκράτους 9, Πλατεία Θεάτρου, τηλ.: 210 3211463

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by LONDON FOOD 24/7 😍 (@thinkingfood247)

Αυτό το νοσταλγικό υπόγειο καπηλειό κατέχει τα πρωτεία για την, μάλλον, παλαιότερη ταβέρνα της πόλης, με αναφορές στη λειτουργία τους από το 1911(!).  Τα φαγητά εδώ είναι λίγα και καλά, μην περιμένεις μεγάλη ποικιλία, ενώ ο κατάλογος συνήθως αλλάζει μέρα με τη μέρα με κάποιες έξτρα προσθήκες. Σε γενικές γραμμές, περιλαμβάνει ντοματοσαλάτα, φασολάδα, ρεβίθια, πατάτες γιαχνί, φάβα με κρεμμύδάκι, σαρδέλες στον φούρνο ή κάποιο άλλο ψάρι ημέρας φουρνιστό και φυσικά άφθονη ρετσίνα και χωριάτικο ψωμάκι για βούτες. Λογαριασμός στα 12-15€ το άτομο, με κρασί.

Λελούδας

Σαλαμίνος 8, Βοτανικός, τηλ: 210 3464167

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Λελούδας (@leloudas1928)

1928, το διανοείσαι; Από το 1928 βρίσκεται στον Βοτανικό η σχεδόν αιωνόβια ταβέρνα του Λελούδα, κρυμμένη ανάμεσα σε παλιά εργοστάσια και φορτηγά. Ξεκίνησε ως μπακαλοταβέρνα, μετά έγινε κρασοπουλειό και μαγειρείο, και σήμερα είναι ένα δοξασμένο φαγάδικο, με λαχταριστά, μαμαδίσια πιάτα, όπως ζυγούρι κοκκινιστό με πατατούλες τηγανιτές, καλοτηγανισμένο μπακαλιάρο σκορδαλιά, φασόλια γίγαντες, ρεβίθια κοκκινιστά με ρέγγα στον φούρνο, βιολογική φάβα Φενεού με κρεμμυδάκι. Έχει και κάποια πιάτα ημέρας, ενώ ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 12€ το άτομο, με κρασί.

Αθηναϊκόν

Θεμιστοκλέους 2, Ομόνοια, τηλ: 210 3838485

Kαταφύγιο καλλιτεχνών και στέκι δημοσιογράφων, στο οποίο μεταξύ άλλων σύχναζε και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος με την παρέα του, το αγαπημένο ουζερί ξεκίνησε στην οδό Σανταρόζα το 1932, και μεταφέρθηκε στην Θεμιστοκλέους το 1985. Στην κομψή του σάλα, με τις ξύλινες καρέκλες και το πάτωμα – σκακιέρα, θα δοκιμάσεις εκλεκτά μεζεδάκια από τον πληθωρικό κατάλογο, όπως λαδοτύρι Μυτιλήνης, γαριδάκια φρέσκα, μελιτζανοσαλάτα με σκορδάκι, την γνωστή ομώνυμη ψαρόσουπα, αθερίνα και μαριδάκι τηγανιτά, σαρδέλα ψητή στη σχάρα φιλέτο, αλλά και κρεατικά, όπως κοτόπουλο ψητό στη σχάρα και πικάντικο λουκάνικο. Λογαριασμός στα 20€ το άτομο, με κρασί.

Κληματαριά

Πλατεία Θεάτρου 2, τηλ: 210 3216629

Στην Πλατεία Θεάτρου, με την εσωτερική αυλή της να αναδίδει αρώματα παλιάς Αθήνας, η Κληματαριά βρίσκεται εδώ από το 1927, έχοντας φιλοξενήσει στο πάλκο της θρυλικές μορφές όπως ο Μάρκος Βαμβακάρης. Συνεχίζει ακάθεκτη να φιλοξενεί ζωντανή μουσική καθημερινά κάτω από τα κρασοβάρελα, ενώ στην κουζίνα της ετοιμάζει μαμαδίσιο φαγάκι με συνταγές όπως σαλιγκάρια στιφάδο, χουνκιάρ μπεγεντί, γίγαντες πλακί, λαχανοντολμάδες, χωριάτικες πίτες, αλλά και αρκετά κρεατικά σχάρας και ποικιλίες για τη μέση. Λογαριασμός με ωραίο χύμα κρασί, στα 15-20€ κατ’ άτομο.

Καραβίτης

Αρκτίνου και Παυσανίου, Παγκράτι, τηλ.: 210 7215155

Ξεκίνησε το 1926 ως καρβουνιάρικο, ύστερα εξελίχθηκε σε μαγειρείο και μετά σε ταβέρνα. Στέκι του Χατζηδάκι, το «Βαθρακονήσι» όπως ήταν αρχικά το όνομά του, διατηρεί ακόμα ατμόσφαιρα παλιάς, αστικής ταβέρνας, με την όμορφη αυλή του να μαζεύει πλήθος κόσμου από κάθε γωνιά της πόλης. Σερβίρει κλασικά ορεκτικά, όπως σαγανάκι, φάβα και ρεβιθοκεφτέδες, ενώ η σχάρα του βγάζει χοιρινές μπριζόλες, ψαρονέφρι, μοσχαρίσιες γάλακτος, μπιφτεκάκια σχάρας γεμιστά με τυράκι, χωριάτικα λουκάνικα και εξαιρετικά αρνίσια παϊδάκια, για τα οποία μάλιστα φημίζεται. Λογαριασμός με κρασί στα 20€ το άτομο.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v