Μια υπέροχη βίλα του Τσίλερ στην Κηφισιά έγινε coworking space

Το The K-Project στεγάζεται στο επιβλητικό Μέγαρο Λυμπρίτη, την πυργοειδή έπαυλη που σχεδίασε το 1888 στην Κηφισιά ο Ερνστ Τσίλλερ. Και αυτή είναι η ιστορία του.

Μια υπέροχη βίλα του Τσίλερ στην Κηφισιά έγινε coworking space

Τον Τσίλλερ τον ξέρεις κυρίως για τα νεοκλασικά του: Το Προεδρικό Μέγαρο, το Νομισματικό Μουσείο, το Μέγαρο Σταθάτου που σήμερα στεγάζει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Υπουργείο Εξωτερικών, και δεκάδες ακόμα κτίρια-στολίδια του κέντρου της Αθήνας και άλλων ελληνικών πόλεων.

Όμως, ο αγαπημένος αρχιτέκτονας του μέσου Αθηναίου δεν περιοριζόταν σε ένα αρχιτεκτονικό στυλ. Πάρε για παράδειγμα το εντυπωσιακό Μέγαρο Λυμπρίτη, στη συμβολή των οδών Κηφισίας και Εμμανουήλ Μπενάκη στην Κηφισιά: Πυργοειδής έπαυλη από αυτές που είναι περισσότερο πιθανό να συναντήσεις στη Βαυαρία παρά στην Αθήνα, με φρουριακές επάλξεις να κάνουν τέλεια αντίθεση (ή μήπως σύνθεση;) με τα αναγεννησιακά πλαίσια των παραθύρων, και κάποια –λίγα– νεοκλασικά και εκλεκτικιστικά στοιχεία να συμπληρώνουν το παζλ.

Το Μέγαρο Λυμπρίτη, ή Βίλα Χρυσώτη όπως θα ακούσεις πολλούς παλιούς Κηφισιώτες να το αποκαλούν, χτίστηκε το 1888 σε σχέδια του Βαυαρού αρχιτέκτονα, για λογαριασμό του Λουδοβίκου Λυμπρίτη, δικηγόρου από την Κρήτη που πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Εκεί απέκτησε μεγάλη περιουσία, και αργότερα εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, όπου υπήρξε μεταξύ άλλων προσωπικός δικηγόρος και φίλος του Γεώργιου Αβέρωφ.

Fast forward στον 21ο αιώνα, όταν το Μέγαρο στέγαζε ως το 2012 το BCA College, και έκτοτε παρέμεινε κλειστό ώσπου το 2019 αγοράστηκε από τον Ιταλό δικηγόρο και επιχειρηματία Lorenzo Viviani, που το μετέτρεψε στο σημερινό K-Project. Την αποκατάσταση ανέλαβαν σε πρώτη φάση, το 2019, οι ΜΟΒ Architects, ενώ η μελέτη για την τελική φάση του πρότζεκτ έγινε το 2021 από τους Έλενα Τασσοπούλου, Ρόη Γιαννοπούλου και Φαμπρίτσιο Τζαμπόνι.

Με του που περνάς πλέον την πόρτα του κτιρίου, μπορείς να διακρίνεις την προσοχή που έχει δοθεί στην κάθε λεπτομέρεια του πραγματικά συγκλονιστικού κτιρίου: Από τα ζωγραφιστά ταβάνια που μοιάζουν να αγγίζουν τον ουρανό στα 5 μέτρα του ύψους τους, τα μαρμάρινα τζάκια και τα μωσαϊκά δάπεδα ως τον υπέροχο, πλακόστρωτο κήπο με τις λουλουδιασμένες αυτή την εποχή κουτσουπιές και τις ακακίες.

@in2life_gr Το The K Project δεν είναι το co-working που έχεις συνηθίσει… κυρίως γιατί στεγάζεται σε μια έπαυλη σχεδιασμένη από τον Ερνστ Τσίλλερ #thekproject #κηφισια #coworkingspace #αρχιτεκτονική #τσιλλερ #κτιρια #ελληνικοτικτοκ #in2life #μπεςφοργιουγαμω ♬ ぐだぐだな感じ - yuki

«Η χρήση των κτιρίων, η χρήση των ιστορικών χώρων είναι μια υπέροχη φιλοσοφία που έχουμε στην Ιταλία –που είχε τουλάχιστον η δημόσια διοίκηση μέχρι πολύ πρόσφατα» μου λέει ο Lorenzo Viviani, διευθυντής σήμερα του K-Project. «Δυστυχώς αυτό τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει, το ενδιαφέρον έχει μειωθεί. Είχαμε όμως την ιδέα ότι πρέπει να αξιοποιούμε τα ιστορικά μας κτίρια, γιατί μόνο χρησιμοποιώντας τα μπορείς να τους δώσεις ζωή. Όταν το βρήκα, αυτό εδώ το κτίριο, ήταν λίγο παραμελημένο. Αυτό που έκανα, ήταν να του δώσω αγάπη. Υπάρχουν πολλά κτίρια του 19ου αιώνα στην Αθήνα που χρειάζονται αγάπη».

Πώς πήρε την απόφαση να φύγει από το Μιλάνο και να έρθει να ζήσει και να δουλέψει στην Αθήνα, τον ρωτάω, αν και μαντεύω την απάντηση. «Ξέρεις, από έρωτα» μου λέει. «Μόνο από έρωτα συμβαίνουν τέτοιου είδους πράγματα. Άφησα πίσω την καριέρα μου, την οικογένειά μου, τους φίλους, τη ζωή μου. Όλοι μιλάνε για το Μιλάνο σαν να ήταν μια μεγάλη μητρόπολη. Δεν είναι μητρόπολη, μικρόπολη είναι. Αλλά για εμάς που είμαστε από εκεί, είναι το πιο ζεστό και ασφαλές μέρος στον κόσμο. Το να έρθω εδώ ήταν κοσμογονική αλλαγή, ειδικά από επαγγελματικής άποψης».

Ο ίδιος μιλά με αληθινό ενθουσιασμό για το Μέγαρο και την αναστήλωσή του, τονίζοντας ξανά και ξανά πως η δουλειά είναι ομαδική: «Εγώ έκανα ας πούμε το προσχέδιο του επιχειρηματικού πλάνου, αλλά με τους συνεργάτες μου, και μαζί με τους πελάτες μας, στήσαμε το αποτέλεσμα. Είναι, μπορεί κανείς να πει, όπως μια ορχήστρα, μια συναυλία: Και τον καλύτερο μαέστρο να έχεις, αν δεν υπάρχουν μουσικοί και όργανα, δεν μπορείς να παίξεις».

Πώς είναι να δουλεύεις σε ένα κτίριο του 19ου αιώνα;

Καθώς περιηγούμαστε στους εντυπωσιακούς χώρους, ο κ. Viviani εξηγεί ότι πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο co-working space, που συνδυάζει την ομορφιά του κτιρίου και την ιστορία του, με υπηρεσίες πολύ υψηλού επιπέδου. Τα γραφεία και οι χώροι του K-Project νοικιάζονται κυρίως με τον μήνα, ενώ μεγάλη έμφαση δίνεται στην ιδιωτικότητα –πράγμα ασυνήθιστο για co-working space: Για του λόγου το αληθές, επειδή έχουμε έρθει σε εργάσιμη ημέρα και ώρα, δεν ανεβαίνουμε στον επάνω όροφο, όπου βρίσκονται τα γραφεία.

Υπάρχει η δυνατότητα να δουλέψει κανείς εδώ για λίγες ώρες, κατόπιν συνεννόησης, «προτιμούμε όμως μια καλώς εννοούμενη αποκλειστικότητα, όχι με την έννοια του να διώχνουμε ανθρώπους, αλλά με την έννοια οι πελάτες μας εδώ να νιώθουν άνετα, να νιώθουν σαν στο σπίτι τους. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν το διαφημίζουμε πολύ, δεν έχουμε κρεμάσει ταμπέλες απέξω, έχουμε μόνο το μπάνερ και τέλος. Είναι όπως το καλό κρασί, είναι προτιμότερο να το δίνεις σε μπουκάλι για να συνοδεύσει ένα γεύμα, και όχι λίγο λίγο στο ποτήρι».

Τα γραφεία στο K-Project ξεκινούν από 300€ τον μήνα συν ΦΠΑ. Λεπτομέρειες για τα διαφορετικά πακέτα που παρέχονται μπορείς να δεις στο επίσημο site.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v