Μοναστήρια σε υπέροχα φυσικά τοπία που αξίζει να επισκεφθείς

Καλό το κατανυκτικό πασχαλινό κλίμα που πλησιάζει, όμως θέλει και τα κατάλληλα ταξιδάκια σε πανέμορφα μοναστήρια για να αναδειχθεί.

Μοναστήρια σε υπέροχα φυσικά τοπία που αξίζει να επισκεφθείς

Πότε είχαμε Χριστούγεννα, πότε Απόκριες και πότε καταφθάνει σε λίγες μέρες το Πάσχα, κανείς δεν κατάλαβε, καθώς ο χρόνος περνά πολύ γρήγορα όταν μας διαβάζεις. Μπαίνοντας λοιπόν στην τελική ευθεία για τις πασχαλινές διακοπές –πενθήμερη άδεια αγάπη μου έλα πάρε με από εδώ- σκεφτήκαμε πως είναι η κατάλληλη εποχή για να οργανώσουμε εκδρομούλες σε μοναστήρια που στέκονται αγέρωχα για εκατοντάδες χρόνια σε υπέροχα φυσικά τοπία που θα ενθουσιάσουν όχι μόνο τον πιστό που κρύβεις μέσα σου αλλά και τον ταξιδιώτη.

Μονή Παντάνασσας του Μυστρά

Στην Κάτω Πόλη του Μυστρά, στον δρόμο που οδηγούσε από την Πύλη της Μονεμβασίας στη Μονή Περιβλέπτου, στέκει αγέρωχη από τον 14ο αιώνα σε ένα υπέροχο φυσικό τοπίο πλάι στην Καστροπολιτεία της περιοχής. Πρόκειται για το μοναδικό από τα μοναστήρια του Μυστρά που κατοικούνται ακόμα, η εντυπωσιακή Παντάνασσα εγκαινιάστηκε –όπως αναφέρει το Υπουργείο Πολιτισμού– τον Σεπτέμβριο του 1428. Οι παλαιότερες τοιχογραφίες του χρονολογούνται από το 1430. Στην νότια πλευρά του Μοναστηριού βρίσκεται ο τάφος του Μανουήλ Χατζάκη, βυζαντινού άρχοντα του Μυστρά. Η παράδοση αναφέρει ότι στην Παντάνασσσα έχουν αποθέσει και τα οστά της Θεοδώρας Τόκκου, πρώτης γυναίκας του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. To Christina Guest House αποτελεί εξαιρετική επιλογή διαμονής στην περιοχή με το κόστος δίκλινου δωματίου να ανέρχεται στα 49€ ανά διανυκτέρευση 

Μονή Κηπίνας στα Τζουμέρκα

Σκαλισμένο σε έναν εντελώς κάθετο βράχο, είναι το εντυπωσιακότερο ίσως μοναστήρι της Ηπείρου. Χτίστηκε γύρω στο 1212, βρίσκεται κοντά στο χωριό Καλαρρύτες και «χρωστά» το όνομά του στους κήπους που καλλιεργούσαν κοντά στη μονή οι μοναχοί. Ο δρόμος φτάνει ως τη βάση του βράχου και από εκεί ένα μονοπάτι σκαλισμένο στο βράχο και εν συνεχεία μια ξύλινη γέφυρα, οδηγούν στο μοναστήρι. Κατά την τουρκοκρατία, η ξύλινη γέφυρα ήταν κινητή και οι μοναχοί την ανέβαζαν με μοχλό ώστε να προστατεύονται από επιδρομές. Το Ritual Greece στο χωριό Κυψέλη είναι μια πολύ καλή επιλογή για να διανυκτερεύσεις εκεί κοντά με το κόστος του δίκλινου δωματίου στα 48€ τη βραδιά.

Μέγα Σπήλαιο στα Καλάβρυτα

Το Μέγα Σπήλαιο δεν είναι σπήλαιο, είναι μοναστήρι, που χρονολογείται από το 362 μ.Χ. –το δεύτερο αρχαιότερο ενεργό μοναστήρι παγκοσμίως μετά τη Μονή Σινά- και βρίσκεται 10 χιλιόμετρα έξω από τα Καλάβρυτα. Ακροβατώντας στην άκρη του βράχου προσφέρει στον επισκέπτη μια μοναδική θέα που θα φέρει αγαλλίαση στην ψυχή και στον νου του. Η Μονή χτίστηκε το 362 μ.Χ. από τους Θεσσαλονικείς αδερφούς μοναχούς, Συμεών και Θεόδωρο, στο σημείο όπου βρέθηκε η Ιερή εικόνα της Παναγίας. Ήταν έργο του Ευαγγελιστή Λουκά από μαστίχα και κερί.

Από τότε λειτουργεί αδιάκοπα, αποτελώντας φάρο της Ορθοδοξίας, παρά τις μεγάλες καταστροφές που έχει υποστεί από πυρκαγιές το 840μ.Χ., το 1400, το 1640 και το 1934. Το σπηλαιώδες τοπίο εντός του οποίου βρίσκεται το Μοναστήρι έχει μια άγρια ομορφιά που συναρπάζει κάθε ταξιδιώτη, ενώ συγκινεί τους πιστούς που συρρέουν κατά χιλιάδες όλο τον χρόνο. Πολύ κοντά στο Μοναστήρι υπάρχει το επισκέψιμο Κτήμα Μέγα Σπήλαιο που θα ενθουσιάσει τους wine lovers της παρέας με τα υπέροχα και γλυκόπιοτα κρασιά του. Εδώ μπορείς να μείνεις στο στούντιο Έναστρον δίνοντας 64€ τη βραδιά για ένα δίκλινο δωμάτιο συμπεριλαμβανομένου πρωϊνού.

Tα 6 επισκέψιμα μοναστήρια στα Μετέωρα

Πώς θα μπορούσαν να λείπουν τα κοσμαγάπητα μοναστήρια στα Μετέωρα από τούτο εδώ το άρθρο. Ας πάρουμε ωστόσο τα πράγματα από την αρχή εξηγώντας ότι τα μοναστήρια είναι τριάντα στο σύνολό τους από τα οποία έξι επισκέψιμα και προστατευμένα από την UNESCO ως μνημεία παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς: Η Μονή των Αγίων Πάντων, περισσότερο γνωστή ως Μονή Βαρλαάμ, η μονή του Αγίου Νικολάου του Άσμενος (ή Μονή του Αναπαυσά), η Μονή Ρουσάνου, η μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (πιο γνωστή ως «Μεγάλο Μετέωρο», επειδή είναι κτισμένη στον ψηλότερο βράχο), η μονή Αγίας Τριάδος και η μονή του Αγίου Στεφάνου.

Γαλήνια, κατανυκτικά, μυστικιστικά και με μια μεγαλειώδη θέα ευλογημένη από το φυσικό κάλλος τα μοναστήρια στα Μετέωρα είναι μια εμπειρία ζωής η οποία θα σε συνοδεύει για πολλά χρόνια είτε είσαι θρησκευόμενος είτε όχι. Αν τα επισκεφθείς τότε μπορείς να βγάλεις από τη bucket list σου τα ελληνικά Highlands –αφού τα μοναστήρια κρέμονται κυριολεκτικά και μεταφορικά από τον βράχο- ζώντας ένα αξέχαστο πνευματικό ταξίδι, που θα γεμίσει τη μνήμη του κινητού σου τηλεφώνου ή της φωτογραφικής μηχανής που επιβάλλεται να κουβαλάς μαζί σου. Τα Βoofidis Rooms στην Καλαμπάκα –περίπου 800 μέτρα από τα Μετέωρα- είναι εξαιρετική επιλογή για να μείνεις εκεί κοντά δίνοντας 60€ τη βραδιά. 

To Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας στην Αμοργό

Το Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας στην Αμοργό είναι μια καρτποστάλ από μόνο του, κι αν δεν το έχεις επισκεφθεί πρέπει στο σύντομο μέλλον να το κάνεις. Λαξευμένο μέσα στο βράχο, σκαρφαλωμένο εκεί ψηλά στα 300 μέτρα πάνω από την θάλασσα που απλώνεται μπροστά του ως τη γραμμή του ορίζοντα, ένα από τα πιο εντυπωσιακά Μοναστήρια όλης της Ευρώπης. Εκτός από την ομορφιά του φυσικού τοπίου το συνοδεύει και τεράστια ιστορία αφού χρονολογείται από τον 11ο αιώνα, και φιλοξενεί ένα μικρό μουσείο με σπάνια χειρόγραφα και εικόνες. Οι μοναχοί θα σε κεράσουν και ψημένη Αμοργιανή ρακή για το καλωσόρισμα αλλά και υπέροχο γλυκό τριαντάφυλλο. Κάπου εδώ είναι καλό να αναφέρουμε ότι πρέπει να είσαι προετοιμασμέν@ ωστόσο για μια μεγάλη ανάβαση αρκετών σκαλιών. Το Πέλαγος στην Αιγιάλη είναι ταμάμ για μια καλή διαμονή με το κόστος του δίκλινου δωματίου στα 50€.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v