Γιορκ, Μπράιτον, Τσέστερ: 3 πανέμορφες πόλεις για να δεις την Αγγλία… αλλιώς

Αν βαρέθηκες το Λονδίνο και το Μάντσεστερ τότε επίτρεψέ μας να σου φτιάξουμε βαλιτσούλες για Μπράιτον, Γιορκ και Τσέστερ και μας ευχαριστείς αργότερα.

Γιορκ, Μπράιτον, Τσέστερ: 3 πανέμορφες πόλεις για να δεις την Αγγλία… αλλιώς

Μπορεί το Λονδίνο και το Μάντσεστερ να αποτελούν συνήθως τις πρώτες επιλογές για εκείνους που θέλουν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο για πρώτη φορά, ωστόσο υπάρχουν και άλλες πανέμορφες αγγλικές πόλεις που αξίζουν να μπουν στην ταξιδιωτική πυξίδα σου. Σήμερα θα σου μιλήσουμε για το Γιορκ, το Μπράιτον και το Τσέστερ, με την ελπίδα να μας πάρεις μαζί σου, εφόσον αναλάβουμε εξ ολοκλήρου την οργάνωση του ταξιδιού σου.

Γιορκ

Ακριβώς  στην καρδιά της αγγλικής εξοχής βρίσκεται μια πόλη που εκπέμπει μια μαγευτική αίσθηση της παράδοσης, της ιστορίας και της αισθητικής. Αυτή η πόλη είναι το Γιορκ. Κληρονομιά του Ρωμαϊκού και του Βικτωριανού πολιτισμού, το Γιορκ συνδυάζει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα με τον δυναμισμό μιας σύγχρονης πόλης.

Ρομαντικό, κουκλίστικο και γεμάτο Ιστορία, το Γιορκ κερδίζει αμέσως τους επισκέπτες του με την αρχοντική του αύρα, τον μεσαιωνικό του πλούτο και την εξαιρετική του αρχιτεκτονική, που ελάχιστα αλλοιώθηκε στην μετα-βιομηχανική εποχή, ενώ δεν απέχει πάνω από δύο ώρες με το τρένο από το Λονδίνο (με τα πιο οικονομικά one way εισιτήρια να κυμαίνονται στα 30-35€).

Kάθε περίπατος στο κέντρο του Γιορκ μοιάζει με ταξίδι πίσω στο χρόνο. Τα στενά δρομάκια που περιβάλλονται από αρχοντικά κτίρια αναδεικνύουν την αρχιτεκτονική αρμονία της περασμένης εποχής. Ο κεντρικός δρόμος Shambles με τις ξύλινες κατασκευές του, αποτελεί έναν ζωντανό πίνακα της Μεσαιωνικής Αγοράς, που τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί σε ολοένα και περισσότερα ινσταγκραμικά tags και ταξιδιωτικά άρθρα.

Η sightseeing λίστα περιλαμβάνει μπόλικες ομορφιές για αυτό σου προτείνουμε να ξεκινήσεις από την καρδιά της πόλης, όπου υψώνεται ο πανέμορφος καθεδρικός York Minster, για ρομαντικές βόλτες να απλώνονται γύρω του. Συνεχίζουμε ακάθεκτοι με τον μεσαιωνικό Πύργο του Κλίφορντ και μια από τις ομορφότερες διαδρομές της αγγλικής εξοχής που δεν είναι άλλη από αυτή που ακολουθεί τον βικτωριανό δρόμο στο Μουσείο του Κάστρου. Επιβεβλημένες κι οι βόλτες δίπλα στον ποταμό Ouse, πριν ξεκινήσουν οι μουσειολάγνοι της παρέας να τσακώνονται για το πού θα πρωτοπάνε. Στο Μουσείο Σοκολάτας ή το Εθνικό Σιδηροδρομικό Μουσείο; Στο Μουσείο του Yorkshire με την αρχαιολογική και γεωλογική συλλογή ή στο York Dungeon για μια υπόγεια ξενάγηση στην πόλη; Στην York Art Gallery που δικαίως θεωρείται ναός της μοντέρνας τέχνης, ή στις Πύλες Monk και Micklegate, στα τείχη της μεσαιωνικής πόλης, ώστε να πάρεις μια γεύση από την Αγγλία της εποχής του Ριχάρδου Γ’ και του Ερρίκου Ζ’;

Για να απολαύσεις το Γιορκ θα σου προτείναμε να μείνεις στο Snugg στούντιο που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, και δίνει μεγαλύτερες ευκολίες μετακίνησης προς όλα τα αξιοθέατα. Το κόστος του δίκλινου δωματίου είναι στα 72€ ανά διανυκτέρευση.

Τσέστερ

Ένα μικρό, κρυμμένο διαμαντάκι στη βορειοδυτική Αγγλία, το Τσέστερ φωλιάζει μέσα στα κοκκινωπά ρωμαϊκά του τείχη και αναδίδει άρωμα εποχής σχεδόν σε κάθε σου βήμα για να απολαύσεις ιστορικές ξεναγήσεις, ρομαντικές βόλτες και shopping therapy. Επιβεβλημένη στάση σε κάθε πιθανό σου αγγλικό road trip ακόμη κι ως μονοήμερη, αν δεν σου βγαίνουν οι μέρες. Καλό είναι να γνωρίζεις ότι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Μάντσεστερ (1 ώρα και 10 λεπτά με το τρένο, με το εισιτήριο μετ’ επιστροφής να κυμαίνεται στα 12-15€).

Βγαλμένο από κάποιο χαριποτερικό βιβλίο το Τσέστερ, είναι από εκείνα τα μέρη που τα ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά και την πρώτη βόλτα. Η πόλη του Τσέστερ ξεχωρίζει για τα πιο πλήρη τείχη της, τον παλαιότερο ιππόδρομο και το μεγαλύτερο ρωμαϊκό αμφιθέατρο στη Βρετανία. Το κουκλίστικο ιστορικό κέντρο με τα πλακόστρωτα δρομάκια, τις pub, τις γλυκύτατες σοκολατερί, τις υπαίθριες αγορές δίπλα στον ποταμό Dee και τα εμπορικά κέντρα που παρατάσσονται στους 4 κυριότερους δρόμους, γνωστούς ως Chester Rows σε καλεί για μια αξέχαστη περατζάδα, πριν ξετικάρεις όσα είχες σημειώσει στη λίστα με τα sightseeing.

O Καθεδρικός του Τσέστερ –με περισσότερα από χίλια χρόνια ζωής-, το Ρολόι του Eastgate και το Πάρκο της Φύσης και φυσικά το κάστρο που ακόμη θρέφει πολλές στοιχειωμένες ιστορίες και ξεναγήσεις σίγουρα σκαρφαλώνουν με άνεση στην κορυφή της λίστας αυτής. Οι Ρωμαϊκοί Κήποι και το Mουσείο του Grosvenor με την πολυποίκιλη συλλογή του (αρχαιολογικά εκθέματα, πίνακες, γλυπτά) αντίστοιχα θα σε ενθουσιάσουν. Αν τώρα θες να το ζήσεις σαν σωστός Τσεστεριανός τότε μην παραλείψεις να περάσεις μια βόλτα κι από τις φημισμένες ιπποδρομίες της πόλης.

Περίπου 500 μέτρα από το κέντρο της πόλης και δίπλα σχεδόν σε όλα τα αξιοθέατα, το Holiday Inn είναι μια εξαιρετική επιλογή διαμονής με το κόστος του δίκλινου δωματίου στα 85€ τη βραδιά, συμπεριλαμβανομένου πρωινού.

Μπράιτον-Χόουβ

Με τον ήλιο να λάμπει πάνω από το γαλάζιο του και τις πανέμορφες παραλίες να περιμένουν να ανακαλυφθούν, το Μπράιτον είναι ένας προορισμός που δεν πρέπει να λείπει από την ταξιδιωτική σου πυξίδα. Το χαριτωμένο λιμανάκι του, με τα πολύχρωμα σκάφη να πλέουν στα κρυστάλλινα νερά, προσκαλεί τους επισκέπτες να απολαύσουν μια χαλαρωτική βόλτα ή ένα δροσερό μπάνιο, ενώ και οι πολυσύχναστες παραλίες προσφέρουν πληθώρα δραστηριοτήτων. Το Μπράιτον βρίσκεται 1 ώρα και 10 λεπτά μακριά από το Λονδίνο με το τρένο, και το εισιτήριο μετ’ επιστροφής να κοστίζει περί τα 12-15€.

Το κέντρο της πόλης ακτινοβολεί ζωντάνια. Η διάσημη παραλιακή προκυμαία είναι γεμάτη με μπαρ, εστιατόρια και καταστήματα, προσφέροντας από νόστιμες τοπικές λιχουδιές –shepherd’s pie κι έχει ο Θεός- μέχρι μοντέρνα και παραδοσιακά δώρα. Τα Lanes τα περίφημα σοκάκια γύρω από την θάλασσα, έχουν αναδείξει το Μπράιτον σε μια από τις πιο hip περιοχές όλης της Αγγλίας κι ειδικά τα σαββατοκύριακα γίνεται χαμούλης αφού κόσμος και κοσμάκης από κάθε γωνιά του «Νησιού» συρρέει εκεί. Εξίσου ζωντανή είναι κι η γειτονιά του Brunswick με πολλές όμορφες pubs για μπυροποσία μέχρι τελικής πτώσεως. Αντίστοιχα το North Lane φιλοξενεί λογιών, λογιών μαγαζάκια που σε προκαλούν και σε προσκαλούν να το ζήσεις Μπραϊτονικά.

Το Royal Pavilion (η θερινή κατοικία του Βασιλιά Γεωργίου του Δ’) είναι ένας υπέροχος χώρος για μια ήρεμη βόλτα ή ένα πικνίκ κάτω από τον γαλάζιο ουρανό. Στους κήπους του Royal Pavillion βρίσκεται το Brighton Museum & Art Gallery που θα ενθουσιάσει τους λάτρεις της τέχνης.

Στη λίστα με τα αξιοθέατα το Βασιλικό Θέατρο του 1807 και ο υπέροχος Θόλος του Μπράιτον που λειτουργεί σαν χώρος Τεχνών από το 1867 ξεχωρίζουν όπως αντίστοιχα και το Μουσείο Τέχνης του Χόουβ. Last but not least το Πάρκο του Χόουβ, είναι ένα από τα πιο όμορφα της αγγλικής εξοχής και προσφέρεται για πικνίκ κι άλλες υπαίθριες δραστηριότητες.

Εξαιρετική επιλογή για να μείνεις κι εδώ το Holiday Inn, μπροστά στην παραλία με το δίκλινο να κοστίζει 90€ τη βραδιά ενώ στην τιμή συμπεριλαμβάνεται και πρωινό.

 

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v