Το Μάντσεστερ είναι το ταξίδι που δεν ήξερες ότι χρειάζεσαι

Οι βόλτες, οι μουσικές, η τέχνη, η Ιστορία, οι pub, η υποτιμημένη κουζίνα και όλα όσα κάνουν το Μάντσεστερ το τέλειο ταξίδι που δεν έχεις κάνει.

Το Μάντσεστερ είναι το ταξίδι που δεν ήξερες ότι χρειάζεσαι

Τι κοινό έχουν οι Joy Division, η Βιομηχανική Επανάσταση, οι Chemical Brothers, ο John Dee, ο Prospero από την Τρικυμία του Σαίξπηρ, ο Morissey και το Κεφάλαιο του Μαρξ; Ναι, η απάντηση είναι αυτή που εύκολα μαντεύεις από τον τίτλο μας: Το Μάντσεστερ. Και αν κάποιες από αυτές τις συνδέσεις σου μοιάζουν προφανείς και κάποιες άλλες εντελώς ακατανόητες, εδώ είμαστε να τα ξεδιαλύνουμε όλα.

Μικρός οδηγός για νεοφερμένους

Διάσημο για τη μουσική σκηνή του και τη Βιομηχανική Επανάσταση που ξεκίνησε εδώ, το Μάντσεστερ είναι σήμερα μια ερωτεύσιμη πόλη μισού εκατομμυρίου κατοίκων. Βρίσκεται 320 χιλιόμετρα βόρεια του Λονδίνου, και συνδέεται με την Αθήνα με απευθείας πτήσεις της EasyJet, της Aegean και της Jet2 (υπολόγισε περί τα 150-200€ το πήγαινε-έλα).

Με την πρώτη ματιά, θα σου φέρει στο νου σκηνικό από ταινία Guy Ritchie –της βρετανικής περιόδου, προφανώς: σκέψου Δύο Καπνισμένες Κάννες και θα είσαι μέσα. Με την δεύτερη, θα αρχίσεις να παρατηρείς πόσο ενδιαφέρουσα αντίθεση κάνουν τα χαρακτηριστικά καφεκόκκινα τουβλάκια του 19ου αιώνα με τους γυάλινους ουρανοξύστες που ξεπετάγονται εδώ κι εκεί. Με την τρίτη, θα δεις μια πόλη που ζει και αναπνέει για την τέχνη, η οποία βρίσκεται παντού, από τους τοίχους των κτιρίων της μέχρι τα υπόγεια μπαράκια στα οποία παίζει τα πρώτα της λάιβ η αυριανή Σκηνή του Μάντσεστερ (μη γελάς, και οι Oasis και οι Smiths και οι Bee Gees και οι Happy Mondays από εδώ ξεκίνησαν) και από τα εντυπωσιακά της θέατρα μέχρι τα απολύτως δωρεάν μουσεία της και τις επισκέψιμες ιστορικές βιβλιοθήκες της.

Βολτάροντας στις γειτονιές

Το κέντρο του Μάντσεστερ είναι μικρό και εξαιρετικά περπατήσιμο, με τα φαρδιά του πεζοδρόμια, τους γλυκύτατους πεζόδρομους, τα χαριτωμένα café και τις ζωηρές του pub κάθε λίγα βήματα. Όταν κουραστείς αναλαμβάνουν τα τραμ, που καλύπτουν όλη την πόλη και τα περίχωρά της σε ένα σούπερ κατανοητό ακόμα και για χαωμένους πρωτάρηδες δίκτυο.

Στις SOS γειτονιές θα σημειώσεις τη Μεσαιωνική Συνοικία, που είναι… αυτό που λέει το όνομά της, το Northern Quarter στο οποίο είναι η φάση –σκέψου πεζόδρομους με τα πιο κουλ στέκια της πόλης, μικρά μαγαζάκια που πωλούν χειροποίητα αντικείμενα και έργα τέχνης, και πολλή μα πολλή street art–, το Gay Village και το Kampus του με τις pub του να απλώνουν τραπεζάκια έξω πλάι στο κανάλι στις πρώτες ηλιαχτίδες και το υπέροχο πάρκο Sackville Gardens που φιλοξενεί ένα βαθιά συγκινητικό μνημείο αφιερωμένο στον αδικοχαμένο πατέρα της Πληροφορικής, Alan Turing.

Στάσου, όμως, έχει κι άλλες: Η Chinatown, η δεύτερη μεγαλύτερη της Μεγάλης Βρετανίας, όπου θα φας το βάρος σου σε εξαίσια ασιατική κουζίνα, το Castlefield με το ρωμαϊκό φρούριο γύρω από το οποίο αναπτύχθηκε στην πρώτη της μορφή η αρχαία πόλη που όταν μεγάλωσε έγινε το Μάντσεστερ, το Civic Quarter με τα αρχιτεκτονικά του αριστουργήματα που περιλαμβάνουν το Δημαρχείο και την Κεντρική Βιβλιοθήκη και το Central Retail District για ψώνια μέχρι τελικής πτώσης, αλλά και ωραίες βόλτες ανάμεσα σε κτίρια περασμένων αιώνων.

@in2life_gr Το Μάντσεστερ μας έχει κλέψει την καρδιά 😍 #μαντσεστερ #αγγλια #ταξιδι #ταξιδια #ελληνικοτικτοκ #μπεςφοργιουγαμω #in2life #manchester #uk #ηνωμενοβασιλειο ♬ Resting in Your Love - Band Version - Andrew Gold

Από αξιοθέατα, τι να (πρωτο)δούμε;

Οπωσδήποτε την Chetham Library, την παλαιότερη βιβλιοθήκη του αγγλόφωνου κόσμου, της οποίας οι χαρισματικοί ξεναγοί θα σου δείξουν μεταξύ άλλων τη γωνιά όπου άραζαν δυο παλιοί σου γνώριμοι, ο Καρλ Μαρξ με τον Φρίντριχ Ένγκελς από τις συναντήσεις των οποίων προέκυψε Το Κεφάλαιο. Σε ένα από τα τραπέζια της βιβλιοθήκης υπάρχει επίσης το σημάδι του διαβόλου, τον οποίο κάλεσε για τσάι μια Τετάρτη απόγευμα ο John Dee (μαθηματικός, αστρονόμος, αποκρυφιστής, αλχημιστής και σύμβουλος της Ελισάβετ Α, μεταξύ άλλων πραγμάτων) αλλά έντονες προσωπικότητες όπως ήταν και οι δύο, η συνάντηση δεν πήγε πολύ καλά, οπότε κι ο διάβολος φεύγοντας έβαλε φωτιά στο τραπέζι. Γύρω στο 1595 συνέβησαν όλα αυτά, αν αναρωτιέσαι.

Πολύ κοντά της, επίσης στη Μεσαιωνική Συνοικία, ο επιβλητικός Καθεδρικός του Μάντσεστερ χτίστηκε το 1421 και φιλοξενεί ένα μεγαλειώδες εκκλησιαστικό όργανο, και πολλά εντυπωσιακά βιτρό και αγάλματα που αφηγούνται την ενδιαφέρουσα ιστορία του: Εδώ ήταν, ας πούμε, που πραγματοποιήθηκε στις 27 Οκτωβρίου του 1787 η πρώτη μαζική συγκέντρωση για την κατάργηση του δουλεμπορίου.

Λίγο έξω από το Μάντσεστερ, στις αποβάθρες του Salford, που απέχουν ένα δεκάλεπτο με το τραμ από το κέντρο, το The Lowry φιλοξενεί την μεγαλύτερη συλλογή έργων του L.S. Lowry, κι αν δεν ξέρεις ποιος είναι αυτός θα αφήσουμε στην άκρη τις περιττές αντικειμενικότητες και θα πούμε ο πιο απεγνωσμένα ανθρωποκεντρικός και φλεγματικά αισιόδοξος ζωγράφος του 20ου αιώνα. Μια ματιά στα πιο διάσημα έργα του, και θα καταλάβεις τι εννοούμε. 

Περισσότερους Βρετανούς ζωγράφους που δεν ξέρεις (αλλά θα έπρεπε) θα δεις στην Πινακοθήκη του Μάντσεστερ στο κέντρο της πόλης. Στεγασμένη σε ένα φαντασμαγορικό κτίριο του 1824, η Πινακοθήκη φιλοξενεί περισσότερα από 46.000 έργα των δύο τελευταίων αιώνων. Η επίσκεψη είναι δωρεάν, όπως και σε όλα τα κρατικά μουσεία όλης της Μεγάλης Βρετανίας –ναι, ισχύει το ίδιο και για το Lowry που λέγαμε παραπάνω.

Πού τρώμε και πού πίνουμε εδώ;

Όπως εύκολα μαντεύεις, στο Μάντσεστερ είναι πολύ διαδεδομένη η κουλτούρα των pub, που ανοίγουν νωρίς το μεσημέρι και σερβίρουν ολημερίς φοβερές και τρομερές μπύρες από τα βαρέλια τους –πολλές από αυτές έχουν και φαγητό για να μην πίνεις ξεροσφύρι: σκέψου τα κλασικά fish and chips, burgers αλλά και πιο πρωτότυπα μεζεδάκια, σαν το τηγανιτό χαλούμι με σως για βούτες που πετύχαμε στο Old Wellington. Πολλές από τις pub είναι και ιστορικά αξιοθέατα: Το Old Wellington, καλή ώρα, βρίσκεται στη Μεσαιωνική Συνοικία από το 1552, το Castle Hotel στο Northern Quarter από το 1776, το The Lower Turks Head στο Shudehill από το 1745. Στις «οπωσδήποτε» σημείωσε επίσης το Peveril of the Peak στο Petersfield, που έχει διατελέσει μεταξύ άλλων οίκος ανοχής για τους στρατιώτες του Β Παγκοσμίου Πολέμου και διαβόητο στέκι καυγάδων τους οποίους εξιστορούν τα αποκόμματα εφημερίδων στους τοίχους. Οι τιμές, για να έχεις μια εικόνα, ξεκινούν από περίπου 3€ για το half pint (το μικρό ποτήρι μπύρας, περί τα 280 ml) και από περίπου 6€ για το pint (αυτό που λέμε «μισόλιτρο» αλλά δεν είναι, είναι για την ακρίβεια 473 ml).

Για φαγητό, κόντρα στη φήμη που θέλει τη βρετανική κουζίνα αδιάφορη, εμείς θα σου πούμε ότι φάγαμε φανταστικά στο Sam’s Chop House, που αν δεν το μαντεύεις από το όνομα έχει ιδιαίτερη αδυναμία στο κρέας, αλλά και κάποιες συνταγές δημιουργικής βρετανικής κουζίνας, σαν το εξαιρετικό s Corned Beef Hash με πατάτες, αυγό ποσέ και τραγανό μπέικον (αναλυτικό μενού και τιμές εδώ). Δεύτερη αγαπημένη επιλογή, το The Black Friar που έχει και απίθανη αυλή αν πετύχεις λιακάδα και του οποίου οι διεθνείς επιρροές πιάνουν από Ινδία μέχρι Ελλάδα –αλλά με δημιουργικό τουίστ, μην φοβάσαι, δεν σε στέλνουμε να φας greek moussaka. Αναλυτικό μενού και τιμές εδώ. Τέλος, το χιλιοβραβευμένο The Northern Quarter Restaurant σερβίρει ευφάνταστη αλλά προσιτή δημιουργική κουζίνα που παντρεύει βρετανικές και ευρωπαϊκές επιρροές. Αναλυτικά μενού εδώ.

(*) Αν βαριέσαι να κλικάρεις τα λινκ και να συγκρίνεις τιμές, ή θέλεις απλώς μια γενική ιδέα, για τα δύο πρώτα θα υπολογίσεις γύρω στα 35€ το άτομο με ποτήρι κρασί, για το TNQ γύρω στα 45€. Για να φας στις pub θα χρειαστείς περί τα 25€ το άτομο με μια-δυο μπύρες.

Και πού θα μείνουμε;

Από ξενοδοχεία μέχρι διαμερίσματα τύπου Airbnb, στο Μάντσεστερ θα βρεις ένα σωρό επιλογές διαμονής για κάθε γούστο και μπάτζετ. Εμείς προτείνουμε με το χέρι στην καρδιά το Holiday Inn Express, σε πολύ κεντρικό σημείο στο Northern Quarter (από 80€ το δίκλινο με σούπερ πρωινό) και περισσότερες προτάσεις ταξινομημένες ανά κατηγορία θα βρεις στο This Hotel, εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v