Τι συμβαίνει στην Πλατεία Μαβίλη;

Παλιά και νέα στέκια, ζωηρά μπαράκια και νόστιμα εστιατόρια, γύρω από την πιο τραγουδισμένη πλατεία της Αθήνας.

Τι συμβαίνει στην Πλατεία Μαβίλη;

Λίγα πράγματα έχουν εγγραφεί στη συλλογική μας συνείδηση όσο το «πλατεία Μαβίλη τέσσερις παρά», αλλά αυτός δεν είναι ο μοναδικός λόγος που επιστρέφουμε δεκαετίες τώρα στη ζωηρή πλατεία ανάμεσα στους Αμπελόκηπους και το Μέγαρο Μουσικής. Ο βασικότερος είναι τα στέκια της, από το θρυλικό Μπρίκι που έχει μεγαλώσει στην μπάρα του ολόκληρες γενιές Αθηναίων ως τις νέες της αφίξεις. Τα συγκεντρώσαμε, σε μια μικρή αλλά περιεκτική λίστα για να έχεις να πορεύεσαι.

Μπρίκι
Δορυλαίου 6, τηλ: 210 6452380

Ναι, φυσικά και θα ξεκινήσουμε από εδώ. Ένα από τα πιο ιστορικά μπαράκια της Αθήνας, η σταθερή απάντηση στο «πού θα πάμε για ένα τελευταίο ποτό;» και η μπάρα στην οποία έχουν γνωριστεί τα μισά ζευγάρια που ξέρεις, το Μπρίκι το ξενυχτάει καθημερινά ως τις 4.00 το πρωί, Παρασκευές και Σάββατα ως τις 6.00. Παίζει σούπερ μουσικές, είναι μονίμως γεμάτο και μονίμως κεφάτο. Το απλό ποτό στα 8€.

Κύριος 
Δορυλαίου 4, τηλ.: 210 6400615

Θα σε σοκάρουμε αν σου πούμε ότι έκλεισε φέτος την πρώτη του δεκαετία; Ένα από τα πιο extravagant μπαρ της πόλης, με ιδιαίτερο ντεκόρ, χειροποίητες ταπετσαρίες, βαριές θεατρικές κουρτίνες και δερμάτινη μπάρα, παίζει ωραίες μουσικές σε διακριτική ένταση για να λέμε και δυο κουβέντες. Φτιάχνει εξαιρετικά κοκτέιλ με αυστηρή non shaking φιλοσοφία, χρησιμοποιώντας κλασικές συνταγές «πειραγμένες», φρέσκες πρώτες ύλες και αφρούς. Δοκίμασε ένα Coco Mango Punch με ρούμι καρύδας, φρέσκο μάνγκο σε αφρό και μπίτερ ή ένα από τα perfect serves, όπως το Νο5 με Bulldog Gin, premium tonic, μαρμελάδα μούρων και βότανα. Το απλό ποτό στα 8€, τα κοκτέιλ από 9€.

Salvador Café Bar 
Δημ. Σούτσου 7, τηλ.: 2130123036

Μικρό και ατμοσφαιρικό μέσα, με το ξύλο να κυριαρχεί στον χώρο και τις αρτιστίκ λεπτομέρειες στη διακόσμηση να γίνονται τέλειο έναυσμα για συζητήσεις, απλώνει και τραπεζάκια στην πλατεία για τα πρώτα μας ανοιξιάτικα καφεδάκια στη λιακάδα. Είναι all day όνομα και πράγμα, το βρίσκεις ανοιχτό από τις 8.00 το πρωί (Σαββατοκύριακα από τις 10.00) ως τις 3.00 το άλλο πρωί. Παίζει κουλ μουσικές που ξεφεύγουν από την πεπατημένη της funk-o-jazz, και έχει ωραίο vibe που άνετα θα το κατέτασσε στις αγαπημένες μας λίστες «μπαράκια για singles». Το απλό ποτό στα 8€.

MG Bar 
Δημ. Σούτσου 11

Κι αν είναι ροκ, μην το φοβάσαι. Τουναντίον, εμπιστεύσου το για τις ψαγμένες μουσικές του που κινούνται σε όλο το φάσμα από oldschool και rock’n’roll μέχρι indie και pop rock, και για τις αφίσες και τα εισιτήρια συναυλιών που ξεχειλίζουν στους τοίχους, φέρνοντας στο νου τα παλιά, τα σωστά ροκάδικα της εφηβείας μας. Είναι κλασικό αφτεράδικο, θα το βρεις ανοιχτό μόνο μετά τις 21.00, αλλά μέχρι τις 7.00 (Παρασκευές και Σάββατα μέχρι τις 8.00) το πρωί. Βγαίνεις, σα να λέμε, φοράς τα γυαλιά ηλίου σου, και πιάνεις απευθείας τραπεζάκι για καφέ παραδίπλα. Το απλό ποτό στα 8€.

Flower Pizza 
Δορυλαίου 2, τηλ.: 2106465029

Θρυλικό μπαρ της πλατείας παλιότερα, εδώ και χρόνια διεκδικεί επάξια μια θέση στη λίστα με τις καλύτερες πίτσες της Αθήνας. Απλώνει τα τραπεζάκια του και επάνω στην πλατεία, σε μια άκρως λουλουδιασμένη γωνιά που τιμά το όνομά του. Όποια πίτσα και αν δοκιμάσεις, παραπονεμένος/η αποκλείεται να φύγεις, αν όμως χρειάζεσαι συστάσεις εμείς ψηφίζουμε την Pancetta με σπιτική σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα, καπνιστή πανσέτα, καραμελωμένο κρεμμύδι και ντοματίνια και την Toscana με σπιτική σάλτσα ντομάτας, ψητά κολοκυθάκια, κρεμμύδι, ελιές, λάδι σκόρδου και ρίγανη. Οι τιμές τους ξεκινούν από 11,30€, ενώ για επιδόρπιο πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις την Pizza Biscotino με σάλτσα mascrapone, μπισκότα Oreo, πραλίνα φουντουκιού και φράουλες.

Καντίνα Μαβίλη
Δημ. Σούτσου 3, τηλ.: 2106411198

Το πιο θρυλικό «βρώμικο» της πόλης, η μόνη καντίνα που τραγουδήθηκε («Πλατεία Μαβίλη, 4 παρά, τρώγατε σάντουιτς» θυμίζουμε για όσους ξεχνάνε εύκολα) το κρατά αληθινό εδώ και δεκαετίες με την ξακουστή και κοσμαγάπητη σάλτσα που βάζει στα hot dog και η οποία θυμίζει σάλτσα κοκκινιστού. Δεν ξέρουμε αν το πήρε το αυτί σου, αλλά πλέον κάνει και ντελίβερι στις γύρω περιοχές, μέσω Wolt και efood. Το μενού βέβαια, δεν έχει αλλάξει: Λίγες και καλές είναι οι επιλογές, hot dog, κοτομπουκιές, σάντουιτς με καλαμάκι χοιρινό ή κοτόπουλο, πατάτες και τέλος. Το απλό hot dog στα 4,50€.

Ελιά στη Μαβίλη
Δημ. Σούτσου 8, τηλ.: 2106411141

Η νέα αγαπημένη μας άφιξη στην πλατεία, έχει έναν στιλάτο, φωτεινό χώρο που θα σου φέρει στο νου σκανδιναβικό ντιζάιν, και ένα μενού μικρό αλλά θαυματουργό, με μαμαδίσιο φαγητό χωρίς φανφάρες και νεοτερισμούς. Δοκίμασε, για παράδειγμα, αρνάκι στη λαδόκολλα με δεντρολίβανο και πουρέ πατάτας, μοσχαράκι κοκκινιστό με χυλοπίτες ή ραγού με μελιτζάνες, και κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα, θα μας θυμηθείς. Συνοδεύεις με κρασάκια ή μπύρες, και πληρώνεις γύρω στα 20-25€ το άτομο.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v