Πού να γιορτάσεις τον ερχομό της άνοιξης στην Αθήνα;

Η άνοιξη σημαίνει εξοχή κι εμείς πήραμε σβάρνα τας εξοχάς των Αθηνών για να γιορτάσουμε την πιο ωραία εποχή του χρόνου, καλοκαιράκιδες.

Πού να γιορτάσεις τον ερχομό της άνοιξης στην Αθήνα;

Δεν έχουμε μάθει να μασάμε τα λόγια μας, για αυτό όταν κάποιος μάς ρωτάει ποια είναι η καλύτερη εποχή, τότε αποστομωτικά του απαντάμε «η άνοιξη» παραθέτοντας όχι έναν, ούτε δύο, αλλά τριάντα λόγους. Όπου άνοιξη κι εξοχή θα προσθέσουν κάποιοι, και πώς να διαφωνήσουμε αφού εκεί είναι η φάση με τα ανθισμένα λέλουδα, τις φράουλες ανά χείρας, τα πικνίκ και τα αντισταμινικά για να μην μας την χαλάσουν οι αλλεργίες;

Αν τώρα μένεις στην πρωτεύουσα και ψάχνεις τα κατάλληλα μέρη για να γιορτάσεις όπως πρέπει τον ερχομό της άνοιξης, εμείς είμαστε εδώ για σένα και σου φτιάξαμε μια λίστα με τας εξοχάς των Αθηνών που επιβάλλεται να επισκεφθείς αυτή την περίοδο.

Στου Φιλοπάππου σαν άλλοτε

Ό,τι και να πούμε είναι λίγο για τον πιο περπατημένο λόφο των Αθηναίων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ο λόφος που κάνει όλους τους υπόλοιπους να μοιάζουν με στάνες, αρχικά δεν είναι ένας. Είναι τρεις: ο λόγος των Νυμφών (γνωστός ως ο λόφος «του Αστεροσκοπείου»), ο λόφος της Πνύκας και ο λόφος των Μουσών (εκείνος με το ογκώδες μνημείο του Φιλοπάππου στην κορυφή του). Την άνοιξη είναι ίσως επιβεβλημένο να περάσεις μια βόλτα από εκεί αφού θα συναντήσεις ολάνθιστα μονοπάτια που καταλήγουν σε αρχαίες οδούς, μνημεία και καταπράσινα δρομάκια που είναι ταμάμ για το πρώτο πικνίκ της χρονιάς.

Στον Λόφο του Αρδηττού

Αρδηττός λέγεται ο λόφος που αγκαλιάζει το Καλλιμάρμαρο. Έχει ύψος 235 μέτρα, είναι σκιερός και καταπράσινος, ό,τι πρέπει για ανοιξιάτικες βόλτες, και απολαμβάνει την καλύτερη ίσως θέα της πόλης μέσα από φιδογυριστά χωμάτινα μονοπάτια κι ελικοειδείς διαδρομές που αγκαλιάζουν τον λόφο. Όσο τον διασχίζεις έρχεσαι σε επαφή με μυρωδάτα πεύκα και φουντωτές ελιές, ενώ τα πρώτα τζιτζίκια κάνουν δειλά-δειλά ηχηρή την εμφάνισή τους όσο εσύ απολαμβάνεις θέα προς Ακρόπολη και Καλλιμάρμαρο μεριά.

Πεδίον του Άρεως

Έχει περάσει από σαράντα κύματα, όχι όλα ωραία, όμως σήμερα αποτελεί μια ανάσα φύσης στο κέντρο της Αθήνας για να κάνεις ποδήλατο, να τρέξεις, να έρθεις με τα παιδιά σου και φυσικά να κάνεις πικ νικ στις γωνιές του, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα. Όσο περνούν τα χρόνια, γίνεται ολοένα και πιο όμορφο και αυτό μας γεμίζει αισιοδοξία ειδικά όταν φορά τα ανοιξιάτικά του. Τα ποταμάκια, τα κιόσκια και οι παπαγάλοι που ελεύθεροι πετούν φτιάχνουν ένα σκηνικό που είχε καιρό ανάγκη η Αθήνα και σε καλούν να στρωθείς για πικνίκ με την παρέα.

Εθνικέ μου κήπε και ανοιξιάτικε καημέ μου μεγάλε

Πάμε τώρα στον πιο κεντρικό πνεύμονα πρασίνου της πρωτεύουσας. Ο Εθνικός Κήπος, από την ανατολή ως τη δύση του ήλιου, σε καλεί να εξερευνήσεις το δίκτυο των μονοπατιών του, κάτω από φοίνικες, πάνω από τεχνητές λιμνούλες και ανάμεσα σε πολλούς τουρίστες. Οι ανθισμένες τζακαράντες, είναι ακόμη ένας εξαιρετικός λόγος για να τον επισκεφθείς –τον Κήπο ντε- ανοιξιάτικα, και να μάθεις την σπουδαία ιστορία που συνοδεύει το Ζάππειο Μέγαρο και τα παρακείμενα αγάλματα που δίνουν ξεχωριστή αίγλη στον χώρο.

Πάρκο Λογγίνου

Το Πάρκο Λογγίνου είναι ένα από τα πιο όμορφα πάρκα της Αθήνας με χιλιοφωτογραφημένες χάρες. Βλέπεις έχει πολλές ενδιαφέρουσες γωνιές για άραγμα, χωμάτινα μονοπάτια, ωραίες διαδρομές για περπάτημα ή τρέξιμο, παιδική χαρά για τα πιτσιρίκια, και περισσότερα από 2.500 λουλούδια και φυτά. Βρίσκεται μια ανάσα μακριά από το Μετς που με κάτι τέτοια βάζει γερή υποψηφιότητα για την ομορφότερη αθηναϊκή γειτονιά.

ΚΠΙΣΝ

Δεν ξέρουμε αν το γνώριζες αλλά το ultrahyped πάρκο του ΚΠΙΣΝ έχει 16 διαφορετικά είδη δέντρων, 161 είδη θάμνων και πολλά διαφορετικά βότανα, λουλούδια και βολβούς. Όλα έχουν επιλεχθεί έτσι ώστε κάθε μήνας να έχει το δικό του χρώμα, ανάλογα με την ανθοφορία, και κάθε εποχή να βλέπουμε ένα διαφορετικό συνδυασμό από λουλούδια και φυλλώματα. Στο πάρκο συχνά πυκνά εμφανίζονται διαφορετικά είδη πουλιών, που στήνουν το ιδανικό ανοιξιάτικο σκηνικό. Όπως μάλλον θα γνωρίζεις οι εκδηλώσεις στο ΚΠΙΣΝ επομένως κάλλιστα μπορείς να συνδυάσεις τον ερχομό της άνοιξης συμμετέχοντας παρακολουθώντας; μία εξ αυτών. Ο χώρος ενδείκνυται και για ποδηλατάδες με τον ήλιο να προσφέρει απλόχερα τη βιταμίνη D που έχασες το χειμώνα και το ελαφρύ αεράκι να σου κρατά δροσερή συντροφιά πριν πάθουμε καύσωνα.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v