12 τέλεια πράγματα που έχεις να κάνεις στην Αρχαία Κόρινθο

Το επικό της κάστρο, τα μαγικά ηλιοβασιλέματα, οι λουλουδιασμένες διαδρομές, και όλα όσα κάνουν την Αρχαία Κόρινθο το τέλειο ανοιξιάτικο ΣΚ… δίπλα μας.

12 τέλεια πράγματα που έχεις να κάνεις στην Αρχαία Κόρινθο

Την ώρα που ο ήλιος δύει, ο ουρανός πάνω από τον ναό του Απόλλωνα βάφεται ροζ, λες και ο θεός του φωτός πέρασε να πει ένα γεια και έτσι δραματικά ρομαντική προσωπικότητα που ήταν, του βγήκε λίγο πιο έντονη η χειρονομία απ’ όσο θα ήθελε. Λουσμένη στο λουκουμένιο του φως, η αρχαία πολιτεία που ζει εδώ και αιώνες στη σκιά του κάστρου, μοιάζει ακόμα πιο ονειρική απ’ ό,τι συνήθως. Μπορεί να βοηθά και ότι την χαζεύεις με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι.

Βλέπεις η Αρχαία Κόρινθος δεν είναι μόνο αρχαιολογικός χώρος: Είναι πρωτίστως, όπως σου έχουμε ξαναπεί, το ολοζώντανο χωριό που τον αγκαλιάζει, απλώνοντας τραπεζάκια σε καίρια σημεία για να χαζεύεις την Κρήνη της Γλαύκης και τον αρχαϊκό Ναό του Απόλλωνα, που τα βράδια φωτίζεται μαγικά. Μόλις μία ώρα μακριά από την Αθήνα, το χωριό γίνεται η τέλεια βάση για να εξερευνήσεις τη γύρω περιοχή, εξ ου και –παρόλο που γίνεται άνετα και μονοήμερη– εμείς θα σου προτείνουμε να μείνεις για ένα Σαββατοκύριακο. Κι αυτά είναι μόνο δώδεκα από τα πολλά υπέροχα πράγματα που έχεις να κάνεις εδώ, στο ίδιο το χωριό, πριν ξανοιχτείς προς τη Νεμέα και τις παραλίες της Κορίνθου.

Να εξερευνήσεις το μεγαλύτερο, εντυπωσιακότερο, και πιο πλουραλιστικό από τα κάστρα της Πελοποννήσου, τον ένα και μοναδικό Ακροκόρινθο που είναι κάστρο αρχαίο, βυζαντινό, φράγκικο, ενετικό, οθωμανικό, όλα αυτά ταυτόχρονα σε ένα ολόδικό του, μοναδικό παζλ. Είναι επισκέψιμος καθημερινά, 8.30-15.30, με ελεύθερη είσοδο.

@in2life_gr Ο Ακροκόρινθος είναι το μεγαλύτερο και εντυπωσιακότερο κάστρο της Πελοποννήσου #ακροκορινθος #καστρο #κορινθος #καστρα #μονοημερη #κορινθια #εκδρομη #εκδρομές #αρχαιακορινθος #ελληνικοτικτοκ #in2life #μπεςφοργιουγαμω ♬ original sound - THE FILMOPHILE CLUB

Να νιώσεις δέος μπροστά στον δωρικό ναό του Απόλλωνα, που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα π.Χ. (γύρω στα 100 χρόνια προτού χτιστεί η Ακρόπολη) και δεσπόζει μέσα στον αρχαιολογικό χώρο.

Να πιάσεις εκεί γύρω στο ηλιοβασίλεμα ένα από τα τραπεζάκια που απλώνει στον πεζόδρομο η πιτσαρία Mataroa, για συγκλονιστική, αυθεντικά ναπολιτάνικη πίτσα με ζυμάρι που φτιάχνεται εδώ και ωριμάζει για 48 ώρες (δοκίμασε το φετινό new entry, με ντομάτα, βασιλικό, γλυκιά γκοργκοντζόλα και ντούγια, ένα πικάντικο αλλαντικό από την Καλαβρία, θα μας θυμηθείς). Συνοδεύεις απαραιτήτως με κρασιά από τον γειτονικό αμπελώνα της Νεμέας, και κλείνεις με φανταστικά, γλυκά και τραγανά cannoli, πληρώνοντας γύρω στα 15€ το άτομο.

Να περπατήσεις σε ένα πλακόστρωτο επάνω στο οποίο περπατούσαν άνθρωποι χιλιάδες χρόνια πριν από εσένα: Λίγο πριν την έξοδο του αρχαιολογικού χώρου, η αρχαία οδός Λεχαίου που έβγαζε από την πόλη στο λιμάνι της είναι ακριβώς ο ίδιος δρόμος στον οποίο πηγαινοέρχονταν άνθρωποι με ζωές τόσο διαφορετικές, αλλά στην ουσία τους τόσο ίδιες με τη δική σου.

Να δεις στο μουσείο, που βρίσκεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, τις ιστορίες αυτών των ανθρώπων –γιατί τι μας λέει η αρχαιολογία, αν τις αφαιρέσεις τις χρονολογίες και την ορολογία της; Ιστορίες ανθρώπων μας λέει. Όπως αυτή των δύο κούρων που βρέθηκαν μαζί με τους σκελετούς των ανθρώπων καθ’ εικόνα και ομοίωση των οποίων φτιάχτηκαν για να στολίσουν τους τάφους τους, και έτσι ακριβώς εκτίθενται: Κάτω τα οστά, πάνω τα αγάλματα.

Να κοντοσταθείς στην έξοδο του μουσείου, για να δεις να ζωντανεύει στην κυριολεξία μπροστά στα μάτια σου ένα κορινθιακό κιονόκρανο. Ο άκανθος που φυτρώνει εδώ ήταν το λουλούδι που ενέπνευσε έναν γλύπτη, τον Καλλίμαχο, όταν το είδε να φυτρώνει πάνω στον τάφο ενός κοριτσιού. Κι εκείνος το έκανε ίσως το ωραιότερο από τα κλασικά κιονόκρανα, και το άφησε παντοτινή κληρονομιά στην ανθρωπότητα.

@in2life_gr Πράγματα που μαθαίνουμε έξω από το μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου #μυστικα #κορινθος #fyp #ελληνικοτικτοκ #εκδρομές #αρχαιακορινθος #μονοημεροταξιδι #μπεςφοργιουγαμω #αρχαια #αρχαιαελλαδα ♬ Epic Music(863502) - Draganov89

Να παραγγείλεις ένα κολασμένο κοντοσούβλι στην Ταβέρνα Μαρινός, και να το τσακίσεις στην αυλή, χαζεύοντας τον αρχαιολογικό χώρο και το κάστρο, και συνοδεύοντας με μεζεδάκια φοβερά και τρομερά, όπως η χειροποίητη και έξτρα πιπεράτη τυροκαυτερή, τα καλοτηγανισμένα κεφτεδάκια, οι κομμένες στο χέρι πατάτες και το τοπικό τυρί Λιμνών σε σαγανάκι. Τιμές στα 15-17€ το άτομο με ωραίο ντόπιο κρασί από το Κτήμα Μανωλάκη.

Να αγοράσεις μοναδικές, χειροποίητες δημιουργίες από τα εργαστήρια κεραμεικής του χωριού, όπως η Μυθοπλασία, το Apollon Art, η Υδρία και ο Φειδίας, την ιδιοκτήτρια του οποίου μπορεί να δεις να φτιάχνει επιτόπου πήλινες πυξίδες, αρύβαλλους και άλλα αντικείμενα για το σπίτι, εμπνευσμένα από τα ευρήματα των ανασκαφών, και ζωγραφισμένα στο χέρι με την τεχνική που χρησιμοποιούσαν οι προκάτοχοί της, χιλιάδες χρόνια πριν.

Να περάσεις απέναντι από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, στο Αρχαίο Θέατρο της Κορίνθου, που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ., και δίπλα του να δεις και το ρωμαϊκό ωδείο που χτίστηκε τον 1ο αιώνα μ.Χ. κατά πάσα πιθανότητα με έξοδα ενός παλιού σου γνώριμου από ένα άλλο ωδείο, του Ηρώδη του Αττικού.

Να δοκιμάσεις καταπληκτικό, χειροποίητο παγωτό στο Glace, που απλώνει τα τραπεζάκια του στο κεντρικότερο σημείο του πεζόδρομου για χάζι από τη μια στον αρχαιολογικό χώρο και από την άλλη στην αέναη περαντζάδα. Όλες οι γεύσεις είναι μοναδικές, αλλά αν χρειάζεσαι συστάσεις εμείς δηλώνουμε ερωτευμένοι με την Pavlova, που έχει ολόκληρα κομματάκια ζουμερής, φρέσκιας φράουλας.

Να πιάσεις μεσημέρι τραπέζι για ουζάκια με θαλασσινούς μεζέδες (στα «οπωσδήποτε» τα μαστόρικα τηγανισμένα καλαμαράκια, ο μπακαλιάρος σκορδαλιά, και η πολύ ιδιαίτερη, σπιτική ταραμοσαλάτα) στο Καφενείο του Τζουρή, ένα καφενείο όνομα και πράγμα. Ο λογαριασμός δύσκολα θα βγει παραπάνω από 15-17€ το άτομο.

Να μείνεις τουλάχιστον ένα βράδυ στο χωριό, αν μη τι άλλο για να βολτάρεις στη μυστηριακή βραδινή ησυχία, με φόντο τον φαντασμαγορικά φωτισμένο Ναό του Απόλλωνα. Επιλογές διαμονής για κάθε γούστο και μπάτζετ θα βρεις συγκεντρωμένες εδώ, αλλά αν χρειάζεσαι συστάσεις εμείς μείναμε και προτείνουμε με το χέρι στην καρδιά το Acrocorinth Apartments με τους αμπελώνες του στη σκιά του επιβλητικού κάστρου. Οι τιμές για τα ευρύχωρα, φωτεινά και πεντακάθαρα δωμάτιά του ξεκινούν από 60€ το δίκλινο με πρωινό.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v