Η Αρχαία Κόρινθος είναι η τέλεια εκδρομή που δεν έχεις κάνει

Μία μόλις ώρα από την Αθήνα, η Αρχαία Κόρινθος έχει τέλειο φαγητό, συναρπαστική Ιστορία και ένα κάστρο βγαλμένο από τα παιδικά σου όνειρα.

Η Αρχαία Κόρινθος είναι η τέλεια εκδρομή που δεν έχεις κάνει

Μικρός οδηγός για νεοφερμένους: Αντίθετα απ’ ό,τι ίσως φαντάζεσαι, η Αρχαία Κόρινθος δεν είναι (μόνο) αρχαιολογικός χώρος. Είναι, κυρίως και πρωτίστως, ένα γλυκύτατο χωριό, ένα τέταρτο έξω από την Κόρινθο και μία ώρα από την Αθήνα. Ναι, ο κεντρικός του πεζόδρομος αγκαλιάζει έναν φανταστικό αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος πιθανότατα είναι ο πρώτος λόγος να έρθεις εδώ. Λόγοι να ερωτευτείς την Αρχαία Κόρινθο, όμως, υπάρχουν κι άλλοι πολλοί.

Ένα χωριό όλο Ιστορία

Κάθε βόλτα εδώ ξεκινά από το πλακόστρωτο στο πλάι του αρχαιολογικού χώρου, με τα τραπεζάκια που απλώνουν café και εστιατόρια από τη μια, και τον Ναό του Απόλλωνα από την άλλη. Μην προσπεράσεις τα μαγαζάκια που εκ πρώτης φαίνεται να πουλάνε απλά σουβενίρ: Μπες μέσα και θα εκπλαγείς, όπως εκπλαγήκαμε κι εμείς για παράδειγμα στο μαγαζί της Μαρίας Σκλήρη, την οποία θα δεις να φτιάχνει επιτόπου πήλινες πυξίδες, αρύβαλλους και άλλες χειροποίητες δημιουργίες εμπνευσμένες από τα ευρήματα των ανασκαφών, και ζωγραφισμένες στο χέρι με την τεχνική που χρησιμοποιούσαν οι προκάτοχοί της, χιλιάδες χρόνια πριν.

Ο πεζόδρομος τελειώνει στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, μην μπεις όμως ακόμα μέσα. Ακολούθησε πρώτα τον ασφάλτινο δρόμο που τον αγκαλιάζει, για να κάνεις τον γύρο του χωριού. Ειδικά νωρίς το απόγευμα, με το φως του ηλιοβασιλέματος να βάφει χρυσοκόκκινο τον βράχο του Ακροκόρινθου που υψώνεται επιβλητικός από πάνω του, και τις κόκκινες κεραμιδοσκεπές των σπιτιών να αντανακλούν τις τελευταίες ηλιαχτίδες, η βόλτα πλάι στις καταπράσινες παρυφές του χωριού είναι πραγματικά μαγική. Η διαδρομή είναι σχεδόν απόλυτα ευθεία, πράγμα που την κάνει ιδανική και για ποδηλατάδες. Στο τέλος της, θα στρίψεις αριστερά για να συνεχίσεις ανάμεσα σε ασβεστωμένες αυλές και λουλουδιασμένες αυλόπορτες με βουκαμβίλιες, ώσπου να καταλήξεις στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Πόσο αρχαία είναι η αρχαία μας Ιστορία;

Περισσότερο απ’ όσο φαντάζεσαι: Ο δωρικός ναός του Απόλλωνα, ας πούμε, δεσπόζει στο κέντρο της αρχαίας πόλης από τον 6ο αιώνα π.Χ., κι αυτό για να βάλεις τα πράγματα σε μια σειρά είναι γύρω στα 100 χρόνια προτού χτιστεί η Ακρόπολη. Θα το καταλάβεις από τις κολώνες του, που είναι σημαντικά κοντύτερες από αυτές που έχεις συνηθίσει, και ενιαίες, σε αντίθεση με τους κίονες των κλασικών ναών που αποτελούνται από κομμάτια μαρμάρου τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο.

Δεν είναι, όμως, μόνο ο ναός του Απόλλωνα που τραβά τα βλέμματα μέσα στον αρχαιολογικό χώρο: Είναι και η Κρήνη της Γλαύκης, ένας πελώριος ορθογώνιος λαξευμένος βράχος που ανάβλυζε νερό, και ο εντυπωσιακός ναός της Οκταβίας, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα ρωμαϊκά κτίρια που έχουμε μέχρι σήμερα, η Ρωμαϊκή Αγορά με το Βήμα από το οποίο ο Απόστολος Παύλος απευθύνθηκε στους Κορινθίους πριν ξεκινήσει να τους γράφει επιστολές, η Κρήνη της νύμφης Πειρήνης, και η μαρμαρόστρωτη οδός Λεχαίου, που κατασκευάστηκε από τους Ρωμαίους για να ενώσει την πόλη με το λιμάνι της, το Λέχαιο. Κάθε βήμα εδώ μοιάζει να αντηχεί και μια μικρή ιστορία, γιατί η αίσθηση πως περπατάς ακριβώς εκεί που περπατούσαν άνθρωποι πριν από δύο χιλιάδες χρόνια δεν ξεπερνιέται ποτέ και με τίποτα.

Μιλώντας για ιστορίες…

Πολύ περισσότερο από τα κτίρια, τους ναούς και τους δρόμους τους, οι πόλεις είναι οι άνθρωποί τους, γεγονός που αποτυπώνεται αριστουργηματικά στο Αρχαιολογικό Μουσείο που βρίσκεται μέσα στον χώρο. Από τους εντυπωσιακούς, πανύψηλους κούρους που βρέθηκαν επάνω στους τάφους τους, σε μια σπάνια ευκαιρία να δούμε μαζί τα αγάλματα και τους ανθρώπους καθ’ εικόνα και ομοίωση των οποίων φτιάχτηκαν, μέχρι αυτά που θα λέγαμε σήμερα «τάματα» τα οποία άφηναν μαζί με τον πόνο τους οι ασθενείς στο Ασκληπιείο, και από το μωσαϊκό της ρωμαϊκής βίλας με τον Διόνυσο και το ζαλιστικό μοτίβο που απεικονίζει τέλεια το εφέ του μεθυσιού που λάμβανε χώρα εκεί κάθε βράδυ, μέχρι την οικοσκευή ενός σπιτιού των αρχαϊκών χρόνων χωρισμένη ανά δωμάτιο μάνας, πατέρα και παιδιού, η έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου είναι μία από τις πλέον ανθρωποκεντρικές που θα δεις.

Αν έχεις την τύχη να το επισκεφθείς φθινόπωρο, μην προσπεράσεις βιαστικά τα παγκάκια στην έξοδό του. Κάθισε και κοίτα λίγο στα αριστερά σου: Το πράσινο φυτό με τα πλατιά φύλλα που είναι στα καλύτερά τους τον Νοέμβριο λέγεται Άκανθος, και αν κάτι σου θυμίζει κοίτα απέναντι, τον Ναό της Οκταβίας, και θα το βρεις. Είναι το φυτό που ενέπνευσε σε έναν γλύπτη, τον Καλλίμαχο, το διάσημο κορινθιακό κιονόκρανο, όταν το είδε να φυτρώνει επάνω στον τάφο ενός κοριτσιού, και το έκανε αθάνατο, αφήνοντάς το παντοτινή κληρονομιά στην ανθρωπότητα.

@in2life_gr Πράγματα που μαθαίνουμε έξω από το μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου #μυστικα #κορινθος #fyp #ελληνικοτικτοκ #εκδρομές #αρχαιακορινθος #μονοημεροταξιδι #μπεςφοργιουγαμω #αρχαια #αρχαιαελλαδα ♬ Epic Music(863502) - Draganov89

(*) Ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου είναι επισκέψιμοι καθημερινά εκτός Τρίτης, 8.00-15.30, με ενιαίο εισιτήριο 4€ (8€ την καλοκαιρινή περίοδο, όταν το ωράριο διευρύνεται σε 8.00-20.00).

Περπατώ εις το Κάστρο

Ψηλά πάνω από την Αρχαία Κόρινθο, ο Ακροκόρινθος είναι –σου το έχουμε ξαναπεί– το μεγαλύτερο, επιβλητικότερο και λοιπά υπερθετικά κάστρο της Πελοποννήσου. Χτισμένος σύμφωνα με τον μύθο από τον βασιλιά της Κορίνθου Σίσυφο, ο Ακροκόρινθος είναι σήμερα ένα παζλ περιόδων και πολιτισμών τόσο περίπλοκο που κανείς δεν μπορεί να το λύσει. Οι πάντες έχουν περάσει από εδώ, Μακεδόνες, Ρωμαίοι, Φράγκοι, Βυζαντινοί, Ενετοί, Οθωμανοί, ακόμα και οι ιππότες της Μάλτας, όλοι προσθαφαιρώντας κάτι και συμβάλλοντας σε αυτό που βλέπεις σήμερα: Ένα κάστρο υπεράνω πάσης περιόδου και παντός αρχιτεκτονικού ρυθμού. Τείχη, πολεμίστρες, χριστιανικές εκκλησίες και αρχαίοι ναοί, καταπράσινα πλατώματα και μαγική θέα από κάθε πιθανή και απίθανη γωνιά εγγυώνται πως για να γυρίσεις λαχανιασμένος/η τον Ακροκόρινθο θα χρειαστείς τουλάχιστον δύο ώρες. Για να τον γυρίσεις με την ησυχία σου, εμείς λέμε να υπολογίσεις τρεις. Η είσοδος είναι δωρεάν, και το ωράριο λειτουργίας 8.30-15.30, καθημερινά εκτός Τρίτης.

Διαβάστε περισσότερα - Μια τέλεια μονοήμερη στον Ακροκόρινθο 

Και τι άλλο έχει να δούμε εδώ;

Εκτός του αρχαιολογικού χώρου, αλλά ακριβώς απέναντί του, θα βρεις τα απομεινάρια του αρχαίου θεάτρου που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ., και το ρωμαϊκό ωδείο που χτίστηκε τον 1ο αιώνα μ.Χ. κατά πάσα πιθανότητα με έξοδα ενός παλιού σου γνώριμου από ένα άλλο ωδείο, του Ηρώδη του Αττικού. Λίγο πιο μακριά, αλλά και πάλι μέσα στο χωριό, ο Ναός του Ασκληπιού βρίσκεται σε ένα σημείο με πανοραμική θέα που πιάνει από Κιάτο μέχρι Λουτράκι και από θάλασσα μέχρι φάρο Μελαγκάβι. Πολύ κοντά του, αν αφήσεις το αυτοκίνητο εδώ και κατηφορίσεις τα σκαλάκια, θα βρεθείς σε μια μίνι εκδοχή του διάσημου φαραγγιού Πανταβρέχει: Είναι τα Λουτρά της Αφροδίτης, μια αρχαία πηγή που τρέχει από τα κοιλώματα των βράχων σε ένα τοπίο φαντασμαγορικό.

Πού θα φάμε;

Ζουμερά κρεατικά στη σχάρα με τέλεια θέα στον αρχαιολογικό χώρο από το μπαλκονάκι του (ό,τι πρέπει αν πετύχεις μεσημεριανή λιακάδα) στο Ταβερνάκι του Γαμπρού, σπιτικά μαγειρευτά και ωραίες κρεατοποικιλίες στην Αίγλη και στον Τάσο, αυθεντική ιταλική πίτσα με λεπτή ζύμη στο Mataroa και καταπληκτικά μπέργκερ στο Knockout street food.

Αν τυχόν διαβάζεις αυτές τις γραμμές την άνοιξη που θα έχουν ξανανοίξει, βάλε επίσης στο πρόγραμμα την Ταβέρνα Μαρινός για τις πρωτότυπες γεύσεις της που περιλαμβάνουν κοτόπουλο σε σάλτσα κρασιού, ντόπιο τυρί Λιμνών και ένα κεμπάπ γιαουρτλού που θα σου μείνει αξέχαστο, και την Ταβέρνα Γέμελος, που απλώνει έξω τραπεζάκια με θέα στον αρχαιολογικό χώρο και σερβίρει καλοψημένα κρεατικά και εκλεκτούς, παραδοσιακούς μεζέδες.

Μωρέ μήπως να μείνουμε;

Παρόλο που η Αρχαία Κόρινθος γίνεται άνετα και μονοήμερη από την Αθήνα, εμείς λέμε ότι αξίζει να μείνεις ένα-δυο βράδια στο χωριό, αφενός για να αποτινάξεις από πάνω σου τους ρυθμούς της πόλης, και αφετέρου να το συνδυάσεις με εκδρομές στη γύρω περιοχή (από τα οινοποιεία της Νεμέας ως το καστράκι Πεντεσκούφι, που έχτισαν οι Φράγκοι όταν προσπαθούσαν να πάρουν τον Ακροκόρινθο, και στο οποίο ανεβαίνεις μόνο με τα πόδια).

Εμείς μείναμε και συστήνουμε ανεπιφύλακτα το Pegasus Rooms, στην καρδιά του κεντρικού πεζοόδρομου, τα δίκλινα του οποίου δεν ξεπερνούν αυτή την εποχή τα 54€ με ωραιότατο πρωινό, το οποίο σερβίρεται σε ένα ταρατσάκι με πανοραμική θέα στο χωριό από τη μια και την θάλασσα από την άλλη. Θα βρεις όμως πολλές ακόμα επιλογές διαμονής μέσα στο χωριό, για κάθε γούστο και μπάτζετ –δες τις όλες συγκεντρωμένες εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v