Περού, ένα ταξίδι ζωής

Από το εμβληματικό Μάτσου Πίτσου μέχρι τη μυθική λίμνη Τιτικάκα και τις βαρκάδες στον Αμαζόνιο ακολουθούμε τα ίχνη των Ίνκας στο μαγευτικό Περού.

Περού, ένα ταξίδι ζωής

Yπάρχουν ταξίδια, όμως υπάρχουν και ταξίδια ζωής. Υπάρχουν «κοντινοί» ευρωπαϊκοί προορισμοί, υπάρχει όμως και το Περού. Δεν χρειάζεται να επεκταθούμε ιδιαίτερα ωστόσο θα το κάνουμε, μιας και μια επίσκεψη στο Περού θα σε συνοδεύει μέχρι τα βαθιά γεράματα, ράβοντας ένα ταξιδιωτικό παράσημο στο πέτο σου, που σίγουρα πολλοί θα ζηλέψουν.

Αν μπορούσαμε να τοποθετήσουμε μια ταμπέλα υποδοχής τουριστών στην χώρα της λατινικής Αμερικής μάλλον θα βάζαμε την ακόλουθη: Καλωσορίσατε στο Περού, μια χώρα που αναδεικνύει τον πλούτο της πολιτιστικής κληρονομιάς και της φυσικής ομορφιάς της σε κάθε γωνιά. Μιλάμε για έναν προορισμό που ξεπερνάει τις προσδοκίες, αφήνοντας τον επισκέπτη με αναμνήσεις που θα διαρκέσουν μια ζωή.

Λίμα και Κούσκο

Η πρώτη μας στάση είναι η πρωτεύουσα, Λίμα. Εδώ οι μουσειολάγνοι πρέπει να κάνουν μια πολύωρη στάση στο Μουσείο Larco που έχει μια τεράστια συλλογή με περισσότερα από 50.000 κεραμικά εκθέματα και μια πικάντικη συλλογή με κεραμικά ερωτικά βοηθήματα, που σίγουρα θα συζητάς για καιρό. Οι περισσότεροι τουρίστες διαμένουν στην μοντέρνα περιοχή του Μπαράνκο ή στο κεντρικό Μιραφλόρες και σίγουρα θα περάσουν μια βόλτα από την εκκλησία Santo Domingo που είναι αδιαμφισβήτητα το πλέον εντυπωσιακό θρησκευτικό μνημείο της περιοχής. Αν βάζαμε έναν τίτλο στη Λίμα πάντως θα ήταν  «γαστρονομική πρωτεύουσα της χώρας». Το street food στους δρόμους της περουβιανής πρωτεύουσας είναι ίσως ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Κι αν η χάρη του σεβίτσε έχει φτάσει μέχρι τις fine dining αθηναϊκές κουζίνες, το butifarra (λουκάνικο), το αποξηραμένο κρέας από χοίρο Γουινέας, τα picarones (τηγανητές κολοκύθες και γλυκοπατάτες σε donuts), τα anticuchos (καραμελωμένη καρδιά βοδινού σε σουβλάκι), και το emoliente (ένα παχύρρευστο τοπικό ποτό με τοπικό που σερβίρεται ζεστό) θα σου κλέψουν την καρδιά.

Από την επίσημη περουβιανή πρωτεύουσα –τη Λίμα ντε- περνάμε στην αρχαιολογική πρωτεύουσα της αμερικανικής ηπείρου, το Κούσκο δηλαδή που βρίσκεται στα 3.400 μέτρα υψόμετρο κάνοντας ιδιαίτερα ζόρικη για τα πνευμόνια σου την παραμονή σου εκεί. Χαλάλι, θα πούμε ωστόσο, δεδομένου ότι έχει κάποιες από τις πιο όμορφες υπαίθριες αγορές που θα συναντήσουμε ποτέ μας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η αρχική πόλη των Ίνκα καταστράφηκε από τον Φρανσίσκο Πισάρρο το 1535, ωστόσο υπάρχουν ακόμη ερείπια από το Παλάτι, τον Ναό του Ήλιου και τον Ναό των Παρθένων του Ήλιου που δεν πρέπει να λείψουν σε καμία περίπτωση από την sightseeing λίστα σου.

Μάτσου Πίτσου και η Ιερή Κοιλάδα των Ίνκας

Η φήμη του Μάτσου Πίτσου ξεπερνά δικαίως το όνομά του αφού πρόκειται για ένα μνημείο Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς που συγκαταλέγεται σε ένα από τα Νέα Επτά Θαύματα του Κόσμου. Το Μάτσου Πίτσου στο Περού αποτελεί έναν από τους πιο εντυπωσιακούς αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο. Βρίσκεται στις Άνδεις, σε υψόμετρο περίπου 2.430 μέτρων, προσφέροντας μια θέα που κόβει την ανάσα. Αυτή η αρχαία πόλη των Ίνκας, κατασκευασμένη περίπου τον 15ο αιώνα, προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο που θαυμάζουν τα πετρόκτιστα κτίρια και τους θηριώδεις λαβύρινθους οι οποίοι θα κάνουν κατάληψη στη μνήμη των κινητών και των φωτογραφικών μηχανών που κουβαλάς μαζί σου.

Ουρουμπάμπα ή Ιερή κοιλάδα, λέγεται η περιοχή κατά μήκος της οποίας οι Ίνκας έχτισαν τις σημαντικότερες πόλεις τους. Σήμερα συναντούμε εκεί το Πίσακ, που αποτελεί το εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής εδώ και αιώνες. Η αγορά του βάζει κάτω κι αυτή του Αλ Χαλίλι, προσφέροντας πλήθος χειροποίητων επιλογών που αναδεικνύουν την περουβιανή κουλτούρα. Μία ακόμη από τις πιο καλοδιατηρημένες πόλεις των Ίνκας, είναι αυτή του Ογιαντάυ ή Ογιανταϊτάμπο, η οποία έχει αφιερωθεί στον Θεό Ήλιο, κουβαλώντας σπουδαία ιστορία εκατοντάδων ετών. Ακολουθώντας τη συγκεκριμένη διαδρομή, πρέπει να κάνουμε μια ειδική αναφορά και στα αρχαία αλατωρυχεία των Ίνκας που είναι τα διασημότερα όλου του κόσμου.

Βουνό ή λίμνη; Και τα δύο

Η ξακουστή Τιτικάκα αποτελεί την μεγαλύτερη λίμνη στη Νότια Αμερική και προφανώς δεν πρέπει να λείψει από ένα ταξίδι ζωής στο Περού.

Οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν τα αρχαία αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής και να εντυπωσιαστούν από την τεχνητή –και κατασκευασμένη από καλάμι- νησίδα των Ούρος, όπου οι ντόπιοι ζουν και εργάζονται. Η επίσκεψη στην Τιτικάκα είναι μια ευκαιρία να βιώσουμε την παράδοση και τον πολιτισμό των αυτόχθονων κοινοτήτων που καλύπτουν τις ακτές της λίμνης. Τα λαϊκά φεστιβάλ και οι τοπικές γιορτές που διοργανώνονται στα πέριξ της λίμνης προσφέρουν μια αυθεντική εμπειρία της περουβιανής πολιτιστικής κληρονομιάς που μετρά αιώνες επί αιώνων.

Βουνό με έναν, δύο, τρείς άντε και τέσσερις χρωματισμούς είναι σίγουρο ότι κάπου έχει πάρει το μάτι μας. Το Vinicunca, ωστόσο γνωστό και ως Βουνό των Επτά Χρωμάτων, το οποίο βρίσκεται στα βουνά των Άνδεων και μοιάζει βγαλμένο από κάποιο φίλτρο του Instagram που μπορεί να πειράξει εικόνες για να τις κάνεις πιο όμορφες και θελκτικές. Το Vinicunca είναι βέβαιο ότι θα μεθύσει το φωτογραφικό σου ενδιαφέρον και πώς να γίνει διαφορετικά, αφού πρόκειται για ένα από τα πλέον εντυπωσιακά φυσικά αξιοθέατα όλης της λατινικής Αμερικής.

Τα τελευταία χρόνια η λιμνοθάλασσα Χουακατσίνα έχει μετατραπεί σε έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς στα νοτιοδυτικά του Περού, χαρίζοντας μια –κυριολεκτικά και μεταφορικά- όαση στην καρδιά της αμμώδους και καυτής ερήμου γύρω από την περιοχή. Αν τέλος υπάρχει στην παρέα κάποιος λάτρης των X Files και των θεωριών που εμπλέκουν τους εξωγήινους με τους αρχαίους πολιτισμούς, τότε οι μυστηριώδεις γραμμές της Νάσκα θα μπουν στην κορυφή της sightseeing λίστας εκκινώντας ατέλειωτες συνομωσιολογικές συζητήσεις για την προέλευσή τους.

Αμαζόνιος

Η ζούγκλα του Αμαζονίου είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στο περουβιανό σου ταξίδι καθώς εδώ, οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν την πλούσια βιοποικιλότητα μέσα από περιπάτους στο ατελείωτο –και σε πολλά σημεία παρθένο- δάσος, συναντώντας εκπληκτικά είδη φυτών και ζώων, που θα θυμούνται για όλη τους τη ζωή. Συνιστούμε να προτιμήσεις τη σιγουριά ενός γκρουπ για ένα τέτοιο ταξιδιωτικό εγχείρημα, για να είσαι προετοιμασμένος και να μην βρεθείς προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Δεν γίνεται να μην σου μιλήσουμε και για το Iquitos –υπάρχουν πτήσεις από τη Λίμα-, τη μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο που δεν είναι προσβάσιμη με οδικά μέσα, όπως αντίστοιχα και για την παραποτάμια αγορά της Belén, όπου την παράσταση κλέβουν τοπικά προϊόντα και χειροποίητες κατασκευές που μάλλον δεν θα ξανασυναντήσεις ποτέ στη ζωή σου. Το Juane ένα πιάτο από ρύζι, κοτόπουλο και μπαχαρικά, που τυλίγονται σε φύλλα μπανάνας, σίγουρα θα φέρει σε γαστρονομικό οργασμό τον ουρανίσκο σου, που πρέπει να το δοκιμάσει καθώς αποτελεί την πλέον διάσημη σπεσιαλιτέ του Αμαζονίου στο Περού.

Πώς πάμε εκεί;

Όπως προγράψαμε η λύση ενός έμπειρου και διακεκριμένου σε αντίστοιχες εκδρομές, ταξιδιωτικού πρακτορείου είναι η ενδεδειγμένη για προορισμούς σαν το Περού. Το Versus Travel προσφέρει ένα πολύ ενδιαφέρον πακέτο 13 ημερών που συμπεριλαμβάνει τα σημαντικότερα αξιοθέατα και πολλές αξέχαστες δραστηριότητες να συμπεριλαμβάνονται στην τιμή των 2600€ κατ’ άτομο 2024 από την οποία και ξεκινούν οι προσφορές του. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Αντίστοιχα το manessis travel έχει πάκετα 13 ημερών για το Περού που ξεκινούν από τα 2.490€ για την περίοδο του Πάσχα. Αν θες να κλείσεις μόν@ σου τα αεροπορικά καλό είναι να γνωρίζεις ότι το οικονομικότερο πακέτο που βρήκαμε περιλαμβάνει αναχώρηση από Αθήνα στις 10 Απριλίου με δύο ενδιάμεσους σταθμούς σε Παρίσι κι Ατλάντα των Η.Π.Α. (συνολική διάρκεια ταξιδιού 22 ώρες και 35 λεπτά) πριν προσγειωθείς στη Λίμα κι επιστροφή από την πρωτεύουσα του Περού στις 25 Απριλίου για Αθήνα με ενδιάμεσες στάσεις σε Μπογκοτά και Ατλάντα των Η.Π.Α. (συνολική διάρκεια ταξιδιού 26 ώρες και 30 λεπτά). Το συνολικό κόστος και των 6 πτήσεων ανέρχεται στα 884 ευρώ το άτομο.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v