Καφενεία παλιάς κοπής στις γειτονιές της Αθήνας

Αναλλοίωτα στον χρόνο, μακριά από μοντερνισμούς και ποζεριλίκια, αυτά τα καφενεία το κρατάνε παλιακό και ζωντανό.

Καφενεία παλιάς κοπής στις γειτονιές της Αθήνας

Τόπος συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων, βαρύ γλυκού και μεζεδακίων τσιμπητών, τα καφενεία υπήρξαν αναπόσπαστο κομμάτι της παλιάς Αθήνας που όλοι νοσταλγούμε, ενίοτε.

Σήμερα οι γειτονιές έχουν αλλάξει, αρκετές μοντερνιές έχουν εμφανιστεί που εξελίσσουν μεν τον καφενέ τον παλιό, όμως δεν το κάνουν πάντα με επιτυχία.

Δε μας χαλάνε ιδιαίτερα, όμως εμείς προς το παρόν λέμε να επιμείνουμε παλιακά, και να πιάσουμε τραπέζι σε μερικά από τα πιο oldschool καφενεία της πόλης, από το κέντρο της μέχρι τα πέριξ και να πιούμε καφεδάκια στη χόβολη, παίζοντας σκάκι, διαβάζοντας εφημερίδα ή χαζεύοντας περαστικούς και συζητήσεις.

Λουξ

Θεσσαλονίκης 12, Θησείο

Ioannis Karousiotis

Ελάχιστα μακριά από την είσοδο του ΗΣΑΠ, στον χώρο του Λουξ θα βρεις ένα χαλαρό μέρος, για να πιεις την μπύρα σου, το ρακόμελο ή τον καφέ σου, παίρνοντας ρυθμό από το τρένο που περνά κάθε λίγα λεπτά. Αν πεινάσεις, θα βρεις αξιοπρεπέστατες ουζοποικιλίες και μεζεδάκια σε καλές τιμές, ενώ το χάιδεμα τον γατιών που έρχονται και γουργουρίζουν στα πόδια σου προσφέρει έξτρα πόντους ψυχικής ανάτασης και χαλάρωσης.

Η Ωραία Ελλάς

Μητροπόλεως 59 & (Στοά) Πανδρόσου 36, Μοναστηράκι, τηλ: 21 0321 6850

Είναι τουριστική; Είναι. Λίγο μας νοιάζει όμως μιας και η Ωραία Ελλάς είναι ένα πανέμορφο καφενείο χρονοκάψουλα, ένα μουσείο φτιαγμένο από πέτρα, μάρμαρο, μπρούτζο και ξύλο, με κάθε λογής ρεκλάμες, παλιακές αφίσες και ιστορικά έγγραφα στη διακόσμησή του. Διαθέτει δύο επίπεδα και δύο εισόδους, και προσφέρει απλόχερα θέα προς την Ακρόπολη ή την Πλατεία της Μητρόπολης από τα ξύλινα τραπεζάκια του.

Η Μουριά

Χαριλάου Τρικούπη 87, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3812607

Από τα μακροβιότερα αθηναϊκά καφενεία. Πρωτοάνοιξε τις πόρτες της το 1915 και  συνεχίζει ασταμάτητα από τότε μέχρι σήμερα να σερβίρει παραδοσιακό ελληνικό καφέ από τις 7.00 το πρωί, αλκοόλ και μεζεδάκια αργότερα, αποτελώντας σημείο συνάντησης για νέους και παππούδια των Εξαρχείων – και όχι μόνο. Αξίζει να δώσεις βάση στο όμορφο εσωτερικό, το οποίο κοσμούν δεκάδες έργα που καλλιτέχνες δώρισαν στο μαγαζί.

Πανελλήνιον

Μαυρομιχάλη 16, Εξάρχεια, τηλ: 2103634492

Η παλιά Αθήνα ζει και βασιλεύει και εδώ, στον χώρο του μοναδικού ίσως καφενείου για ερασιτέχνες (και όχι μόνο) σκακιστές. Εδώ, ανάμεσα στις παλιές φωτογραφίες, τις συλλεκτικές αφίσες και τα πορτρέτα διάσημων σκακιστών, θα πιάσεις θέση για ελληνικό καφέ και ρουά ματ (αν είσαι φαν) μαζί με ένα περίεργο κράμα πελατείας που αποτελείται από φοιτητές μέχρι ηλικιωμένους πρωταθλητές του σκακιού. Σερβίρει και ουζάκι για να χαλαρώσει το μυαλό από τα ροκέ.

Καστέλλο

Ευριπίδου 88, τηλ: 210 3212789

Mια σπάνια γωνιά στην Αθήνα γεμάτη τέχνη και μεράκι, το Καστέλλο βρίσκεται από το 1982 στην Ευριπίδου, σερβίρει ελληνικό καφεδάκι από το πρωί, αλλά και εκλεκτά νησιώτικα μεζεδάκια για να συνοδεύσεις τα τσίπουρά σου, από την Κάρπαθο και την Κάσο, όπως τα μικροσκοπικά κασιώτικα ντολμαδάκια με μοσχαρίσιο κιμά, και τις μακαρούνες με κρεμμύδι και αρμυροτύρι. Το Καστέλλο αγαπά πολύ και τα αυτοσχέδια γλέντια, γι’ αυτό και προγραμματίζει συχνά νησιώτικες μουσικές βραδιές, ενημερώσου εδώ για το πότε και τι. 

Στου Βασίλη

Ευφρονίου 70, Καισαριανή, τηλ: 21 0722 0077

Ορισμός του συνοικιακού καφενείου, ο Βασίλης κλείνει δύο δεκαετίες και βρίσκεται σε έναν χώρο όπου ήδη υπήρχε από τα 60s καφενές, καταφέρνοντας να κρατήσει αναλλοίωτη την παλιακή του γοητεία. Κάτω από τον κισσό του πεζοδρομίου, καρεκλάκια απλώνονται και φιλοξενούν νεαρόκοσμο αλλά και μεγαλύτερες ηλικίες, οι οποίοι τρωγοπίνουν (τα κεφτεδάκια και τα λουκάνικά με φέτα είναι must) και στο τέλος γίνονται όλοι μια παρέα και τραγουδούν. Κάθε Παρασκευή και Κυριακή έχει και ζωντανή μουσική με όργανα.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v