Τα άγνωστα χωριά της Κορινθίας και τα τέλεια ταβερνάκια τους

Κορινθία δεν είναι μόνο η Ζήρεια. Ακολουθήστε μας σε μια βόλτα στα άγνωστα χωριά της, τα οποία κρύβουν εκπλήξεις που δεν εξαντλούνται στο τέλειο φαγητό τους.

Τα άγνωστα χωριά της Κορινθίας και τα τέλεια ταβερνάκια τους

Μία-μιάμιση ώρα από την Αθήνα, τα άγνωστα μέχρι πρότινος χωριά της Κορινθίας διαδίδονται από στόμα σε στόμα και πλημμυρίζουν κάθε Σαββατοκύριακο από κόσμο που έρχεται να ανακαλύψει τα προσεκτικά φυλαγμένα μυστικά τους: Από ταβερνάκια που γίνονται αφορμή για μονοήμερη, μέχρι παραμυθένια κάστρα που δεν είχες καν ακουστά και μυθικά φαράγγια ό,τι πρέπει για τις ανοιξιάτικες πεζοπορίες σου. Μάζεψε την παρέα, για να βάλετε τις βενζίνες ρεφενέ, και φύγαμε.

Στο Αγιονόρι για το κάστρο (και το ταβερνάκι του Βασίλα)

Το Αγιονόρι, που σου συστήσαμε πρόσφατα, είναι ένα χωριουδάκι μια σταλιά, με ένα φαντασμαγορικό κάστρο στο ψηλότερο σημείο του. Το κάστρο του Αγιονορίου είναι φράγκικο, χτίστηκε κάποια στιγμή μεταξύ του 1377 και του 1450, επάνω στα ερείπια παλαιότερου βυζαντινού, και αγναντεύει από τα 680 μέτρα του υψομέτρου του ολόκληρη τη γύρω περιοχή. Είναι πρόσφατα αναστηλωμένο, επισκέψιμο με ελεύθερη είσοδο, και ιδανική βόλτα για να κάνεις όρεξη πριν (ή να κάψεις θερμίδες μετά) το ξακουστό και κοσμαγάπητο ταβερνάκι του Βασίλα.

Εδώ, πλάι στο αναμμένο τζάκι, θα δοκιμάσεις ίσως τα καλύτερα παϊδάκια της ζωής σου, αρνίσια αλλά και προβατίνας μαστόρικα ψημένης (και είναι δύσκολο κρέας η προβατίνα, δεν το αναφέρουμε τυχαία). Για τους αντιφρονούντες, καταπληκτική επιλογή είναι το μπιφτέκι, ζουμερό και αφράτο σε μερίδα ικανή να χορτάσει δύο ανθρώπους. Το ίδιο ισχύει και για τα μεγέθη των ορεκτικών: πατάτες, σαλάτες και σούπερ σκορδάτο τζατζίκι έρχονται όλα σε μικρά βουναλάκια, να τα βλέπεις και να σου έρχεται να κάνεις μακροβούτι. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 20€ το άτομο με τα απαραίτητα κρασάκια.

Διαβάστε περισσότερα - Στο Αγιονόρι της Κορινθίας θα φας τα καλύτερα παϊδάκια της ζωής σου 

@in2life_gr Το ταβερνάκι του Βασίλη στο Αγιονόρι είναι η νέα αγαπημένη μας ανακάλυψη 😍 Για όλα αυτά που βλέπεις δώσαμε 20€ το άτομο μαζί με τις μπύρες, και φύγαμε με πακετάκι για το σπίτι #παϊδακια #ταβερνα #αγιονορι #νεμεα #κορινθια #μυστικα #μπεςφοργιου #fyp #ελληνικοτικτοκ #φαγητο #εστιατορια #μονοημερη #τιτρωμε ♬ Lisztomania - Phoenix

Στο Στεφάνι για τα μονοπάτια του (και την ξακουστή Βελανιδιά)

Το χωριό δίπλα στο Αγιονόρι λέγεται Στεφάνι, είναι επίσης μικρό και γλυκύτατο, σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 840 μέτρων στην πλαγιά του βουνού που λέγεται Νυφίτσα –είπαμε, η Κορινθία δεν εξαντλείται στη Ζήρεια και τις κορυφές της. Από το Στεφάνι, και συγκεκριμένα από το παλιό δημοτικό σχολείο του, που σήμερα στεγάζει το Κέντρο Πολιτισμού και τις ενδιαφέρουσες εκθέσεις του, ξεκινά ένα φαντασμαγορικό μονοπάτι το οποίο ακολουθεί τον αρχαίο μυκηναϊκό δρόμο. Συνολικά, το μήκος της διαδρομής είναι κάτι παραπάνω από 12 χιλιόμετρα, δεν χρειάζεται όμως να πτοείσαι: όπου κουραστείς γυρνάς, και στο ενδιάμεσο έχεις προλάβει να πάρεις τον καθαρό αέρα σου και να χαζέψεις τα μαγικά, λουλουδιασμένα αυτή την εποχή τοπία γύρω σου.

Μετά την πεζοπορία –ή και πριν, όσο η μέρα μεγαλώνει έχεις χρόνο στην διάθεσή σου– θα πιάσεις τραπεζάκι στην Βελανιδιά, για να επιδοθείς σε ένα φεστιβάλ κρεατοφαγίας που δεν έχει προηγούμενο. Ξεκινάς από τη δύσκολη επιλογή ανάμεσα σε τριών ειδών παϊδάκια (αρνί, προβατίνα ή ζυγούρι) και συνεχίζεις με δυνατό λουκάνικο αγριογούρουνο, ή/και μπριζολάκια επίσης από αγριογούρουνο, και σούπερ ζουμερό μπιφτέκι πρόβατο-αρνί, που κερδίζει στα σημεία το αντίστοιχο μοσχαρίσιο. Συνοδεύεις με ωραίο τζατζίκι, πατάτες που έρχονται κι εδώ σε βουναλάκι, και ολόφρεσκες, εξίσου γιγάντιες σαλάτες, και πληρώνεις γύρω στα 20€ το άτομο, κρασιού περιλαμβανομένου. Σε ώρες και μέρες αιχμής, η κράτηση είναι απαραίτητη.

Διαβάστε περισσότερα - Το Στεφάνι Κορινθίας είναι η τέλεια μονοήμερη για καλοφαγάδες 

@in2life_gr Η Βελανιδιά στο Στεφάνι Κορινθίας είναι η τέλεια μονοήμερη για φαγητό #στεφανικορινθιας #βελανιδια #ταβερνα #τιτρωμε #κορινθια #ελληνικοτικτοκ #in2life #μπεςφοργιουγαμω #εκδρομές #μονοημερη ♬ оригінальний звук - 𝐋𝐔𝐌𝐈𝐈𝐍𝐎𝐎𝐔𝐒𝐒♡

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v