Τι φταίει για τη συχνοουρία σου;

Αν επισκέπτεσαι σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα την τουαλέτα κι αναρωτιέσαι τι σου συμβαίνει, τότε καλώς ήρθες στην παρέα μας.

Τι φταίει για τη συχνοουρία σου;

Η τουαλέτα έχει γίνει το δεύτερο σπίτι σου καθώς η κύστη σου δεν σου φέρεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο; Αρχικά μην αγχώνεσαι, καθώς η συχνοουρία προβληματίζει ένα μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού κι όχι μόνο τους ηλικιωμένους όπως πιθανόν να σκέφτηκες.

Παρά τον ευρύτατα διαδεδομένο μύθο, το σύνδρομο υπερλειτουργικής κύστης –όπως αποκαλείται επιστημονικά η συχνοουρία– δεν οφείλεται στη μεγάλη ηλικία ή στη γενικότερη κακή κατάσταση της υγείας. Τα ακόμη καλύτερα νέα είναι ότι στη μεγάλη πλειονότητα των ασθενών μπορεί να αντιμετωπισθεί πολύ αποτελεσματικά σύμφωνα με τους ειδικούς.

Παράγονται πολλά ούρα

Αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγω αυξημένης κατανάλωσης υγρών ή λόγω απορρύθμισης των μηχανισμών του οργανισμού που σχετίζονται με την ισορροπία των υγρών.

Η ουροδόχος κύστη δεν αδειάζει κανονικά

Είναι σύνηθες σε αρκετούς ανθρώπους να μένουν ούρα στην κύστη μετά την ούρηση. Έτσι, η επιθυμία προς ούρηση θα έρθει πιο γρήγορα σε σχέση με το αν η κύστη είχε αδειάσει πλήρως, οδηγώντας σε περισσότερες φορές στην τουαλέτα.

Υπερπλασία του προστάτη για τους άνδρες

Ένας από τους κοινούς λόγους για τη συχνοουρία είναι η υπερπλασία του προστάτη. Ο προστάτης είναι ένα σημείο αναφοράς για το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα, αλλά με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να υπερδιογκωθεί  και να προκαλέσει προβλήματα ούρησης. Η υπερπλασία του προστάτη μπορεί να προκαλέσει συχνούς και απρόοπτους χειρισμούς του ουροποιητικού συστήματος, επιβαρύνοντας τον καθημερινό τρόπο ζωής του ατόμου.

Με ρέγουλα τον καφέ και το αλκοόλ

Επιπλέον, η κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ μπορεί να ευθύνεται για τη συχνοουρία. Και τα δύο αυτά συστατικά έχουν διουρητικές ιδιότητες, προκαλώντας την απελευθέρωση υγρών από το σώμα και αυξάνοντας τη συχνότητα της επιθυμίας ούρησης.

Το στρες δεν βοηθάει

Το στρες κι οι αγχώδεις διαταραχές μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα συχνοουρίας. Αντίστοιχα αν βιώνουμε μια τεταμένη ψυχολογική περίοδο είναι πιθανό να αυξηθούν οι επισκέψεις μας στην τουαλέτα.

Διαβήτης

Τα άτομα με διαβήτη, έχουν υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα με αποτέλεσμα να απορροφούν νερό από τους ιστούς, γεγονός που προκαλεί έντονη δίψα. Έτσι τα άτομα πίνουν πολλά υγρά και νιώθουν την ανάγκη να πηγαίνουν στην τουαλέτα συχνότερα απ’ ότι συνήθως.

Δυσκοιλιότητα

Το ορθό βρίσκεται δίπλα στην ουροδόχο κύστη και μοιράζονται πολλά ίδια νεύρα. Όταν το ορθό δεν λειτουργεί κανονικά μέσω των κενώσεων, υπάρχει έξτρα πίεση στην ουροδόχο κύστη και κατά συνέπεια προκαλείται συχνοουρία.

Πικάντικες κι όξινες τροφές

Οι έξτρα πικάντικες τροφές, αλλά αντίστοιχα και η ντομάτα και τα εσπεριδοειδή μπορούν να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη, προκαλώντας συχνοουρία.

Οι λοιμώξεις παραμονεύουν

Πολλές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος προκαλούν συχνοουρία με συχνότερες όλων τις ουρολοιμώξεις. Πέραν της συχνοουρίας ωστόσο, είναι πιθανό το άτομο να νιώσει τσούξιμο όταν ουρεί, να δει αίμα στα ούρα, αίσθημα καύσου ή δυσοσμία.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v