6 πράγματα που θα σε κάνουν πιο ευτυχισμένο από τους γύρω σου

Το να είσαι ευτυχισμένος είναι δικαίωμα, όμως ο κόσμος πλέει σε πελάγη δυστυχίας. Πώς θα καταφέρεις να ξεχωρίσεις;

6 πράγματα που θα σε κάνουν πιο ευτυχισμένο από τους γύρω σου

Η ευτυχία κρύβεται σε μικρά αλλά και σε μεγαλύτερα πράγματα, όμως σήμερα ελάχιστοι μπορούν με σιγουριά να πουν πώς την έχουν κατακτήσει.

Ζούμε σε δύσκολους καιρούς και αν κάτι χρωστάμε στον εαυτό μας είναι να δείχνουμε και να νιώθουμε όσο το δυνατόν περισσότερο ευτυχισμένοι.

Με μικρές αλλαγές στη ζωή σου, λίγο λίγο μπορείς να κάνεις τη διαφορά και να ξεχωρίσεις σε έναν κόσμο και μια κοινωνία που χρόνο με το χρόνο βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στη μιζέρια.

Χαμογέλα

Το χαμόγελο είναι μια έκφραση ευτυχίας, στην πραγματικότητα όμως και η ευτυχία μπορεί να πηγάζει από το χαμόγελο. Χαμογελάμε όταν είμαστε χαρούμενοι και το χαμόγελο κάνει τον εγκέφαλο να απελευθερώνει ντοπαμίνη, η οποία μας κάνει πιο ευτυχισμένους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σχέση μεταξύ του χαμόγελου και της ευτυχίας θα μπορούσε να αποδοθεί στην «υπόθεση ανατροφοδότησης προσώπου», σύμφωνα με την οποία εκφράσεις του προσώπου μπορεί να έχουν μια έντονη επίδραση στα συναισθήματα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα κυκλοφορείς με ένα ψεύτικο χαμόγελο στο πρόσωπό όλη την ώρα. Αλλά την επόμενη φορά που θα νιώσεις «πεσμένος», δοκίμασε να χαμογελάσεις. Δεν κοστίζει κάτι και μπορεί να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα.

Γυμνάσου

Αυτό είναι προφανές, όμως ελάχιστοι το κάνουν και είναι ένας από τους λόγους που τα καρδιακά και η παχυσαρκία θερίζουν. Η άσκηση όμως δεν είναι μόνο για το σώμα. Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους, των συναισθημάτων άγχους και των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, ενώ ενισχύει την αυτοεκτίμηση και την ευτυχία. Ακόμη και μια μικρή σωματική δραστηριότητα μπορεί να κάνει τη διαφορά, δεν χρειάζεται δηλαδή να κατέβεις για τρίαθλο, εκτός κι αν αυτό είναι κάτι που θα σε κάνει ευτυχισμένο.

Κοιμήσου

Όσο και αν η σύγχρονη κοινωνία επιβάλει να κοιμόμαστε λιγότερο, γνωρίζουμε ότι ο επαρκής ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία, τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη συναισθηματική ευεξία. Ο επαρκής ύπνος μειώνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιακές παθήσεις, κατάθλιψη και διαβήτη.

Φάε τη… διάθεσή σου

Θα ξέρεις μάλλον ότι οι διατροφικές επιλογές έχουν αντίκτυπο στη συνολική σωματική σου υγεία, όμως ορισμένες τροφές μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ψυχική σου κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα:

Οι υδατάνθρακες απελευθερώνουν σεροτονίνη, μια ορμόνη «καλής αίσθησης». Φρόντισε μόνο να καταναλώνεις τους απλούς υδατάνθρακες - τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και άμυλο – σε μικρές ποσότητες για να μην «κρασάρεις» λόγω απότομης αύξησης του ζαχάρου. Η επιλογή σύνθετων υδατανθράκων από την άλλη, όπως τα λαχανικά, τα φασόλια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, απελευθερώνει σεροτονίνη, χωρίς «κρασάρισμα».

Το άπαχο κρέας, τα πουλερικά, τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά είναι πλούσια σε πρωτεΐνη. Οι πλούσιες σε πρωτεΐνες τροφές απελευθερώνουν ντοπαμίνη και νορεπινεφρίνη, που ενισχύουν την ενέργεια και τη συγκέντρωση.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως αυτά που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα που επεκτείνονται στη συνολική υγεία του εγκεφάλου.

Τα επεξεργασμένα ή τηγανητά τρόφιμα μπορεί να σε ικανοποιούν για λίγο, όμως μετά σε κάνουν να νιώθεις «πεσμένος».

Για να είσαι χαρούμενος λοιπόν μέσα από τις διατροφικές σου επιλογές, ξεκίνα κάνοντας μία επιλογή τροφής που ωφελεί τη διάθεσή σου κάθε μέρα.

Για παράδειγμα, αντικατάστησε την πρωινή τυρόπιτα ή τα ζαχαρώδη δημητριακά με γιαούρτι και φρούτα. Θα ικανοποιήσεις την όρεξη για γλυκό, και η πρωτεΐνη θα σε βοηθήσει να αποφύγεις το «κρασάρισμα» το μεσημέρι. Κάνε το ίδιο κάθε εβδομάδα, με ένα διαφορετικό γεύμα.

Μάθε να αναπνέεις σωστά

Είσαι σε ένταση, ο αυχένας σου σφίγγεται και το σώμα σου είναι μονίμως «μαγκωμένο». Το ένστικτό σου, σου λέει να πάρεις μερικές βαθιές ανάσες για να χαλαρώσεις, γιατί το ένστικτό σου ξέρει. Αρκετές έρευνες δείχνουν ότι η σωστή αναπνοή και οι βαθιές ανάσες θα σε βοηθήσουν να μειώσεις το στρες, να νιώσεις πιο χαλαρός και εν τέλει πιο χαρούμενος.

Ο περισσότερος κόσμος έχει μάθει λόγω καθημερινής έντασης και στρες να αναπνέει από τον θώρακα, ρηχά και κοφτά. Η διαφραγματική αναπνοή όμως είναι αυτό που μπορεί να σε κάνει αμέσως να νιώσεις καλύτερα. Δες σε αυτό το βίντεο πώς θα την εξασκήσεις.  

Μην κρατάς κακία

Είναι άλλο πράγμα να στενοχωριέσαι για μια αδικία, και άλλο να κρατάς αυτό το συναίσθημα μακροπρόθεσμα. Το να κρατάς κακία απέναντι σε κάποιον για πάντα μόνο δυστυχή θα σε κάνει και υπάρχει λόγος.

Τα αρνητικά συναισθήματα που σχετίζονται με τη μνησικακία τελικά δίνουν τη θέση τους στη δυσαρέσκεια και τις σκέψεις εκδίκησης. Με τη σειρά του, αυτό αφήνει λίγο χώρο στο συναισθηματικό σου ρεπερτόριο για οτιδήποτε άλλο, όπως η ευτυχία. Επιπλέον, δεκαετίες έρευνας έχουν συνδέσει την πράξη του να συγχωρείς με καλύτερη συνολική υγεία της καρδιάς, λιγότερο ψυχολογικό στρες, βελτιωμένη σωματική ικανότητα και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v