Πώς θα κυνηγήσεις την ευτυχία

Υπάρχει συνταγή για να γίνει κανείς ευτυχισμένος; Όχι, αλλά υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές για να βεβαιωθείς ότι βρίσκεσαι στον σωστό δρόμο.
Πώς θα κυνηγήσεις την ευτυχία
Τι είναι η ευτυχία; Αν περίμενες κάποιο τσιτάτο σοφού για απάντηση εδώ, ατύχησες. Ο ορισμός της ευτυχίας εξαρτάται όχι μόνο από το ποιον ρωτάς, αλλά και από τη φάση ζωής στην οποία βρίσκεται. Για κάποιους ευτυχία είναι ένα σπίτι στην θάλασσα (κι ένα νησί απαράλλαχτο εσύ, τέτοιες μέρες χάσαμε τον Οδυσσέα Ελύτη) για άλλους κάθε μέρα κι άλλο πάρτι.

Επειδή μάλλον ξέρεις τι είναι για σένα η ευτυχία –κι αν δεν ξέρεις, μερικές συνεδρίες με έναν ειδικό ψυχικής υγείας θα σε βοηθήσουν να το βρεις– το ζήτημα είναι ποιον δρόμο θα ακολουθήσεις για να τρέξεις πίσω της, και ιδανικά να την προλάβεις κιόλας. Σε αυτό μπορούμε να βοηθήσουμε.

Ξεκόλλα με τους στόχους

Δεν το περίμενες αυτό, ε; Σχεδόν όλα τα κείμενα τέτοιου τύπου σε προτρέπουν να βάλεις στόχους γιατί «αν δεν κοιτάς εκεί που θέλεις να πας, θα πας εκεί που κοιτάς». Το πρόβλημα με τους μεγαλεπήβολους στόχους είναι ότι παίρνουν χρόνια για να πραγματοποιηθούν, και μέσα σε αυτά τα χρόνια μπορεί το όραμα ευτυχίας σου να έχει αλλάξει, κι εσύ να βρεθείς να κυνηγάς έναν στόχο από κεκτημένη ταχύτητα. Για να μην πούμε ότι συχνά οι δημοφιλέστεροι στόχοι (σούπερ καριέρα, ας πούμε, ή οικογένεια βγαλμένη από διαφήμιση δημητριακών) δεν είναι καν προσωπικές μας επιθυμίες, αλλά κοινωνικές συμβάσεις φορεμένες ως ιδανικά.

All we have is now

Σε συνέχεια του παραπάνω, μην σκέφτεσαι την ευτυχία ως αποτέλεσμα, αλλά ως διαδικασία. Αντιστάσου δηλαδή στον πειρασμό να απαντάς στην ερώτηση «πού θέλω να βρίσκομαι σε πέντε χρόνια από τώρα;». Αντ’ αυτού, ρώτα τον εαυτό σου «τι χρειάζομαι αυτή τη στιγμή για να είμαι ευτυχισμένος/η;». Η ζωή δεν είναι video game, να περνάς τη μια δύσκολη πίστα μετά την άλλη για να καταλήξεις στο τέλος με τα λεφτά ή με την πριγκίπισσα. Το θέμα είναι η κάθε μέρα, όχι η γραμμή του τερματισμού.

Διάλεξε συμμάχους

…Και διάλεξέ τους προσεκτικά. Γιατί δε λέμε, ωραία είναι να είσαι τρελά ερωτευμένος/η, αλλά αν είσαι τρελά ερωτευμένος/η με κάποιον που το προσωπικό του σενάριο ευτυχίας προβλέπει τετραμελή οικογένεια και διακοπές στο εξοχικό ενώ το δικό σου τον γύρο του κόσμου με ένα σακίδιο στην πλάτη ως τα βαθιά γεράματα, όταν σας περάσει ο τρελός ο έρωτας θα καταλήξετε και οι δύο δυστυχισμένοι –ή στην καλύτερη περίπτωση να προσπαθείτε να πείσετε ο ένας τον άλλον ότι η δικιά σας ιδέα για την ευτυχία είναι η σωστή.

Παρατήρησε τον εαυτό σου

Τελευταίο και σημαντικότερο, το λέγαμε και στην αρχή αλλά το πέρασες στο ντούκου για να φτάσεις στις απαντήσεις: Πολλοί άνθρωποι αδυνατούν να γίνουν ευτυχισμένοι επειδή δεν είναι βέβαιοι τι είναι αυτό που τους κάνει ευτυχισμένους. Καταλαβαίνουμε ότι οι σύγχρονοι ρυθμοί της καθημερινότητας δεν αφήνουν και πολύ ελεύθερο χρόνο για ομφαλοσκόπηση, αλλά είναι σημαντικό να παρατηρήσεις και να βρεις τι είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις όσο πιο κοντά στην ευτυχία γίνεται. Αν δεν θέλεις να το κάνεις αυτό με ειδικό, δοκίμασε για λίγο καιρό πριν πέσεις για ύπνο το βράδυ να γράφεις τι έκανες μέσα στην ημέρα και πώς ένιωσες κάθε φορά. Στο τέλος, διαβάζοντας όσα έχεις γράψει, μπορεί να εκπλαγείς από το πόσο μικρά (ή πόσο διαφορετικά από αυτά που πίστευες) είναι τα πράγματα που σε κάνουν ευτυχισμένο/η. Αυτά να κυνηγήσεις.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v