Θα μάθουμε ποτέ τι έγινε στα Τέμπη;

Κλείνει ένας χρόνος και η κοινή γνώμη δεν έχει γίνει καθόλου σοφότερη από τις πρώτες μέρες μετά το ατύχημα, όταν είχε κρεμαστεί ο σταθμάρχης στα μανταλάκια. 

Θα μάθουμε ποτέ τι έγινε στα Τέμπη;

Μετά από τραγωδίες σαν την περσινή στα Τέμπη, δύο πράγματα περιμένει η κοινή γνώμη να συμβούν. Το πρώτο είναι να τιμωρηθούν οι ένοχοι, πολλώ μάλλον αν αυτοί αμείβονται από το δημόσιο ταμείο, δηλαδή από τα χρήματα των ίδιων των πολιτών. Το δεύτερο και εν πολλοίς σημαντικότερο είναι να θεραπευτούν τα ελαττώματα που οδήγησαν στην τραγωδία ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα επαναληφθεί.

Και για τα δύο απαιτείται να γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη και το συμβάν έλαβε χώρα. Στην περίπτωση του εγκλήματος των Τεμπών η υπόθεση δεν έχει διαλευκανθεί και οι ένοχοι δεν έχουν τιμωρηθεί- και αυτό είναι κάτι με το οποίο θα συμφωνήσει το 90% της κοινής γνώμης.

Είναι βαθιά απογοητευτικό ότι μετά από ένα χρόνο, μια ευνομούμενη πολιτεία δεν έχει καταφέρει οι πολίτες της να θεωρούν ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να μάθει τι συνέβη εκείνο το μοιραίο βράδυ. Είναι μια σειρά από ερωτήματα που στην εξεταστική επιτριοπή  της Βουλής δεν πήραν απάντηση, όπως ποιος έδωσε εντολή για την ταχύτατη μεταφορά των βαγονιών από τον τόπο της καταστροφής, ποιος διέταξε το μπάζωμα και την καταστροφή του αποδεικτικού υλικού ή κατά πόσον ακούστηκαν οι εμπειρογνώμονες και τα ευρήματα των αρχικών δικαστικών ερευνών.  

Αντί να αναζητηθούν αυτές και παρόμοιες απαντήσεις όμως, η σπουδή της κυβερνητικής πλειοψηφία κατευθύνθηκε στο εσπευσμένο κλείσιμο της υπόθεσης, το οποίο θα μπορούσε να αποκληθεί και σκανδαλώδες.

Τι μένει; Μένει η εντύπωση των πολιτών ότι η κρατική εξουσία δεν έχει την δυνατότητα να διεξάγει μια πραγματικά ανεξάρτητη έρευνα και να μην φοβηθεί να τιμωρήσει όσους έχουν ευθύνη, εκτός και αν είναι στο επίπεδο του σταθμάρχη ή του άμεσου προϊσταμένου του. Αυτό όμως πλήττει όχι μόνο την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στο πολιτικό σύστημα, αλλά και σε θεσμούς όπως η δικαιοσύνη και γενικότερα ο τρόπος που λειτουργούμε ως κοινωνία. Και δεν αναφέρομαι στις ποινές, όπως- δικαιολογημένα- κάνουν οι συγγενείς των θυμάτων, αλλά στο ελάχιστο: να μάθουμε τι ακριβώς έγινε.

Αν δεν το κάνει η κυβέρνηση, ίσως να μην το βρει μπροστά της (όπως δεν το βρήκε και στις περσινές βουλευτικές εκλογές), αλλά θα το βρει μπροστά της η ελληνική κοινωνία. Τουλάχιστον εκείνο το κομμάτι της που θέλει η Ελλάδα να αποτελεί ένα σύγχρονο κράτος.      

       

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v