Μάλτα όλα δικά σου

Έχεις 56€; Έχουμε ένα εισιτήριο μετ’ επιστροφής για Μάλτα… μαζί με εννέα ακόμα εξαιρετικούς λόγους να κλείσεις τώρα ένα ταξίδι για τον νότο.

Μάλτα όλα δικά σου

Εκεί στον μεσογειακό νότο, η μικρούλα Μάλτα έχει σχεδόν αιώνιο καλοκαίρι, καταπληκτικό φαγητό, μαγικές καστροπολιτείες κληρονομιά των Ιπποτών, μια από τις πιο γοητευτικά μυστηριώδεις προϊστορικές πόλεις της Ευρώπης, και σούπερ τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια. Αν χρειάζεσαι κι άλλους λόγους να κλείσεις τώρα ένα ταξιδάκι στα μέρη της… σου τους συγκεντρώσαμε όλους παρακάτω.

Εν αρχή ην τα αεροπορικά

Από μόλις 56€ ξεκινά το πήγαινε-έλα τον Μάρτιο με τη Ryanair, η οποία μας πετά απευθείας από την Αθήνα στη Μάλτα, σε κάτι λιγότερο από δύο ώρες. Τη συγκεκριμένη τιμή εντοπίσαμε για αναχώρηση Σάββατο 15 και επιστροφή Σάββατο 23 Μαρτίου (με τριήμερο Καθαράς Δευτέρας μέσα, για να ζητήσεις μόνο τέσσερις μέρες άδεια αν δουλεύεις πενθήμερο) ενώ στα τέλη Απριλίου οι τιμές πέφτουν λίγο ακόμα, στα 53€ για αναχώρηση Τετάρτη 17/4 και επιστροφή Τετάρτη 24/4.

Να σας συστήσουμε την Βαλέτα

Η πρωτεύουσα της Μάλτας είναι τοσοδούλα, μια από τις μικρότερες πρωτεύουσες του πλανήτη για την ακρίβεια, με μήκος μόλις ένα χιλιόμετρο και πλάτος 600 μέτρα. Ό,τι στερείται σε μέγεθος, όμως, το αναπληρώνει σε χάρη, καθότι είναι όλη πλακόστρωτα σοκάκια και πέτρινα σκαλιά κάτω από χρωματιστά ξύλινα μπαλκόνια και ανάμεσα σε τραπεζάκια που απλώνουν έξω χαριτωμένα café, μπαρ και εστιατόρια. Ορίστε και ένα φαν φακτ για να εντυπωσιάζεις τις παρέες σου: Η Βαλέτα ήταν η πρώτη πόλη της Ευρώπης που χτίστηκε βάσει σχεδίου, γι’ αυτό είναι τόσο εύκολα πλοηγήσιμη. Την έχτισαν μέσα σε πέντε μόλις χρόνια οι Ιωαννίτες της Ρόδου, που έφυγαν από εκεί το 1530 για να γλιτώσουν από τον οθωμανικό στόλο.

Το sightseeing το σωστό, το πρωτευουσιάνικο

Στα ελάχιστα τετραγωνικά της, η Βαλέτα συγκεντρώνει ένα πλήθος αξιοθέατων, από τα οποία ξεχωρίζουν το Teatru Manoel, ένα από τα παλαιότερα θέατρα της Ευρώπης που λειτουργούν ακόμα, οι σχεδιασμένες από τον Renzo Piano Πύλες της Πόλης, και ο Καθεδρικός του Αγίου Ιωάννη, που είναι χωρίς υπερβολή μάλλον ο εντυπωσιακότερος χριστιανικός ναός που επισκέφθηκες ποτέ –αν δεν σε εντυπωσιάσει ο πλούτος του, θα το κάνει σίγουρα ο γιγάντιος Caravaggio που κοσμεί έναν από τους τοίχους του.

Πόσο μεγάλο είναι το μεγάλο λιμάνι;

Το λιμάνι της Βαλέτας λέγεται Grand Harbour, και θα καταλάβεις γιατί την πρώτη φορά που θα το χαζέψεις σε ολόκληρο το μεγαλείο του, από τους κήπους-παρατηρητήρια που λέγονται Upper Baraka Gardens. Ιδανικό για νωχελικές βόλτες και ακόμα νωχελικότερο χαζολόγημα, ειδικά εκεί γύρω στο ηλιοβασίλεμα που βάφει το εκπληκτικό πανόραμα των κτιρίων του με μια χρυσαφένια λάμψη που τους ταιριάζει γάντι, το Grand Harbour κρύβει στην απέναντι πλευρά του όχι μία, αλλά τρεις εκπλήξεις…

…Παραμύθι τριών πόλεων

Ως «τρεις πόλεις» θα τις βρεις σε όλους τους ταξιδιωτικούς οδηγούς τις απέναντι γειτονιές του λιμανιού. Στην πραγματικότητα, δεν είναι κανονικές πόλεις (τουλάχιστον όχι με τα δεδομένα της υπόλοιπης Ευρώπης) αλλά αλλοτινά ψαροχώρια και τωρινές γραφικές συνοικίες. Η Βιτοριόσα ή Μπίργκου, η Σενγκλέα που παλιά λεγόταν Λ’ίσλα, και η Κοσπίκουα, που οι κάτοικοί της ακόμα αποκαλούν Μπόρμλα.

Τα ατμοσφαιρικά σοκάκια και των τριών προσφέρονται για ολοήμερες (ή ολονύχτιες) βόλτες, κρύβουν μικρά τρισχαριτωμένα wine bars και λουλουδιασμένες αυλές πίσω από επιβλητικούς καθεδρικούς ναούς και μεσαιωνικά φρούρια. Αν έχεις χρόνο μόνο για μία, η Βιτοριόσα/Μπίργκου είναι η πιο ζωντανή από τις τρεις, κι αυτή που φιλοξενεί και το εντυπωσιακό κάστρο του Σαντ’ Άντζελο, τμήμα του οποίου είναι η σημερινή έδρα του Τάγματος των Ιωαννιτών (ναι, τι εννοείς; Φυσικά και υπάρχει ακόμα Τάγμα).

Για τη Μεντίνα, καλά πάω;

Βασικά δε λέγεται Μεντίνα, αλλά Μ-ντίνα, χωρίς ε ανάμεσα, καθότι τα μαλτέζικα είναι γλώσσα σημιτική –σαν τα αραβικά– εξ ου και ακούγονται ασυνήθιστα στα απαίδευτα αυτιά μας. Οι αρχαίοι ημών την έλεγαν Μελίττη και ξεμπέρδευαν, μπορείς κι εσύ να ακολουθήσεις το παράδειγμά τους, εκεί που θα βολτάρεις τα ατμοσφαιρικά σοκάκια της παλιάς πρωτεύουσας του νησιού, η οποία διατηρεί μέχρι σήμερα κάτι από τη μυστηριακή γοητεία που της χάρισε το προσωνύμιο «Σιωπηλή Πόλη». Η Μντίνα είναι ολόκληρη ένα κάστρο (σκέψου κάπως σαν τη Μονεμβασιά, ή την Παλιά Πόλη της Ρόδου) και δεν πρέπει να χάσεις την ευκαιρία να το βολτάρεις βράδυ, όταν ησυχάζει από τουρίστες, φωτίζεται φαντασμαγορικά και παραδίνεται στην ησυχία που κάνει τα βήματά σου να αντηχούν στο πλακόστρωτο. Σιωπηλή Πόλη, είπαμε, δεν προσέχεις.

Μη φεύγεις, έχει και έξω από τα τείχη

Η μικρή πόλη που αγκαλιάζει την Μντίνα, ακριβώς έξω από τα τείχη της, λέγεται Ραμπάτ, που σημαίνει προάστιο (ναι εντάξει, πολύ ευφάνταστο δεν το λες) και είναι καταρχάς η οικονομική εναλλακτική, αν δεν σου βγαίνει το μπάτζετ να νοικιάσεις δωμάτιο μέσα στη Μντίνα. Δεν περιορίζεται, όμως, σε αυτό: Είναι εξίσου απολαυστική, αν και εντελώς διαφορετική, να τη βολτάρεις, με τα χαριτωμένα της σοκάκια να ελίσσονται κάτω από τα χαρακτηριστικά μαλτέζικα μπαλκόνια, ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική, πολλά καλά café και εστιατόρια, και αξιοθέατα από τα οποία ξεχωρίζει ένας εντυπωσιακός υπόγειος λαβύρινθος από χριστιανικές και εβραϊκές κατακόμβες, οι οποίες χρονολογούνται από τον 3ο αιώνα μ.Χ.

Meet the Flintstones

Μακράν το πιο απίστευτο από όλα τα προϊστορικά μνημεία που θα δεις στη ζωή σου, οι μεγαλιθικοί ναοί του Ατζάρ-Κιμ είναι το αρχαιότερο κτίριο που στέκεται ακόμα στον μικρό μας πλανήτη. Τους έχτισε το 3600 π.Χ. (500 χρόνια πριν τις Πυραμίδες της Αιγύπτου, για να βάλεις τα πράγματα σε μία σειρά) ένας εξαιρετικά προηγμένος πολιτισμός, για τον οποίο δεν ξέρουμε σχεδόν τίποτα, καθότι εξαφανίστηκε μετά από χίλια χρόνια χωρίς να αφήσει πίσω του άλλα ίχνη. Τι έκαναν και σε τι χρησίμευαν αυτοί οι ναοί είναι επίσης άγνωστο –διάφορες θεωρίες κάνουν λόγο για μαντεία, θρησκευτικούς χώρους, αστεροσκοπεία ή όλα αυτά μαζί. Περιττό να πούμε ότι μια επίσκεψη εδώ, στην ανεμοδαρμένη πλαγιά του Ατζάρ-Κιμ που απολαμβάνει και φαντασμαγορική θέα στην θάλασσα, είναι στα «οπωσδήποτε» κάθε ταξιδιού στη Μάλτα.

Να φάμε όμως και κάτι

Αν θα φάμε λέει! Η Μάλτα έχει μια από τις πιο ενδιαφέρουσες κουζίνες της Ευρώπης, έτσι όπως συνδυάζει τα μπαχάρια της Ανατολής με τα ζυμαρικά και τα κρέατα της Δύσης. Εθνικό πιάτο είναι το κουνέλι, που μαγειρεύεται με ένα τρισεκατομμύριο διαφορετικούς τρόπους, αλλά συγκλονιστικότερο όλων είναι το κρασάτο. Οι συμπάθειες με την Ιταλία είναι εμφανείς, εκτός από τη Eurovision, και στα ζυμαρικά, που τα βρίσκεις παντού και είναι πάντα καταπληκτικά, ενώ για πρωινό/ street food/ σούπερ χορταστικό σνακ πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις pastizzi, πιτάκια από φύλλο κρούστας γεμισμένα με κοτόπουλο, τυρί ή σπανάκι. Τα καλύτερα τα φτιάχνει το Crystal Palace στη Ραμπάτ, κοστίζουν 0,50€ το ένα (0,60€ με κοτόπουλο) και με δύο είσαι κομπλέ για μισή μέρα.

Προτάσεις για συγκεκριμένα εστιατόρια, σου έχουμε εδώ - Στη Μάλτα έχει ακόμα καλοκαίρι! 

Από τιμές τι γίνεται;

Σε γενικές γραμμές, η Μάλτα δεν είναι πανάκριβη. Το φαγητό στα εστιατόρια είναι τσιμπημένο (γύρω στα 30-35€ το άτομο με κρασί) το street food όμως είναι άφθονο, πεντανόστιμο και πάμφθηνο, οπότε ισορροπείς εύκολα με ένα «καθιστό» και ένα γρήγορο γεύμα την ημέρα. Ξενοδοχεία και δωμάτια θα βρεις για κάθε γούστο και μπάτζετ (ωραίες οικονομικές επιλογές είναι αυτό το διαμέρισμα στην Γκζίρα, λίγο έξω από τη Βαλέτα στα 58€ ανά διανυκτέρευση και το Misrah στη Ραμπάτ, στα 36€ το δίκλινο).

Για τις μετακινήσεις σου, τα λεωφορεία είναι πάμφθηνα, αξιόπιστα και συχνότατα: Με 2,50€ την ημέρα και 3€ τη νύχτα κάνεις άμα θες και τον γύρο της χώρας, καθότι το κάθε εισιτήριο ισχύει για δύο ώρες, όσα λεωφορεία και αν αλλάξεις. Θυμίζουμε, δε, ότι η μεγαλύτερη απόσταση που μπορείς να διανύσεις στο νησί είναι 27 χιλιόμετρα όλη κι όλη. Αν πάλι δεν φοβάσαι να οδηγείς στην αριστερή μεριά του δρόμου (και να μπαίνεις ανάποδα στους κυκλικούς κόμβους, αυτό είναι το πιο τρομακτικό) η Μάλτα έχει μια από τις χαμηλότερες τιμές στην ενοικίαση αυτοκινήτων στην Ευρώπη, περί τα 20€ την ημέρα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v