5 ελληνικά τυριά που πρέπει να δοκιμάσεις

Το Αρσενικό Νάξου το ξέρεις… Το Αρσενικό Σικίνου, όμως; Την Καθούρα; Την Μαλάκα; Πέντε τυριά που πρέπει να δοκιμάσεις… και ένα site που πρέπει να κάνεις bookmark.

5 ελληνικά τυριά που πρέπει να δοκιμάσεις

Έχεις καθόλου εικόνα πόσο πλούσια τυρο-παραγωγή έχουμε ως χώρα; Πιθανότατα κάτι έχεις ψυλλιαστεί, από τα μενού εστιατορίων, ταβερνών και wine bar που όλο και μεγαλώνουν τα τελευταία χρόνια και εμπλουτίζονται με άγνωστες τυρο-λέξεις, όμως αν δεν τα δεις συγκεντρωμένα δύσκολα αντιλαμβάνεσαι την κατάσταση στο μεγαλείο της. Αυτό το κενό στις γνώσεις μας και στην αντίληψή μας έρχεται να καλύψει το νέο αγαπημένο μας site, που λέγεται cheeselovers.gr, και συγκεντρώνει σε ένα παγκόσμιο ΕυρετΥριο (είδες τι κάνανε εκεί) χιλιάδες τυριά απ’ όλο τον κόσμο που πρέπει να δοκιμάσει κάθε τυρολάτρης που σέβεται τον εαυτό του.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, ο κατάλογος απλώνεται σε 12 σελίδες, ξεπερνώντας τα εκατό διαφορετικά τυριά, και δεν σου το κρύβουμε, στόχος της ζωής μας είναι πλέον να τα δοκιμάσουμε όλα ένα ένα. Επειδή βέβαια από κάπου πρέπει να ξεκινήσει κανείς, διαλέξαμε προς ώρας μόνο πέντε από αυτά, για να σου τα συστήσουμε, μαζί με την εξαιρετική δουλειά που έχουν κάνει οι Cheese Lovers της καρδιάς μας στην έρευνα και την καταγραφή του καθενός.

Αρσενικό Σικίνου

Δεν έχει καμία σχέση με το αρσενικό Νάξου, καθώς πρόκειται για μαλακό τυρί από πλήρες πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα (ενώ αυτό της Νάξου είναι σκληρό, και συνήθως αγελαδινό). Στην παρασκευή του χρησιμοποιείται ίση ποσότητα φρέσκου γάλακτος και ορού τυρογάλακτος. Έχει κυλινδρικό σχήμα, υποκίτρινο χρώμα και γλυκιά γεύση, η οποία όμως γίνεται ξινή όσο περνούν οι εβδομάδες μετά την παραγωγή του.

Βολάκι

Το Βολάκι είναι ίσως το πιο γνωστό τυρί της Άνδρου και συνδέεται στενά με την διατροφική καθημερινότητα των κατοίκων της, που, όπως λένε, «το τρώνε ακόμα και με τον καφέ». Παρόμοια τυριά συναντάμε και στα γειτονικά νησιά της Σύρου και της Τήνου. Η ονομασία του πιθανότατα προέρχεται από το αρχαιοελληνικό βώλαξ και παραπέμπει στο σχήμα του, που θυμίζει μικρό αχλαδόμορφο σβώλο. Το σχήμα αυτό διαμορφώνεται με το χέρι, ακόμα και στις εμπορικές εκδοχές του τυριού. Κυκλοφορεί αφού στεγνώσει για μικρότερο ή μεγαλύτερο διάστημα στον αέρα.

Καθούρα Ικαρίας

Φτιάχνεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, ωριμάζει μέσα σε άλμη και έχει λευκό χρώμα και μαλακή, αλοιφώδη υφή. Το άρωμά της είναι ευχάριστο και η γεύση της ελαφρά πικάντικη και αλμυρή, ενώ γίνεται πιο έντονη όσο ωριμάζει. Είναι ιδανικός μεζές για τη ρακή.

Καρίκι Τήνου

Το “μπλε” τυρί της Τήνου. Πρόκειται για ένα πολύ ιδιόμορφο τυρί που ωριμάζει για έξι μήνες μέσα σε φλασκί (το οποίο λέγεται καρίκι, και δίνει στο τυρί το όνομά του) και αποκτά μια πολύ ιδιαίτερη πικάντικη γεύση, με μεγάλο εύρος παλέτας, που θυμίζει πολύ το Stilton ή το ροκφόρ. Με σκληρό εξωτερικό και μαλακότερο εσωτερικό, το χαρακτηριστικό του είναι ότι τρίβεται πολύ εύκολα σαν την παρμεζάνα. Παράγεται από αγελαδινό γάλα.

Τυρομάλαμα (αλλιώς γνωστό και ως Μαλάκα)

Παρασκευάζεται αποκλειστικά από αιγοπρόβειο γάλα στην ορεινή περιοχή του Ψηλορείτη. Είναι η τυρόμαζα που προκύπτει στο πρώτο στάδιο της τυροκόμησης της γραβιέρας, ελαστική και ομοιογενής. Το ελάχιστο αλάτι και τα χαμηλά λιπαρά του το κάνουν κατάλληλο για δίαιτα αλλά και γενικότερα για μια ισορροπημένη διατροφή, καθώς και για υπερτασικούς. Αποτελεί ένα από τα πιο παραδοσιακά στοιχεία της κουζίνας στη Δυτική Κρήτη, είναι ιδανικό για τα καλτσούνια, για πίτες στον φούρνο και για σαλάτες, αλλά και στο πρωινό, καθώς ταιριάζει τέλεια με μαρμελάδα ή μέλι.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v