Υπέροχες συνταγές για να δεις τα ρεβίθια αλλιώς

Ήρθε η ώρα να αποκαταστήσουμε την τάξη και να δώσουμε την ευκαιρία σε όσους δεν συμπαθούν τα ρεβίθια να αλλαξοπιστήσουν.

Υπέροχες συνταγές για να δεις τα ρεβίθια αλλιώς

Tα ρεβίθια αποτελούν ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά δείγματα της μεσογειακής διατροφής με πολύ υψηλή διατροφική αξία καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, και ψευδάργυρο. Επίσης, περιέχουν ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και βιταμίνη Κ. Παρόλα αυτά δεν είναι λίγοι εκείνοι που τα σνομπάρουν αφαιρώντας τα τελείως από τη διατροφή τους. Εμείς θέλοντας να αποκατασταθεί η τάξη, ψάξαμε και βρήκαμε υπέροχες συνταγές με ρεβίθια που θα αναγκάσουν μέχρι και τους κρεατοφάγους να αλλαξοπιστήσουν.

Νuggets ρεβιθιού

Υλικά: 600 γρ. ρεβίθια, κατεψυγμένα, αλάτι, πιπέρι, 60 γρ. βρόμη, 1 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή, 1 κ.γ. κύμινο, 1 κ.γ. κρεμμύδι, σε σκόνη, 1 κ.γ. σκόρδο, σε σκόνη, ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι, χυμό λεμονιού, 400 ml ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα.

Για το πανάρισμα: 2 αυγά, 80 γρ. πάνκο.

Για το σερβίρισμα: γιαούρτι στραγγιστό, κόλιανδρο, λεμόνι

Εκτέλεση: Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει βάζουμε αλάτι, τα ρεβίθια και βράζουμε για 15-20 λεπτά. Σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια τη βρόμη, αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα, το κύμινο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και χτυπάμε καλά. Βάζουμε το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι, τα ρεβίθια και χτυπάμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνει ένα σφιχτό μείγμα.

Σε ένα μπολ βάζουμε τα αβγά και χτυπάμε. Σε άλλο μπολ βάζουμε το πάνκο. Τοποθετούμε ένα τηγάνι με το ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά να κάψει. Πλάθουμε σε μικρά nuggets και πιέζουμε καλά με τα χέρια μας για να δέσουν.

Μεταφέρουμε διαδοχικά από τα αβγά και το πάνκο και μεταφέρουμε στο καυτό λάδι σε δόσεις. Τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά να πάρουν χρώμα. Αφαιρούμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε με γιαούρτι, κόλιανδρο και λεμόνι.

Συνταγή εδώ 

Μακαρόνια με ρεβίθια και τόνο

Υλικά: 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 σκελ. σκόρδο σπασμένη, 2 φλ. βρασμένα ρεβίθια, 1 κονσέρβα τόνο σε ελαιόλαδο, 1 συσκ. ψιλοκομμένες ντομάτες, 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό, 300 γρ. σπαγγετίνι (χωρίς γλουτένη), αλάτι, πιπέρι, λίγο μαραθόσπορο προαιρετικά, λίγο ξύσμα πορτοκάλι προαιρετικά.

Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σωτάρουμε για 3 με 4′ να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σκόρδο και σωτάρουμε για 1 λεπτό.  Αν χρησιμοποιήσουμε μαραθόσπορο και ξύσμα, τα προσθέτουμε και αφήνουμε 1 λεπτό να βγάλουν τα αρώματα τους.

Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά. Λιώνουμε τον τόνο με το λάδι του με ένα πιρούνι. Τον προσθέτουμε στη σάλτσα μαζί με τα ρεβίθια. Βράζουμε για 2 με 3 λεπτά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό για 5 λεπτά, τα βγάζουμε με τσιμπίδα και όπως στάζουν τα ρίχνουμε στη σάλτσα με τα ρεβύθια και τον τόνο. Βράζουμε για 1 λεπτό ακόμα σε δυνατή φωτιά. Τα σερβίρουμε αμέσως ζεστά σε βαθιά μπολ και πασπαλίζουμε φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Συνταγή εδώ 

Φουρνιστά ρεβύθια με ντοματίνια, ελιές και φυστίκια Αιγίνης

Υλικά: 150 γρ. ρεβύθια, μουλιασμένα σε νερό αποβραδίς, 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες, 200 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση, χυμός και ξύσμα από 2 λάιμ (ή 1 λεμόνι), 30 γρ. καστανή ζάχαρη, 1 1⁄2 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, 100 γρ. ελιές θρούμπες ή άλλες μαύρες, χωρίς το κουκούτσι, 80 γρ. φυστίκια Αιγίνης, χοντροσπασμένα, 100 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Εκτέλεση: Για να ετοιμάσουμε τα φουρνιστά ρεβύθια με ντοματίνια, ελιές και φυστίκια Αιγίνης στραγγίζουμε τα ρεβύθια και τα βράζουμε σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον μισό χυμό λάιμ, τη ζάχαρη, τα μισά ντοματίνια, τα κρεμμύδια και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τα απλώνουμε σε μέτριο ταψί και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι όλα να μελώσουν. Παράλληλα, σε μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τα βρασμένα ρεβύθια, τα υπόλοιπα ντοματίνια, το λάδι και το μισό θυμάρι, ανακατεύουμε και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μελώσουν τα ντοματίνια (φτιάχνουμε δηλαδή ένα είδος κονφί, όσο ψήνονται τα υπόλοιπα υλικά).

Βγάζουμε τα υλικά από τον φούρνο, προσθέτουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας και τις ελιές, ανακατεύουμε, απλώνουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά. Μεταφέρουμε σε πιατέλα και προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό λάιμ, το ξύσμα, το υπόλοιπο θυμάρι και τα φυστίκια, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Συνταγή εδώ 

Ρεβίθια καρμπονάρα

Υλικά: 150 γρ. μπέικον, καπνιστό, σε φέτες, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 200 γρ. μανιτάρια champignon, σε κονσέρβα, 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, 500 γρ. νερό, 1 σκ. σκόρδο, 1 κλ. θυμάρι, φρέσκο, αλάτι, 600 γρ. ρεβίθια, κατεψυγμένα, 80 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη, προαιρετικά, πιπέρι  προαιρετικά, 1 κλ. μαϊντανό, φρέσκο, προαιρετικά

Για το σερβίρισμα: παρμεζάνα, τριμμένη, πιπέρι φρέσκο

Εκτέλεση: Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει. Τοποθετούμε τις φέτες μπέικον σε ένα ξύλο κοπής, τις βάζουμε τη μια πάνω στην άλλη, και κόβουμε σε λεπτές λωρίδες. Ρίχνουμε στο τηγάνι το ελαιόλαδο και το μπέικον, και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Αφαιρούμε τα μανιτάρια από την κονσέρβα, τα στραγγίζουμε, τα ψιλοκόβουμε και τα προσθέτουμε στο τηγάνι.

Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το νερό. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το θυμάρι, και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε το αλάτι και τα ρεβίθια, και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Κλείνουμε το τηγάνι με το καπάκι του ή με διάφανη μεμβράνη, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά.

Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και το φρέσκο πιπέρι. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, τον προσθέτουμε στο τηγάνι, και ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα. Μοιράζουμε το φαγητό σε πιάτα, πασπαλίζουμε με έξτρα παρμεζάνα και πιπέρι, και σερβίρουμε.

Συνταγή εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v